26 Август, 2021 10:56 4 950 57

Калоян Велчев пред ФАКТИ: Президентска република не е решение на кризата

  • калоян велчев-
  • трети мандат-
  • президентска република-
  • 46-то народно събрание-
  • правителство

"Ако Кирил Петков успее да реализира политически проект или да подкрепи вече действащ такъв, това може да промени цялостната картина", смята Велчев

Калоян Велчев пред ФАКТИ: Президентска република не е решение на кризата - 1
Калоян Велчев; Кадър: БНТ, "Референдум"
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Слави Трифонов имаше уникалния шанс да направи коалиция, за която имаше широк обществен консенсус и без никакви проблеми да изкомуникира с гражданите защо коалиция е нужна. Това беше единственият възможен път за дълбока промяна. Вместо това, той пренебрегна здравата логиката и омаскари политическата ни система, което именно ни тласка да мислим в посока на промяна на самата система".

Това каза в интервю за ФАКТИ политологът Калоян Велчев. Той поясни, че посоката на промяна на системата в към президентска република, като беше категоричен, че това не би било решение на настоящата политическа криза.

"Държавния глава има достатъчно правомощия и лостове за влияние в политическия ни живот", смята той.

При едни нови парламентарни избори, "сериозни промени могат да настъпят, ако в битката за властта се включат нови политически субекти", смята още Велчев. "Кирил Петков вече даде заявка, че ще остане в политиката. Ако за краткото време, което ще има до изборите, успее да реализира политически проект, или да подкрепи вече действащ такъв – това може да промени цялостната картина", каза политологът.

Целия разговор четете в следващите редове:

- Г-н Велчев, според Вас можем ли вече спокойно да кажем, че сме в политическа криза?

- Мисля, че за всеки е ясно, че се намираме в политическа криза. Тя не е от днес, а може би повече от година. Летните протести от миналото лято стартираха процеса, Борисов го задълбочи, отказвайки да се оттегли и предлагайки ни избори за Велико Народно Събрание и нова Конституция. Изборите от 4 април ни дадоха изненадващи резултати и мандат за политическа промяна. Изборите от 11 юли затвърдиха мандата за промяна. Управление на партиите на протеста, подкрепено от БСП, изглеждаше като най-логичния изход от създалата се сложна ситуация. Вместо това ИТН предаде протеста и вкара политическата криза вътре в институциите на публичната власт, разрушавайки и малкото доверие, което бе останало в политическата ни система. Към днешна дата може би не говорим за криза, а кризи и изглежда трудно ще се постигне съгласие кой и как ще ги разрешава.

- Говори се вече за президентска република - това решение ли е на кризата?

- Президентска република не е решение на политическата криза. Предвид ситуацията, която описахме и невъзможността на партиите да се консолидират около общо решение и формиране на управление, доверието в нашата парламентарна демокрация започва да се поставя под въпрос. Доверието в партиите е ниско, в институциите също. Масовото ни съзнание отхвърля като неприемливи основни механизми на представителната демокрация като диалог, съгласие, коалиционно управление, които са неизбежни, за да може тя да функционира ефективно. Това, разбира се, е продиктувано от една натрупана с времето серия от разочарования у гражданите, която ИТН много успешно успяха да експлоатират.

Слави Трифонов имаше уникалния шанс да направи коалиция, за която имаше широк обществен консенсус и без никакви проблеми да изкомуникира с гражданите защо коалиция е нужна. Това беше единственият възможен път за дълбока промяна. Вместо това, той пренебрегна здравата логиката и омаскари политическата ни система, което именно ни тласка да мислим в посока на промяна на самата система.

Тук е важно да кажем, че държавния глава има достатъчно правомощия и лостове за влияние в политическия ни живот. Влиянието и активността зависят както от самата му личност, така и от разпределението на силите в парламента и правителството, от цялостната политическа картина. Когато имаме фрагментиран парламент като сегашния, президентът получава повече свобода на действие. Когато имаме кризисна ситуация като сегашната, президентът често се превръща в център на властта и в актьорът, който предлага и води към решение на кризата. Затова и не мисля, че има належаща нужда от засилване на правомощията на държавния глава.

