Last news in Fakti

24 Август, 2021 16:00 4 317 55

А ако "Има такъв народ" изобщо не искат да управляват?

  • има такъв народ-
  • слави трифонов-
  • герб

Депутатите и Слави Трифонов не показаха воля да управляват и да носят отговорност, а желание за “чегъртане” на всички и всичко

А ако "Има такъв народ" изобщо не искат да управляват? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Това е сега въпросът на въпросите: cui bono, в чия полза е всичко това? Какво наистина целят Слави Трифонов и сие и кой печели от техните действия?

Коментар от Георги А. Ангелов:

Партията на Слави Трифонов “Има такъв народ” (ИТН) излезе първа сила на изборите през юли и спечели 65 места в парламента (от 240). Предизборното обещание (или заклинание?) на ИТН е формулирано така: “За 30 години демокрацията в България не се състоя докрай. Време е да променим модела на управление. С нов морал и нови правила”. “Време е да довършим започнатото и да променим изцяло модела на управление в България с млади и кадърни хора, нови лица и доказани професионалисти, които са независими от досегашната политическа система”, пише още на официалния сайт.

Хроника на "победата"

Всички знаем как протича историята с изборната “победа” на ИТН, но все пак да припомним накратко.

Ден след изборите Слави Трифонов се появи по Фейсбук и обяви: “Има такъв народ" няма да прави коалиция с нито една партия, а ще поеме политическа отговорност да формира самостоятелно правителство, като то ще бъде съставено от експерти, които ще имат приоритети. Още в този момент лампичката на когнитивния дисонанс трябваше да светне за всички, които поне малко се интересуват от политика и са прочели нещо за значението на тази дума. Защото едно от определенията е, че “политиката е изкуство на възможното". Мисъл, приписвана на Бисмарк. А да направиш правителство на малцинството с 65 гласа е, меко казано, невъзможно. Освен това Трифонов предложи за премиер Николай Василев, който трудно може да бъде наречен “ново лице” или “независим от досегашната политическа система” с вицепремиерския си пост в правителството на НДСВ и с министерската си длъжност в кабинета на Тройната коалиция.

Броени дни по-късно, пак по Фейсбук, Трифонов оттегли проектокабинета си, защото “страната няма нужда от нестабилност и нови избори” и защото “е много по-важно да се изчегърта моделът ГЕРБ”.

И тъй като любимият на Слави Трифонов суверен не му осигури необходимите 121 места в парламента, продължиха нови опити за “невъзможното”: кабинет на малцинството с преговори с предварително набелязаните партньори - “Демократична България”, "Изправи се, БГ! Ние идваме!" и БСП. В тях се искаше подкрепа за кабинет, представен им под формата на презентация - и без коалиционно споразумение или управленска програма. След като стана ясно, че няма как да мине подкрепата “за чувал с котки”, за виновен бе обявен Христо Иванов от "Демократична България" (ДБ), понеже искал да “кадрува”. Според ИТН техните кандидати за втория кабинет, макар и неизвестни, били много добри специалисти, но “задкулисието” умишлено съсипало имиджа им. Депутатите от партията на Слави Трифонов останаха глухи за титаничните гафове в първите публични изяви на кандидатите им за министри. Пламен Николов, кандидатът на ИТН за премиер, каза, че ще иска ревизия на Преспанския договор, по който България не е страна, тъй като е между Гърция и Северна Македония, а Петър Илиев предизвика вълна от възмущение с арогантното си поведение в първото си и последно интервю.

"Те чегъртат всички"

Когато се разбра окончателно, че ИТН няма да получат безусловна подкрепа, започнаха атаките. Или както отбеляза Радомир Чолаков от ГЕРБ по време на дебат в парламента: “Не забелязахте ли, че те чегъртат всички”.

Ако наистина искаха да управляват, ИТН щяха да направят възможното - коалиция или поне управленско споразумение. Както се прави по цял свят и каквито са правилата на демокрацията - с ясен договор пред очите на избирателите. Но изглежда, че не искат да управляват. Явно предпочитат да "чегъртат" всички, надявайки се на някои от следващите избори да имат заветните 121 места. Страхът им от коалиция или някаква форма на договор беше обяснен така: тежката дума, моралът и достойнството са много по-важни от един подпис, а коалиция и подпис са станали лоши думи в последните години. Простете, но това не са обещаните “нов морал и нови правила”. Това е моралният кодекс на мафията и на сенчестия бизнес.

