Last news in Fakti

3 Септември, 2021 15:25 23 194 82

Марая Цветкова пред ФАКТИ: Борисов от седмици е в кампания, а останалите спят

  • марая цветкова-
  • парламентарна криза-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • румен радев-
  • слави трифонов-
  • президентски избори-
  • има такъв народ

"Това положение със сигурност ще донесе бонус точки на ГЕРБ или поне няма да им навреди", категорична е политологът Марая Цветкова

Марая Цветкова пред ФАКТИ: Борисов от седмици е в кампания, а останалите спят - 1
Марая Цветкова
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Парламентарната криза в България поставя страната в доста сложна ситуация и с това тази форма на управление със сигурност трупа черни точки сред тази част от обществото, която не се замисля с дълбочина в политическите процеси на роден терен. Липсата на редовно правителство е проблем, но е спорно да се каже кое би било по-голям проблем - липсата му или безпринципна коалиция, съставила се заради обстоятелството "правителство на всяка цена".

По тази тема, но и още няколко други, от ФАКТИ разговаряхме с политолога Марая Цветкова.

Интервюто ни с нея четете в следващите редове:

- Г-це Цветкова, вече е ясно, че и този Парламент - 46-тият, няма да успее да формира правителство. Някои граждани от протеста миналата година мечтаеха за такъв сценарий - избори до дупка с цел намиране на някакъв вид политическа чистота само със сравнително нови партии и политици. Има ли обаче основание да се смята, че това е възможно скоро - при следващи или по-следващи избори?

- Изборите до дупка са средство за измъчване на партиите, а не за по-добро управление на държавата, тъй като процесите си вървят, а от държава, оставена на самотек, страдат предимно гражданите и бизнесът. През последните няколко месеца видяхме, че новите лица не са гарант за адекватност, тоест пропадна онова усещане, че всеки нов е цвете за мирисане спрямо старите кучета. От друга страна, партиите сами осъзнават нуждата от свежа кръв в политиката и се опитват да реновират редиците си с кадрите, които са израснали в тях. Проблемът е, че повечето от тези кадри са възпитани в “комсомолщина“ и не е ясно колко точно биха допринесли за качествена промяна.

- А когато говорим за тези условно нови партии, без да вземаме предвид електоралната им тежест в момента, Вие виждате ли потенциал и воля за власт у тях?

- Воля за власт има, воля за изпълнение на властта по-скоро не. Видяхме, че “Има такъв народ" директно отказа да носи този кръст чрез всичките си действия. По-малките формации като ИБГНИ и ДБ усетиха, че прекалено много са се засилили за скок, който изглежда все по-непосилен. До някаква степен обаче бяха и длъжни да се хвърлят на амбразурата за управление, а не просто да "кротуват" в опозиция. Техните избиратели просто са жадни за представителство от години насам.

- Кои са големите печеливши и кои са големите губещи от съдбата на 45-тото и 46-тото Народно събрание?

- Формално губещи са всички, защото те пределно ясно знаят, че участват в катастрофа, която е надминала и собствените им очаквания. От неформална гледна точка печелят онези, които имат възможността да прокарват всякакви дивотии в ущърб на обществото. Ако трябва да преминем към конкретика, може би най-печеливши са Бойко Борисов и Румен Радев, защото за тяхна радост стоят встрани от пленарната зала, а общественото недоволство е фокусирано именно в Народното събрание към този момент.

- При "Има такъв народ" със сигурност ще има някакъв спад, дори и да е минимален. Къде основно очаквате да отидат като гласове разочарованите от тях?

- Зависи от това колко спад и дали ще има при “Има такъв народ". Гласувайки за Слави Трифонов избирателите играха на сигурно, защото в техните очи именно той им е най-познат след Бойко Борисов. Ако спадът е минимален, този конформистки вот ще се върне при ГЕРБ. Ако се окаже, че има по-осезаем спад, то той ще се разпредели и към ДБ, и към ИБГНИ по линия на промяната.

