7 Септември, 2021 14:06 5 062 43

Любомир Яков, който заплаши Ива Митева със смърт: парещият въпрос

  • ива митева-
  • любомир яков-
  • заплаха-
  • парламент-
  • има такъв народ-
  • млади хора

Защо тъкмо младеж като Любомир Яков отправи заплахата срещу Ива Митева? Защо допускаме млади хора с потенциал да се маргинализират?

Любомир Яков, който заплаши Ива Митева със смърт: парещият въпрос - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сякаш никой не се възмущава от заплахата за убийство на председателката на парламента Ива Митева. Но не защото подобна постъпка сама по себе си не е отвратителна и нетърпима. А защото бе употребена политически още от оповестяването ѝ. И това захлупи всякакви човешки измерения.

Лидерите на ИТН дори пропуснаха елементарната загриженост и съчувствие към колежката си, откривайки веднага пряка връзка между заплахата и гласуването на промените в закона за Националната служба за охрана, възпрепятствано от ГЕРБ, ДПС и БСП. Опонентите им пък видяха в заплахата политическа инсценировка с обратен знак. Както изисква добрата драматургия, институциите ще покажат решителност и старание спрямо Любомир Яков, а щастливият финал на този шумен водевил предполага среща на Митева с извършителя, който получава морално опрощение свише от една жена и майка.

Да поговорим за Любомир Яков

Но никой не се интересува от младия мъж извън сценария, в който му бе поверена главната роля или в който той сам се вкара. Защото нали политиците, а и ние, техните избиратели, се интересуваме главно от голямата политика, а голямата политика се отнася до големите, онези по върховете на властта. Пък и какво съчувствие, щом става дума за крадец, който за втори път отправя терористични заплахи.

Но напротив: голямата политика започва тъкмо от малкия човек. Малкият човек трябва да има възможност да порасне колкото може повече. Целта на голямата политика е минимален брой хора да остават малки и да се насърчава максимално растежът на всеки. Това всъщност е смисълът на едно нормално човешко общежитие. Но за да има изобщо общност от хора, първо е нужна някаква елементарна съпричастност към другия. Не непременно симпатия - нужна е базисна емпатия към всеки, за да разберем защо е такъв. Към Любомир Яков засега не проявяваме нищо подобно.

Оскъдните публично известни факти за него са обаче достатъчни, за да очертаят профила на децата, останали без семейно възпитание, защото родителите им са заминали на гурбет в чужбина. При Любомир съдбата е насложила още няколко утежняващи живота обстоятелства. Бащата не се връща и дори е осъден в Гърция. Майката сама отглежда три деца в постоянен недоимък и умира, когато Любомир е само на 20. Започва шляене, кражби, пропадане.

А животът му можеше да се развие съвсем иначе. Любомир е умен младеж, отличник в училище. Майка му, учителка и училищен директор, го е възпитала в любов към четенето. Когато обаче я губи, той губи и всякаква опора. Остават му баба и дядо, но Любомир вече е излязъл от коловоза, а не след дълго и дядото умира. Баба му понякога е последното битово спасение, но вече и тя е вдигнала ръце от него.

Безсмислено е да казваме, че други младежи са се справяли и при по-тежки съдби. Или обратното - че и 12-те апостоли не са били безгрешни. Но като говорим за голямата политика и се идентифицираме с лявото и дясното, трябва да си дадем сметка, че лявото и дясното започват тъкмо оттук.

Ако бяхме зряло общество

Ако сме социалисти, ще искаме завишени социални помощи за майки, които сами отглеждат децата си. Ако сме либерали, ще настояваме за значителни образователни стипендии за деца на самотни родители, за да имат равен старт в живота. Ако сме консерватори, ще заложим на финансови и други мерки за закрила на семейството. И в трите случая, всеки от своята страна, ще изискваме активен ангажимент на местните институции и общности - социални служби, община, църква, квартал. А на национално ниво ще поведем дебат за това как да развиваме човешкия потенциал, независимо от различията в семейната и социална среда. Глупаво е да се тюхкаме за демографското (количествено) стопяване на нацията, а да не мислим за качественото ѝ осакатяване. Никаква голяма политика не правим, ако допускаме да се маргинализират млади хора с потенциала да бъдат добри професионалисти и добри граждани.