Така стигнахме до абсурда двете най-големи партии в парламента - ИТН и ГЕРБ - да се обявят за “конструктивна опозиция” - неясно на кого, тъй като управляващи няма. В същото време “опозиционната” ИТН не се свени да се възползва от лостовете на властта и без кабинет - партията пое председателството на повечето ключови парламентарни комисии, като някои от имената на председатели на комисии не отговарят на предизборната заявка за “млади” и “нови лица”, които са “независими от досегашната политическа система”.

След всичко видяно дотук бихме могли да стигнем до следния извод: ИТН е ясно заявена несистемна партия, но поемайки властта в коалиция или друга форма на съглашение, от несистемна партия ИТН щеше да стане системна. А това щеше да е началото на края. ИТН явно иска властови лостове, които да носят дивиденти, но не и цялата власт. Тъй като така ще загуби идентичността си.

Резултатът: още по-голямо разделение

От първите месеци в парламента и голямата политика на ИТН можем да направим още няколко извода. Депутатите и Слави Трифонов не показаха воля да управляват и да носят отговорност, а желание за “чегъртане” на всички и всичко. Не показаха нов морал, не показаха нови, кадърни и независими кадри. Тези им действия няма да доведат до рестартиране на демократичния процес, а до още по-голямо разделение и противопоставяне в обществото и в политиката. А оттам и до невъзможност за съставяне на коалиционно управление за дълги години напред.

Така се появява въпросът на въпросите: Cui bono? Какво наистина целят Слави Трифонов и сие и кой печели от техните действия?

*****

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    11 13 Отговор
    ДВ да спре да анализира тези шушумиги и да види какво става в Германия
  • 2 Хасмин Мукарев

    44 14 Отговор
    Учиндолската партия е частния цирк на Боко!
  • 3 Пич

    32 5 Отговор
    Аман от такива , които не знаят какво правят...

    Коментиран от #6, #53

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Доротея

    35 5 Отговор
    И какв стана сега - трети път ще дават шанс та Караянчева да си заеме високия пост ! Вместо Греб, изчегъркаха Христо Иванов и Мая.

    Коментиран от #16

  • 6 КОНТРАТА

    29 6 Отговор

    До коментар #3 от "Пич":

    Кво правят ли от партията на охлюва от Учиндол ифраят срещу служебния кабинет на Румен Радев това правят и умствено изостаналире вече го разбраха. Ираят срещу служебния кабинет като се дърпат от акотоализация на бюджета и целят да дискредитират президента преди изборите !
  • 7 Много добър анализ на

    27 6 Отговор
    случващото се у нас. ИТН искат само бонусите, които дава властта, но не и пасивите, които са изключително много при криза. Не им се носи отговорност определено и всячески се опитват да се измъкнат от носенето ѝ.

    Коментиран от #44

  • 8 Българка

    39 8 Отговор
    Слави Трифонов и ИТН са троянския кон на ДС и сараите! Този проект е готвен, за да няма промяна , а подмяна. С цялостното си поведение ИТН показаха и показват, че не са коструктиван и диалогична политическа сила. Те обслужват мафията ГЕРБ-ДПС и провалят вече второ НС, с което бавят така дългоочакваните реформи.
    ИТН ДЕЙСТВАТ КАТО БЪЛГАРСКИ ПРЕДАТЕЛИ!

    Коментиран от #21, #33

  • 9 23456

    16 1 Отговор
    Нали в кюпа пачката е тлъста
  • 10 слави

    3 16 Отговор
    СТРАХУВАЙТЕ СЕ РОБИ , АЗ ЩЕ ВИ ОПРАВЯ
  • 11 Фаро

    8 20 Отговор
    Дъбъ и Маяма сами се изчегъртаха щото са фрости стари муцуни довериха се на предишните си ортаци бсп дпс и герб
  • 12 ПСР

    33 5 Отговор
    Не знам нито какво искат,нито дали изобщо знаят или могат нещо.
    Видя се остър дефицит на кадри.Явно,кастингите не са били успешни.Сорка,ама Тошето,Сламен Николов или Петър Илиев ли са хората?!
    Видя се почти 100 % съвпадък с доктрините на ДПС.Видя се слизане от дЖипката и полягане на диванчето.Не милиардите от Брюксел или Бюджета бяха важни за Учин дол.Важното беше,що е то Канада и има ли тя почва у нас.Един Вожд се спихна-друг,нему подобен,се яви на мига.
    Лошо Седларов,лошо!