- Смятате ли, че е възможно ГЕРБ да върне от изгубените си през годините гласове, предвид това, че в последните седмици около лошата им управленска репутация цари спокойствие, защото фокусът бе върху ИТН и БСП?

- Бойко Борисов е в кампания от седмици наред, а останалите продължават да спят и да си мислят, че Народното събрание е място за предизборна агитация и раздаване на флаери под формата на законопроекти. Това положение със сигурност ще донесе бонус точки на ГЕРБ или поне няма да им навреди. Борисов вече изглежда спокоен между хората, макар и те да биват събирани на място от ПР екипа. ГЕРБ е лидерска партия и когато Борисов е спокоен, партията някак се мобилизира. Със сигурност обаче няма да си върнат всички онези загубени гласове, защото в криза се осъзнават грешките, допуснати от управлението в по-спокойни времена.

- ГЕРБ, ДПС, а и БСП са разглеждани като проказа в политическата ни система. Ефектът на това се подсили от вчерашното им единодействие за бойкот на промените в Закона за НСО. От друга страна, зад тях стоят над 1.5 млн. български граждани и другите партии искат, не искат, като че ли без тях не могат. Ще станем ли свидетели според Вас на някакъв пореден исторически компромис в 47-мия Парламент?

- Със сигурност ще станем свидетели на подобно положение. Въпросът е кой играч ще бъде принуден да го направи. Засега усещаме най-голям натиск към “Демократична България“, защото тя е и формацията която най-много ги дразни. Бихме могли да наблюдаваме и псевдоисторически компромис между ГЕРБ и ИТН, която трябваше да е патерица на Борисов, защото остана без партньори. Защо това би било възможно съм го казвала и преди, каза го и Татяна Дончева наскоро. Мисля си, че просто някои хора подцениха превъзбудата на повечето българи от модела “бащица“.

- Нов политически проект на Кирил Петков и Асен Василев се коментира все повече в публичното пространство. Цялостно как гледате на тази хипотеза и струва ли Ви се възможно този проект да активизира "армията от негласуващи" български граждани?

- Кирил Петков е доказателството, че дори и демократичната общност е склонна да търси своя “бащица“. Продължавам да си мисля, че ако двамата с Асен Василев направят нов проект, то той ще бъде на Румен Радев, а не самостоятелно техен. Не мисля, че някой разумен от демократичната общност би решил да прави проект, който да дублира всички досегашни. Особено при положение, че ДБ е с нарастващо доверие. Така или иначе, сега няма време това да се случи.

- От друга страна идват и президентски избори. Големият въпрос, свързан с тях, е може би: има ли начин Румен Радев да бъде детрониран на балотаж и въобще има ли воля за такова нещо от партиите, които твърдят, че са десни?

- Не знам дали има начин, но със сигурност неговите опоненти го търсят и опитват всякакви обходни пътища. Виждаме множество нелепи опити за издигане на кандидатури като тази на Стъки, Кобрата и вече официалната на Цвета Кирилова, която дрънка глупости за Баба Ванга. Всичко това цели да дискредитира важността на едни такива избори за президентска двойка. Лошото е, че все още нямаме официално издигнати кандидати от страна на десните формации, а времето тече. Явно прекалено много се разчита на мобилизацията на десния вот, а това пречи, защото десните избиратели не обичат нещо и някой да им бъде подхвърлен в последния момент след игра на онче-бонче.

- Има ли опасност след разочарованието в 45-тия и 46-тия Парламент, пък и евентуално такова в бъдещия 47-ми, на българското общество да бъде предложено нещо открито по-авторитарно и то с охота да го приеме като спасение от парламентарната криза?

- Има такава вероятност. И ако доскоро звучеше като глупав слух, то сега се опитва да набира скорост. Президентската република е една такава вероятност, но е важно да посочим, че именно от такова еднолично властване уж бягахме. Надявам се накрая да не се окаже, че сме готови просто да заменим едно лице с друго, без да разберем преките последици от това. Важното е да не се допусне наративът или Бойко Борисов, или президентска република с Румен Радев.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Луд

    60 11 Отговор
    Тая става

    Коментиран от #22, #37, #49

  • 2 Излишни

    63 10 Отговор
    бръщолевици !

