Last news in Fakti

9 Септември, 2021 20:30 4 022 35

Как да се предотврати нов провал в България: двете най-важни стъпки

  • българия-
  • парламент-
  • румен радев-
  • герб

Необходим е нов лидер сред “новите” партии на промяната. ИТН или трябва да претърпят драматична метаморфоза (което изглежда невероятно), или просто трябва да отстъпят лидерството на друга партия

Как да се предотврати нов провал в България: двете най-важни стъпки - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Има поне седем неща, които може да бъдат описани като ценно наследство на 46-ия български парламент. Но как да се предотврати нов провал след предстоящите избори? Даниел Смилов очертава най-важните стъпки.

Коментар от Даниел Смилов:

Много хора са ядосани от настоящия парламент и неспособността му да създаде управляващо мнозинство. Не по-малко се опасяват, че и следващото Народно събрание може да е също толкова раздробено и непродуктивно. Демокрацията обаче е процес на научаване - с всеки изминал цикъл нещо, което е важно за колективния разум, се изяснява и задачата не е толкова да се търси виновният за провалите, а да се формулира позитивното, което се е натрупало. А и в една и съща демократична река два пъти не може да се влезе - всичко тече и крайбрежните пейзажи, флората и фауната на реката се променят.

Та какво е позитивното от третото за тази година НС? Това събрание лесно може да се сведе до циркаджилъците и детинското желание на ИТН да се наложи над другите и да управлява самостоятелно само с 65 депутати. Ако беше само това, позитивите наистина биха били миниатюрни или дори несъществуващи. Но има все пак и други неща, които се изясниха и трябва да бъдат описани като донякъде ценно наследство на 46-ия български парламент.

Кратък списък на ценните неща

1. ИТН проговориха. Досега те пазиха мълчание по ключови въпроси и не участваха в медийни изяви в телевизии и радиа. Слави Трифонов също даде интервюта, включително по БНТ, когато стана ясно, че парламентарната му група няма да успее да реализира мандата си за съставяне на правителство. Като цяло ИТН вече е поне частично демистифицирана - повечето хора видяха какво могат, как мислят, как се аргументират нейните депутати. Това самó по себе си е напредък, защото допреди 46-ия парламент ИТН бяха една енигма - всеки можеше да види в тях каквото си поиска. Сега вече е ясно, че от тях космонавти за колективна мисия няма да излязат;

2. Стана ясна и една принципна опозиция. Между традиционната парламентарна логика на коалицията и екстравагантните идеи на ИТН за управление с малцинство, подкрепено от “плаващи мнозинства”. Освен ИТН, най-горещ застъпник на “плаващите мнозинства” се оказаха и ДПС, а защо не и ГЕРБ, които по този начин могат да бъдат инкорпорирани във властта. Най-последователен застъпник на логиката за коалиционното споразумение пък се оказа ДБ. Това ще е принципен дебат, който ще е важен в предизборната кампания, а сигурно и в следващия парламент;

3. ГЕРБ не са се променили, а и засега нямат намерение да се променят. Те си остават персоналистката партия на Бойко Борисов и основната им цел е да реабилитират репутацията на своя лидер. Стратегията им в това отношение е ясна: Борисов може да има нерешени проблеми с корупционен характер, но все пак той е доказал, че може да състави всякакви мнозинства;

4. 46-ото НС заедно със служебния кабинет продължиха да изнасят информация за начина, по който страната се е управлявала при Борисов. Сметната палата потвърди в свой доклад безобразията в ББР. “Инхаус” поръчките за магистрали, чрез които са раздадени без конкурс милиарди левове, са също така ясни. Оглушителното мълчание на прокуратурата по тези въпроси е предвидимо - и потвърждава необходимостта от сериозна реформа в съдебната власт;

5. За ДПС, подобно на ГЕРБ, също се оказа, че не иска да се променя. Движението се превърна в партия, чиято основна задача е да оневинява лидерите си Ахмед Доган и Делян Пеевски. В старанието си стигна до комични ситуации, твърдейки, че Ахмед Доган е чест гост на “спортна база” Росенец, с която иначе няма нищо общо. А Делян Пеевски, според ДПС, е жертва на американски лобисти;