Ако бяхме зряло общество, способно да прави наистина голяма политика, центърът на случката с председателката на парламента нямаше да е самата заплаха, а защо тъкмо Любомир Яков я е отправил. Проблемът щеше да бъде, защо сме допуснали да се маргинализира един младеж, който при други обстоятелства вероятно би могъл да има кариерата на Ива Митева. Но понеже не сме такова общество, излъчваме политици, чиято голяма политика е партизанска. И, погнусени, сами се отстраняваме от наистина голямата политика и сами се маргинализираме като политическа общност.

Автор: Веселин Стойнев


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз да пиша

    41 18 Отговор
    Направи си майтап,кой ли иска да убия тази кукумявка. Освободете мочето !
  • 2 Шишо Башишо

    73 8 Отговор
    Като гледам скалъпеният случай с подкупа на Дончева и тука работата мирише на лош сценарии и некадърни сценаристи.
  • 3 Хари

    56 6 Отговор
    На тоя наркоман някой му е бутнал една доза и лист с текст и имейл. Айде да не драматизираме чак толкова. Ами вижте кой е истинския престъпник.

    Коментиран от #17

  • 4 гешев

    49 1 Отговор
    Кой е политическият поръчител на обаждането,какво се правите на ударени?

    Коментиран от #10

  • 5 Последния Софиянец

    26 7 Отговор
    Мен всеки ден ме заплашват и никой не го интересува, обаче за Митева се вдигна пушилка до небето.
  • 6 Бла бла бла

    51 4 Отговор
    Стига глупости. Измамник на дребно и просяк не заплашва депутати. Пуснете несретника и намерете поръчителя.

    Коментиран от #11

  • 7 сгур

    34 5 Отговор
    постановка от каскета
  • 8 сгур

    34 2 Отговор
    сценариста е същия и на постановката с пистолета на сцената
  • 9 Реалист

    27 6 Отговор
    Дойче Зеле какво са се загрижили за кьорфишека организиран от Има Такъв Народ за вдигане на рейтинга?
  • 10 Цацаров

    29 1 Отговор

    До коментар #4 от "гешев":

    Да не е един нисък с бръсната глава или един висок говорещ с учиндолски акцент
  • 11 бъркаш

    21 4 Отговор

    До коментар #6 от "Бла бла бла":

    Не трябва да го пускат, докато не намерят поръчителя.
  • 12 НЯКОЙ

    26 6 Отговор
    Ами ако искате отговори на "защо така е станало" - питайте всички, които управляваха България в последните 32 години и най-вече "любимия вожд и учител БМБ"!
  • 13 666

    30 1 Отговор
    Веселин Стойнев ... АДМИРАЦИИ ! Можеше и съвсем кратко и ясно ...ДЪРЖАВАТА В ЛИЦЕТО НА УРОДИЛИВИТЕ В ПОЛИТИКАТА българи помияри ,бавно и сигурно затри БЪЛГАРСКАТА ДУХОВНОСТ първо в СЕМЕЙСТВОТО и на второ място в ОБРАЗОВАНИЕТО .
  • 14 ПЕНКО

    2 5 Отговор
    НОВ ЧЛЕН В НК -ЗА МАСОВ УБИЕЦ НА П УТ КО ДАТИ ОТ ПОРЕДЕН ПЛЯМПА МЕНТ --- ПРИСЪДА : ---" НАРОДНО РЪКОПЛЯСКАНЕ "!!!!!!!!!
  • 15 Грульо

    14 1 Отговор
    То на живо хората не искат истинска булонка да утрепят, камо ли пък фалшива с имейл. :D
  • 16 Механик

    19 1 Отговор
    Младите хора се маргинизират от медии и НПО-та точно като дойчевеле.
    Защо който нее съгласен с нещо в политиката или толерастията бива наричан маргинал?
    Значи, ако сме против системата сме маргинали, но ако сме за джендърията сме толерантни граждани, угодни на дойчевеле?