    Коментиран от #19

  • 13 Тъй,тъй....българска поговорка:

    25 2 Отговор
    Един път стомничка за вода,втори път стомничка за вода,трети път.....се чупи!
  • 14 67778

    6 16 Отговор
    Най-добре е ИТН като вземат властта да забранят дойче веле като източник на фалшиви новини

    Коментиран от #38

  • 15 Слави Трифонов

    2 14 Отговор
    Ми нали затова сме ги избрали - да чегъртат всички хахахаха
  • 16 push

    1 15 Отговор

    До коментар #5 от "Доротея":

    Ма много си долна ма брантио - ГЕРБ кой ги махна от властта?
  • 17 Суверена

    14 5 Отговор
    Яко ще ви чегъртам, чалгари
  • 18 Жалко

    32 4 Отговор
    Славито е като Бареков. Кукла на конци. Очевидно самият той няма никаква представа за политика и отговорност. Явно е, че е искал просто да е опозиция и едновременно да се ползва от облагите на Парламента. Жалко за хората, които му повярваха.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Слави

    25 4 Отговор
    се оказа ГОЛЯМ ПЕТЕЛ, НО ЛЕК.Много се перчеше,но нищо градивно не се случи,освен в НС да вземат председателските места ,които са на важните комисии заедно с ДПС.Защо Ментата ще е председател на икономическата комисия,точно солоташа-а на ШИШИ???Това ли ти е чегъртането Слави.Вземи да прочетеш,че ментата-Йордан Цонев е бил отстранен от СДС заради клиентелизъм.Този е за разследване от Цацаров с вземанията от ББР чрез дъщерни фирми и врътки.Ами Кариманси ,работил в Демир банк на Гювен ,приятел на ДОГАН, в Инвестбанк и Роксимбанк ли беше една фалирала пак и хората тексимаджии се чудеха как да си получат парите.Това ли са новите ви млади лица.Това са стари мошеници.
  • 21 Не е верно!

    23 6 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Те(ИТН) не действат като предатели,а са си баш предатели!Но тъй като част от електората им е бившия боюв лузърски електорат(гласуваш 12 г за Бою),с който идеално се разбираха щото сите са прости,а другата част новия електорат са още по-прозти от боювия електорат,та затова тоя му електорат(т.нар. "суверен") още не мои разбере,че ИТН ги подхлъзн яко с откровените си лъжи!
  • 22 Бамбука

    13 3 Отговор
    Продуцентите на Герб си избраха нов продукт в лицето на ИТН и подлъгаха суверена. Целта - разказаха за момент играта на Герб, напомниха им че трябва да слушкат. Следва изтичане в канала на ИТН, защото те сдадоха "екипа" от втория път. Ще напълнят комисиите, ще заработят добре, ще си получат паричките и после - чалга до зори - хахахах
  • 23 Що за ГЛУПОСТ ?

    8 2 Отговор
    Те са НЕСПОСОБНИ за управление на Държава ! На какво се надяваме ! Нима за Бадеми ще се кате.им по ОРЕХА ?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Простьо,ама по-умен от теб!

    5 2 Отговор

    До коментар #19 от "67778":

    А нал се сещаш или не сещаш,че ако го беше направил така грубо,Слави щеше да увисне на първото дърво?!?Нещата са доста по-сложни и мазникави,ама отде толкуз акъл у теб?!?

    Коментиран от #29

  • 26 Радев

    22 3 Отговор
    Какво може да се очаква от един ЧАЛГАР без семейство и малкия Маймуняк Африкански!!! Заблудиха младите и се оакаха!Кой сега ще продължи да им вярва на тези "ПОЛИТИЦИ ОТ ДИВАНА". Нали бяха много отворени и отговорни към СУВЕРЕНА! Видяхме ги какви БОКЛУЦИ са в действителност! ЗЛОТО,КОЕТО НАПРАВИХА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗАБРАВЕНО! МИЛИОНИТЕ,КОИТО ЩЕ СЕ ДАДАТ ЗА НОВИ ИЗБОРИ СА ОТ НАШИЯ ДЖОБ. АФРИКАНСКИ И ДРУГИТЕ МАЛОУМНИ СЦЕНАРИСТИ ЛАПАТ ДЕПУТАТСКИ ЗАПЛАТИ! ПОВРЪЩА МИ СЕ ОТ ТАЯ ПАСМИНА!
  • 27 КОНТРАТА

