2 Септември, 2021 16:09 13 099 59

Осман Октай пред ФАКТИ: ДПС ще играе със собствен кандидат за президент, само и само да обслужи задкулисието

  • осман октай-
  • президентски избори-
  • предсрочни парламентарни избори-
  • бсп-
  • служебно правителство-
  • румен радев-
  • президент-
  • трети мандат

"Ако БСП върнат мандата утре, те ще искат да накажат всички политически формации, президента и служебното правителство като евентуален техен бъдещ политически опонент", смята Октай

Осман Октай пред ФАКТИ: ДПС ще играе със собствен кандидат за президент, само и само да обслужи задкулисието - 1
Осман Октай; Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Дали ще има избори “две в едно”, зависи от това кога БСП ще реши да върне мандата. От това дали ще задържат мандата, зависи и дали парламентът ще има желание да работи за актуализацията на бюджета, за пенсии, за лекари, за полицаи, за Covid-кризата, за бизнеса и т.н., дали българският парламент ще бъде на нивото на отговорността си. С тази отговорност всъщност са натоварени БСП и Корнелия Нинова. Всичко зависи от това докога ще задържат мандата. Това ще предопредели и за кога президентът ще насрочи изборите за парламент”.

Това каза в интервю за ФАКТИ политическият анализатор Осман Октай.

“В рамките на 60 дни след деня, в който президентът ще издаде указ за разпускане на парламента, той трябва да насрочи датата на парламентарните избори. Ако парламентът работи например минимум до 15-20 септември, за да приеме тези неотложни промени, за които в обществото има голямо очакване, това може да даде свобода на президента да определи дата на предсрочни парламентарни избори в края на ноември”, обясни Октай.

Той коментира още предложението на БСП да бъде скъсен срокът за предложения към актуализацията на бюджета между първото и второто му четене в контекста на това, че подобно действие можеше да скъси допълнително живота на 46-тото НС. “Това беше добър ход на Корнелия Нинова, защото тя постоянно беше упреквана от Бойко Борисов и ГЕРБ, че в съгласие с президента протакат връщането на мандата. ГЕРБ настояха веднага и бързо да се върне мандатът, за да се отиде спешно и бързо към нови избори. По този начин рискуваха да не се приемат тези очаквани промени в актуализацията на бюджета. Корнелия Нинова с основание заяви, че това е голяма отговорност, че като носители на третия мандат носят тази отговорност и че ако провалят тази възможност и върнат мандата толкова бързо, без да са актуализирали бюджета, ще понесат доста сериозни политически негативи. Нинова направи добър политически ход, за да отпадне от нея това обвинение, че бави връщането на мандата. В капан определено попаднаха другите политически формации, които се противопоставиха. Обвиненията, че бави връщането на мандата, вече отпадна от Корнелия Нинова и от БСП”, смята Октай.

Осман Октай изрази и личното си мнение по въпроса дали парламентарните и президентските избори трябва да се проведат заедно. Припомняме, че по-рано днес Народното събрание окончателно реши да гласуваме за президент на 14 ноември. “Винаги съм изразявал мнението, че и двата избора са толкова ключови и важни за страната за следващите 5-10 години, че задължително трябва да се проведат поотделно. Гражданите трябва да могат да направят своя избор за бъдещето на страната, избирайки държавния глава спокойно, и след това да дадат своята оценка за парламента, партийните лидери и партиите отделно. По този начин ще има яснота в българските граждани до каква степен бъдещето на парламентарната република и парламентарното управление на страната е в ръцете на сериозни политически лидери, отговорни държавници, отговорни политически формации или на такива, които за пореден път ще продължат агонията, политическата криза и кризата на парламентаризма в държавата. Партиите може да се скрият зад доверието към президента и служебния кабинет. Едно евентуално масово участие на избирателите заради избора на президент, може да заблуди много избиратели, че трябва да имат насилствен избор и за някоя от политическите формации.

В този смисъл аз смятам, че най-добрият вариант е президентът да насрочи парламентарните избори след президентските избори. Може дори изборите да се улеснят и ако има балотаж на президентските избори, парламентарните избори да са заедно с него на 21 ноември. Това ще даде яснота дали има политическа криза, парламентарна криза и трябва ли да се търси друго политическо представителство в бъдеще, дали българските граждани и избиратели очакват нови политически формации в политическото пространство, които да стабилизират парламентарната република със сериозно представителство в един бъдещ парламент и да възстановят авторитета на партиите в България след 20-годишна криза от идването на Царя”, каза Октай.