    Коментиран от #19

  • 17 ФАКТ Е

    19 4 Отговор

    До коментар #3 от "Хари":

    Борисов е въздух под налягане
    в спукан плондер!
    Борисов само плямпа срещу Радев,
    но го е страх да се кандидатира за Президент!
    Защото Борисов ще загуби катастрофално срещу Радев!
    И Борисов ще стане за посмешище
    с плямпането си срещу Радев!
    Нали?
  • 18 Бамбука

    9 3 Отговор
    Ако от ИТН не бързаха толкова много, щяха да намерят още няколко и да организират ОПГ за по-"привлекателно и пикантно", но явно нямат време.
  • 19 Не само

    2 9 Отговор

    До коментар #16 от "Механик":

    младите хора се маргинализират
    от комунистите по света и у нас!
    "Всичко е общо.
    Всичко е безплатно"
  • 20 Павел пенев

    16 5 Отговор
    Никой не се възмущава от тази заплаха,защото е нереална,абсурдна и неизпълнима от този дрогиран лумпен мотивиран с политическа цел от ГЕРБ или ДПС . Освен това тя не може да възбуди основателен страх у заплашеното лице и следователно е ненаказуема.

    Коментиран от #26

  • 21 Абе

    13 1 Отговор
    Добре , но ХАЙДЕ ВЕЧЕ СТИГА С ТОЯ РЕФЕРЕНДУМ, дето го помествате под всяка статия - става БАНАЛНО, РАЗБЕРЕТЕ !
  • 22 ЕДГАР КЕЙСИ

    6 15 Отговор
    ПОРЪЧИТЕЛВ НА ПОСТАНОВКАТА Е БОЙКО РАШКОВ ДАМАДЖАНОВ....... ЕДИНСТВЕНО ТОЙ И ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП ИМАТ ИНТЕРЕС ДА ОБВИНЯВАТ БОРИСОВ В КАКВО ЛИ НЕ ...... УБИИСТВА , КРАЖБИ , ИЗНАСИЛВАНЕ , ЧОВЕКОЯДСТВО , В КОЕТО НИКОЙ НЕ ВЯРВА......И ПОСЛЕ С ТЕХНИТЕ КАМЪНИ ПО ТЕХНИТЕ ГЛАВИ......

    Коментиран от #33

  • 23 ЕДГАР КЕЙСИ

    5 9 Отговор
    СЦЕНАРИСТИТЕ НА КЮЛЧЕТАТА СА СЪЩИТЕ , РЪКОВОДЕНИ ОТ МУТРИТЕ НА ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП ! ! ! МАСКИТЕ ВЕЧЕ ПАДАТ....... КОРАБЪТ НА ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП ПОТЪВА ГОСПОДА СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ ! ! !
  • 24 Браво

    13 3 Отговор
    Браво на автора! Някои подобни младежи преди години се самозапалиха. Други заминаха в чужбина. Гневът на този младеж е намерил такъв изход. Много младежи са отчаяни от затрудненото материално и психически нестабилно положение на родителите си или от липсата на родители и подкрепа изобщо. Но никой не се занимава с тях. Преди време дори Влади Горанов от ГЕРБ заяви нещо от рода на това, че не можели били да обхванат всички слоеве, които се нуждаели от помощ, защото някои от тях били анонимни и не знаели как да стигнат до тях... А бездомниците, които живеят в тунели под земята на София, а бездомниците, които спят по пейките.... А хората, които отчаяни постоянно се самоубиват... Противна власт, противно време. А богатите стават още по-богати!
  • 25 Менгеле

    15 1 Отговор
    Имейла е написан от човек на ИТН, като преди това е дрогирал наркомана, за ад не помни нищо.
  • 26 Тредстоун

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "Павел пенев":

    Нито ГЕРБ , предполагам и дпс ще отидат да намврят нещастника в старозагорко село и да го навият да праща имейли на пелтека. Или са същите тия които спретнаха фиаското с подкуп за п0ловин милион или след селски запой "мъжът" праща глупости пред момата за да се докаже избивайки комплекси за малоценност ... , другото е лоппане на менчето
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 жалко

    1 2 Отговор
    Социализма е вредно явление. Един мъж на 18 г трябва да може да се справя сам с живота. Лошото е че майка му, която е била учителка, не го е научила на това.
  • 29 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    5 1 Отговор
    „Глупaвo e дa ce тюхкaмe зa дeмoгрaфcкoтo (кoличecтвeнo) cтoпявaнe нa нaциятa, a дa нe миcлим зa кaчecтвeнoтo ѝ ocaкaтявaнe.“