    Коментиран от #11

  • 3 И ОТНОВО

    60 5 Отговор
    каквото ида напишете,никой не ви вярва!
  • 4 Кампания

    77 5 Отговор
    ? седмици ? Та той не е слизал повече от година от джипката ...
  • 5 Последния Софиянец

    77 15 Отговор
    Тиквата е в кампания по помашките села.Там му се мазнят да даде нещо и пак ще си гласуват за ДПС.

    Коментиран от #12, #77

  • 6 Пенди

    51 19 Отговор
    Споко! Той се готви за гейпарада!

    Коментиран от #80

  • 7 ГЕРБ

    26 2 Отговор
    А ти за какво алармираш тези неща
  • 8 Karamel

    56 19 Отговор
    Колко е зле Марийка, еднокнижния и да се скъса от кампания няма никакъв щанс и сиганите вече го правят на мармалад където го сварят!
  • 9 Българка

    23 53 Отговор
    Много хубаво интервю. Умна млада жена с добър поглед върху политическата реалност.
  • 10 Ювиги Хана

    45 21 Отговор
    Останаха ли мургави които да вярват на Боко?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Българка

    31 49 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Интересно, като ГЕРБ станат първи, какво ще пишеш. Ще ти го напомня, не ми е необходима Гинко билоба.

    Коментиран от #15

  • 13 Българка

    26 10 Отговор

    До коментар #11 от "Не съм идиот":

    С ИТН като изгонят с шутове малката маймунка.
  • 14 Личев

    24 5 Отговор
    Ще става все по-лошо. Кукловодите няма да позволят завой още дълго време, а след това ще е фатално късно - няма да има личности.

    Коментиран от #62

  • 15 КОКО

    46 25 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    Наглостта на ГЕРБ Дразни Много и носи загуби, както на тях самите като партия, така и на цялата Страна!
  • 16 Реален

    21 18 Отговор
    Партиите са едни паразити и трябва да се забранят със закон!Иначе няма да се оправим никога!
  • 17 Пеко Таков

    58 10 Отговор
    ГЕРБ ще спечелят следващите избори,но това няма да промени патовата ситуация.По-тревожен факт е разочарованието на хората от така наречените "партии на протеста".Видя се пълната им неспособност да предприемат някаква нова стратегия за справяне със ситуацията.Ясно е,че хората като цяло не вярват някой да успее
    да изрине обора и да изтръгне страната от лапите на олигархията.Най-малко очакват това от ИТН.Славуца и компания се провалиха окончателно.
  • 18 КОКО

    43 10 Отговор
    ТРЯБВА ДА ИМА КВОТА ЗА ПАРЛАМЕНТА максимум ДВА ПОРЕДНИ МАНДАТА!

    Коментиран от #19, #20

  • 19 Българка

    25 9 Отговор

    До коментар #18 от "КОКО":

    Най-накрая едно умно нещо. Съгласна.
  • 20 Българка

    29 5 Отговор

    До коментар #18 от "КОКО":

    Бих добавила и забрана за участие на роднини по права линия и съпрузи.

    Коментиран от #27

  • 21 Сатана

    32 42 Отговор
    Канадският жител и той се е наредил на софрата с голямата лъжица в ръчичка. Баце ще измете пода с тия парцали, които му пробутва Прокопиев под формата на "нов морал" по Соросоидски чалъм.

    Коментиран от #34

  • 22 така така

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "Луд":

    става, ама за друго...

    Коментиран от #33

  • 23 Кой казва , че българин звучи ГОРДО ?

    15 13 Отговор
    Или Жалко, Унизително и ПОЗОРНО !?