Факт е, че в сравнение с парламента, кабинета и премиера, президентът има по-малко формални правомощия. Но ние сме свикнали дълги години нашата система да функционира чрез твърди и ясни мнозинства, които управляват, а ситуацията се променя, което налага президентската институция да се намесва все по-активно при вземането на важни политически решения и да бъде фактор за тях. Към това можем да добавим факта, че активизмът на Радев задава очаквания президентската институция да продължи да се движи в подобна активна линия и за в бъдеще. И в крайна сметка, без да правим драматични промени в нашата система, ролята на президента в нея, според мен ще бъде засилена, а и вече се засилва.

- Президентската република може ли да задълбочи настоящата криза?

- Наличието на пряко избран президент с определен набор от правомощия е предпоставка за поява на напрежение между институциите. Ние имаме такава ситуация. Тя обаче е и възможност за взаимно възпиране и контрол между институциите. С действията си президентът може да бъде както причина за създаване на криза, така и основен фактор в нейното решение. В настоящата ситуация погледите са насочени именно към Радев с надеждата за изход от кризата. Президентът може да заеме по-активна позиция и да призове публично ИТН, ДБ, ИБГНИ и БСП да формират управление.

- Очаквате ли позитивна развръзка при изпълнението на третия мандат?

- Ключът към съставяне на правителство все още е в джоба на ИТН. От партията на Слави Трифонов обаче многократно отказаха да отворят вратата към едно макар и временно управление. Поради тази причина, шансът да се формира кабинет в рамките на този парламент изглежда много малък.

- Според Вас едни нови избори ще донесат ли драстична промяна в разделението на силите?

- Сериозни промени могат да настъпят, ако в битката за властта се включат нови политически субекти. Огромно количество надежди се фокусира в успешните министри от служебния кабинет на Радев. Един от тях - Кирил Петков, вече даде заявка, че ще остане в политиката. Ако за краткото време, което ще има до изборите, успее да реализира политически проект, или да подкрепи вече действащ такъв – това може да промени цялостната картина и най-вероятно Кирил Петков ще събере сериозна подкрепа около себе си.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    6 31 Отговор
    Президентските републики отиват най-бързо в историята. Но когато след като сме пудел на Британската корона, то президентската република ще се сбъдне макар и за кратко.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 БАЙ Х@Й ‼️

    35 2 Отговор
    🇧🇬 " у нас свестните считат за луди "🇧🇬 у нас лекари карат таксита, а крупие от казино е депутат 🇧🇬

    Коментиран от #36

  • 5 Хахаха

    18 15 Отговор
    Айде стига сте наливали вода в мелницата на Язовира. Не ви ли писна да тикате далавераджии към властта, зорлем при това?
  • 6 Пич

    18 19 Отговор
    Така е , но знаете , че много застаряващи лелки гледат с обожание задграничните министри , които освен че им съдраха кожите , още ще ги дерат - пр. увеличението на газта от вчера , която ще увеличи цената на тока и парното от нова година... Направо - бий ме , обичам те... Егати и логистика...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Раданч Татлъту

    11 7 Отговор
    Не е!
    Само република на Великите народни въстанници ще ни направи свободни!🐪🐷🙉🐷🐪👍
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Давид

    40 21 Отговор
    Напротив, решението е президентска република. Но с Румен Радев. За да унищожи партиите на прехода и да не позволи да инсталират президент от задкулисието. Както сега е инсталиран престъпника Гешев.

    Коментиран от #40

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Цанков

    35 13 Отговор
    И какво като са първи ГЕРБ какво значи това? Следващия път вместо 60 депутата ще имат 65-68? И този път ще посегнат да управляват :) ? ГЕРБ са бита карта, станаха ДПС-2; никой не ги ще нито хората, нито партиите. ББ да си ходи на село и да разпуска тая пасмина. Радев да прави партия и да се захващаме да оправяме съсипаната ни от ГЕРБ държава

    Коментиран от #41

  • 14 Ъхъъ

    18 26 Отговор
    Президентската република е капан, който ще ни върне към времето на БКП и Живков. Който си мисли че това е невъзможно си е сложил розовите очила и не вижда как мафията и ДС се опитват да ни пробутат точно това като “спасение” от текущата криза !!!