6. ИТН разкри плана си за управление на страната. Те искат да унищожат ДБ и ИБГНИ и да станат единствената “партия на промяната”. В желанието си да канибализират потенциалните си партньори, те прибягнаха до интриги, които не прилягат на партия, бореща се срещу “модела Борисов”. Станахме свидетели на същите милиционерски похвати за дискредитиране на опонента - инсинуации, пусната информация от уж конфиденциални срещи, недомлъвки, данни за “подкупи”, които всъщност не са подкупи и т.н.;

7. Парламентът може би все пак ще актуализира бюджета, което е добра стъпка, гарантираща стабилност в изборния период. Има малък шанс да мине и законът за специализираните съдилища и прокуратурата.

Това безспорно не е много и по-циничните прагматици биха се зачудили дали си струват изхарчените 100 милиона за избори. Това обаче са кръчмарски сметки - в крайна сметка хората сами вземат решенията как да бъдат управлявани и сами носят отговорност за това кого са изпратили в парламента. Стоте милиона са просто необходимото за базовата демократична логика.

Какво би трябвало да се случи оттук нататък

Но след като се стигна до трети парламентарни избори за една година, все пак е добре да се вземат мерки за избягването на четвърти: колко пъти трябва да се спънем в един и същ или подобни камъни? Две неща могат да предотвратят нов провал.

Първо, необходим е нов лидер сред “новите” партии на промяната. ИТН или трябва да претърпят драматична метаморфоза (което изглежда невероятно), или просто трябва да отстъпят лидерството на друга партия. Най-логично е това да бъде ДБ, която е във възходящ тренд. Ако Кирил Петков и Асен Василев подкрепят ДБ, тя лесно би станала първа формация в страната. В настоящото раздробено и наситено със страсти пространство ДБ изглежда умерена, разумна партийна формация, която може да играе конструктивна роля в съставянето на правителство. Друг сходен вариант е Петков и Василев да създадат свой партиен проект, близък до президента, който да увлече центристките симпатизанти на БСП (ако такива са останали). Отново заедно с ДБ една такава коалиция би дала друг заряд на “партиите на промяната”. Все пак в раздробяването на силите на промяната има и рискове и тук Петков и Василев трябва да са изключително внимателни.

Второ, ГЕРБ (а защо не и ДПС) би трябвало да осмислят внимателно причините за собствената си изолация. Това, че другите не успяха да съставят правителство, няма да ги върне автоматично във властта. А и вината за неработещ парламент е колкото на новите партии, толкова и тяхна. В крайна сметка в 46-ото НС мнозинство имат ГЕРБ, БСП и ДПС. Докато тези партии на “статуквото” (особено ГЕРБ и ДПС) битуват като машини за спасяване на компрометирани или неудачни лидери, нищо хубаво няма да излезе от тях. ГЕРБ би трябвало да покажат, че не са просто персоналистка свита, която ще се разпадне с оттеглянето на лидера. Засега обаче нищо такова не са постигнали. ДПС пък не могат и не искат да се разделят с корпоративното си крило, въпреки помощта от Америка в тази посока. БСП също е станала заложник на лидерката си Корнелия Нинова, която използва честите избори, за да остане на поста си, въпреки че всеки път резултатът ѝ е по-слаб. Ако три такива партии имат мнозинство и в следващия парламент, конструктивната политика може да се окаже непосилна задача.

Времето за мислене пак настъпи. Дано по-честите избори да са знак за по-интензивна мисловна дейност.

*****

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Финансова криза и колапс

    13 8 Отговор
    Закривай кочината язък за децата и техните родители.
  • 2 Боко 🎃

    16 4 Отговор
    70 милиарда лева външен дълг има да ги връщаме към близките 70 години тоест до септември 2091 година.

