3 27423

Трусовете от Кабул

 • божидар чеков-
 • афганистан-
 • сащ

Преди петдесет и пет години, в една знаменита реч генерал Де Гол предупреди американците. „Народите от Азия няма никога да се подчинят на външна сила дошла от другия бряг на Атлантическия океан, независимо от мощността на нейното оръжие!“

Трусовете от Кабул - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Малки или големи те ще се усещат още дълго по целия свят. Слонът, с който се оприличава част от американското общество се оказа с крака от пластелин. За „магарето“ изобщо няма смисъл да говорим.

Американското общество поддържаше войната в Афганистан. То преглъщаше жертвите, които се завръщаха в оловни ковчези, както и милиардите изсипани в оръжейната промишленост в името на борбата с тероризма. Следствие на зрелището което дават войниците на „най-мощната армия в света“ на летището в Кабул, всички американци разбират, че са били лъгани. Не би било справедливо, за провала да бъде обвиняван само Джо Байдън. Още от 2005 година в един доклад на администрацията Буш се казва много ясно, че Талибаните не могат да бъдат победени. Трагедията която се разиграва пред очите ни задължава цялата Западна цивилизация да направи един основен и трезвен анализ на случващото се. Ислямът, краен или добронамерен отказва нашият начин на живот.

До афганистанската катастрофа, всички страни с демократични режими, кои повече, кои по-малко следваха Съединените щати в тяхната „намеса във вътрешните работи“ на суверенни държави. Предвидено от ООН през 1990 година, това много спорно „право“ в началото започна като хуманитарна инициатива за спасение от глад на мизерстващи хора от Третия свят. И понеже всички тези изпаднали в беда държави, бяха управлявани от корумпирани диктатори, „Великите сили“ начело със САЩ решиха, че имат право да променят с въоръжена намеса местните режими.

Целите бяха добре побрани, в повечето случаи това бяха страни с внушителни залежи от газ и петрол – Иран, Либия, Сирия и накрая Афганистан, който е по-скоро геостратегически възел. Американците, със самочувствието, че са най-силните в света, не обърнаха внимание на факта, че тези страни макар и изостанали, имат своя религия, нрави, традиции, нямащи нищо общо с американския начин на живот и мислене. За тях, било в Африка, Азия или Европа, израза на национална специфичност е без значение. Тя е само и единствено някакъв местен фолклор. Нищо друго.

В „Държавния департамент“ знаеха, че за 99% от афганистанците други закони освен тези на „Шариата“ не важат. Племената обитаващи чукарите и долините на пустинната страна са живели със законите на Корана 1400 години и двадесетте години боеве за внедряване насила на нов начин на живот, не бяха в състояние да ги променят. За тях"мнозинство" е неразбираема чуждица.

Как може да се обясни светкавичната победа на Талибаните, ако новосъздадената афганистанска армия, четири пъти по-многобройна от противниците си, не бе отказала да се бие?!

Неуспехите на НАТО в Либия, Ирак, Сирия и Афганистан се дължат на презрението към традициите на местните хора. Повечето от тях ядат с пръсти, но са готови да дадат живота си за вожда на тяхното племе или за честта на Алах.

New York Times свири тревога. „Разгромът на нашата армия може да събуди други мюсюлмански движения и групи желаещи да унищожат Западната цивилизация!“

Опасността е реална по простата причина, че двата стълба на американската външна политика след Афганистанската катастрофа станаха на прах.

Първият стълб почива върху военното надмощие. Чрез него се ликвидира старата система и се слага нова. „Nation Building », тя е копие на американската, защото управниците са избрани от мнозинството - „one man one vote ». Като се прибави уеднаквяването на вкусовете с мрежите на McDonald’s и Netflix за някои мозъци във Вашингтон това е демокрацията. Американската със сигурност. Вносна, присадена, но невъзможна.

Вторият стълб е Светът е един, пазарът също. За да има максимален брой потребители не бива да има граници, етнически и религиозни различия. Всеки може да се облича както намери за добре, да се кръсти на който си иска, по-важно от всичко е неговата кредитна карта. За да бъде постигната тази цел американската външна политика поощряваше с всички възможни средства Мултикултурата, продукт на Мелтинг Пота, резултат на масовата неконтролирана емиграция.

