13 Септември, 2021 16:00 4 119 120

Аламанов: Който „не вярва във вируса“ да отиде две седмици доброволец в болница. Без предпазни средства

  • ваксиниране-
  • ваксини-
  • вирус-
  • covid

Публичните дебати са демократичен инструмент като референдума. Добре е да се използва съобразно съответната тема, за да има реален смисъл

 Аламанов: Който „не вярва във вируса“ да отиде две седмици доброволец в болница. Без предпазни средства - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Писал съм го и преди време, но май трябва пак да се припомни. Публичните дебати са комуникационен инструмент. В правилните ръце постига чудеса и помага на обществото. В грешните ръце може да постигне хаос и да помогне само на лични интереси. Като микроскопа – някои правят научни открия с него, други го използват да чупят орехи.

Публичните дебати са демократичен инструмент като референдума. Добре е да се използва съобразно съответната тема, за да има реален смисъл. Иначе може да се направи масово гласуване какво количеството изотопи да се използват в горивото на АЕЦ Белене. Което няма никакъв смисъл.

Разбирам желанието да се направи цирк „Лекари спорят За и Против ваксините“. Но от комуникационна гледна точка:

• Научният подход е ясен като методология – хипотеза, теория, обосновка, тестове, много тестове, контролни групи, докладване на негативните резултати, отново тестване, потвърждаване или отхвърляне на хипотезата, нова теория, нова хипотеза, нови тестове и т.н. Няма публични дебати. Не са част от научния метод. В научния метод има предоставяне на възможност други лаборатории да потвърдят или отхвърлят една хипотеза чрез експерименти. И след това се обсъждат резултатите от тези експерименти.

• Учените по цял свят изучават вируса. Много научни списания публикуват статии. Други учени публикуват други статии. Това е „научния подход“. А академичният разговор няма нищо общо с публични циркове.

• Няма „алтернативни факти“. Фактите са факти. Няма как да се спори върху факти. Фактите се проверяват.

• Лабораториите по целия свят дават данни. Без информация всичко е празни приказки. Вместо да се „дебатира“, трябва да се погледнат данните.

• С правене на подобен цирк се съсипва и малкото останал авторитет на учените. Ако се разправят публично като прости политици, как масовата публика да им вярва.

• Дават се криле на всички антиваксъри и фенове на всякакви конспиративни теории, които след две прочетени статии в някой блог, решават, че са епидемиолози. И може да поискат публични дебати по всяка тема.

• В едни публични дебати печелят по-агресивните социопати. Които просто крещят агресивно и завладяват разговора. Това ли е научният начин за оценка и анализ на риска от вирус?

• Всеки ден се открива по някой нов факт за вируса – как влияе на различни системи, как може би остава в някои органи, как може би има някои дълготрайни последствия, как различни групи са повече или по-малко податливи към него и т.н. Всичко това се открива с научни проучвания. А не с публични дебати или референдуми.

• Масовата публика не е магистър по молекулярна биология. Какво ще разбере от дебата? Масовата публика не знае даже какво е дезоксирибонуклеинова киселина и си мисли, че е лимонтузу, което се изстисква от риба. Масовата публика е на едно от челните места в света по вяра в конспиративни теории. Тази публика ли ще е арбитър на публичен диспут между лекари?

• Диспут се прави по теми, от които общността разбира и може да вземе адекватно решение – дали улиците да са еднопосочни, дали да се прави нов ремонт на Графа, дали да си отиде правителството, дали да има Зелена зона в нови квартали и т.н. Научните хипотези не са функция на референдум. Нито на публичен диспут.

• Мангъров и останалите антиваксъри имаха достатъчно медийно време, никой не ги е спирал или цензурирал. Достатъчно време да изложат теорията си и да дадат доказателства. Но няма нищо, само празни приказки пред медиите.

Целият „цирк публични дебати за ваксините“ изглежда като опит за медийна слава, без оглед на последствията. Превръщането на науката в елементарно надвикване пред камерите е срамно. На фона на огромния процент от масовата публика, който вярва как с ваксина ще ни „слагат чипове за контрол на съзнанието“, кой има нужда от допълнително опошляване на науката?

И със сигурност всеки, който „не вярва във вируса“, може да даде личен пример. Да отиде две седмици доброволец в болница. Без предпазни средства. Нали нямало нужда да се носят…

Моля ви, пожалете хората в това странно време. Не ги влудявайте допълнително.

Любомир Аламанов, Facebook


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 52 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    66 4 Отговор
    И като отиде.. ще го барне ли?“!?

