9 Септември, 2021 19:00 3 619 12

Системата на талибаните е обречена на провал

  • талибани-
  • афганистан-
  • война-
  • провал-
  • кабул-
  • управление

Едно е да триумфираш на бойното поле, а съвсем друго - да управляваш

Системата на талибаните е обречена на провал - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Афганистан отново е репресивно ислямско емирство, което се крепи на насилието. Достатъчно е да споменем само едно име: новият министър на вътрешните работи Сираджудин Хакани от 2007 година насам е в листата на ООН с опасни терористи. А ФБР е обявило 10 милиона долара награда за залавянето му. Смята се, че Сираджудин Хакани има близки връзки с Ал Кайда и носи отговорност за планирането на големи самоубийствени атентати в Кабул, включително и срещу германското посолство през 2017 година. А какво означава за обикновените хора в Афганистан издигането на подобни министри?

Страна, в която жените, малцинствата и инакомислещите трябва да мълчат

Афганистанската политичка Хабиба Сараби, която е в Катар, в телефонен разговор наскоро ми каза, че се чувства "като самотна сламка по течението на реката" - безпомощна и зависима изцяло от посоката, определена от водата. С разтреперан глас тя призна, че се ужасява от мисълта за завръщането си в Афганистан: понеже е жена, понеже е политик и понеже принадлежи към малцинството на хазарейците.

Това шиитско малцинство открай време бива изолирано в сунитски Афганистан. Първият режим на талибаните (1996-2001 г.) го преследваше особено безжалостно. През 1998 година в Мазар-и-Шариф се стигна до масово избиване на хазарейци. Нима и днес Афганистан отново се превръща в страна, където жените, малцинствата и инакомислещите трябва да станат невидими, ако искат да оцелеят? Отделният човек изпитва несигурност не само тогава, когато над главата му е надвиснала непосредствена опасност от насилие - той е несигурен и тогава, когато знае, че някой всеки момент може да упражни насилие върху него. Безнаказано, защото притежава цялата власт в страната. Така днес Дамоклевият меч на страха е надвиснал над всички хора в Афганистан.

Пълно господство на едни, за сметка на всички останали

"Самотната сламка" Хабиба Сараби беше част от един Афганистан, който възникна в резултат от интервенцията на Запада след терористичните нападения на 11 септември 2001 година. Тя беше първата жена губернатор на провинция. После стана министърка за правата на жените, а по-късно се кандидатира дори за вицепрезидентка. Сараби беше сред онези четири жени, които само допреди седмици в Доха уж преговаряха с талибаните за мир. Ислямската република Афганистан, която Сараби представлява, бе превзета и отменена от талибаните. В емирата, който те създадоха, жените вече не могат да заемат никакви политически позиции. Но дори и политици мъже, свързани с предишното правителство, днес и със свещ не можеш да откриеш - въпреки обещанията на талибаните, че уж щели да изградят ислямска система, в която да участват всички.

Новият режим на талибаните възниква като абсолютно господство на победителите. Без жени. Без малцинства. Без никакви "други". По този начин религиозните фундаменталисти правят същата фатална грешка, която навремето допусна и международната общност. В края на 2001 година САЩ и техните съюзници също по арогантен начин отхвърлиха предложението да преговарят с победените, тоест - със свалените тогава талибани. Резултата всички го видяхме: афганистанската война ескалира. САЩ и НАТО я разпространиха чак до афганистанските села. А цената плати цивилното население. След 20 годишен престой международните войски се измъкнаха от бойното поле като куче с подвита опашка, а в момента талибаните са опиянени от победата си над една велика сила.

Талибаните постилат пътя към собствения си провал

Ала едно е да триумфираш на бойното поле, а съвсем друго – да управляваш през 21 век една бедняшка, мултиетническа държава с 38-милионно население. Въоръжената съпротива в Афганистан вече се надигна. Надигнаха се уличните протести на храбри жени и мъже. Бойците и демонстрантите снимат всичко със смартфоните си и целият свят наблюдава какво става в Афганистан. Неволята на хората в страната е огромна. Милиони гладуват и се лутат като бежанци в собствената си държава - насилието и гладът са ги изтръгнали от корените им. ООН предупреждава за надвиснала катастрофа и за нова вълна бежанци от Афганистан.

След 40 години войни страната изцяло зависи от финансовата помощ на международната общност, която обаче беше замразена, след като талибаните поеха властта. Икономиката колабира, а хуманитарните помощи трудно пробиват. И което и да било ново правителство в Афганистан би трябвало да има един-единствен приоритет: да помага и да закриля страдащото население. А какво вършат талибаните? Те потушават с грубо насилие мирните демонстрации. Те искат да спечелят решаващата битка в Панджарската долина. Репресират журналисти. Забраняват музиката. Принуждават студентките да носят бурки. И прикриват убийствата, които извършиха от желание за отмъщение.