Фактурата на американския провал ще бъде болезнена. САЩ ще плащат, но и на нас няма да ни се размине.

Преди петдесет и пет години, в една знаменита реч генерал Де Гол предупреди американците. „Народите от Азия няма никога да се подчинят на външна сила дошла от другия бряг на Атлантическия океан, независимо от мощността на нейното оръжие!“

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 21 гласа.

Свързани новини

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 за 250г сащ

  25 3 Отговор
  не е важна само мускулатурата,трябва да има нещо и в главата!

  Коментиран от #2, #13

 • 2 Това казал

  4 4 Отговор

  До коментар #1 от "за 250г сащ":

  борецът който праснал с глава една врата за да я отвори след като едни студенти бутали с ръце и не могли.
 • 3 Харесвам 🎃, само сготвени

  8 15 Отговор
  Неграмотен манипулатор и лъжец, започващ още в подзаглавието с лъжа. Де Гол НЯМА КАК да е казал това преди 35 години, защото си отива от този свят през 1970 година. И надолу статията е същият миш-маш.

  Коментиран от #5, #7

 • 4 Тях никога

  17 1 Отговор
  не ги е интересувало местното население. Никога. Либия-беше добре с Кадафи щото държава с нефт и ислям и двеста племена само с диктатор може да да е стабилна и добре. Сега там е война, имат няколко правителства и можеш да си купиш роб от пазара. Ирак-също. Отиваш до магазина и някаква бомба гръмва. Всичките петролни държави в Персийския залив са точно такива. Дори Виетнам е все още комунистически.
 • 5 Никакъв

  20 3 Отговор

  До коментар #3 от "Харесвам 🎃, само сготвени":

  миш-маш не е а си е много точна статията. Какви държави са изградили американците?

  Коментиран от #9

 • 6 ТаУмВзе

  12 0 Отговор
  Европа, винаги е била бойно поле! Тоя път религиозна война, без фронт. Или ново Преселение на народите.

 • 7 пешо средния

  11 1 Отговор

  До коментар #3 от "Харесвам 🎃, само сготвени":

  А на Хамериканските лъжи възмущаваш ли се ?
 • 8 Жозефино

  5 7 Отговор
  Аз толкова грешки в статия на "специалист" по световна политика отдавна не бях виждал.

  Коментиран от #10

 • 9 Харесвам 🎃, само сготвени

  2 14 Отговор

  До коментар #5 от "Никакъв":

  Европа, Япония след всв, Южна Корея... А без лендлийза, когато пращаха на сесерето от долни гащи, през ботуши, консерви, камиони, бензин (от който ушанките платиха до 70-те години само 1 % поради икономическа немощ) щяха да са редуцирани до територия в сибирските блата.
 • 10 Петров

  5 4 Отговор

  До коментар #8 от "Жозефино":

  Абсолютно си прав - глупост до глупост!
 • 11 Драги ми

  16 3 Отговор
  смехурко, Европа си е Европа и щеше да се оправи и без парите на американците. Американците дадоха пари за да не се стигне до някоя социалистическа революция. Япония и Южна Корея също, това са дисциплинирани народи. Япония по времето на Априлското въстание е била на ниво мечове а след 30-4- години са си правили сами самолетите и корабите. Така че не преувеличавай много приноса на "братята" американци. А за ленд лийза историците са си казали мнението-имало е значе ние но СССР са щели да победят и без него. И да ти кажа-цяла Южна Америка са със САЩ и ги виж къде са. Бие като бяхме със СССР бяхме много по-добре от тях.

  Коментиран от #21

 • 12 Поредните чековизми

  5 3 Отговор
  Как не е намесил турското робство и Русия не знам.
 • 13 Ал Сакалиба

  7 3 Отговор

  До коментар #1 от "за 250г сащ":

  Де Гол беше умен мъж , а и е чел явно, доста антична история, тези земи са си Тракийско -Скитски , от много старо време, още от Тир и Яветово време, масагетите- траки бяха първите , които се прочуха с победата на, цалрицата Томирис над Персите след тях евреите Хазари ,и Старите Волга -Българи, оставиха много голям вакуум по тези стари тракийски полета и планини! Варягите очертаха границите, на Рус, които са същите и до ден днешен, с малки изключения! Каква е религията, явно има значение? Тогава оазис, сега пустиня!