    Коментиран от #11, #16

  • 2 сектант

    81 4 Отговор
    да пратим депутатите доброволци без предпазни средства - нали служат на народа
  • 3 др Гей Билтс

    64 5 Отговор
    Колко повторно заразени има в България, като не броим оня гербаджия зам кмет на Русе?
  • 4 Гоуст

    120 4 Отговор
    Всички вярваме във вируса и никой не го отрича. Не вярваме в пропагандата за вируса

    Коментиран от #9, #95

  • 5 Абе

    66 5 Отговор
    Е как да иде, като до болниците, човек не може да припари!
  • 6 Кицо Беге

    96 6 Отговор
    аз вярвам и в спин, но няма да прекарам живота си вкъщи заради него. Схващаш ли разликата

    Коментиран от #24

  • 7 Последния Софиянец

    86 9 Отговор
    Хубаво, добре. Аз и всичките ми сервитьорки го изкарахме на крак и даже работихме. Ще дойдем в болницата, ама да ми дадат 4 хиляди лева, колкото те получават за измисления вирус

    Коментиран от #62

  • 8 БАЙ Х@Й ‼️

    60 1 Отговор
    Един министър щеше да дава личен пример и ...... прати Мангъров в отделението ‼️

    Коментиран от #13

  • 9 честен ционист

    17 4 Отговор

    До коментар #4 от "Гоуст":

    Вярваш и ти, каквото ти напишат. За пестициди не си ли чувал бре?

    Коментиран от #71

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Илия

    8 37 Отговор

    До коментар #1 от "ха ха":

    Както е казал човека пробвай.
    Ако не те барне ще видиш какво е вътре.
    Не е приятно да виждаш как умират хора пред очите ти.

    Коментиран от #12, #96

  • 12 Благо Пинъса

    62 4 Отговор

    До коментар #11 от "Илия":

    хора умират и по пътищата. Също не е приятно, но не сме се затворили вкъщи заради това, нали

    Коментиран от #20, #40

  • 13 БАЙ Х@Й ‼️

    26 1 Отговор

    До коментар #8 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    WWW: "Ако няма достатъчно лекари, аз ще вляза, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов в ефира на бТВ . Проф. Ангелов е дългогодишен хирург.‼️

    "Ще призова и българските депутати, които са лекари да си свалят костюмите, да облекат екипите и да влязат в болниците!“

    Коментиран от #17

  • 14 ДОФТОРА

    38 5 Отговор
    АХМАТОВ АЙДЕ ПЪРВИ ТИ НИ ПОВЕДИ!!!!! И БОЙКОШЕНКО ДАВА ХИЛЕДАРКА АМА ДРУГИЯ ПЪТ.: Ще дойдем в болницата, ама да ми дадат 4 хиляди лева, колкото те получават за измисления вирус . аз вярвам и в спин, но няма да прекарам живота си вкъщи заради него. ти ТИ АХМАТОВ НАБОЦКА ЛИ СЕ???? АКО НЕ СИ, БЕГАЙ ДА НЕ ИЗПУСНЕШ ВЛАКА ЗА АДА.
  • 15 Тръмп

    10 57 Отговор
    Само в България има 80%Дебили-антиваксъри!;)

    Коментиран от #19

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 БАЙ Х@Й ‼️

    35 1 Отговор

    До коментар #13 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Някой да ги е видял , него , Дариткова, Лъчо ... в отделенията ‼️

    Коментиран от #22

  • 18 В ада българите нямат пазач на казана

    7 38 Отговор
    Какво да очакваме от "здравен министър" антиваксър.Сега се прави на много загрижен, че хората не се ваксинират, но първото, което направи в началото на мандата бе, да закрие зелените коридори, щото са от ГЕРБ.😂😂😂Не преставаше да уволнява най-добрите, доказани доктори, дори и днес са уволнили проф Балтов, без аргументи, доказателства, само заради бг злоба, завист и страх😂😂😂
    Що не питате вашия флагман от Фрог нюз, Огнянчо, като го потрошиха със железни прътове, кой го спаси?!Балтов беше, а не писарушката, мижитурка Кацата😂😂Завист, това е, което владее в момента и фуражката и всички некадърници около него! 😂😂😂

    Коментиран от #98

  • 19 Ариел Поц

    32 2 Отговор

    До коментар #15 от "Тръмп":

    сериозно си пропуснал протестите в Европа
  • 20 Не са заразни умиращите по пътищата.

    7 14 Отговор

    До коментар #12 от "Благо Пинъса":

    Постоянно вдигат глоби, слагат камери и т. н. Но де били винаги има и заради тях страдат и невинни. Както е и при ковид между другото.
  • 21 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    40 4 Отговор
    И защо трябва да върша работата на тези, които точат здравната каса?
    Не ми пука, бих влязъл в ковид отделение, но аз нямам намерение да поправям грешки на политици и доктори, които заедно направиха здравеопазването търговско дружество!
    Защо не направите една анкета сред пациентите на болниците за да видим как от портиера и санитарките до най-високо ниво си искат пари като просяци?
    Апропо, не само съм бил с ковид болен, но и се заразих и преболедувах!
    Е, и?!
    Пиша ли все още тук?
    Или пише духа ми от отвъдното?