Новата власт явно не е извлякла поуки от грешките на Запада

Радикалните ислямисти не могат трайно да управляват страната само с насилие, потисничество и забрани. Нито пък с безразличие, увъртания и лъжи. Тази поука можем да извлечем включително и от пораженията, които претърпяха на афганистанското бойно поле Съветският съюз и западните демокрации. Опитът да се утвърди демокрация в Афганистан се провали, защото беше едностранчив, повърхностен, половинчат и с мисъл само за властта. А сега талибаните са тръгнали да градят нов тоталитарен емират - една сигурна рецепта за това катастрофата да се задълбочи. Защото гладът, несправедливостта и отчаянието са много опасни врагове - дори за онези, които смятат, че са извоювали пълна победа.

Автор: Сандра Петерсман


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    20 6 Отговор
    DW, очаквано. Пропагандата е на макс.
    А иначе, водяхме я системата на американските марионетки. Като знаем, че и Германия е в този отбор, замислете се какво ви е намислил господаря и на вас. Не плачете на чужд гроб.
  • 2 ТаУмВзе

    20 6 Отговор
    Бухахах! Талибаните биха по точки уж най силната армия на планетката. Кво бълнувате пак бе соросоидчета от овче зеле. Последният път, когато Афганистан падна, падна и Берлинската стена. Сега е ред на краварите на паднат.
  • 3 хъхъ

    20 3 Отговор
    Ще видим. То и либералната джендър система на ЕС е обречена.
  • 4 БАЙ КУРТИ

    13 3 Отговор
    Щом обора и неговите съюзници избягаха , значи всичко е на провал . Няма демокрация , Няма го и възлюбения СОРОС и неговото учение , джендъри/по точно 3 полови , и........ И най важното като видях кой е източник DW , значи е истина .
  • 5 Сатъра на Хана

    14 0 Отговор
    Като прочетох заглавието и си викам
    .,........... " Исусе , да не би туркофилския ислямист от факти Денис Джамбазов да се е покръстил ?" .....
    ..... Дойче Зеле не знаете ли че в Германия , Франция и Британия вече има шариатски съдилища ?
  • 6 Механик

    13 3 Отговор
    Дойчевеле, аз не знам както как системата на талибаните е обречена. Визирам това, че те взеха страната за 1 седмица, почти без бой. Тоест, тяхната система е приемлива за местното население.
    И освен това ми кажи, дойчезеле, нали АМЕРИКАНСКАТА система е най- добра, как така се оказа, че е обречена?
  • 7 Матей

    7 2 Отговор
    Дойчланд юбер алес,поеха грижата за многострадален Афганистан,с крокодилски сълзи.Те ще се оправят,по тяхному щом американците им се махнаха от главите,непременно ще се оправят.Като видят зор,могат да се обърнат за помощ към Русия и Китай,и ще я получат,при някои условия.
  • 8 БОКОКРАД

    14 1 Отговор
    АМИ ТО У НАС ОТ 20 ГОДИНИ НИ УПРАВЛЯВА ДОКАЗАН ПРЕСТЪПНИК И НЕГОВАТА ШАЙКА ПРЕД КОГОТО ТИЯ ТАЛИБАНИ МОГАТ САМО ДА МИГАТ НА ПАРЦАЛИ
  • 9 ВЯРНО ЛИ Е

    8 1 Отговор
    АЗ НЕ ВЯРВАМ АМЕРИКАНСКАТА АРМИЯ ДА Е ИЗБЯГАЛА , НО ТАКА СЕ ЧУВА !
  • 10 стоян георгиев

    2 7 Отговор
    баидън послуша само за едно тръмп и сгреши.изтегли се от афганистан без да се налага.тва обаче си има хубавите страни,от една такава нашите комунистически талибани ще имат още една страна за заселване и като гледам много ги влече натам.особено като се разбра че талибаните не смятат жените за хора,от друга страна афганистанците трябва сега да избират дали им се живее като талибани или не.щото уж много искат свобода ама като им се наложи да се борят за нея и тия дето можаха избягоха ,а другите се предадоха.та сега ще видим колко български талибана ще се преместят там,дано са повече от тия дето уж се местят в куба,северна корея или русия и беларус!

    Коментиран от #11

  • 11 Механик

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "стоян георгиев":

    Стоянчо, ти от САЩ ли пишеш или не ти дават виза, атолкова ти се иска да идеш там?
    Дано скоро ти дадат и да се пръждосаш, че да си поемем малко свеж въздух. Стига зловония от продажнически уста!

    Коментиран от #12

  • 12 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #11 от "Механик":

    сащ ми дават виза дрогар ама за афганистан на вас визи не ви трябват.заминаваите на море там,нищо че афганистан не граничи с такова.само на място може да се убедите колко е добре там и да се запознаете с подобни на вас талибани.тва е единствения начин да се възпитате.що се отнася до сащ ,сигурен съм че поне 10 твои роднини отдавна вече са там и ти пращат лоши фалиращи доларчета за да вържеш пенсииката.