Last news in Fakti

24 Август, 2021 21:00 4 652 66

България в задънена улица: сега е моментът Радев да се намеси

  • румен радев-
  • парламент-
  • кабинет-
  • герб-
  • има такъв народ-
  • президент-
  • демократична българия-
  • бсп-
  • дпс-
  • намеса-
  • държавен глава-
  • конституция-
  • веселин стойнев-
  • часът на радев

В ситуации като сегашната президентът трябва да има по-голяма роля от тази на конституционен чиновник

България в задънена улица: сега е моментът Радев да се намеси - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Веселин Стойнев:

Въпросът кой да вземе третия мандат и как той да се реализира успешно доведе до нови напрежения между т.нар. партии на промяната.

Какво точно се случва? Да подредим нещата.

Лидерката на „Изправи се, БГ! Ние идваме“ Мая Манолова предложи партиите, без ГЕРБ и ДПС, сами да се разберат за управлението, приоритетите му и персоналния състав на кабинет от експерти и сами да предложат на президента на коя от тях да даде третия мандат. Корнелия Нинова веднага видя заплахата, че бившата ѝ съпартийка ще ѝ издърпа под краката мандата, който тя първа си заплю. И отказвайки БСП да участва в тези консултации, незнайно защо ги нарече „противоконституционни и неестествени“, понеже натрапвали на президента решение, на каквото само той има право по конституция. Не е ясно как партиите му го натрапват, щом той може и да не се съобрази с него и да връчи мандат на когото си пожелае. Нинова обаче иска тя да води тези консултации, след като получи третия мандат, а дотогава предлага на партиите да загряват за съгласие в консултации по актуализацията на бюджета.

„Демократична България“ излезе с призив „Има такъв народ“ да се върнат на масата за преговорите, но в същото време, опарена от поведението им при първия мандат, заложи на твърдо условие - подписване на коалиционно споразумение. А за да се гарантира участието на първата формация в правителството на третия мандат, съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов предложи тя да посочи премиера. Като подсказа, че е добре той да е някой като председателката на парламента Ива Митева. БСП не е предвидена в коалиционното споразумение на "Демократична България", защото избирателите на ДБ не могат да преглътнат „комунистите“, но е ясно, че без гласовете ѝ не може да се сформира мнозинство. Стоейки неравноправно отстрани, БСП ще бъде примамвана евентуално с включването в новия кабинет на двама леви служебни министри, чиито действия десните лидери публично хвалят - Янаки Стоилов и Бойко Рашков, като доказали се борци срещу Гешев, ГЕРБ и ДПС.

Но щом ДБ изключва БСП като мандатоносител и коалиционен партньор, няма как реципрочно сама да не бъде изключена за такъв от БСП. Затова говорители както от ДБ, така и от ИТН казват, че най-удачно е мандатоносител да бъде ИБНИ. Която е най-близка до ДБ, но и бивша най-близка до ИТН и БСП. Нещата аха да се получат според старото популистко клише - да загърбим теснопартийните сметки и да намерим национално отговорно решение, както призова Мая Манолова. Но едва когато тези сметки излязат, има възможност такова решение да се получи като резултат - просто защото всеки се грижи първо за собствените си избиратели и за собствената си политическа кариера. Ако например в близките дни излязат данни от достоверна социологическа агенция, че електоратът на ИТН спада чувствително заради недоволството от пропиления мандат, тогава партията на Слави Трифонов ще седне да преговаря за кабинет.

Следващото в тефтера: дали БСП и ИБНИ не се плашат от по-слаб резултат на едни нови избори? Нинова няма как за трети път да опази главата си при пореден провал на БСП. А пред разноликата коалиция на Манолова стои заплахата да изпадне под 4-процентовата бариера, особено ако за новия парламент наберат сили нови и стари ляво-патриотични популисти. Затова значи са „национално отговорни“ - не защото са алтруисти.

Освен запазване на идентичността (никога с комунистите), теснопартийният интерес на ДБ включва и този голям въпрос: кой ще е виновен, че пак се отива на избори. Най-яростните нападки на ИТН в 46-ия парламент бяха тъкмо срещу ДБ. Хората на Слави Трифонов неистово искаха да стоварят вината за проваления си мандат върху хората на Христо Иванов, като под масирана атака попаднаха и служебни министри. Ако третият мандат отиде у ДБ и той е неуспешен, има вероятност ИТН да подемат отново пропагандна офанзива, че ДБ проваля правителства - и така сами да се укрият като главен виновник за безплодието на този парламент. Затова ДБ иска правителство (за 6-8 месеца заради разнобойния парламент), но не със свой мандат.