    Коментиран от #28

  • 22 Постоянно сновеше из болниците, докато

    7 18 Отговор

    До коментар #17 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    беше здравен министър. За разлика от Кацаров, който си е писарушка отвсякъде. Но пак не ви харесва, защото откакто стана министър май вече не е отявлен антиваксър.

    Коментиран от #41

  • 23 д р еврейчев

    30 3 Отговор
    който вярва в истинския ковид 19,не гооваря за корона вируси,които имат около 1000 варианта/щамове/ и някои от тях се съдържат в човешкия организъм,както бактериите в стомаха,нека публикува снимка под микроскоп, изолиран от някоя лаборатория!

    Коментиран от #31

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Памперс Панц

    35 3 Отговор
    За радетелите на науката и как трябва да вярваме в нея сляпо имам само едно - защо науката не поеме отговорност за създадения от нея продукт, а аз трябва да го използвам на собствен риск. Дотук с науката, всимко хубаво

    Коментиран от #44

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Кицо Беге

    16 2 Отговор

    До коментар #24 от "mi6osp":

    ако ти дам пример с ебола вместо спин нещо променя ли се?

    Коментиран от #35, #46

  • 28 Ами изкарал си късмет и пишеш.

    5 29 Отговор

    До коментар #21 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Ама не всеки го има този късмет. А и колко отдавна си го карал? Има доста хора, които умират 5-6 месеца след излекуване(оздравяване). Не се хвали с нещо, което не знаеш какво е причинило в организма ти. Тъпо е.

    Коментиран от #39

  • 29 Волунтаристично предложении

    5 29 Отговор
    Вирусът covid-19 по неизяснен начин го има (появил се по съобщения) още от 2019 г през октомври, декември или ро-рано. Друг е въпросът, че всеки без изключение си казва ТОВА на мен няма да ми се случи (колкото хора, толкова причини - хигиена, дистанция, изолация, маска, самоограничения и още и още и още. Волунтаристичен изход - ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ваксина или "резерват" за анти ваксъри.

    Коментиран от #47

  • 30 отговор

    43 7 Отговор
    1. Вирус има, и това го знаят най-добре онези, дето го направиха, и дето го ръсят денонощно над страната- Факт. Не конспирация. Само събота и неделя над наблюдаван от мен район минаха 27 самолета, от които на кръст се лееше нещо като мъглица. Какви са тези полети И защо винаги след подобни облитания следва 2-ра, 3-та, 4-та вълна. Кажете ! Не се крийте като мишки зад високопарни слова.
    2. Това, че има вирус, не значи задължителна ваксинация. Задължителното инжектиране с експериментални лекарства е геноцид и терор, а не помощ. Ваксинираните се заразяват и заразяват другите. Но мълчите отново. Преболедувалите не се заразяват и не са опасност за никого - но ги задължавате да се ваксинират.Факт. Пак мълчите.
    3. В болниците с по десетки болни лекари и сестри масово се разхождат без никакви предпазни средства, даже и маски.Факт.Единици се разболяват.Факт.
    4. В Израел с по две дози ваксини заболеваемостта е по-голяма от страни с почти никаква ваксинация. Факт.Траете си.
    5. В страни, където няма купени политици, купени мисирки и купени лекарски съвести, от 2020 г. до момента има по 50 заболели.Факт. Криете го. Само че там има правителства, мислещи за народа.
    6. Искате да превърнете хора в стадо животни с паспорти за имунизация на всеки 6 месеца, както прасетата в кланиците. Факт. Било за наше добро.
    По-голяма гадост от вас не съм виждал от времето на хитлеровия геноцид.

    Коментиран от #55, #93

  • 31 mi6osp

    1 21 Отговор

    До коментар #23 от "д р еврейчев":

    докторе, има хиляди такива снимки на вируса, направени с електронни микроскопи, публикувани в научни публикации, в реномирани списания, първите публикации са китайски от март 2020.

    Коментиран от #34

  • 32 SH BG

    23 3 Отговор
    Вида на тоЯ аламанов е по-нагъл и по-гаден и от Смъртта бе...!!!

    Могат да го ползват за Прототип на КоВидя19, който никой не е виждал или изолирал, ама подлудиха света с него (братчеда на грипа, който го "изяде")...!!!