    Коментиран от #19

  • 3 Сатана

    28 2 Отговор
    България трябва да пропадне достатъчно дълбоко за да се намерят читави хора,които да я възродят.С тез сегашните политици и партии нищо добро не ни чака.Кофти матрял са,гнили са.
  • 4 Стъпка първа-купувате Калашник

    26 4 Отговор
    Стъпка втора-използвате го😁
  • 5 Данчо

    17 4 Отговор
    Ходи копай на село и не давай акъл....
    Само глупости си измъдрил....
    Не те бива в писането....
  • 6 смерш

    30 3 Отговор
    Ако имаше критична маса електорат способен на висока мисловна дейност изобщо нямаше да станем свидетели на тази вулгарна трагикомедия наречена 46 нс!
  • 7 Тони

    9 3 Отговор
    ЗАКРИВАЙ!!!
  • 8 !!!?

    26 4 Отговор
    От списъка на "ценните неща" се вижда, че всичко си е останало същото. 100 млн. да се хвърлят за избори защото Шута на "има такъв народ" бил проговорил !!!?
  • 9 Изборите

    8 6 Отговор
    Ще са 2 в 1. Сегашния президент ще спечели на първи тур срещу когото и да е. ГЕРБ и има такъв народ ще получат още малък спад надолу. БСП съвсем малко ще увеличи преднината си но ще запази третата си позиция
    ДПС съвсем малко ще увеличи досегашния си резултат. Изправи се ще бъдат съвсем малко под 4%. Петков и Василев каквото и да направят ще останат извън парламента. Патриотите и Възраждане ще приближат плътно четирите процента но ще останат извън парламент а
    Предвиждам известен срив за демократична България който би могъл да бъде и по-голям поради тяхната непоследователност

    Коментиран от #12

  • 10 България е доказан и вечен провал

    14 6 Отговор
    когато излезе от орбитата на ракетата-майка Русия.Писнахте ми до смърт с вашите евтини ганьовски маймунджилъци..
  • 11 ????

    20 3 Отговор
    МА КАКВО лидерство от ИТН? Че тях в другия парламент няма да ги има, сами се изчегъртаха и добре, че стана така, че простащина плюс чалгарщина ще дойде много на ошашавения суверен!
  • 12 смерш

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Изборите":

    Добра прогноза,но при условие да не бяха избори без хартиени бюлетини/не броим изключенията малки изб.секции/!
  • 13 Бен Гън

    16 2 Отговор
    Милиони,пръснати за самолети,ваксини,избори и пр....простотии.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гост

    14 4 Отговор
    Не се ли премахнат етническите партии, нямаме шанс за подобрение. Те само разделят нацията ни.
  • 16 хаха

    14 3 Отговор
    Всяка втора статия е от Дойчето. Ало Факти.. Каква стоойка сте заели пред Доче Зеле. Май наведена.
  • 17 Майна

    4 7 Отговор
    Щом ДВ КАТО ПЪРВА ОПЦИЯ ПОСТАВЯ КИРЧО И АСЕНЧО ПОДКРЕПЕНИ ОТ ДБ , ЯСНО Е НАКЪДЕ ВЪРВЯТ НЕЩАТА. ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ШАРАНИ
  • 18 оня с коня

    9 6 Отговор
    Даниел Смилов от ДВ явно си е дал Личен Обет да срине с Остротата на перото си ГЕРБ директно в Джандема.Та да видим какви ги бръщолеви тоя Палангозин в поредната си ПРИТЧА с ярко изразена Партийна насоченост и Ценните съвети които дава на Обществото:Първо:Необходим е Нов лидер сред Новите партии на Промяната.Ами лошо няма,но допускането на Автора че тия Партии са като Мастит магьосник със широки ръкави и могат да вадят от там когато си поискат Нови лидери някакси звучи несериозно!Второ:Да отстъпи ИТН Лидерството на друга Партия,а най-добре - на ДБ.Е как така Слави ще отстъпва Лидерството на друга партия ,сякаш му е Бащиния и няма ли БОРИСОВ просто на Изборите ДА ИМ ГРАБНЕ Лидерството,при това със смазваща Преднина от Двуцифрено число Проценти пред втория?Трето:Според Смилов ГЕРБ трябва да покажат че не са Персоналиска партия,която ще се разпадне при оттегляне на Лидера й.От ГЕРБ пък не искат и да чуват за подобни неща...И да не бъда разбран погрешно- В общи линии Статията е хубава Работа,ама...Смилова:)
  • 19 Бай ви Тодор Живков

