Last news in Fakti

31 Август, 2021 10:00 7 146 33

Кои са германските партизани от Югославия, сражавали се срещу нацистите

  • нацисти-
  • югославия-
  • германия-
  • партизани-
  • история-
  • адолф хитлер-
  • хърватия-
  • втора световна война-
  • германци

Знаете ли, че през 1941 в Югославия са живели половин милион германци?

Кои са германските партизани от Югославия, сражавали се срещу нацистите - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Владо Юрич събира парченца мрамор, пръснати по земята около Паметника на партизаните в село Слатински Дреновац. Той, подобно на много други антифашистки паметници в Славония и в цяла Хръватия, постепенно се руши. Юрич, който е председател на Сдружението на антифашистите и антифашистките борци, бърше с кърпа парчетата мрамор."Тук почиват 42 бойци от 18 бригада", пише на паметника. Тази сцена се повтаря всяка година в средата на август - именно тогава през 1943 година към югославската партизанска армия е основана бригадата "Ернст Телман" - единствената военна част, съставена само от германци, която през Втората световна война се бие на страната на Съюзниците срещу хитлеристка Германия. Партизаните в нея били наричани "телмановци".

През 1941 в Югославия: половин милион германци

Телмановците произхождали предимно от "германски" села в региона, както и от села с хърватско-германско или сръбско-германско население, обяснява Юрич. Според него, в бригадата имало и дезертьори от Вермахта. Общо в партизанските бригади под командването на Йосип Броз Тито се биели над 2000 германци. "Когато през 1941 година германците навлизат в Югославия, тук живеят около половин милион германци, 100 000 от които в Хърватия", обяснява историкът Карл Бетке. Той припомня, че Културното сдружение, насърчавано от нацистите, имало голям успех сред германците в Югославия, но в същото време германците изиграли важна роля и за възникването на работническото движение - особено в Хърватия. "В Славония е имало населени места, които по традиция се смятали за червени", казва за ДВ специалистът по Югоизточна Европа от Университета в Лайпциг.

Телмановците възникнали най-вече, за да бъдат мотивирани югославските германци да се съпротивляват срещу окупаторите. Бригадата била кръстена на генералния секретар на Германската комунистическа партия Ернст Телман, който през 1933 бил хвърлен в затвора, а през 1944 година - убит. За емблема на бригадата избрали черно-червено-златното знаме на Ваймарската република, към което в средата била добавена петолъчка. Командите се издавали само на немски език. Главното командване на партизаните отпуснало една пишеща и една малка печатарска машина, с които телмановците изготвяли позиви, призоваващи войниците от Вермахта да се присъединят към партизаните.

Първата акция на бригадата "Ернст Телман" започнала на 18 август 1943 година. Началото било неблагополучно: германските партизани били нападнати от други партизани, които ги чули да говорят немски и ги взели за подразделение на Вермахта. За късмет, нощният инцидент завършил без жертви. "В бригадата членували още двете медицински сестри Емилия и Ирма Майер, както и 15-годишният Карло от Елзас, който бил назначен за куриер", разказва местният историк Петер Кавгич. Към бригадата постепенно се присъединявали какви ли не хора: един германец от Нидерландия, един дезертьор от Вермахта, когото наричали "малкия Карл", както и Вилхелм Юнг от Вуковар, който се укрил след като получил призовка за записване в SS.

Краят на телмановците

Телмановците провеждали успешни партизански операции до края на ноември 1943 година, когато партизаните от Славония влезли в битка с танкови подразделения на Вермахта. По време на тежките сражения повечето телмановци били убити. Сред тях били двамата сина на политкомисаря Йохан "Иван" Мукер. Близо половината убити били погребани в две гробища - едно католическо и едно православно. Къде са погребани останалите телмановци – това не се знае и до днес. Малкото оцелели германски партизани се присъединили към други подразделения на Югославската народна освободителна армия.