    Ха, ха, ха... :::)))
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 д р еврейчев

    19 3 Отговор

    До коментар #31 от "mi6osp":

    ти вярваш ли на фокусниците,когато режат човек на две,например?
  • 35 Има огромна разлика между ебола и ковид

    5 15 Отговор

    До коментар #27 от "Кицо Беге":

    Ебола не се предава по въздушно-капков път, а само чрез телесни секрети от заразен. Семенната течност също е заразна в определен период от време. Ако се предаваше лесно като ковид поне няколко държави в западна африка щяха да са с наполовина по-малко население, а и едва ли щеше да остане ограничена само в Африка ебола. Има огромна разлика между ковид и ебола. Ебола е много по-смъртоносна, но за щастие не се предава по въздушнокапков път.

    Коментиран от #50

  • 36 kkk

    34 3 Отговор
    Ами аз съм пробвал СЪВСЕМ ОФИЦИАЛНО с подадени молби (приети срещу подпис- няма вариант "не са разбрали какво искаш") до директорите на 17 (СЕДЕМНАДЕСЕТ) болници с ковид отделения в страната- исках ИЗРИЧНО да чистя, лъскам и помагам в ковид отделения в болници чиито шефове публично са ревали във времето, че нямат персонал и ВСЯКА ПОМОЩ Е ДОБРЕ ДОШЛА.

    Отговори и до днес НЯМАМ от 13 болници, другите 4 поне учтиво ми отказаха по мейла... Изводът за мен е простичък:

    - вирус има, все пак го изкарах и не оспорвам
    - вирусът ИЗОБЩО НЕ Е ТОЛКОВА СТРАШЕН колкото се представя
    - по всички статистики и данни от цял свят простият сезонен грип всяка година убива 3 ПЪТИ повече хора отколкото ковид е убил досега за 2+ години
    - отделенията в болниците "са пълни" на хартия и с преобладаващо леки случаи които НЕ ТРЯБВА изобщо да са там
    - на тези "леко болни" им се назначават безобразно много изследвания за да се точи НЗОК

    Ей затова НЕ ИСКАТ ВЪНШНИ ХОРА за доброволци...
  • 37 Бивш пироговец

    20 2 Отговор
    Хайде, съгласен съм, само че извади 100 бона като залог, мога и цял месец да изкарам в Ковид отделение без предпазни средства! Ако ти си прав, ще пукна и няма да плащаш 100 бона. Ако аз съм прав, ще изкарам 100 бона... Стиска ли ти? Преболедувал съм и съм млад и здрав като бик.

    Ако ти стиска, напиши отговор и ще ти дам е-поща, за да изпълним облога.

    Коментиран от #99, #102

  • 38 Павчо

    12 1 Отговор
    Всичко е една илюзия целия живот
  • 39 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    23 3 Отговор

    До коментар #28 от "Ами изкарал си късмет и пишеш.":

    Хайде нека си познавам организма а?
    Все пак съм на над 50 години!
    Колкото до инфото, което искаш - прекарах ковид в края на май....въпреки, че не съм длъжен да ти давам обяснения.
    Ще поживеем, ще видим какво ще стане с вас - безсмъртните ваксинирани.....генетиката и модификациите на РНК не са шега работа.
    Между другото знаеш ли че тия ваксини не са изпитвани на животни?
  • 40 Илия

    5 20 Отговор

    До коментар #12 от "Благо Пинъса":

    Не е коректно сравнението.
    В катастрофа всеки може да умре, стига да имаш лош шанс.
    Как си представяш да те пипне едно вирусче и за 2 седмици да те няма ?
    Кой аз ли ще умра ? Да, всеки така реагира.
    Хората сме така устроени и си мислим, че сме безсмъртни. Всички около нас могат да умрят, но не и ние и не сега.
    Който не е влизал в ковид отделение по-добре да не пише на тема ковид в стила - няма такъв вирус, не на ваксините, не на маските, не ме е страх.
    Който не е карал ковид и мисли за себе си и семейството си да се ваксинира ! Сигурен съм, че не искате да умрете и да оставите децата си без родител !
    Един тест за интитела е 15 лв в аптеката. Количествеия тест за антитела в лаборатория е 30 лв. Започнете от някъде вместо да вървите срещу света.

    Коментиран от #42

  • 41 БАЙ Х@Й ‼️

    27 3 Отговор

    До коментар #22 от "Постоянно сновеше из болниците, докато":

    Вярвам , че вируса е факт- лично минах през отделението ! Вярвам и в световната конспирация - виждам как няма милиардер или Президент и Премиер починали от жИстокия вирОс! Не броя набелязания заради папаята! Вярвам във ваксините , но това не е ваксина това е ОПИТ С ЧОВЕЧЕСТВОТО на който и Менгеле би завидял!