    20 2 Отговор
    Учиндолския,, патриот " който говори за Европейски щати. И заглавието им е просташко,, Има такъв народ" държавата България е на 1300 години един палячо няма право да се шегува с това и да ни казва, че има такъв народ!
  • 28 Мислещ

    22 1 Отговор
    Аз не виждам опити за чегъртане на ГРОБ и особено на ДПС. Напротив, много добре си се разбират.

    Коментиран от #42

  • 29 67778

    3 7 Отговор

    До коментар #25 от "Простьо,ама по-умен от теб!":

    Щеше да увисне, колкото увиснаха другите преди него. Какво стана с опорката за кфорума - и там оцапахте гащите дето плюхте срещу ИТН.
    Простьо си и това е.
  • 30 Един оптимист

    6 2 Отговор

    До коментар #19 от "67778":

    Не им изнасяше. Надяваха се на мнозинство на вторите избори. И да, парламентарната власт е тяхна в коалиция с ДПС.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Как кой,дефакто президента!!!

    13 3 Отговор
    Служебното правителство чегърта,а Славчу му завидя и му обяви война!Келеш!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ИТН

    14 2 Отговор
    Моделът на управление на Слави не сработи,а именно да работи цели 2 месеца срещу партиите от протеста,интриги,клевети и обиди,че са предатели.От ИТН моделът е да поставят ултиматуми и който не ги приеме е виновен.Нов абсурд в политиката.Точно Слави и сценаристите му си нямат понятие от управление на политически и социални процеси и къде са тръгнали с една шепа хора ,тука има тука нема.Имам предвид като съдържание и качество.Радулов ли е нов?Пламен Николов с историята за псевдообучението му в Клагенфурт-с разкрасена биография.Петър Илиев-плагиат и псевдоконсул в Барбадос.На запитване дотам такъв консул нямат от България.Министърката на екологията със съпруг съден за кражби и сприсъда и още и още.Предложения за правосъден,който не познава правописа,който се репчеше в фейсбук и после МАЛЕЕ,колко са виновни другите,че не ги искат.Като не можеш да плуваш,недей се съблича .Занимавай се с това,което можеш.На други избори си аут.
  • 35 Тапата

    8 0 Отговор
    У нас всеки идващ на власт, разгражда модела на предишния - резултатът е дъното. Докато не се нучим, че трябва да надграждаме, никога няма да се отлепим от него.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 квот такова

    7 1 Отговор
    Ами добре става, че за Слави гласуват 10% от населението. Така се разбира коя е най-глуповатата, най-лесно манипулируемата, най-наивната и най-ниско интелигентната част от населението. Важното е на тия тъпанари да не им се дава възможност да определят битието на всички останали.
  • 38 КОКО

    10 1 Отговор

    До коментар #14 от "67778":

    Другарю с цифровия Ник!
    Това, което ИТН направиха е да мобилизират вот ПРОТИВ СЕБЕ СИ! Защото очакванията за промяна Наистина бяха големи! Егото на Триуноф се оказа по-голямо и от на ББ. Да не говорим за Клоунското поведение на някой екземпляри! За съжаление Читавите хора в техните редици Ще си отидат заедно с целия Цирк, ако не се разграничат навреме!
  • 39 Винету

    7 0 Отговор
    Спомнете си интервюто на Трифонов. Как само му полса червен килим тогава. А сега направо му се наведе на куче.
  • 40 Ако искате

    7 1 Отговор
    да не се косите на следващите избори не гласувайте за подмяната на ИТН.Гласувайте за хора със здрава психика и нормално стъпили на земята.ИТН взеха 10% от вота и се самозабравиха.Работеха и работят против партиите от протеста,особено срещу ДБ,за които обикновено гласува интелигенцията,работят против служебните министри и какво си мислете,че някой ви вярва и ще ви подкрепи.Няма такъв филм.За слаби герои няма силни сценарии.Стигнахте до тук и нищо не свършихте.Сега само надолу и без вас.Ревете като толупа как всичките ви са виновни,като него обиждате,клюкарите кой какво казал,абе дъното сте.За ДПС и ОПГ ГРОБ мълчите,и в някои отношения се прегръщате с ДПС.Мисията ви да работите за суверена е лъжлива,работите против него и само за собственото си его.По-добре,че се провалихте и ви видяхме,че сами провалихте всички шансове да оставите добро след себе си.Скоротечен провал и завинаги.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 mi6osp

