Last news in Fakti

13 Септември, 2021 10:00 4 501 25

Прослойката "усвоители" на евросредства е притеснена от забавянето на Плана

  • илиян василев-
  • план за възстановяване-
  • евросредства-
  • усвояване

Бързането за предоставяне на националния план е груба грешка и няма нищо страшно, ако го подадем другата година

Прослойката "усвоители" на евросредства е притеснена от забавянето на Плана - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

У нас има прослойка на ”усвоители” на евросредства, която се чувства заплашена от забавянето на представянето на националния план в ЕК, съответно на получаването на евросредства. Сред получателите на евросредства има различни групи. Едни, които тряба да ги получат, защото иначе трудно ще се конкурират с европейските си аналози, които са заляти от евросубсидии – земеделските производители. Тук субсидиите са неизбежни. Втората група са посредниците, които законно получават - консултанти, държавни служители, одитори и прочие без които няма как проектите да се реализират.

Третата група е на тарикатите, които буквално живеят от усвояване на средства - публични или европейски. Те са от най-"закъсалите" и създават напрежение около забавянето на предоставянето на плана, съответно от получаването на евросредства.

Нарочно опростявам, реалните случаи не винаги могат да бъдат опростени до тази степен.

Бързането за предоставяне на националния план е груба грешка и няма нищо страшно, ако го подадем другата година. Нищо не губим. Да помислим за ефекта от тези средства, за съотношението щети - ползи.

Говоря не само за инфлационния им ефект, това е решим проблем, а за енергетиката. Тези средства, които ще получим от ЕК като грантове /кредити сами можем да вземаме/, тъй като ще бъдат само под условие да затворим спешно въглищната си енергетика, ще разрушат повече стойност, отколкото ще създадат. Сметката нещо не излиза ако няколкото милиарда, които евентуално ще получим се съпоставят с това което със сигурност ще загубим, защото няма съмнение че няма да ни разрешат да съхраним въглищната ни енергетика, което ще изстреля цените на тока, без технологии за улавяне и складиране /които обаче отсъстват от Националния план/. В допълнение ще платим "пак заради тези зелени преходни политики/ милиарди в повече за емисии /тази година ще плати близо 5 милиарда лева/, за по-скъп ток, газ, горива, парно, топла вода.
На времето така клекнахме пред ултиматумите за първите четири реактора, но там залога беше членството. Сега няма какво да бързаме.

Ролята на тези еврофондове не трябва да се преувеличава. Каквото и да говорим те нямат решаващо значение за нас нито за икономиката нито за бюджета. "Тежестта" им е спадаща, и под 6 процента от бюджета като достъпност и под 2 процента като реално получени пари.

Темата еврофондове има смисъл само в контекста на компенсация на щетите от климатични политики и зелени преходи.

Нека да изчакаме тази зима да изтрезнеят повечето радетелите на скоротечния зелен преход, населението също, и тогава да преговаряме от позицията на пострадали от политиките на ЕС.

Нямаме бърза работа.

Много, хиляди пъти по-важно е да осигурим простор за растеж на икономиката - едни 5 процента ръст ще генерират повече богатство отколкото всички евросредства взети накуп.

Изобщо философията трябва да ни бъде - да правим програми и развитие първо без евросредства, приоретите, акценти, и т.н. и чак след това да гледаме къде можем да си помогне допълнително с евросредства. Без изобщо да има паника, че ако не ги получим, заради налагани неразумни политики от Брюксел, ще "падне небето".
Подобна еволюция в поведението ще маркира и прехода ни от новобранци към зрели членове на ЕС. Да бъдем повече прагматици отколкото мечтатели.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 40 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Gowo

    50 7 Отговор
    Ами как няма да се притесняват ,, усвоителите".Раздадоха си авансово милионите в Автомагистрали.За това Борисоф, поел ангажимент към лоялните си фирми и получил кюлчетата , се притеснява да не вземе да си поискат кюлчетата обратно.Че ще яде и кютек.Щото остава и без охрана.Още повече се притеснява,,усвоителя" на евросредства....Бойко Методиев
  • 2 хахаха

    11 46 Отговор
    А пък, Кирчо и Асенчо добре усвоиха ББР, ФнФ, ДКК.
  • 3 мафия

    51 3 Отговор
    Спрете парите на мафията. Стигнете по-далеч. Върнете "усвоените" пари от мафията.
  • 4 Бойко шкафа

    33 6 Отговор
    Бързо да се праща плана за възстановяване и развитие,че полувината фирми в България ми дължат комисионни..

    Коментиран от #6

  • 5 Малеее

    9 29 Отговор
    Как само изопачават нещата?! Излиза,че другите европейски страни са или по-прости от България, или са по-алчни,щом са си внесли вече Плана.Абе...я си признатите,че не сте го завършили,въпреки цялото пъчене, че сте голяма работа.Всички експерти казват,че колкото по-малко време остава,толкова по-трудно ще е да се усвоят парите по важни проекти.

    Коментиран от #9, #12, #13, #23

  • 6 ДЪЖАТ.