На въпроса дали датата за президентски избори 14 ноември има някакво значение, той отговори: “Датата няма никакво значение. Сега обаче освен кандидатурата на президента Радев, която той обяви още февруари месец, политическите формации, които смятат да излязат на тези избори със собствени кандидати, ще имат спокойно време да ги съобщят, а не да чакат до последно, както направи на предходните президентски избори Бойко Борисов, когато посочи Цецка Цачева. Очакваме партиите, които са в нокдаун след новите предсрочни избори, провокираните от тях и по тяхна вина без изключение, да проявят отговорност поне към институцията Президентство и да излъчат своевременно авторитетни кандидати за президент, за да може в публичното пространство да има истински дебат и истинско състезание до 14 ноември, да бъдат припознати всички кандидати и да може спокойно хората да решат кой заслужава тяхното доверие”.

Осман Октай коментира и своите очаквания за кандидатури от различни политически формации. “Много трудно тези девалвирали с авторитета си партии могат да излъчат сериозни опоненти срещу президента Радев. Определено считам, че единствено кандидатурата на “Демократична България” - ако извадят много силен, много подходящ, много авторитет кандидат, евентуално би привлякла внимание в избирателното пространство като опонент на президента Радев. Кандидатите на ГЕРБ и на другите формации няма да имат никакъв шанс. Както на всички избори, ДПС задължително ще играе със собствен кандидат само и само да обслужат задкулисието, да обслужат групировките, за да докарат нещата до балотаж. Цялото задкулисие, цялата мафия ще се обединят, за да препънат младежката енергия, подкрепяна от президента Радев от една година. Задкулисието и мафията може да се обединят, за да докарат изборите до баложат, в който срещу президента Радев да има един сериозен кандидат, който обаче да не е от пространството на ГЕРБ”, смята Октай.

В края на разговора Осман Октай коментира евентуалните последици, които могат да произлязат от Националния съвет на БСП, в който днес БСП решава дали да предложи премиер или да върне мандата за съставяне на правителство. “Ако днес БСП решат утре да върнат мандата, това ще постави страната в изключително сложна ситуация, защото президентът ще бъде принуден още на 7 септември да разпусне парламента. Това предполага, че щом парламентът е разпуснат на 7 септември, до 60 дни президентът трябва да обяви избори. Тогава изборите биха били преди президентските избори - преди 14 ноември. Той няма да може да разтегли нещата, така че изборите да бъдат “две в едно” или на 21 ноември. От днешното решение на Националния съвет на БСП зависи и дали ще има актуализиран бюджет", коментира той.

"Ще видим и дали решението им няма да е наказателна операция срещу президента. От два - след изявлението на премиера Стефан Янев, че би подкрепил нов политически проект на Кирил Петков и Асен Василев, се вижда раздразнение в “Позитано” 20 срещу президента. Те задават един излишен въпрос - дали президентът подкрепя такъв проект. Глупав въпрос от политическа гледна точка. Не може Янев да бъде упрекван, след като преди служебният кабинет беше хвален, че е балансиран с представители на десни, леви, центристи. Например Стойчо Кацаров е от десния спектър - ДСБ, докато Янаки Стоилов от левия - БСП. Министрите, представлявайки себе си, могат да изразяват различни политически съображения. БСП се опитват с личната позиция на министър-председателя Янев да притискат президента дали той споделя неговите виждания. Президентът не е длъжен да споделя политическите възгледи на своите министри - те са от различен политически спектър. Позицията на един министър от служебния кабинет не натоварва с политическа пристрастност самия президент. Ако БСП тръгнат към наказателна операция днес, рискуват да оставят служебното правителство без бюджет. Ако БСП върнат мандата утре, те ще искат да накажат всички политически формации, а още и президента и служебното правителство като евентуален техен бъдещ политически опонент под формата на новосъздадени пропрезидентски политически формации. Днес ще разберем дали БСП ще бъдат национално отговорни, или ще тръгнат на наказателна операция”, завърши Осман Октай.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    8 81 Отговор
    Гласувайте за моя приятел Росен Миленов за президент!

    Коментиран от #2, #26, #32

  • 2 ейй

    30 17 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ще ти запаля кръчмата

    Коментиран от #7

  • 3 Октай

    54 26 Отговор
    Не се притеснявай. Може и без избори но проформа ще има такива макар че срещу сегашния президент никой не смее да се изправи. Изборите ще бъдат само в ЕДИН ТУР

    Коментиран от #47

  • 4 Димов

    63 9 Отговор
    Сливането на президентски и парламентарни избори ще повиши активността. Онези, които са се отказали да гласуват за партия, но пък иска да гласуват за президент, ще отидат за едното и ще пуснат вот и за другото. Не всички, но някои от тях се колебаят и току-виж се наканят и за двете да гласуват. Това е и целта на театъра.