    Коментиран от #81

  • 24 5577

    39 43 Отговор
    Че е зле Борисов зле е. Единствено той върши работа като политик. От всичките злини той все още е най малката.
  • 25 Пръц

    25 13 Отговор
    Ако спечели ГЕРБ идва Даниел Митов ,който е на хранилка в СеРеУ. Ако ДБ спечели,идва КирЕ Петков -откровен либерал-соросоид и е спорно колко е Българин.И в двата случая сме на ръчно управление от Козяк.

    Коментиран от #31

  • 26 Кой казва, че българина е Патриот ?

    32 17 Отговор
    Нищо подобно ! Продажник, Мошеник , Егоист, , Малодушен, Тармък и Мафиот !

    Коментиран от #29

  • 27 КОКО

    14 8 Отговор

    До коментар #20 от "Българка":

    Също добро предложение! Стига да има кой да ги приеме!
    Тогава всички ще имат интерес, Парламентът да си изкарва мандата!
  • 28 Кой казва, че българина притежава

    20 14 Отговор
    Висока Култура и Интелект ? Три мандата избираше Тъпана да го " т/ака " а сега реши Гайдата в 7/8 ми да го пл/ка !
  • 29 5577

    28 3 Отговор

    До коментар #26 от "Кой казва, че българина е Патриот ?":

    ЕЕЕ човек не уважава ли себе си и другите няма да го уважават. Да не се обиждаме сега. Стига с това себеотрицание. От тия мутри дето ни налазиха много години трябва твърда ръка за да се върне доверието на институциите. Днес беше върха в парламента на деградивните явления.
    С този поглед нищо хубаво няма да ни се случи като държава. Трябва нетърпимост към деградивни елементи като маймуни отровни триа и др.
  • 30 Гост

    22 3 Отговор
    Марайки набор 95 правят политически разбори, вместо да си слушат любимката на родителите Марая Кери...
  • 31 Антитрол

    13 17 Отговор

    До коментар #25 от "Пръц":

    А не се притеснявай той Христо от ДБ каза че ще управляват в коалиция с ГЕРБ - така че ще имаме 2 в 1. А може и 3 в 1 да е с Кирчо ако направи партия - той си е от ДБ.

    Та "бивш" герберски министър прави партия "на промяната". Бивш член на тази партия ДБ пък ще прави нова партия пак "на промяната".

    Така се прави - роиш партията си на много партийки и обираш гласовете а след изборите си правите коалиция и пак ГЕРБ управлява.

    Много добре беше замислено но Христо се изпусна че ще прави коалиция с ГЕРБ - лошо и за това Кирчо прави друга партия.

    Само ИТН малко обърка работата но върви мощна кампания за оплюването му финансирана от Козяк и от ГЕРБ и от Прокопиев така че работата е почти опечена.

    Не само ще сме на дистанционно управление от Козяк но и ГЕРБ отново ще е на власт. Това че искаме промяна не значи че и господарите ни искат такава - я колко добре им беше до сега.

    Коментиран от #82

  • 32 Питам

    16 12 Отговор
    Тая няма ли кой да я опъне, че да се успокои и да спре с глупостите си?

    Коментиран от #45

  • 33 Чичо Ви

    13 5 Отговор

    До коментар #22 от "така така":

    Е то точно за другото става на въпрос де !
  • 34 Току

    25 24 Отговор

    До коментар #21 от "Сатана":

    що разговарях с гербаджии. Вие сте болни ,не ви слушат главите, а Буци е пътник. САЩ не го искат,ЕС не го искат ,как ще стане вашата работа не знам!? Изглежда само вие не го разбирате!

    Коментиран от #36

  • 35 Бочко

    17 14 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Това положение със сигурност ще донесе бонус точки на ГЕРБ или поне няма да им навреди", категорична е политологът Марая Цветкова
    Сигурна ли си, че няма да им навреди? Всичко което Борисов говори в последните години му навреди гигантски, а тая "политоложка" не знам къде я изкопахте, та я лансирате толкова. Като я погледна, мисля че веднъж съм си я поръчвал от Escort girls... Сигурно и тя е правила клипчета в спалнята с чекмеджетата...
  • 36 Антитрол

    18 11 Отговор

    До коментар #34 от "Току":

    Е те САЩ и ЕС не искат тиквата и за това готвят Христо Иванов.