    24 5 Отговор

    До коментар #4 от "Бойко шкафа":

    А ШКФЧЕТО СЕ ИЗПРАЗНИ. ПЪК ТАМ ЕДИН БАЙ СТАВРИ СЕ Е ЗАЯЛ С МЕН.
    ТРУДЕН МУ СТАВА ЖИВОТА НА БИБИТКО.
  • 7 Усвоител

    21 4 Отговор
    Илиянчоооо,ти за нашите доходи не се притеснявай!!!Подсигурил съм и внуците!Независимо кое ще е правителството и кога,ще наваксаме предоволно и ще поработя и за правнуците,същите ще сме,щото сме навързани бетер свински черва!Нема разплитане!
  • 8 истината

    29 6 Отговор
    Бавенето на Плана за усвояване на Евросредства ще ОБЕЗКЪРВИ МАФИЯТА⚠️, която смуче евросредствата. А до истински нуждаещите се от тях те не достигат.
  • 9 Gowo

    29 3 Отговор

    До коментар #5 от "Малеее":

    Планът за възстановяване отдавна е готов Но вътре прозират имената на Пеевски и почти Пеевски Знаеме колко Пеевски е загрижен за ,възстановяването" на България.За това и плана трябва да се преразгледа за да не отидат пак парите за авансово плащане и ТЕЦ а на Доган.

    Коментиран от #14

  • 10 Барба Ганьос

    22 2 Отговор
    План имаше само за нашите (моите) фирми. Сега ще ни поизрежат като кисела краставица и в новия план ще има за всички фирми.
  • 11 Зизитоп

    23 3 Отговор
    Много вярно съждение на г-н Илиян Василев!
    Трябва да запазим работните места на хората,а не да пълним гушите на разни пеликани!
  • 12 Нема завършване

    12 1 Отговор

    До коментар #5 от "Малеее":

    с тоя бай Ганьовски капацитет!!!То за асвалт и морска пяна лесно,ама за иновации йок!
  • 13 фууу

    19 3 Отговор

    До коментар #5 от "Малеее":

    Другите евро страни нямат толкова голяма курупция по високите етажи на властта. Затова се развиват с бързи темпове, а ние изоставаме, защото 12 години нашите корумпирани политици уреждаха близките си с евросредствата.

    Коментиран от #16

  • 14 Gowo

    22 3 Отговор

    До коментар #9 от "Gowo":

    За това Борисоф реве така оглушително и все говори за ,,хаос".И Атанасова му приглася.Щото преди да настъпи този ,,хаос" , се крадеше спокойно .Имаше изградена мрежа от крадливи институции които си получаваха редовно и спокойно тяхното си Имаше ред.А сега .....,,хаос" и неизвестност.

    Коментиран от #15

  • 15 Gowo

    14 4 Отговор

    До коментар #14 от "Gowo":

    Мълчахме си по препоръките на ГЕРБ ерите.За да .....,,не разберат от Брюксел какви крадци сме..."Щото те не знаят

    Коментиран от #19

  • 16 Малеее

    6 6 Отговор

    До коментар #13 от "фууу":

    Нали сега служебното правителство го прави(Плана).Нали всички" прогнозират",че ГЕРБ никога няма да са във властта.Какъв е тогава проблемът?!Ами да направят сега така,че техни фирми да печелят.Ама трябва да се РАБОТИ и да се поеме ОТГОВОРНОСТ.Пък тя работата не е като говоренето.
  • 17 Глупостите

    4 3 Отговор
    На Илиян Василев, ама обработва тъпите непрекъснато
  • 18 аз съм Веска

    4 2 Отговор
    Е ВЕЩИТЕ ПО ТЕМАТА КАЗВАТ , ЧЕ " УСВОИТЕЛИ" СА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА .ИКОНОМИКАТА НИ СЕ КРЕПЯЛА НА ТЕЗИ СРЕДСТВА , И НА ПОДАЯНИЯТА НА РАБОТЕЩИТЕ НИ НА ЗАПАД БЪЛГАРИ .
    НЯКАКЪВ ЛЕК КАТАКЛИЗЪВ В ЕС , И СМЕ НА ДЪНОТО НА КРОКОДИЛСКОТО БЛАТО . " БРАВО НА ВОДАЧИТЕ " .
  • 19 5577

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Gowo":

    До кога ще се обиждаме на крадци и не знам си какви. И куцо и сакато ни се смее по цял свят. Трябва нетърпимост към подобно говорене. Че няма съдилища няма но да го осъди гражданското общество. Човек не уважава ли себе си и хората няма да го уважават.
  • 20 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    8 1 Отговор
    Голямото „усвояване” започна от Иван КРАДЕЦА Костов...
  • 21 МутроландиЯ

    5 3 Отговор
    на боко контингента, мутрите-бизнесмени чакат като гладни вълци ...........
  • 22 Gen Gurko

    2 1 Отговор
    Въглищата са един от главните ни енергийни източници, които притежаваме като залежи и които могат да ни осигурят сравнително независима енетгетика без ценови скокове. Съгласен съм с автора на статията. Зеленият пакт е изнасилен цинизъм за бедните страни. Погледнете на картата и ми кажете какво представляваме, каква промишленост имаме в сравнение с големите икономики, че да изнемогваме "спасявайки" света под натиска на налудничави екоталибани.
  • 23 Глей ти

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Малеее":

    Само по-качествени експерти са им правили плана...
  • 24 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор
    Василев, четирите реактора ВВЭР-440 в АЕЦ "Козлодуй" са с дефекти...
  • 25 мнение

    2 2 Отговор
    тая гербаджийска прислойка требва да бъде притисната да върнат на държавата всички присвоени средства и хазната ще се напълни