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Боко 🎃":

    До 08 Септември (рожден ден на Т.Живков) или 09.09.2091 г?
  • 20 Ццц

    10 3 Отговор
    Върти сучи все ДБ излиза "добрата" партия. Друго си е да си имаш медии и комунални журналя. Някога беше немислимо журналист да насажда мнение чрез медията, в която работи. За това от 37 отидохме на 137 място по свобода ва словото.
  • 21 Риналдю

    5 2 Отговор
    Не се заблуждавайте,че в България нещо ще се промени с "нови лидери".Сърбали сме им попарата на всички които ни управляваха и бяха "нови".По-тревожното е,че дори на Запад си затварят очите за безобразията в България,като особенно показателно беше мълчанието на медиите в Германия.Единствено след изявлението на Посолството на САЩ,че българите имат право да протестират срещу корумпиранта власт,Боко Тиквата взе да дава заден ход.Но,дори американците си имат някакъв приоритет.Както изоставиха афганистанците,защото им писна от корумпираните,некадърни лидери и посредствени военни,така ще ни оставят и нас да се оправяме сами,ако продължаваме да даваме власт на корумпирани,крадливи комунета и пионки на Москва.
  • 22 Да бе!

    8 2 Отговор
    Необходима е промяна на политическата система! Това може да го направи само нова партия с нови хора! Всички други варианти са безполезни!
  • 23 План за спасен

    9 1 Отговор
    Направете всички източници на ток-частни, токът да стане поне сто лева киловат.
    Парното да стане минимум хиляда лева.
    Водата петстотин, след пет години хиляда.
    Богатите да не плащат никакви данъци.
    Да се работи доживот.
    Всички болници да станат частни, който няма пари за лечение, негов проблем.
    Депутатите да получават месечно един милион лева премии, ток, парно, вода да са им безплатни, храната също. Служебни ролсове доживот и безплатен бензин и охрана.
    Който няма пари да си плати тока, парното, водата навреме на електрическия стол-не заслужава да живее.
    Кражбата да се официализира и декриминилизира, и да има ден на кражбата на победата срещу комунизма.
    Над 60 години няма смисъл да се лекуват гражданите, не работят активно и искат да получават пенсии, което е нахалство.
    София да се презастрои минимум с един милион небостъргача, а отстоянието между сградите да е 20 сантиметра.
    Да изсечем горите на България, да надминем Африка за най-голяма пустиня в света.
    Всеки милионер, безплатна почивка лято и зима в избрана от него дестинация, човекът се е състарил от работа.
    Всеки собственик на ресторант до 9 коляно да получава държавна пенсия от сто хиляди лева, само поради факта, че е кръчмар.
    Да се замени кирилицата с латиница, още по-добре с пиктограми.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Суха съчка

    7 3 Отговор
    Абе Смилов то е ясно кой ти плаща за тия статии ама напъни се малко по вече .
  • 27 Бамбука

    7 2 Отговор
    Няма как да се развие успешна умствена дейност при депутатите преди да се повдигнат обвинения и приведени в сила осъдителни присъди пред крадците от Герб и ДПС. 6622
  • 28 тия от това зеле прекаляват

    3 2 Отговор
    за да има провал значи трябва да има възход … как да се провалиш след като не си се променял и си вечно провал как да стане нов провал???
  • 29 президентска