    Той се изпусна и каза че е готов да управлява в коалиция с ГЕРБ ама Баце да го нямало - е ще го направят "почетен председател" и ще управлява в сянка.

    Пък Христо може да се гласи даже и за новия министър-председател. Та за това герберчетата изведнъж навириха носове защото Христо ще ги върне на власт.

    Коментиран от #41

  • 37 Тая

    15 4 Отговор

    До коментар #1 от "Луд":

    От де се пръкна че и гадател се пише. Всички са пишман анализатори. Празни приказки по вечерно време.
  • 38 зевзек

    7 19 Отговор
    така както е тръгнало, дъртото баце пак ще ни се качи на гърбината, и пак ще ни язди, така излиза

    Коментиран от #40

  • 39 Щерев

    13 23 Отговор
    Долу хунтата на радев

    Коментиран от #42

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Хаха хаха ха

    6 8 Отговор

    До коментар #36 от "Антитрол":

    Не премиер, комунягата Христо Бойкикев пак ще става министър на комунягата Борисов!

    Коментиран от #47

  • 42 БРАВО

    16 7 Отговор

    До коментар #39 от "Щерев":

    Тошко Йорданов от ИТН
    нарече ГЕРБ от трибуната на Парламента
    ОПГ!
    "Право куме у очи"
  • 43 Фаро

    12 10 Отговор
    Да му имам кампанията на тулупа и срещите с онези турчета дето е пердашил на младини.Какво ли им обещава?
  • 44 чичо

    7 9 Отговор
    Марийке,БСП в момента води предизборна кампания,под прикритието на проучвателен мандат.Да,да,същия онзи мандат,който мнооооого преди да им бъде връчен,беше ясно,че е неосъществим.и за разлика от герберския,тяхния е видим.Народеее...
  • 45 Няма

    4 2 Отговор

    До коментар #32 от "Питам":

    Никой не иска
  • 46 Павлов

    11 9 Отговор
    В тази заплаха ясно личи почерка на ГЕРБ и дългата ръка на ДПС!! Те така действат. Чрез заплахи, терор и побой над бременни деца!! Видяхме го това зад колоните на МС. За тях живота на Българите няма никаква стойност. Затова и сега посегнаха на стожера на Демокрацията, а именно прецедателя на Народното Събрание!!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Таня

    11 6 Отговор
    Безсилни сме пред истината Огледалото на страната ни е съдебната система Огледалното отражение са медиите България не се съди деянието а личността Борят се за бе знаказана власт гласуваха си големи заплати Народа гладува а парламента трагикомедията продължава Виновните на свобода а народа кучета го яли ГЕРБ Глад Емиграция Разруха Безработица
  • 49 На Марето

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Луд":

    Става да боц боц.......
  • 50 tate

    8 5 Отговор
    Тази госпожица да си гледа джанката ,не да пише неща дето и на котараците ми са ясни ! А ВИЕ НАРОДЕ Гласувайте щото пак ще ни е ........................ многоточие

    Коментиран от #64

  • 51 tate

    12 5 Отговор
    Тиквеника е зъл и отмастителен , ЦЯЛАТА ДЪРЖАВНА АДМИНИСТРАЦИЯ са ТИКВЕНИЦИ 600000 Миньона ,Прости НАРОДЕ ако не станем като един ще поемем още ЕДИН

    Коментиран от #52

  • 52 ФАКТ Е

    8 6 Отговор

    До коментар #51 от "tate":

    Само след часове работа на МВР!
    Задържан е отправилият заплахи за убийство
    към Председателят на НС Ива Митева от ИТН.
    Оказало се е, че е криминално проявен
    мургав симпатизант на ГЕРБ от Старозагорско.