    „Гoлямaтa пoлитикa зaпoчвa тъкмo oт мaлкия чoвeк. Мaлкият чoвeк трябвa дa имa възмoжнocт дa пoрacнe кoлкoтo мoжe пoвeчe. Цeлтa нa гoлямaтa пoлитикa e минимaлeн брoй хoрa дa ocтaвaт мaлки и дa ce нacърчaвa мaкcимaлнo рacтeжът нa вceки. Тoвa вcъщнocт e cмиcълът нa eднo нoрмaлнo чoвeшкo oбщeжитиe.“

    Нашето общество не се интересува от порастването на малкия човек. Нашето общество се интересува от още по-голямото възвеличаване и „обожестяване“. На иначе посредствени и примитивни индивиди, като милиционеро-пожарникаро-корупционера Борисов, философо-доносника Доган, мошеник-корупционеро-приватизаторката Нинова... „Божества“, които ще раздават все по-високи заплати и бонуси, на шепата придворни шутове, продали личното си достойнство за високоплатена позиция на придворен шут, подобно на Томислав Дончев, Тома Биков ...
  • 30 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    3 0 Отговор
    Според мен този Любoмир Якoв, дори допреди няколко дена не е знаел името на Ива Митева. И каква длъжност заема.


    Аз смятам, че е изпратил това заплашитено писмо. Защото някой го е накарал. В замяна Любoмир Якoв е получи поредната наркоманска доза или шепа жълти стотинки. Този някой годподаря на Любoмир Якoв. Е или властимащ милиардер с пачки от корупция. Или някой хитър и мазен олигарх милиардер, с пачки от обществени некачествени поръчки. Който, ще загуби богатството си и ВИП общественото си положение, ако сегашната престъпна държвна система изчезне. В следствие на това, че хора като Ива Митева, започнат да си вършат работата какт отрявба.

    А може би живота на Любoмир Якoв, е толкова тежък на свобода. Че той предпочита да влезе в ЗАТВОРА, където ще живее п одонбре отколкото на свобода.
  • 31 Смърфиета

    0 1 Отговор
    Как така еврейте не са се погрижили за него като за техен????
  • 32 Смърфиета

    0 1 Отговор
    Любомир Яков ще убие Дойчо Велев, Весо Стойчев и Ина Лулчева.
  • 33 Бойко Рашков

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    Получи се тук в МВР сигнал, че Борисов, е хм, не искам да го казвам но ще го кажа, изнасилил, а именно обидил изотгазно, чужденец турист, абсолютно невинен англоамериканец, г-н Едгар Кейси, на който бих се извинил от името на България.
  • 34 Ха ха ха

    7 1 Отговор
    Нищо и няма на булонката фъфлеща , само и правят платена рекламка с разни измислени заплахи .

    Коментиран от #36

  • 35 Професор

    9 1 Отговор
    Незряло общество сме, и това си е. Вместо другарката Митева да приласкае това невинно момче, което несъмнено е жертва на силни страсти, малшанс и сифилис, да го обгрижи, да му даде кураж и сили в живота, за да се възстанови, тя го нападна с всички сили на държавния апарат. Ето това е жалкото...
  • 36 Професор

    6 2 Отговор

    До коментар #34 от "Ха ха ха":

    Виж какво, булонката изобщо не фъфли. Говори си много правилно. Ти си този, който трябва да учиш от нея правоговор. Реформата започва от всеки от нас -- трябва най-напред да се научим от другарката Митева Йорданова тире Рупчева, не само как да говорим правилно, но и как да се държим в обществото. Ти, например, притеснителен ли си, като нея? Очевидно не. Носиш ли елечета на Коко Шанел? Ходиш ли на църква с 20 гавазина около теб? Не. Ето -- сам виждаш, трябва ти промяна...

    Коментиран от #37

  • 37 Ха ха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #36 от "Професор":

    Верно ли ..... остава само и долнопробен чалгар за шеф да си намеря ,като нея ,и промяната е направо "перфектна " .....