Часът на Радев

При третото раздаване на картите очевидно всички имат по един коз и по няколко слаби карти. Затова патовата игра е предизвестена. Някои наблюдатели отдавна твърдим, че в ситуации като сегашната президентът може и трябва да има по-голяма роля от тази на конституционен чиновник. Най-малкото: конституцията не казва, че той трябва да провежда консултации с парламентарно представените партии поотделно. Бившият премиер Иван Костов дори отправи призив президентът Румен Радев да намери начин с легални политически средства да принуди партиите да се групират.

Впрочем, пред самия Радев не стоят сериозни теснопартийни сметки за уреждане, доколкото първата и третата политическа сила - ИТН и БСП, предварително обявиха подкрепата си за негов втори мандат. Вероятно и останалите биха се затруднили да издигнат претендент предвид високата му популярност - или биха участвали в състезанието само заради олимпийския принцип. Сега е моментът държавният глава, залагайки авторитета си, ако трябва и публично, да събере под една формула формациите на промяната. От консултациите той познава добре приоритетите и червените линии на всяка една от тях и би могъл да начертае пред всички едно възможно управление, после да връчи третия мандат, а партиите да нанесат цветовете с четките си.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трезво мислещ българин

    37 51 Отговор
    Тя затова е в задънена улица ,защото другаря Радев се намеси . Доброто е ,че си отива скоро.

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сатъра на Хана

    38 18 Отговор
    Задължението на Президента е да Пази Териториалната цялост на България, а не да е детска учителка. Като немогат да се разберат военно положение и мутрите и бейовете у панделата

    Коментиран от #14

  • 4 Трезво мислещ българин

    46 12 Отговор
    Президентът е главнокомандващ на българската армия . И интересното е ,че не взе никакво отношение по въпроса със загиналия пилот. Защо?

    Коментиран от #49, #60

  • 5 Той

    23 20 Отговор
    Се намеси мн отдавна но после се уплаши и отдръпна... Пък и е длъжник на мутре, негови подчинени и олихарси!
  • 6 Виталия

    7 6 Отговор
    Още са на стаден принцип😂 от 1989 все са така😂
  • 7 Активист на БКП

    20 25 Отговор
    Президент Радев ще продължи родолюбивата си дейност и през следващия президентски мандат ! Венсеремос!

    Коментиран от #23

  • 8 Анонимен

    27 7 Отговор
    Писна ми от Дойче Веле да ни казват какво трябвало да се направи в България. Да си гледат мигрантската кочина Германистан и не се обаждат много-много.

    Коментиран от #10, #11, #61

  • 9 смерш

    21 15 Отговор
    Предлагам уважаемите коментиращи да следят внимателно театъра "конфликт Радев-ДПС"!
    Изборът на Радев за втори мандат е невъзможен без ДПС-едва ли е толкова глупаво емоционален за да предизвиква по този начин Карадайъта!
  • 10 Курцето

    18 22 Отговор

    До коментар #8 от "Анонимен":

    Дааа,истината боли.Боли даже и безродници и русофилски тролочета.А факти трият ли трият коментари, които не възхваляват руската клоака и малкия император. Срам и позор!!! Ама вие си знаете- да .....
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Анонимен

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "Курцето":

    Де да бях изкарал! Очевидно в твоя свят всички са тролове. Може би съдиш по себе си.

    Коментиран от #16

  • 13 Юмруче

    21 17 Отговор
    Аз мисля че Ръдеф си го намести ,сега малко по малко ще му влиза

    Коментиран от #17

  • 14 оня с коня

    18 11 Отговор

    До коментар #3 от "Сатъра на Хана":