    Коментиран от #23

  • 5 Кумба

    43 16 Отговор
    ГРОБ ще предложат травестита Сачко , понеже знаят , че ще загубят и да кажат че са направили като със Цачев , нарочно са го сложили щото не им се печелело

    Коментиран от #27

  • 6 Димов

    22 5 Отговор
    На нас султан не ни трябва.

    Коментиран от #56

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 точно

    73 21 Отговор
    Октай е живата история на 30г преход и говори истините ,такива,каквито са!
  • 10 Спасов

    10 7 Отговор
    Ами да си назначат цар!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 А дали е така, кой ще каже?

    13 14 Отговор
    Обединителната сила на паричките и страха от наднационалните сили, които стоят зад принудителната фъкшизация вероятно сите партии ще ги сплоти. Само липсата на ново редовно правителство и парламент засега ни спасяват от австралийския и израелския сценарии. От принудата да приемем експерименталните нещица в телата си с тотално плачевна ефективност! Затова на идните избори да внимаваме не само в картинката, но и в бюлетината! И да внимаваме и потърсим какви ги говорят по темата новият идол Кирил и ДБ!

    Коментиран от #46

  • 13 ДБ=ДПС=ГЕРБ

    11 10 Отговор
    https://m.fakti.bg/bulgaria/609467-hristo-ivanov-gotovi-sme-da-pregovarame-s-gerb-ako-se-razgranichat-ot-borisov
  • 14 ДБ=ДПС=ГЕРБ

    11 9 Отговор
    https://m.fakti.bg/bulgaria/609467-hristo-ivanov-gotovi-sme-da-pregovarame-s-gerb-ako-se-razgranichat-ot-borisov
  • 15 Иван

    22 62 Отговор
    Радев има минимален шанс за втори мандат

    Коментиран от #19

  • 16 Българка

    27 15 Отговор
    Ако имаме три последователни недели за гласуване, то избирателната активност от 11.07, която се отчете като ниска, ще ни се види огромна. Всички хора са уморени и обезверени от това разиграване.
  • 17 Димитров

    27 17 Отговор
    Най-глупаво е да върнат мандата почти веднага!
    Ще се присъединят към безотговорните и ще си направят харакири!
  • 18 Когато всички чакат

    46 3 Отговор
    актуализация на бюджета, а в НС се карат като махленски цигани ...тогава какво всъщност работят там. За какво са изпратени от т.нар. суверен??? Целият народ работи за дебелите им джобове и охранени гуши, а те си играят на " на ти си кукличките, дай си ми парцалките". Тогава по какъв подобаващ начин трябва да им отговорят избирателите?
  • 19 Последния Софиянец

    6 29 Отговор

    До коментар #15 от "Иван":

    Срещу моя приятел Росен Миленов няма шанс.

    Коментиран от #21

  • 20 ха ха

    16 34 Отговор
    Осман пак развива комунистическите глупости.
  • 21 трябват 40 г

    24 11 Отговор

    До коментар #19 от "Последния Софиянец":

    Ама той Росен още акнето не си е излекувал пък ти за президент го гласиш

    Коментиран от #25

  • 22 ДЕКЕМВРИ ЩЕ БЪДЕ МАЙ

    14 39 Отговор
    С ПРЕЗИДЕНТПРЕМИЕР БОРИСОВ ЧЕТВЪРТИ👏👏👏👏

    Коментиран от #43, #44

  • 23 Сатана

    7 27 Отговор

    До коментар #4 от "Димов":

    Не е баш така,защото Румен няма засега партия,която да го издигне. Кандидатът получава същият номер на бюлетината на партията. Ако е инициативен комитет го пиши бегАл,затова бави указа а не за друго.Чака КирЕ Канадски да направи партия с Прокопиев
  • 24 Ъхъъ

    25 11 Отговор
    Нека да си покажат зъбките от БСП, и на следващите избори ще са под 5% със сигурност. Този път няма оправдания, а иж са социалната партия която мисли за хората най вече пенсионери и бедни !!!
    Ще изгърмят здраво
  • 25 Последния Софиянец

    3 12 Отговор

    До коментар #21 от "трябват 40 г":

    Може! Росен е роден май 1980 година.
  • 26 РЕАЛИСТ

    9 23 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Прав си. Вече писах. С двете ръце ще гласувам за Росен Миленов за президент.

    Коментиран от #29

  • 27 ????????