    Коментиран от #49

  • 42 Благо Пинъса

    21 1 Отговор

    До коментар #40 от "Илия":

    Приятел, същото е и с рака. Влизал ли си в такова отделение? Всички ще умрем, значение има единствено как сме живели преди това.
  • 43 Вярващ

    28 3 Отговор
    А който вярва във вируса, да ходи да затваря паркове и планини и да кърти пейки. Това правеха същите "учени", които сега искат насила да ни ваксинират. Същите мерзавци за които с благоговение пише Аламанов.
  • 44 Малко по спокойно, а

    7 14 Отговор

    До коментар #25 от "Памперс Панц":

    А ти ползваш ли лекарства?! Случайно да си забелязал, че в опаковките им има по един огромен чаршаф указания със ситни букви, на които 90 процента от потребителите не четат, но ако получиш някакво странично увреждане, производителят казва-ние сме ви предупредили в опаковката, и отговорността си е ваша.Та така и с ваксините, когато те ваксинираха в миналото, какво те питаха, а?! 😂😂😂😂

    Коментиран от #45, #58, #63

  • 45 Памперс Панц

    13 2 Отговор

    До коментар #44 от "Малко по спокойно, а":

    Доста некоректно сравнение, все едно не си чул за изтеглени партиди лекарства и дела с фарма корпорациите.
  • 46 mi6osp

    11 6 Отговор

    До коментар #27 от "Кицо Беге":

    Вирусът Ебола не става за пандемия то биологична война. При неговата висока смъртност някой ще откачи, ще натисне червеното копче и язък за хубавата ни планета. А с ковида човечеството може да бъде унищожено постепенно като сваряване на живи жаби и планетата да не пострада.
  • 47 ШЕРЛОК ХОЛМС

    8 1 Отговор

    До коментар #29 от "Волунтаристично предложении":

    НЯМА КАК НА НЕИЗВЛЕЧЕН ДО СЕГА ВАЙРУС НЯКОЙ ДА ПРЕДПОЛОЖИ КАК И И ДО КОГА И НАКЪДЕ ША СА РАЗВИЕ ОСВЕН ТОЗИ НЯКОЙ ДА Е СЪЗДАТЕЛЯ МУ ИЛИ РАЗПРОСТРАНИТЕЛЯ МУ.

    Коментиран от #51

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 mi6osp

    3 13 Отговор

    До коментар #41 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Танзанийският президент и Либерийският премиер починаха от ковид.

    Коментиран от #52, #87

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Нищо лично

    4 14 Отговор

    До коментар #47 от "ШЕРЛОК ХОЛМС":

    Ваксинирай се бе човек. Аз съм се аксиирал с "Модерна", жив съм, макар всички ужасяващи съобщения за нея. А само Природата или Господ БОГ знае до кога.

    Коментиран от #60, #61

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Благо Пинъса

    13 5 Отговор
    Истината е, че ресурсите на Земята свършват и ако искаме бъдеще, не можем да продължим по същия начин, с това всички сме съгласни. Различаваме с в решенията на този проблем. Едното е образование - да спрем да се плодим като мишки и да консумираме като скакалци. Закъсняло и трудно приложимо, предвид нивото но средния хуманоид. Другото решение е каквото се случва сега. Лош късмет да живеем в тези времена, но кога ли е било добре на този грешен свят

    Коментиран от #72, #85

  • 54 Silver fox

    11 2 Отговор
    Д-р Мангъров не е антиваксър!
  • 55 допълнение

    11 1 Отговор

    До коментар #30 от "отговор":

    Публикувано във факти.бг: По-голяма гадост от вас не съм виждал от времето на хитлеровия геноцид-ФАКТ!
  • 56 истината

    18 1 Отговор
    Да прав сте. Учените работят, но не виждаме резултатите от работата им.Само общи приказки, като напр. все още ползите са по-големи. В България има ли данни за ваксинираните, колко са се разболяли след като са надупчени и от какво, колко са починали и от какво. Само истината може да убеди хората, нищо друго.
  • 57 Богомил

    14 3 Отговор
    Бях във 6 болници всеки ден в продължение на 2 месеца. Още не съм се заразил,даже и не съм го виждал тоя Ковид.
  • 58 Дааа

    19 2 Отговор

    До коментар #44 от "Малко по спокойно, а":

    САМО,ЧЕ ЛЕКАРСТВАТА НИКОЙ НЕ МЕ КАРА НАСИЛА ДА ГИ КУПУВАМ.А ВАКСИНАТА ТЕ НАТИСКАТ И ПРИНУЖДАВАТ ДА Я ВЗЕМЕШ.ТАКА,ЧЕ ПО СПОКОЙНО
  • 59 ивермектин

    14 2 Отговор
    Защо не казвате нищо за препарата ивермектин, например. Ние го имаме. В други страни го ползват, но ние не.

    Коментиран от #86

  • 60 Нещо лично

    13 1 Отговор

    До коментар #51 от "Нищо лично":

    единици теглят късата клечка и умират или се парализират. Но защо да играя руска рулетка със себе си, при положение, че съм перфектно здрав и всички около мен също? Някой?