    Коментиран от #26

  • 15 Фффффф

    27 8 Отговор
    Бяхме народна република,после парламентарна,царска, мутренска,чалгарска за малко да станем,а президентска република не може...що за логика..
  • 16 Ъхъъ

    20 9 Отговор
    Хора президентска република не означава че Радев ще спвчели. Ако загуби и ни сложат пак тиквеника от Банкя какво правим тогава ?
    Не се заблуждавайте и не подценявайте мафията и ДС няма гаранции кой ще спечвли при вдна президентска република !!!

    Коментиран от #56

  • 17 Перо

    26 9 Отговор
    Точно президентска република е решение на въпроса,след 30 г.говорилня на селския мегдан,наречен парламент. При президентската република е ясен човека за успехи и неуспехи,освен това по друг начин не може да се контролира просто население от кражби!

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Мдаа

    8 2 Отговор

    До коментар #17 от "Перо":

    Ясен е ако ти дадът да гласуваш след като сложат грешния човек…
    Пример Беларус и Лукашенко , тези номера тук не минават … глупаците се преместиха в европа или измряха ..
  • 20 БЪЛГАРОФИЛ

    8 1 Отговор
    НЕ СЕ ПОДВЕЖДАЙТЕ ОТ ПОРЕДНИЯ МЕСИЯ ! ОЩЕ НИЩО НЕ СМЕ ОТ НЕГОВАТА РАБОТА
  • 21 БЪЛГАРОФИЛ

    10 1 Отговор
    НЕ СЕ ПОДВЕЖДАЙТЕ ОТ ПОРЕДНИЯ МЕСИЯ ! ОЩЕ НИЩО НЕ СМЕ ВИДЕЛИ ОТ НЕГОВАТА РАБОТА !
  • 22 Суха съчка

    5 6 Отговор
    Хайде на новия месия кирчо
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 БАЙ Х@Й ‼️

    11 0 Отговор
    С такива управници :::: "Неграмотният общински съветник от Пловдив Айри Мурад, който е член и на комисията по образование в ОбС Пловдив, не успя и при втория си опит на матурата по БЕЛ " - Какво очаквате ‼️‼️‼️‼️🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬 "НАРОДЕ????" 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬
  • 25 Отново облъчване в нечия полза

    3 5 Отговор
    1. Кой е този?!
    2. В криза сме от 32 години (този сигурно не е бил и роден).
    3. Ако бяхме или сме президентска република, управлението щеше да е както при ББ, но с друг лидер.
    4. Историята показава, че криза се бори с еднолично управление на способна и с традиционни женности личност.
    5. Няма да продължавам с оборва еето точка по точка, тъй като медията ви е рекламно пространство на всичко, но не и на интересите на средностатистипеското население на БГ. И го доказвате с всеки изминал ден.
  • 26 Нота бене

    8 8 Отговор

    До коментар #14 от "Ъхъъ":

    Не знам какво ти е в главата за Живково време, но още крадат от съграденото по негово време... Разбира се, че не беше всичко цветя и рози, но животът беше в стотици пъти по-спокоен и добър за цялото население. Сега е само за определени лица.

    Коментиран от #37

  • 27 Една поръчкова Агенция, пуска Димка!!

    3 1 Отговор
    Всяка, такава ще напише каквото и поръчат!! Плащат и пишеш!! На Избори е истината, останалото са платени Лъжи!!
  • 28 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    5 4 Отговор
    Много сте сбъркани социолозите. Прави се коалиция, когато има съвпадения по основни неща. Не се прави коалиция на "протеста" защото десетина манипулатори имащи ТВ монопол, нагло говорят от името на обществото и това искат. Резултатите от изборите показват, че обществото иска запазване на статуквото. ГЕРБ+БСП+ДПС имат 128 депутати. А партиите на "протеста" имат 112 депутата. Обществото иска досегашните да продължат да управляват. Ако искаше промяна, щеше да гласува другояче. Има някакво мнозинство от 145 депутати, които искат да махнат досегашният главатар на разбойниците. Но в тази група има трийсетина червени разбойници. Които искат новия главатар друг, но пак да е разбойник.
  • 29 ПУТИН