    Коментиран от #53

  • 53 ИСТИНАТА

    9 5 Отговор

    До коментар #52 от "ФАКТ Е":

    ГЕРБ са ОПГ!
  • 54 Ами

    5 4 Отговор
    Може би защото главата му не е празна като техните !
  • 55 Hoho Boho

    3 2 Отговор
    "Избoритe дo дупкa ca cрeдcтвo зa измъчвaнe нa пaртиитe,
    a нe зa пo-дoбрo упрaвлeниe нa държaвaтa, тъй кaтo прoцecитe cи вървят,
    a oт държaвa, ocтaвeнa нa caмoтeк, cтрaдaт прeдимнo грaждaнитe и бизнecът."

    Запецнах на първото изречение. Нещо ми се стори малко дълго и се затрудних.

    "Избoритe дo дупкa ca cрeдcтвo зa измъчвaнe нa пaртиитe"
    - това не е средство, а резултат от поведението на партиите и от волята на избирателя.

    "a нe зa пo-дoбрo упрaвлeниe нa държaвaтa"
    - целта на изборите е намиране на по-добри управляващи, по-добро управление на държавата.

    "a oт държaвa, ocтaвeнa нa caмoтeк, cтрaдaт прeдимнo грaждaнитe и бизнecът."
    - така е, да мислим, когато гласуваме

    ===
    Доколкото разбрах
    - с изборите ще измъчваме партиите, но няма да спомогне за по-доброто управление на държавата,
    но без избор държавата ще остане на самотек.

    Може и да не съм разбрал. Сигурно е обратното.
  • 56 Интересно

    8 5 Отговор
    Този Смешник- Хайдутина от Банкя ли ??? Кой го отразява вече? Пълен И..... ОТ.
  • 57 глоги

    7 1 Отговор
    Марая Цветкова пред ФАКТИ: Борисов от седмици е в кампания, а останалите спят. ТО ЦЯЛОТО ПЛЕМЕ СИ СПИ СЛАДЪК СЪН.
  • 58 въпросче

    1 2 Отговор
    А защо не е Мария,а е Марая?
  • 59 цербер

    0 0 Отговор
    политоложката Марая Цветкова
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 ТОВА Е

    5 4 Отговор
    БОКО ВИНАГИ Е В КАМПАНИЯ ЗА КРАДЕНЕ , И ТОВА МУ Е ОТКАК МЪКНЕШЕ КОФАТА С КРАДЕНА ПОМИЯ ЗА ПРАСЕТО - ТОВА МУ Е УДОВОЛСТВИЕТО И ВЕЧЕР СПИ СПОКОЙНО !
  • 62 Е дин

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Личев":

    Че то и сега няма личности.
  • 63 Бай Ху (By Who)

    6 0 Отговор
    Много красива политоложка.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Другарке

    5 0 Отговор
    Борисов обикаля страната и агитира от началото на годината!
  • 66 Малката

    2 1 Отговор
    От кога стана политолог? Можеш да бистриш политика само за последните 1-2 години.
  • 67 герберунгел

    3 4 Отговор
    Боко си знае работата,и действа!Малее,как ще ви го отпраска на изборите,само стой та гледай!:))
  • 68 Ицо

    3 3 Отговор
    а ти Мария още ли не знаеш и не кажеш на хората че Герб са Мафия
  • 69 Наску диаманда

    1 3 Отговор
    Някои от хората му са, добри специалисти.... доста по добри от служебния кабинет, така, че ББ, нека отстъпи на по млад и по по, да се кандидатира за министър председател...!
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Перо

    2 1 Отговор
    За какво ти беше италиански лицей,девойко хубава, да се занимаваш с прости селяндури от Банкя/Хераково и Учин дол?
  • 72 Кой ви е казал ,че българина е РАЗУМЕН