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "Мислещ":

    ИТН това е : от Борисов парите, в Доган са юздите. И в двата мандата не посмяха да направят правителство с ГерБ, ефективно пречеха да се приеме каквото и да е друго правителство.
  • 43 Нож с две остриета

    2 0 Отговор
    😂😂😂😂😂😂😂😂
  • 44 Т44444478б

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Много добър анализ на":

    Кризата ще доведе до положителен резултат доколкото поставя под въпрос състоянието на съвремения свят на невероятната лудост която конструира свръхреалност на една особено консумативна фантазма да се потребява без ограничение икономическият растеж е фетиш който изтощава природните ресурси и моралните интелектуални сили на човечеството което не знае друго освен този неукротим бяс за по добър живот от нарцистичен тип отключващ психични отклонения с просторната физиономия на невменяем и параноик и следва колапс постоянни паник атаки и летален край.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Дани

    4 0 Отговор
    Началникът,нареди.Печелите,бутате Баце и назначавам Ментата.
  • 48 Георги

    1 0 Отговор
    Слави взе парите и изобщо не му пука кой ще управлява.Най лошото е че поредния който излъга народа .Няма надежда ако Европа и САЩ не ни помогнат срещу мафията .Ако още някой не е разбрал че мафията ни управлява и си има държава е просто наивник
  • 49 То си е ясно

    3 0 Отговор
    Казва ли ти някой ще има ли правителство? Електората е използван и не учества в договарянето между политици, олигарси и мафиоти, а само подпечатва това, което са ни скроили на избори. Вариант с продължителност няколко месеца. Първо събиране на 45 НС, гласове против ИТН. Резултат: аз казах ли ви за статуквото. Преди второто събиране на 46 НС. Предлагане на „скелет от гардероба”, но с очила и ЮпИ-та без капка дъжавнически опит, а само с езици и специализации, тук и там. Ново предложение на принципа, когато разговаряме, ще мълчиш. Не се приема от всички. Дали ще има 47 НС, а то сигурно ще съвпадне с избор на президент. Не намирисва ли на постановка за развитие на „бойни” действия. А на ГЕРБ си му беше време да отгърми.. Ако миналата година по време на протестите беше подадена оставка, имаха шанс. Сега на бунището със СДС, НДСВ, патриоти, воли, атаки!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Професор

    4 0 Отговор
    Виж сега -- веднага ще ти отговоря, въпреки че ме подразни фактът, ще като много нашенци си чул-недочул и не цитираш латинската фраза правилно. С една дума -- печели Сорос, чиято цел е ликвидирането на националните държави, чрез непрекъснатото внасяне на разкол в техните управления. Соросоидите финансират този разкол. България е много стара национална държава и подлежи на глобалистко соросоидно ликвидиране. Дотолкова, доколкото Сорос е дяволски, сатанински прототип, Слави просто изпълнява собствената си татуировка -- соросоидният ад идва, и той го носи със себе си. Това е. Сега разбра ли?
  • 52 не искат

    3 1 Отговор
    Да ходят да кОпат царевица, понеже и телевизията им ще фалира скоро!
  • 53 селтак

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Пич":

    Добре де,тоа бил мафиот оня бил чалгар,трети бил комундел що не се изправат един срещу друг и да си кажат болките и мъките щото ми се ще че скоро ше си кажат и майчиното млеко! ОЛЯХТЕ СЕ БЕ бо.....ци!
  • 54 Българка

    0 3 Отговор
    Галева ,Пинокио и Импекса си мислеха ,че лесно ще прилъжат ИТН да поеме цялата отговорност, като го провалят с техните ченгеджийски номера.Но Славчо се оказва от стара коза яре и сега другарите ще духат супата.
  • 55 Иво

    2 0 Отговор
    Чалгите и да искат да упрравляват не мога защото са с ограничен интелектуален багаж ,справка Тошко...