  Коментиран от #15, #16

 • 14 Тръмп

  8 2 Отговор
  Исляма е тръгнал да завладява света и никой не го спира вече!;)

  Коментиран от #20

 • 15 вярно е а

  3 2 Отговор

  До коментар #13 от "Ал Сакалиба":

  християнството е дъщерна религия на юдаизма,това е!

  Коментиран от #18

 • 16 И каква е била религията

  1 0 Отговор

  До коментар #13 от "Ал Сакалиба":

  На древните траки?

  Коментиран от #17

 • 17 Ал Сакалиба

  1 2 Отговор

  До коментар #16 от "И каква е била религията":

  Имали са религия ,"Арианизъм", вярвали са, всички в техните си божества , и религия! Оставени са милиарди тонове археология с доказателства, кои са и в какво вярват! Древните наши прадеди траки - скити! И още толково писменна история от , почти всички историци в древния свят! Чети Спароток и ще разбереш всичко! Прочети Херодот и Плутарх , за да си в час , когато четеш другите!

  Коментиран от #22

 • 18 Ал Сакалиба

  3 0 Отговор

  До коментар #15 от "вярно е а":

  Да така е , но не забравяй , че и Исляма е от това котило-религий ? Но в един екстремен вариянт, който ние сигурно ние Българите -Траки, никога няма да възприемем доброволно!
 • 19 Матей

  4 1 Отговор
  Така е в американската империя на злото,държавен терор,колониални грабежи,съпротивителни движения и граждански войни,глад и мизерия.Северна и Източна Азия са свободни от американски инвазии,сега се освобождава и югоизточна Азия,и северна Африка.Европа още пъшка под американския подкован ботуш,време е и тя да се събуди.
 • 20 Ал Сакалиба

  3 1 Отговор

  До коментар #14 от "Тръмп":

  За съжаление ги няма ,тези които ги възпираха хиляди години ! , Варягите - Руси и българи , роднини на Траките , се стремят да ги държат там където трябва , но не им е лесно напоследък! Няма я Римската империя, няма Велизарий и Константин Велики , и още много тракийски императори и пълководци , направели Римската Империя велика! Създали Удържала границите си хиляди години!
 • 21 Харесвам 🎃, само сготвени

  0 1 Отговор

  До коментар #11 от "Драги ми":

  Проблемът на дъртите комунисти е че са монолингвисти (само се самозаблуждават, че знаят руски - нивото им е потресаващо...) и оттам, лесно манипулируеми (но и те нямат нищо против да ги лъжат). Колкото до Япония - нивото ти е на нивото на английския на борисов. Запознай се с революцията Мейджи. Япония влиза в ХХ век със ЗАДЪЛЖИТЕЛНО начално образование и 100 % грамотност на населението - единствена на планетата!

  Коментиран от #23

 • 22 ГУ СВ

  1 0 Отговор

  До коментар #17 от "Ал Сакалиба":

  Спараток е един фейсбук любите писател без абсолютно никакво образование по история ,археология или древни езици . Прави миш маш с различни епохи ,народи,култури и езици на принципа: питка-патка-пuтка . За него е едно и също. Образование се получава в академичните структури не във фейсбук.
 • 23 Преди Мейджи

  0 0 Отговор

  До коментар #21 от "Харесвам 🎃, само сготвени":

  са ходели със мечовете още и са се съпротивлявали на отварянето на страната, тоест са били по-назад като технологично развитие дори и от Бългрария, да не говорим за инсдустриална Западна Европа. След Мейджи, отворени вече, започват да се развиват и в един момент се оказват на нивото на Западна Европа и Америка. Така че след ВСВ със или без Америка ще щяха да се оправят. С Америка се оправиха по-бързо, всъщност станаха втората по големина икономика. Сиреч американската помощ не е толкова решаваща.

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.