    Коментиран от #38

  • 38 Професор

    4 0 Отговор

    До коментар #37 от "Ха ха ха":

    Абе хубаво е да си намериш чалгар за шеф, но преди това си намери жена-софиянка, бащата на която да е шеф на затворите в КДС. Чак накрая си намери някой, който да прати имейл до Централна Гара, че иска да те трепе, заедно с тъща ти. После -- знаеш: пропищяваш орталъка и Гномът те номинира за министър-председател. Оттам нататък животът ти става една бяла пътека, осеяна с рози и визитни картички...

    Коментиран от #40

  • 39 гошо

    2 0 Отговор
    Без охрана,а?
  • 40 Ха ха ха

    2 1 Отговор

    До коментар #38 от "Професор":

    А бе той Близнашки си го каза направо за фъфлещата - как хубавичко и чевръсто е разнасяла папчици между комисиите в парламента и изведнъж се излюпила , като председателстваща ...... Но пък човека рече , че и от всяко куче ,което гледа касапина - касапин не става ......

    Коментиран от #41

  • 41 Професор

    1 1 Отговор

    До коментар #40 от "Ха ха ха":

    Не е напълно случаймо. Фъфленето ставаше в Телевизия 7/8... Сценаристите си я бяха харесали, пратиха мъжа й в Брюксел да не им пречи, и Тошко се сближи с нея поне два пъти седмично. Така че, крушката си има опашка...

    Коментиран от #42

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Енчев

    0 0 Отговор
    CТOП нa мaхлeнcкитe, cубeктивни упрeци в oткрития eфир, чe cа вeчe, ПРECТЪПЛEНИE!
    Чoвeк трябвa дa ocъзнae чe, зa дa прeкрaти вoйнитe и гaрaнтирa щacтиeтo cи, трябвa дa прeкрaти нaмecaтa нa групирaнитe-лични Увлчeния, кaтo; (идeoлoгии, рeлигии и eтнoc), в Държaвнo-coциaлнaтa cфeрa нa oтнoшeния!
    Нaй-вeчe, Чoвeк трябвa дa cпрe нaмecaтa, нa тeзи три, лични, груп-aмaтйoрки увлeчeния, в Държaвнoтo ръкoвoдcтвo!
    Нeкa ги ocтaвим, (a нe зaбрaним ), cъщecтвувaнeтo им пo дoмoвeтe ни-рaйoннo. Тe ca нaшaтa идeнтичнocт.
    И въз ocнoвa нa нoвият Бългaрcки зaкoн - "ПРИEМCТВEНOCТ", дa прoмeним нaчинa нa избoритe. Избирaйки Държaвнoтo cи ръкoвoдcтвo, eдинcтвeнo нa тaлaнти cрeд Нaрoдa!
    И, oбeзaтeлнo cлeд издържaн, cлeдизбoрeн, Държaвeн изпит, зa лoялнocт нa пocтa! Бeз oглeд нa рaнг, oт Чиcтaчa, дo прeзидeнтa.
    Тoзи прoцec, кoe и кaк, e oпиcaн пoдрoбнo в трудa;
    "Нeoбрулeнoтo иcтoричecкo прeднaзнaчeниe нa бългaрcкият дух"!
    Врeмeтo зa нaзнaчaвaнe пo пaртийнa линия, нa нeкaдърни, пoлитизирaли, aмaтйoрки-фaнaти, и мeж-пaртийни пoбoрници, нa Държaвнa cлужбa, ИЗТEЧE.
    Никoй фaнaт, oт пoлитизирaнитe ни груп-aмaтйoри, нeмoжe дa рaбoти зa Нaрoдa, пълнoцeннo, зaщoтo e aнгaжирaн, в нecпирнитe идeoлигичecки cблъcъци, eдинcтвeнo зa oцeлявaнe нa фaнaтизирaлaтa му пoлит-групa, в кoятo члeнувa дoбрoвoлнo!
    И вcичкo тoвa, в нeпoдхoдящa зa бългaрcкия бит и културa, зaпaднo-пaрлaмeнтaрнa, пoбoрничecкa, кoктeйл-aтмocфeрa.
    Кaтo вcякa тaкaвa групa-пoбoрници, зaгрaбилa влacттa, бeз зн