    12 10 Отговор

    До коментар #5 от "Кумба":

    Кой е тоя сачко бе?В стремежа си да сте интересни нормалните хора не разбират нищо.Тъпанар.
  • 28 НЯКОЙ

    15 7 Отговор
    БСП не се стремят към самоунищожение и няма да върнат мандата, докато не се гласува бюджета!
  • 29 Гербер- Богаташ

    13 31 Отговор

    До коментар #26 от "РЕАЛИСТ":

    Ние ще гласуваме за Станислав Недков Стъки. Честен, хуманен, открит, начетен и умен

    Коментиран от #33, #38, #45, #53

  • 30 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 5 Отговор
    мафията у нас си има ДЪРЖАВА
  • 31 видов ден скоро

    23 12 Отговор
    Какъвто и престъпник да искарат герб за кандидат автоматично пада в канала
    Ще трябва някой с друг да събарят Радев
    пък такъв нямаме
  • 32 СОФИЯ

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ало САМОКОВСКИЯ ти ли ще кажеш кой за кого да илидане гласува
  • 33 Onq s konq

    7 22 Отговор

    До коментар #29 от "Гербер- Богаташ":

    Браво! И ас така мисла. Требе некой да оправлява ама да ней умен колкот народа. Кат господин Борисов който ас обичам

    Коментиран от #35

  • 34 Богатирьов Богатир Мойсеевич

    4 15 Отговор
    На Дондуков са изпратени убийци на ротационен принцип! В бараката на караула е скрит плутониев реактор купен от психопати! Таралежа Мопасан
  • 35 СОФИЯ

    24 9 Отговор

    До коментар #33 от "Onq s konq":

    БОЙКО е аут
  • 36 !!!!!9587

    16 4 Отговор
    СТИГА С ТИЯ ДРЕБНИ ДРАСКАНИЦИ. КАТО НЯМАШ ЪКЪЛ НЕ ПИШИ. СКАКВО ПОМАГАТЕ НА ОБЩЕСТВОТО.КАЖЕТЕ КАК ДА СТАНЕ. НА ДВЕ РАКИИ Е ЛЕСНО.НЕ УСЕЩАТЕ ЛИ ЧЕ ПАК БАЛАМИТЕ СМЕ НИЕ.
  • 37 Има едно

    0 17 Отговор
    Име се пее в песента който може да бъде предложено от ДПС и ДБ, Мая и може би БСП. Може би ще събере минималния процент. Доказал се в годините спри южен поток и него спря до последно. Пламен Орешарски. Добър експерт икономист.
  • 38 РЕАЛИСТ

    12 10 Отговор

    До коментар #29 от "Гербер- Богаташ":

    В демократична държава живеем и всеки има право на избор. През 80-те служех по време на избори реших да не отида. Теоретично имах това право. Завели някакъв друг пич и гласувал от мое име.
  • 39 Скършен

    17 7 Отговор
    Осман Ага, отново си прав.
  • 40 Интересно

    19 9 Отговор
    Днес никой не говори за прегръдката на Христо Иванов и ГЕРБ.ИНТЕРЕСНО МАЙ ДБ. СА ВИНОВНИ ЗА ДА ИМА И ТРЕТИ ИЗБОРИ.МИСЛЯТ ДА ВЪРНАТ ГЕРБ ЗДРАВО В ИГРАТА И ДА ЛАПНАТ ЕВРО ПАРИ ЗАЕДНО С КИРЧО АСЕНЧО И ХАДЖИГЕНОВ .ЩЕ СЛЕДИМ НЕЩАТА И ТРЯБВА ДА СЕ СЪБУДИМ.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Да бе

    2 9 Отговор
    Аз ще гласувам за Цвета носията.хи...хи.. хи..
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 И аз да кажа

    10 6 Отговор

    До коментар #12 от "А дали е така, кой ще каже?":

    Щото ние сме по-умни и гяволи от евреите, нали? Същите, дето виеха, че сме последни в Европа, сега се бият в гърдите, че няма да се ваксинират. Западните държави-70%ваксинирано население; у нас- 30%- ама те щото били овце и зомбита, не умници като нас! И най-вече щото Бойко бил крив. Аз друга връзка провиждам, ама явно съм изключение...
  • 47 Няма как

    2 6 Отговор

    До коментар #3 от "Октай":

    да стане-трябва да са грасували над 50% и един от кансисатите да е получил над 50% от гласувалите -чл.92,ал.3 от Конституцията... При избори 2 в 1 това е по-скоро невъзможно, при избори поотзелно - има минимална вероятност.
  • 48 достойнство