    7 4 Отговор
    ЯЗЪК, ПАРТИИТЕ НА ПРОТЕСТА СЕ ОКАЗАХА ПАРТИИ НА ПАРИТЕ. ВСИЧКО БИЛО ЗА ЕДНИ ПАРИ! КАК ИСКАШ ДА СЕ РАЗБЕРАТ И ДА СЪСТАВЯТ ПРАВИТЕЛСТВО?
  • 30 ЛАЛЕВ

    3 4 Отговор
    Защо не бе !
    От парламентарната ,нещо хубаво да видяхме ?
  • 31 ЧАПАЕВ

    0 4 Отговор
    ВСЯКА ПАРТИЯ ИСКА ДА ДАДЕ ПОВЕЧЕ ПАРИ И ПО-ДОБЪР ЖИВОТ НА НАРОДА И ЗА ТОВА СЕ СКАРАХА И НЕ СЕ РАЗБРАХА КОЯ ДА ГО УПРАВЛЯВА.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Калоян Велчев ЗЕЛЕНА ТИЕ Тиквата

    2 3 Отговор
    Сашиваш ги с Бели конци комбинациите Елементарни са и нее трудно да се, досети човек, кой ти пише текстовете!! Елементарно!!
  • 34 Иво 🇧🇬

    6 9 Отговор
    Идва времето за изчегъртване на Радев и неговата Хунта. Сатаниста и неговия Фюрер Тошко ще се изчегъртат сами. Хората видяха как от нормална държава хуните за три месеца ще я превърнат в руини.
  • 35 хехехе

    1 8 Отговор
    Що ви е страх вас германофилчетата от президентска система на управление доказала се като най-добрата форма на управление в Света

    Коментиран от #38

  • 36 ъъъъъъ

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Лекарите отдавна смениха такситата с нови БМВ-тя и други от техния клас коли. Тази мантра от началото на 90-те е частично вярна сега.

    Коментиран от #52

  • 37 Хаха

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "Нота бене":

    Спокоен живот е бил до някъде, но не и за пострадалите от режима. Не мисля че някой с мозъка си би желал да му взимат изработеното разби партийни членове, да го е страх да си измаже къщата за да не го натопи съседа че в крадец … и т.н.
    Спокоен живот ама не баш, само привидно и за членовете на БКП
  • 38 Хаха

    6 1 Отговор

    До коментар #35 от "хехехе":

    Винаги съсредоточаването на власт в един човек рано или късно води до извратен режим. За съжаление в България повечето народ са крайни и това ще бъде поредната мъчителна катастрофа ….

    Коментиран от #39

  • 39 факт

    2 4 Отговор

    До коментар #38 от "Хаха":

    гРешка винаги съчетаването на властта в ръцете на един води до праволинейност и неминуеми успехи и постижения
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Пинчо

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Цанков":

    Е как ще я "оправиш"? Като изринеш магистралите и санировката на блоковете. И събориш парковете и кейовете. За капак може да забраниш колите на по малко от 10г.да влизат в България. И таван на заплати 500лв. И имоти да имат само членове на бспидпс
  • 42 XYZ

    3 4 Отговор
    Видя се, че ИТН "омаскариха политическата система", но омаскариха и себе си! Те са ПОЛИТИЧЕСКИ РЕНТИЕРИ - печелят като критикуват, обиждат и се държат надменно, а във важни ситуации показват пълна неграмотност и неадекватност! И за това им плаща народът ??? Абсолютна вреда е присъствието им в Парламента!!!

    Коментиран от #47

  • 43 Б БОРИСОВ

    2 4 Отговор
    НАПРОТИВ САМО ТОВА Е РЕШЕНИЕТО
  • 44 Стига!