    Коментиран от #67

  • 61 Нещо лично

    12 2 Отговор

    До коментар #51 от "Нищо лично":

    единици теглят късата клечка и умират или се парализират. Но защо да играя руска рулетка със себе си, при положение че съм перфектно здрав и всички около мен също? Някой?
  • 62 Ама нали разбираш

    1 5 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    С твоите умения ще си санитар.
  • 63 kkk

    19 1 Отговор

    До коментар #44 от "Малко по спокойно, а":

    Така е, лекарствата имат огромен списък с противопоказания и т.н.- дори и прости неща като аналгитици. Никой не ги чете, но ги има описани подробно и много внимателно за да ти кажат после "ние ви предупредихме за този страничен ефект"...

    Я сега отиди да се ваксинираш и ми снимай списъка с противопоказания и усложнения с който се запознаваш подробно преди да те набучат... Я, то се оказва, че такъв списък просто НЯМА и се запознаваш с едно НИЩО, но пък подписваш "нямам претенции и всичко е на моя отговорност", нали? Странно що така, а?
  • 64 Ама молим

    18 2 Отговор
    Ма ние не вярваме във ваксите, а не във вирусчето.
    Повтаряме, не вярваме на ВАКСИНИТЕ.
    Не подменяйте въпросът.
    Пък и не виждам статистически да умират повече хора, от средната смъртност за страната.
    Подобие на настинка изкарах зимата на 2019 г., едно САЩ антибиотиче с връзки, в БГ го нямаше, на 3-тия ден жив и здрав.
    Аз вярвам в прераждането, в Рая и Ада, къде да ви закарам да повярвате.
    Лъжата е, че милиони умирали от вируса, а не със вируса,
    лъжата е в тестовете,
    лъжата е във ваксините,
    лъжата е в маските.
    Що не се борите да се закрият всички биолаборатории, защо, защо.
    Само в Украйна има 16 лаборатории, защо официално не искате закриването им.
  • 65 ще отговаряте

    15 1 Отговор
    Учените днес говорят едно, утре друго. Това го зная от личен опит. Преди години стоях цял час в кабинета на един лекар,защото искаше да ме убеди да започна лечение. Отказах. След 2 - 3 години започнаха да пишат, че такова лечение се предписва само в краен случай. И сега не вярвам в тези набързо направени "ваксини". Времето ще покаже, макар че и сега е ясно, че не са това което се очакваше. Дано само вредите не станат по големи от ползите.Да видим тогава как ще отговаряте пред тези, които са ви повярвали.
  • 66 Грульо

    12 2 Отговор
    Тоз толкова ли е прост и ли се прави на прост, нали за да идеш доброволец трябва да ти правят тестове и да си преболедувал или ваксиниран, което антиковид ваксърите няма никога да направят. :D И защо да е доброволец, не може ли платен с 1000 лева за първа линия? Да не са балами, ако бяха балимаи, щяха да се ваксат и да подпишат отказ от отговорност. :D
  • 67 Да си жив и здрав

    2 1 Отговор

    До коментар #60 от "Нещо лично":

    Желая ти крепко здраве и все пак се пази, по начин, който си избрал.
  • 68 Не3 разбирам

    7 2 Отговор
    След като за заразяване са нужни две седмици, защо ме карат да слагам маска в магазина?
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 хмм

    13 3 Отговор
    Забелязвате ли следната интересна тенденция напоследък: ваксърите имат нужда да си изкажат тезата по точки, иначе преминават направо към обиди и клетви... Мисля, че тази тенденция заслужава внимание, защото води до интересни изводи за психическото състояние на ваксърите.
  • 71 1112333

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "честен ционист":

    Смени си името. Носи вътрешно противоречие.
  • 72 11112223343

    4 3 Отговор

    До коментар #53 от "Благо Пинъса":

    Кои ресурси по-точно свършват?

    Коментиран от #73

  • 73 Диван Плешев

    1 2 Отговор

    До коментар #72 от "11112223343":

    всички?

    Коментиран от #105

  • 74 Механик

    7 2 Отговор
    Много еврейска фамилийка има тоя "радетел" за нашето здраве, нещо!
  • 75 Макробиолог

    14 1 Отговор
    Мое да не съм микробиолог,но понеже съм участвал някога в някакви изследвания ще попитам:имаме Мед академия,мед институти и т.н.,къде са им изследванията доколко тестовете са специфични за ковид вируса и какви са резултатите ако са проведени такива?Защо патоанатомите не работят?Те са тия които доказват кой от какво е починал ?Изследвани ли в БГ ваксините за био токсини,тежки метали и прочие?Започнало ли е изследване за дълготрайните ефекти върху човешкия организъм чрез мониторин на представителна извадка от ваксинирани ,която би следвало да продължи дъъълги години?...и.т.н.Ако отговора е не,за коя и каква наука бръщолеви този тип.