    Бе то хубо ги приказваш тия Масали за военното положение,ама не мислиш ли че тия Мутри и Бейове с Милионо-Милиардите си са си купили и по-съществената част от Армията и вместо Те,Радев да бъде Набутан в Панделата?И от тук и логичния Въпрос - СТИСКА ЛИ МУ?Но да продължим с тъпанарските Призиви за обявяване на Военно положение от Радев от некои хора с Образование "Забавачка": БГ е НАТОВСКА ДЪРЖАВА.В БГ има Американски Бази.Прави ли си някой илюзии,че ако някакъв Луд Президент реши да заиграе с Танкове,САМО ЗА ПОЛОВИН- ЕДИН ЧАС Янките базирани у нас няма да направят НА ДРЕП Бойните машини излезли да угаждат на Президента,а непосредствено след това у нас Натовските войници от Съседните държави няма да станат повече от Българите?А поводът ще е Железен- ОПИТ НА РУСИЯ да откъсне натовска държава чрез ПУЧ!И да уточним:Всички вие сето подскачахте като Заклани кокошки по протестите и ревяхте "Долу" НЯМАТЕ РАБОТА във форумите - тука е за Бели хора!

    Коментиран от #26

  • 15 Матей

    21 7 Отговор
    Какво да се меси,той е вечно другаря председател--център нападател,но се изявява като Любимец-13.На президентските избори ще го разбере,че с такива левашки пасове,точка няма да отбележи.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 olo

    5 5 Отговор

    До коментар #13 от "Юмруче":

    на Тлъстия Бою в ГХХА !!!
  • 18 Курцето

    6 11 Отговор
    Анонимен,модераторееееее..... Нали УЖ сте "независима" медия? Ми нали си знаете..... НЕ ЧЕТЕТЕ ТАЗИ ПРОЯДЕНА ОТ РУСКИ ЧЕРВЕИ МЕДИЯ!!!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 666

    14 15 Отговор
    Много е смешно когато се боричкат малки партиики без да включват най голямата като ГЕРБ да правят правителство. Колкото и избори да правят ГЕРБ си остава най голяма. Просто хората не ги искат комунистите. Нямат шанс.

    Коментиран от #45

  • 21 Алипи

    4 2 Отговор
    Аз не коментирам никой и съм голям фен на ФАКТИ.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Иво

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Активист на БКП":

    Това да не е цитат от Работническо дело хаха🤩🤩🤩🤩🇷🇺🇷🇺
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 НЕМИСЛЕЩ

    16 13 Отговор
    РАДЕФ РАДЕФ КУХА ГЕНЕРАЛСКА КРАТУНО
  • 26 Сатъра на Хана

    12 15 Отговор

    До коментар #14 от "оня с коня":

    Ще бегате от покрива на Американското посолство или както от летището в Кабул. :) Прасета прости - Народа застане ли зад Президента, няма НАТО няма Бати, той затова оня в сараите -Свинаря ви е притеснен

    Коментиран от #29, #32, #34, #37

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Край

    11 12 Отговор
    Подкрепят го БСП ИТН Изправените мутри и Да България. Има мнозинство да направи правителство. Има си служебно такова - излиза от президентството и му става премиер а те го гласуват за редовно правитлство.
    Като такъв поема отговорност а управлява България.
    НО не - той си иска да е втори мандат главен мрънкач на България.
    Този човек нито знае нито го може.
  • 29 оня с коня

    5 5 Отговор

    До коментар #26 от "Сатъра на Хана":

    Неспасяем се Брачет!И съм сигурен че и други са ти го казвали.
  • 30 достойнство

    16 9 Отговор
    ПЛАТЕНИТЕ КОМЕНТАТОРИ ПРОДЪЛЖАВТ ОБЛЪЧВАНЕТО.ДА ВЗЕМЕ НЕЩАТА В СВОИ РЪЦЕ ФИГУРАНТА КОЙТО Е ОСНОВНА ПРИЧИНА ЗА ТОВА СЪСТОЯНИЕ НА ДЪРЖАВАТА.ТОЙ Е ПОРЕДНОТО ПОТВЪРЖДЕНИЕ ЗАЩО ИМА ТОЛКОВА МНОГО ВИЦОВЕ ПО ОТНОШЕНИЕ ИНТЕЛЕКТУАЛНИЯТ ИМ КАПАЦИТЕТ НА ВОЕННИТЕ.
  • 31 Анонимен

    14 10 Отговор
    Президента по добре вече да не се меси. Видяхме какви ги свърши. Още една президентска намеса и държавата няма да я има.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Кий ще защити закона

    13 15 Отговор
    Сега е моментът ПРОКУРАТУРАТА най-после да се намеси за НЕЗАКОННОТО назначаване от Радев на министър с двойно гражданство!!!Докога тоя каун ще гази брутално Конституцията и всички мисирки ще гледат с широко затворени очи😂😂😂😂.Както често се случва обаче, народа има една много хубава поговорка:С твойте камъни по твоята глава! 😂😂😂
  • 34 МУН

    5 1 Отговор

    До коментар #26 от "Сатъра на Хана":

    Кой съчини тази колосална глупост? Сам ли си я измисли? Заплахи?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Кой68

    5 8 Отговор
    Той не е спирал да политиканства ...
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ????