    5 4 Отговор
    Всичко това са пълни глупости, за да се спасява партийно-олигархичния модел на управление! Нужно е друго! ВНС - Президентска Република! Тогава Парламентът ще си се занимава със законите, а Президентът, пряко избран от народа, ще назначава и ръководи изпълнителната власт! И ще има персонална отговорност, а не колективна партийна безотговорност! И ефективна съдебна система!
  • 30 Шаран БГ

    2 1 Отговор
    Единственият, който е вкарал в затвора министри, е Ал.Стамболийски след ПСВ.
    И за "благодарност" са му отрязали главата като на пиле !!
    Много внимавайте : какво Ви се иска, какво можете да направите Вие самите и дали това, което Ви се иска е изобщо възможно. Естествено, че тук, можете да драскате каквото Ви скимне. И колкото по-вулгарно - толкова по-добре. Мародераторите се правят на заспали . И на каква база ?? На тая, че вече 30 години, България като държава и българският народ като такъв, се затриват най-упорито, най-старателно и методично от СОБСТВЕНИТЕ И ПОЛИТИЦИ !! И някой от тях до сега поне да е обвинен и даден под съд, съден и недай си Боже -- осъден ?!?
    Това е "демокрация по краварски" ! Имащия власт и пари, може /има правото дадено му от ЦЯЛИЯ НАРОД/ да краде по най-безотговорен начин.
    Спете спокойно , деца ....светът е широк.......
  • 31 Оти ручахме жабетата?

    3 1 Отговор
    Задкулисието винаги успява да парира всеки опит за излизане от мафиотското блато. Имаше шанс след протестите и Магнитски, но ето - пръкнаха славчовци - същите маниери и мислене като на мутрата. Искахме развитие по случаите на корупция: черепухата е корумпирал яко мутрите, но само корумпиращият е осветлен и пуснат да избяга, а корумпираните от него горанов, борисов, комисии... къде са? Или злоупотребата с евро финанси - нищо, единствено служебното правителство заговори. Прасето си го бранят депесарите. Ктб - нищо. Ще докарат народа да грабне правосъдието в свои ръце.
  • 32 Биби Долапчиев

    0 1 Отговор
    Викайте ми Спас шо само я можеме да ви отарвеме од батако!Па може и бай Ставри да ме наричате кога сте у Малакиа на почивка, така за по аотентично! Че ви оправиме за осемстотин дена,ка разправеше дедо Мони Оправачо!Внетен ли сме?
  • 33 Joro

    1 1 Отговор
    Интересно, че вече кой ли не световно неизвестен дава компетентни съвети какво трябва да правят Асен и Кирил. И какво щяло, и какво можело да стане, кой какъв бил, кои избиратели какво щели да подкрепят. Цялата работа е крайно съмнителна, че пак има някакъв сценарий и сега тече подготовката. Повторени 1000 пъти мантри и хората ще почнат да говорят, айде, това няма ли стане, кога ще стане. Както при бай Тошо - ще вдигаме цените, нищо не се случва. И така няколко пъти. И накрая хората почват - айде, бе, няма ли да се вдигат вече тия цени?
  • 34 Матей

    1 1 Отговор
    Няма какво да се направи в момента за да не стигне до поредния провал,набрали сме такава инерция и летим към него с шеметна скорост..Какво може да се направи в обран бостан?Закривай!Разоравай нивата и засявай наново.
  • 35 Професор

    2 2 Отговор
    Ясно, джендеристките шваби подкрепят "Дай, България". Смилов, когато изметем джендеристкия неомарксизъм от страната ни и си спасим държавата, като я присъединим към Вишеградската Четворка, за теб сме приготвили специална задача -- излял съм ти едни бронзови букви, ще те пратим със стълба и длето пред Народното Събрание. Ще се качиш със стълбата и ще ИЗЧУКАШ девиза "Съединението Прави Силата". После ти давам буквите, дълги дюбели, дебели винтове и една голяма отверка, за да монтираш новия ни национален девиз: "НИКОГА С ГЕРМАНИЯ." Гледай да не забравиш точката накрая. Важна е. Готви се!