    Коментиран от #80

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Абе не знам,но

    13 2 Отговор
    Същия умник,му предлагам друг много прост тест.Който може веднага да проведе от първо лице.Не знам ,дали се е " тропосал- вероятно да,защото личи ,че е от порода" Умрем от страх,да не умрем "! Но за теста: Ако се е боцнал,да отиде при който застраховател иска.Такива- бол.Да поиска първо оферта с максимално обезщетение за " Живот". Но задължително ,след като му кажат условията,да обяви,че има сертификат за тропосване.Логично е,защото не е застрашен от Страшното.И след това,да посочи ,ако е честен,какъв е резултатът от опита за застраховка.Но не му стиска! Иначе е лесно,да припява в общия хор.

    Коментиран от #101

  • 78 Българин

    13 2 Отговор
    Готово, 2 000 лв заплата + 1 000 лв бонус, не две седмици, а до пенсия ще остана! Подписваме ли договора?
  • 79 Въпрос

    15 4 Отговор
    За последните две години не съм боледувал, само веджъж имах настинка, след направен тест за антитела се оказа, че имам и то в пъти повече от кумшията, който е единствения ваксиниран, който познавам. На личния си опит ли да вярвам или на поредната калинка - рекламен агент срещу минимално заплащане???
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Хахаха

    15 1 Отговор
    ОК, аз отивам за две седмици без маска в Ковид отделение, а от Аламанов искам само една смяна да изкара в производството с намордник на уста:) На втория час си е свалил маската, а на третия е напуснал:)
  • 82 Просветен илюминат

    12 2 Отговор
    Готов съм да предложа безвъзмездно да остана и да изпразня отделението ако болните приемат мой метод на лечение,тогава да го питам къде е вируса и какво му е опасното.

    Коментиран от #89

  • 83 Е не

    15 2 Отговор
    Е и какво стана сега?!

    В Гърция бодат пред черквите. /новина от преди дни/

    В германия - направо в джамиите. /новина от днес/

    А тоя директно ни заклева "вярвайте във вируса", ако не... в КОВИД отделението?!

    Абе, изчадия адови, знаем в Кого вярваме. И Той ще въздаде на всеки заслуженото.
  • 84 Учуден

    15 2 Отговор
    Аламанов, ти на доброволни начала и без заплата ли работиш? Сигурно дори и за тая глупост, която си сътворил са ти платили!
  • 85 Гост

    11 1 Отговор

    До коментар #53 от "Благо Пинъса":

    Ресурси има,няма как вече да се поддържа лъжата с парите и банките.
    Забележи какво свръхпроизводство има и идеята да се прави нещо защото са нужни пари,а и хората са прекалено концентрирани са живеят на едно място,но ако тръгнеш да пътуваш забележи какво огромни площи са свободни.
  • 86 mi6osp

    2 4 Отговор

    До коментар #59 от "ивермектин":

    Ивермектинът дава тежки странични ефекти и не е одобрен никъде за употреба в хуманната медицина. В България се произвежда от Киро Гела и той опита да го рекламира.

    Коментиран от #92

  • 87 БАЙ Х@Й ‼️

    7 1 Отговор

    До коментар #49 от "mi6osp":

    Е точно за Танзанийския споменах! То показа , че проба от папая е дала положителен резултат за ковид 1‼️
  • 88 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 2 Отговор
    Всеки ден ви чета -глупавините!Не пускат ,колко пъти да ви пиша!Пускат само ченгета,ръкували се с дявола!Истински хора не Пускат!
  • 89 mi6osp

    3 2 Отговор

    До коментар #82 от "Просветен илюминат":

    Абе направо кандидатствай за Нобел.

    Коментиран от #94

  • 90 Б.Х

    12 2 Отговор
    Аз бях , не две седмици . А месец. Не ползвах никакви защитни средства освен маска. Не взех и стотинка, бях доброволец. Вече година и половина вируса бяга от мен. Няма да коментирам повече. Вие си правете извода. На Аламанов, много здраве и да ходи да се боцка
  • 91 бай Даньо

    2 3 Отговор
    Аламанов като се заговори за Ковид и ми идва да напиша "История за две държави - Дания и Гания" . Ще бъде трагикомедия не като Дикенс ...
  • 92 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 1 Отговор

    До коментар #86 от "mi6osp":

    По протокол лекуват ..Говоря не за бг с Антикоагулант,Кортикостероиди и Лекарства ,с подобна структура на ивирмектин,но много по скъпи.Кортикостероидите се вземат в болница под лекарско наблюдение ...После ги чистят по някакъв начин...дават ги срещу свръх реакцията,известна,като цитокинова буря!Антикоагулант е срещу микротромбози в алвиолите...Това дет дишате и в софия е запълнено от прах,а вие му слагате и цигари...А,лекарства на основа Ивирмектин е срещу ""Нещото""След,като основата му е същата ,защо да не се лекува с еФФФтиния ивермектин!Щом на Бикове и крави помага ,на хора ще помага оща повече!Вижте толупа какъв тен направи...натъпка се с витамин д.колко от вас имат такъв тен???
  • 93 Коментара