След победата над хитлеристка Германия останалите в Югославия германци били интернирани в лагери. "Когато лагерите били разтурени в периода 1946-1948 година, повечето от тях емигрирали в Западна Германия", казва Карл Бетке. И хората бързо забравили, че сред югославските партизани е имало и германци. Чак през 1984 година Наил Реджич публикува военно-историческата си книга по темата, озаглавена "Телмановци". През 1997 и в Германия излиза друга историческа книга за бригадата, озаглавена "Германци при партизаните на Тито". А още по времето на ГДР е публикуван и романът "Нека бъда просто гълъб", който разказва историята на брат и сестра от Славония - той постъпва в SS, тя се присъединява към телмановците. Днес антифашистите от Слатина искат да разкажат на колкото е възможно повече хора за борбата на телмановците срещу Хитлер. Те дори изпратиха писмо до канцлерката Ангела Меркел, в което пишат: "Смятаме, че Вие трябва да сте информирана за това забележително събитие през Втората световна война, защото те заслужават делото им да се знае и да се изучава в детайли и занапред от историците. Ние искаме да изнамерим имената на всички телмановци и да открием гробищата, където са погребани."

Автори: Горан Гаждек, Рюдигер Росих


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тц Тц

    18 4 Отговор
    Както беше в един стар виц: Германски партизани от Югославия родени в Гърция

    Коментиран от #22

  • 3 Димитър

    20 23 Отговор
    Стига вече с тези "партизани" Убийци и крадци, те са даже по големи фашисти и от самите фашисти
  • 4 Пешо Папура

    13 12 Отговор
    А един мармот нагъва шоколад...Каква бе тая статия, дето я плеснахте ей така, от нищото? И кво ма бОли мене шлифера За югопартизаните на Тито. Като искате да видите такива титовисти, хе къде е , оттатък Девебаир сичките са такива...даже всяка година Титов марш си правят. Но са се засилили за ЕС....

    Коментиран от #21

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 само питам

    5 8 Отговор

    До коментар #5 от "Един":

    Ти да не си син на АБПФК..или пък самия ти да си такъв? Че още слизат партизани от Балкана. .

    Коментиран от #9

  • 7 Талибан

    14 9 Отговор
    Абе Телмановци ли са, какви са -не знам. Знам че много наши воини си оставиха бадева костите за да освобождават тия неблагодарници като част от Трети Украински фронт. Без нас, Тито щеше да яде папалягата много здраво. Но иначе се правят на герои...сите србе -на врбе. Е казал народът. И не е сгрешил.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 сила

    13 12 Отговор

    До коментар #6 от "само питам":

    АЗ СЪМ ВНУК И ПРАВНУК НА ТАКИВА,ПРОБЛЕМ ЛИ ИМАШ.....знам как да се справям с фашагите

    Коментиран от #10, #12, #13

  • 10 100

    8 8 Отговор

    До коментар #9 от "сила":

    От къде знаеш? Виждал ли си фашаги?

    Коментиран от #11

  • 11 сила

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "100":

    всеки ден....
  • 12 засрами се

    8 12 Отговор

    До коментар #9 от "сила":

    Трябва да те е срам от предците ти!

    Коментиран от #15

  • 13 цървул

    12 8 Отговор

    До коментар #9 от "сила":

    Каква сила си ти бе, вез СССР и помощта на САЩ нямаше да излезнете от шумата.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 сила

    10 3 Отговор

    До коментар #12 от "засрами се":

    СМЕХ ГОЛЕМ СИ ЧАДО РЕСТИТУТСКО....
  • 16 Сърбия е умна и достойна

    8 9 Отговор
    Ганьовците са първични простаци.Попитайте някой европеец кого уважава повече и ще ви светне..

    Коментиран от #33

  • 17 Черна котка

    8 14 Отговор
    Не знам за Югославия, но в Италия така наречените партизани са убивали , ограбвали и изнасилвали невинни от народа. Комунизъм и фашизъм са две страни на една и съща монета. За мен са на едно ниво хората последователи и на едното и на другото.

    Коментиран от #18, #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Един

    8 0 Отговор

    До коментар #17 от "Черна котка":

    Абе друго си е да си “умен и красив” и правилен , а?