    2 2 Отговор

    До коментар #35 от "Моко":

    Ами като наглостта краварска, к'во искаш?
  • 39 ЧИСТАЧКА

    10 12 Отговор
    ВОЕННИТЕ ПРАВИЛНО СЕ ПЕНСИОНИРАТ СЛЕД 20 ГОДИНИ НО ТРЯБВА ДА Е ИНВАЛИНА ПЕНСИЯ ПОРАДИ МОЗЪЧНА ДИСФУНКЦИЯ С ПОДХОДЯЩИ ОГРАНИЧЕНИЯ / ТАБЕЛКА НА РЕВЕРА ОЗ ГЕНЕРАЛ ИЛИ КВОТО Е ТАМ ЗА ДА НЕ ГО БИЯТ ХЪШЛАЦИТЕ/
  • 40 КРОКОДИЛА

    10 13 Отговор
    РАДЕВ НЕГРАМОТЕН - КОМУНИС - КАКВО ЩЕ НАПРАВИ Я ГО ВИЖ КОЛКО Е ОБЪРКАН И НЕ ЗНАЕ КАКВО ГОВОРИ - КАТО ПЪРВОЛАК Е ...........................ЗАЩО ЛЪЖЕШ ХОРАТА БЕ .......................................................................................................
  • 41 КРОКОДИЛА

    12 13 Отговор
    КУХА ЛЕЙКА - ПРАЗНА МАНЕРКА - ЗЕЛЕНИ МИРЕЗЛИВИ ЧОРАПИ ........................................................................................................ДО КЪДЕ НИ ДОКАРА БЕ ......................................ПОЛОЖИ ВРАТ .......................
  • 42 КРОКОДИЛА

    12 11 Отговор
    БАЩЪ МУ КАЗА ЧЕ НЕ СТАВА СА УПРАВНИК - НИЩО НЕ СТАВА ОТ НЕГО ..............
  • 43 църо

    11 4 Отговор
    той се намеси като обедини всчки, че се хванаха за гушите
  • 44 МЪЖЛЕНЦЕТО НА ...ГЕН. ДЕСО...СЪС..

    11 12 Отговор
    ВДИГНАТОТО ПО...ЖЕНСКИ..ЮМРУЧЕ, ВЕЧЕ СЕ...НАМЕСИ И....ДОКАРА БЪЛГАРИЯ ДО.. ПОРЕДНАТА НАЦ'ИО'НАЛ'НА КАТА'С'ТРОФА!!!
    ПИШМАН.. ПРЕ'ВРА'ТАДЖ'ИЯТА ГО ОЧАКВА... СЪД!
    СКОООРОООО .... ФАТМАКО,...СКООООРООО
  • 45 Сатана

    6 6 Отговор

    До коментар #20 от "666":

    ГЕРБ никога не е била партия,а ОПГ.
  • 46 Няма глас

    5 4 Отговор
    Фатката е в по-малкото гласове - така отделяме по-малко пари за партийна субсидия - така идва фалит на неграмотните партийци... Кеф!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ТРЕНД

    9 1 Отговор
    Ако има 30 генерала и техните подчинени гледат в една посока, след 30 години техните наследници могат ли да поемат щафетата? Колкото синът на папата да стане папа. Горбачов и соц елитът си представяха лек тронът на финансовото благо в капитализмът, като гледаха от камбанарията на аристокрацията си соц-елит. Лекият живот на Джей Ар, графовете в Англия. Но нито парите се задържат така фантазно ни връзките, ни фантазията е реалност. Но когато си сит, си богопомазан в умът си, и вярваш и вярваш..
  • 49 Пенчо

    7 5 Отговор

    До коментар #4 от "Трезво мислещ българин":