    5 1 Отговор
    Първото и най -важно решение е да се въведе задължителна крайна мандатност за всички държавни власти! Също и за ръководните органи на партиите! После да се въведе мажоритарната изборна система с предварителни биографии на кандидатите! За два мандата България ще дръпне! Но партийните върхушки не го искат и ни пълнят главите с глупости и демагогия! Прост народ сме!
  • 45 мнение

    2 2 Отговор
    Не разбрах от интервюто, защо Президентска Република не е решение на кризата? При Президентска Република, с пряко избран от народа президент, той назначава и ръководи изпълнителната власт! Тогава ролята на партиите, (превърнали се в ОПГ) рязко намалява и няма да могат в такава степен да крадат и разпределят обществените средства! Няма да могат и да назначават навсякъде в държавната администрация некадърни партийни калинки!
  • 46 Просветен илюминат

    2 1 Отговор
    Стадото без падар виждали ли сте?
    Докато стадото следва и върви след който и да било да дойде на власт няма да се промени нищо.
    Това още ли не ви е ясно?
    Кой има зор да идва и да спасява стадо бедстващи и вечно ревящи овце?
    Как един ме се хвана в ръце да промени първо себе си и да спре да чака или критикува другите?
    Като крадеш от себе си и даваш ма другите как няма да си зле?
    Какво е това да блъскаш цял живот и да поддържаш държавата и тя от благодарност каква пенсия ти дава?
    Колко неща с една смешна пенсия може да си позволи един пенсионер?
  • 47 омаскаряване

    1 2 Отговор

    До коментар #42 от "XYZ":

    Политическата ни система се е омаскарила много преди ИТН! За 30 години се нагледахме на мафии, месии, Партии-ОПГ и какво ли още не! Партийната система създава условия за тотална корупция и ограбване на обществените ресурси, криейки се зад колективна (без)отговорност! Президентската Република намалява ролята на партиите!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Българин

    3 0 Отговор
    Президентна републина с Радев. А какво ще е президентска република с щатски-турски слуга като Плевньо ?
  • 50 Абракадабра

    2 0 Отговор
    Аман от политолози! Тоя не знае кое е решението, но знае кое не е!? За 30г. преход, университетите избълваха един куп въздушни специалности: политолози, анализатори, антрополози, политически наблюдатели, обикновени наблюдатели, пиари и т.н. И всички изказват мисли, подчинени на теорията на вероятностите!
  • 51 Българин

    2 1 Отговор
    Споко не се бутайте след изборите ГЕРБ ще спечелят изборите и ще ви го тури един по един
  • 52 БАЙ Х@Й ‼️

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "ъъъъъъ":

    Но крупието още е в НС и ни учи на морал , и кове закони ‼️
  • 53 БАЙ Х@Й ‼️

    0 1 Отговор
    ....Преди 1990 г. е крупие в казиното на бургаския хотел „България“. От 1991 до 1995 г. е общи съветник от СДС... депутат от ДПС в 38,40,41,42,43,44,45,46 НС ‼️‼️‼️
  • 54 Наблюдател

    1 0 Отговор
    Автора явно не е прочел Конституцията. Следствие му се привиждат правомощия на Президентската институция каквито там няма!
    Президента примерно няма право на Законодателна инициатива дори неможе да спре закон, най-много може да го забави. Реално Главния прокурор който е с мандат от 7 год. избиран от тесен кръг хора има много по-голяма а и безконтролна власт от Президента пряко избиран от целия народ и е с 4 год. мандат! Нахлуването в Президентството по нареждане на Гл. прокурор бе ясна илюстрация на горното!

    Коментиран от #55

  • 55 Понаблюдателен

    1 0 Отговор

    До коментар #54 от "Наблюдател":

    5 години му е мандатът на презиента, явно вие не сте чел конституцията
  • 56 ЧОБА

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ъхъъ":

    АКО РАДЕВ ЗАГУБИ ЩЕ Е ДОБЪР ДЕН ЗА БЪЛГАРИЯ РЯДКО ТЪП И НАГЪЛ КОМПЛЕКСАР

    Коментиран от #57

  • 57 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "ЧОБА":

    Докато МОЧА се пъчи на сред София няма да се оправим! Разбира се...един паметник сам по себе си не може да е виновен за нищо, но е показател за реалното положение с властта в държавата ни...