    3 1 Отговор
    Как ще ходиш на ИЗБОРИ , когато ще Избираш същите , които Вече са ИЗБРАНИ ! Как ще ходиш на ИЗБОРИ , когато СИСТЕМАТА е която ни УБИВА а ние неИЗБИРАМЕ НОВА такава , която българите да спасява ! Кой каза , че българина имал РАЗУМ, ЧУВСТВО , УСЕТ , ИНТЕЛЕКТ ? Нима този партиен " Мишмаш" с "Патерици " не е факт , че у нас е жив Тюрлюгювеч и Павпикаш - плод на нашето НЕВЕЖЕСТВО ! МНОЗИНСТВОТО на избирателя не е Ориентирано в ЕДНА ЦЕЛ , към Нов подход на УПРАВЛЕНИЕ на Държавата / Системата / . Тогава към какви безИЗБОРИ вървим - ние Нямаме Избор ВЪОБЩЕ ! ХАОСА - "мътнатавода" твърдо уставовен , като система , която ни СЪСИПВА !
  • 73 До кога ще гоним като Хрътки

    2 1 Отговор
    Металният фалшив ЗАЕК пред нас , който се дърпа с въже , за да ни мотивира да го гоним. До кога ще МЪЛЧИМ и не Обявим , че "Заека" е ФАЛШИВ ! Защо не ни се предлага Система със Социална Програма която да е насочена към народа ? ЗАЩО ли ? Защото 1989та година - Народа е ИЗХВЪРЛЕН от участието в държавния бизнес ! Ние вече не сме Народна Република НЕСЛУЧАЙНО ! Държавата е частно притежание на партийни групировки !
  • 74 Жабокрек

    1 1 Отговор
    Тролчетата яко са напъпили. Това е най верния показател , че ГЕРБ са начело. Проблема е че българиина ще избира на тези избори най малкото зло. Така , че парите за троловете са в кошчето. Безработицата разте. Работата рязко намаля. Всичко поскъпва всяка седмица. А тепърва идва зима и разходи за отопление които ще са по 2 с миналата. Така, че мислете с кои ще управлява Боко.А Козяк са хитри. Залагат на 2 коня за 1 място. И няма начин да не спечелят.
  • 75 Средствата за Масово Омагьосване

    3 0 Отговор
    Никога не Разкриват ИСТИНАТА пред широката Публика ! ИСТИНАТА винаги се държи в тайна от хората , за да се Моделира и им се Сервира по онзи Начин , който е удобен на ВЛАСТ ИМАЩИЯ за да ги Владее и Управлява ! Ние дори и до ИСТОРИЯТА си достъп НЯМАМЕ ! Бръщолевят ни само онова което им допада , отърва и устройва ! Случайно ли е определението - Образование " С Р Е Д Н О " ! Сиреч - колкото без ХИЧ ! А това е СТРАШНО ! Превръщат ни в животни и ще ни третират тъй , чрез нашите Изборни БЮЛЕТИНИ ! Нима не проумяваме , че САМИ си избираме КАСАПИТЕ !?
  • 76 Ники

    2 0 Отговор
    Ей гласувайте дано да е с ъкъл
  • 77 Уж софиянец

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Кауна обеща на смолян след 20год на им направи летище / ти как го възприемаш като обида или лизание на ръката на Доган / и прочети в кои села ходи фатмака /
  • 78 SDEЧЕВ

    0 0 Отговор
    Що за тъпоумие,цяла статия с ръсене на мозък от някаква никумо неизвестна сополанка.Сигирно е нечия Партизанска щерка
  • 79 625216

    1 0 Отговор
    За кого по точно ти е грижа.Какво от това,че Бойко обикаля.
  • 80 Болярин

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Пенди":

    Кампанията на Бойко от сега ви предупреждава, че ще си бършите сълзите и след тези избори !
  • 81 Аз, бе... Аз...

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Кой казва , че българин звучи ГОРДО ?":

    Добър анализ, но себе си имаш пред вид, нали !!?
  • 82 Пак съм аз

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "Антитрол":

    ГЕРБ е единствената алтернатива за България - всичко друго в Парламента е само пявици !!!