    За съжаление засега всички данни водят към пилотска грешка … Какво очакваш да каже за мъртъв приятел и колега ?
  • 50 Мдаа

    9 6 Отговор
    Сега е моментът Радев да се намеси, и достойно да си подаде оставката !
  • 51 Аспарух

    8 8 Отговор
    Радев, не само разедини народа, предизвика протестите и безредиците, взе страна в предизборната борба, опълчи се срещу пазителите на реда и спокойствието в държавата на която той е държавен глава, вкара същата държава в многомилионни разходи за избори с предизвестен резултат, но също така допринесе и за уронване на престижа, на пилотската професия, на званието генерал и на длъжността върховен главнокомандващ!
  • 52 Да да

    4 4 Отговор
    1
    Той и Ставийски беше написал на джипката си "Не карам пил". Та и ти си толкова трезвен. Радев е толкова силна фигура, никой не смее да му застане като конкурент. Възможните дати започват от 26-ти септември, засега само някакво Стъки се е престрашило да се обяви за кандидат президент, ама и то не гледа сериозно на кандидатурата си.
  • 53 ттт

    2 1 Отговор
    4
    Какво отношение да вземе? Има следователи, те трябва да си кажат думата!
  • 54 Пфууу

    7 3 Отговор
    Дойче швайне са както винаги мноооооого ама наистина мноооого далеч от истината. Та нали сме в тази задънена улица благодарение на московското протеже Радев бе, неуважаеми изтрещеляци от Дойче швайне.
  • 55 СУВЕРЕН

    6 5 Отговор
    Часът на Радев........къв час , кви 5 лева . Единственият час е , Радав да се пръждосва и да не се появява никога повече. Това е един БългароУбиец
  • 56 В.В.П.

    2 3 Отговор
    Държави ,като Италия ,Испания,и др...стояха по две години ,без правителства..И не умря ,цивилизацията...Напротив!!..Служебното правителството е добре...има за всеки по нещо,Леви, десни,

    Коментиран от #57

  • 57 Да ама Не

    7 0 Отговор

    До коментар #56 от "В.В.П.":

    Ама после сметката ще я плащаме ние работещите, а не форумните злобари, които живеят на гърба на мама и тати и се разпалват от приказки за милиарди, барселонски къщи и прочие опорки на Радевата хунта. А в Испания и Италия проруските мекерета много бързо биват вкарвани в правия път. Като например сепаратистите в Каталуния.
  • 58 БУДА

    3 3 Отговор
    ПИТАЛИ РАДИО ЕРЕВАН .... КОГА БОЙКО ЩЕ СЕ ВЪРНЕ НА ВЛАСТ , А РАДЕВ ОТГОВОРИЛ ; - НИКОГИШ !
  • 59 МУТРООО

    1 4 Отговор
    ВСЕКИ ПРЕДЛАГА НЕЩО САМО РАДЕВ ОБАЧЕ ИМА ДУМАТА , ЯСНО ЛИ Е ?

    Коментиран от #63

  • 60 Явно

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Трезво мислещ българин":

    Че не може да вземе решение сам / без деси/ За нарушение по границите на българия талибаните са виновни Все някои друг е виновен Упрашен и некъдърен за държавен глава
  • 61 Ганьо Простия

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Анонимен":

    Ако там е кочина,тук нз какво
  • 62 ЧОБАН

    7 0 Отговор
    АКО МЪРЛЯВИЯТ КЛЕПАР ПАК СЕ НАМЕСИ ЩЕ СЕ НАМЕСИМ И НИЕ С ГЬОСТЕРИЦИТЕ И ЩЕ ТРЯБВА ДА НАЛЕЕМ МАЛКО МОЗЪК В СОФИИСКИТЕ КРАТУНИ
  • 63 МУНЧО

    6 1 Отговор

    До коментар #59 от "МУТРООО":

    РАДЕВ НЯМА ДУМАТА СУВЕРЕНА ИМА ДУМАТА СКАПАН ЧЕРВЕН ТРОЛ
  • 64 Хахаха

    5 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: България в задънена улица: сега е моментът Радев да се намеси.
    Той Радев достатъчно се намеси. Нали той ни вкара в тази задънена улица.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Импийчмънт

    0 0 Отговор
    Не щем пак гладна радева зима