    13 20 Отговор
    ОЩЕ ЕДИН МАНДАТ НА ФИГУРАНТА РУБЛАДЖИЯ ЩЕ БЪДЕ КАТАСТРОФА ЗА Б-Я /РАЗБИРАЙ ЗА ХОРАТА/ ЧОВЕКА КОЙТО КАЗА ,ЧЕ ДЕПУТАТИТЕ СА ИЗЛИШНИ.КОЙТО КАЗА ,ЧЕ НЯМА ВИРУС,ПРИ ЧИЕТО ПРАВИТЕЛСТВО ЗА ДВА МЕСЕЦА ОСНОВНИТЕ СТОКИ/ТОК,БЕНЗИН,ХРАНИ И Т.Н./ СКОЧИХА С НАД 30%.ТОВА НЕ Е БИЛО НИКОГА ОТ 2000г.НАСАМ.НО КАКТО Е КАЗАЛ НАРОДА -САМ КАКВОТО СИ НАПРАВИШ ДРУГ НЕ МОЖЕ ДА ТИ НАПРАВИ.

    Коментиран от #49

  • 49 Антитрол

    9 8 Отговор

    До коментар #48 от "достойнство":

    Някакъв проблем ли имаш че продължаваш да тролиш с големи букви - да знаеш че много познаваш но винаги обратното на това което казваш.

    Помня че предричаше ББ4 а той утече в канала. Сега предричаш че президента нямало да спечели - явно ще е още на първия тур.
  • 50 ИСТИНАТА

    4 10 Отговор
    Вcички лявo дecни кoмуниcти ce oбeдинихa cрeщу ИТН в НС,
    изплашени, че ИТН мoгaт дa нaпрaвят кaбинeт !
    Лявo дecните кoмуниcти саботирах ИТН под всякакъв предлог!
    ИТН и Христос да бяха предложили за премиер,
    пак щяха да ги саботират в НС!
    Това е истината!
  • 51 Вера

    5 4 Отговор
    Тоя хомо бандит, какво направи с касата на дпс окраде им парите заедно с добринка от Търговище....
  • 52 любител

    3 9 Отговор
    османчо отивай да предлагаш правителство в турция тука нямате работа.не разбрахте ли че партиите на верска основа са забранени от закона и коституцията от която искате да черпите само права но не и задължения като всички останали българи.
  • 53 петър

    1 2 Отговор

    До коментар #29 от "Гербер- Богаташ":

    ооо , да този и оня Динко са главните гробари на партия ГРОБ
  • 54 МИМИ

    0 3 Отговор
    ГЕРБ И ДПС СА МАФИЯ И БАЩА МИ СЕ ЗАНИМАВА С МАФИЯТА ТАМ ПРАВИ НЯКАКВИ ДАЛАВЕРИ ПО МАГИСТРАЛИТЕ ЗАТОВА ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ЕДНА ОТ ДВЕТЕ ИНАЧЕ НЯМА ПАРИ
  • 55 ПРЕСА

    1 1 Отговор
    има ли още суджуци в тая пропаднала държава
  • 56 Джони

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Димов":

    Октай като стар агент от тоталитарната и репресивна Дс служба пак хитрее по Андрешковски. Изборите 2 в 1 са най удачни вариант за избирателя и ще бъдат спестени над 65 милиона лева на данъкоплатеца. А другаря Радев Решетников не иска избори 2 в 1 защото не са му изгодни на него и неговия кагабейски екип. Октай лъже и се опитва да манипулира част от обществото, защото служебното правителство на президента е основно е съставено от кадрите на най старата и кагабейската партия Бсп, . Дс. Пропуска се другия виден кадър на Бсп и бивш депутат на Бсп другаря Бойко Рашков милионера притежател заедно с жена си на 19 имота, като само двуетажната луксозна къща в София е няколко милиона долара и настоящ министър на Мвр. Въобще много Дс манипулатори често се появяват по медийте, радио, телевизии и тн.
  • 57 Коце Коцев Коцаков

    3 1 Отговор
    Като част от задкулисието и корнелия нинова ще се включи
  • 58 Жоро

    0 1 Отговор
    Този референдум беше прокаран насила. 2,5 милиона бяха излъгани, че е задължително да гласуват на него. Н на мен се опитаха да ми тикнат бюлетина в ръцете, но аз отказах. На мои роднини, които явно не са толкова умни, колкото мислех, дори и след обяснение какво да правят, им бяха набутали бюлетини в ръцете.
  • 59 Колю

    0 1 Отговор
    Ма много си отворен бе, рязан !