    Коментиран от #20

  • 20 Черна котка

    6 2 Отговор

    До коментар #19 от "Един":

    Разделението е за да ни управляват и за заблуда. Така хората не стигат до истинските виновници за крайното положение. Едно време ако е било: леви и десни...сега пропагандата е за всякакви различия. Фашизмът, комунизмът и нацинал - соц. са експеримент на едни и същи. Ако няма 2 или повече отбора, как ще стане да се държи вниманието на простолюдието? Не само, ами и да ги настройваш един срещу друг.
  • 21 Папур

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Пешо Папура":

    ли си или друг бастун, не знам, но си 100% неграмотен. Югославия има 1 милион жертви през ВСВ. След началото й невъзможността на Хитлер да овладее съпротивата й е бил първия му голем провал от порядъка на Сталинград и Ленинград. В същото време германски части от живущите в СССР немци също са воювали срещи агресора нападнал родината им ..
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ПЕНКО

    2 1 Отговор
    АРМИЯТА ХЪРВАТСКИ УСТАШИ -ВОЮВАЛИ С ХИТЛЕРИСТИТЕ В ЮГОСЛАВИЯ --САДИСТИ И УБИЙЦИ , НЕ ПОНЕСЕ РЕПРЕСИИ -КАТО ТЕЗИ НАЛОЖЕНИ НА БЪЛГАРИЯ --- ЗАЩО !?!?!?!?!????
  • 24 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ГРЕШКА ---НЕ С ХИТЛЕРИСТИТЕ , А ЗАЕДНО С ХИТЛЕРИСТИТЕ !!!!!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Накратко

    4 2 Отговор
    Т.е. тук ни описват за избягали предатели/дезертьори, които заедно с комунистите се бият с германската армия. Нали така?

    Коментиран от #27

  • 27 хихихихихи

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Накратко":

    Точно така, нищо не си разбрал!
  • 28 ТКЗС

    0 0 Отговор
    всички партизани са от гдр
  • 29 Зайко Байко многознайко

    1 1 Отговор
    Журналистите, вие наистина сте големи недоклепанци!!! Съществителното " Канцлерката" ме хвърля в муэиката ,женски род на думи като, канцлер, генерал, депутат, доцент, професор и т.н. не съществува! Къде сте учили граматика , литература , вэемете един БТР и си го слагайте под въэглавницата, може и това де не энаете!? БТР не е военна машина това е Българският Тълковен Речник!?!🤔😂🙄😡😡😡
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    И какво като е "депутатка,канцлерка или професорка" ?
    Правилно - такива думи няма в БТР на Буров от 1995 год., Има дума например "канцлер" в речтикът за чуждиците на същите автори - Буров, Пехливанова от същата година.Няма там "канцлерка". Но пък веднага, с едно "ка" , става всекиму ясно, че постта се заема /изпълнава/ от жена - не от човек !!!
    Лично на мен, някой постулати в БГ-граматиката ми се струват доста догматични и смешни, щом при говор никой ги не "бръсне", Може би за правописа "чистофайниците" на язика ни ...имат право.....
    Малко известно е и това, че през ВСВ Югославия е дала 9 млн.жертви - четвърта след СССР, Германия и Полша...
    Тези "телманци" /телмановци/ са били част от съпротивителното движение против фашизма. И хората ги поменуват и уважават наравно със своите
    Само в Бъл гария нямало фашизъм и фашисти и нямало съпротива срещу това зло. Някакви обирджии на мандри и къшли са се появили.............Да се чуди човек, кой и защо е разстрелвал деца, бесел и погубвал живи хора и разнасял главите и телата им из селищата, фотографирал се гордо с тях и вземал парични награди... Вярно бе-е-е - онези били комунисти и подпомагали малко или много СССР във зловещата война . т.е, били са "подлоги" на Русия, на руснаците. Само пепел и забвение -всички паметници да се срутят .....Тогава ще заживеем щастливо .........
  • 33 ИСТИНАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Сърбия е умна и достойна":

    Сърбия е коварна змия!!!