    1 6 Отговор

    До коментар #30 от "отговор":

    Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ-ъ-ъъ-ъ-ъ-ъъъъъъ това че си писал - Факт след всяка една тъ-по-ти-Я не я превръща в такъв! Просто да си знаеш.
  • 94 Просветен илюминат

    2 0 Отговор

    До коментар #89 от "mi6osp":

    Чак пък до там няма нужда,но имам желание да понатрия нечий носове.
  • 95 Камен

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гоуст":

    Визирай себе си, не може да говориш от името на всички. Освен ако не си се клонирал...
  • 96 Просветен илюминат

    6 2 Отговор

    До коментар #11 от "Илия":

    Преди години исках да разбера защо хората умират от рак и започнах да си привличам раково болни,а и майка ми е минала този бич и е все още жива.
    Причините за болестите са ми ясни и вирус няма в природата и как да бъде създаден от човек за да се разболява защото някой така иска.
    Всичко е психология и въздействие върху подсъзнанието,както действат рекламите.
    Малките бебета как залепват като тръгнат рекламите в монитора?
    Това е признак,че рекламата работи.
  • 97 М а н а ф оглу

    6 2 Отговор
    Защо имам чувството че тоя е платен хейтър във Фейсбук и тука. А дали е лекар и какъв. И някой знаем от къде се изтисква лимонтозуто и иРНК то. Даже знаем и 2 и 200.
  • 98 случаен

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "В ада българите нямат пазач на казана":

    ако не си чул,папата обяви,че няма ад

    Коментиран от #103

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 aлфа херинга

    4 0 Отговор
    Чиче, хората вярвят във вируса, но не вярват във ваксините.
  • 101 Застраховател

    6 0 Отговор

    До коментар #77 от "Абе не знам,но":

    Отвори страницата на който и да е застраховател и всичко ще ти стане ясно.
  • 102 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 4 Отговор

    До коментар #37 от "Бивш пироговец":

    Сто бона за такъв залог не са пари!След,като е убеден трябва да сложи много повече,срещу живот!само си чешат езиците!Ако си срещнал ""НЕЩОТО""си имунизиран срещу него до края на живота си!Нещото не е опасно за огромен процент,за някой е живото застрашаващо!Превърнахте го в Бубонна чума!
  • 103 дали

    9 0 Отговор

    До коментар #98 от "случаен":

    А адът обяви ли дали има... папа?
  • 104 Госあ

    7 1 Отговор
    Много добре казано, със всичко съм съгласен, но не и с автора. Науката казва че досегашните технологии за ваксини са достатъчно ефективни и безопасни, за да бъдат заложени още в самото начало на договора между евроатлантиците и корпорациите. Науката показва и относително високи странични ефекти и дори смъртни случаи на мРНК ваксините спрямо досегашните утвърдени технологии. Науката не показва реална по висока ефективност на мРНК ваксините спрямо конвенционалните. С две думи господин авторе, науката няма нищо общо с бизнеса. Фармацията не е и не трябва да бъде кетъринг.

    Коментиран от #108

  • 105 11111122222

    2 0 Отговор

    До коментар #73 от "Диван Плешев":

    Кое по-точно водата , въздуха храната ? На планетата сме затворена система - не се губи нищо.

    Коментиран от #106

  • 106 Ония

    2 0 Отговор

    До коментар #105 от "11111122222":

    Ония, другите, по-... "лачените". Редкоземни елементи, невъзобновими изкопаеми, и т.н.

    Слънце, въздух, вода, земя - и желязо за обработването й - има в излишък за пет планети.

    Ама суровинни източници за пластмаса за бъркалката и за чашата, дето се пие кафе от нея... Станиол за цигарите... Няма за всички. Уран за АЕЦ и въглища за ТЕЦ ги пропускаме.
  • 107 ivan

    3 0 Отговор
    дърпай в ляво,Алеманов голям виросулог стана и ти,нали си ваксиниран от какво се притеснява6
  • 108 И по зле е

    2 0 Отговор

    До коментар #104 от "Госあ":

    И по зле е, но тук определено е нужен експерт да се произнесе.

    Като лаик, знам/чел съм следното:

    1. Масовият фокус е върху шипчестият протеин, т.е. налице е еволюционен натиск върху бацила да го "укрие".

    2. При производството на мРНК, остават, хм. "изрезки" - фрагменти РНК, които са част от ваксата, и не е ясно какво точно ще се произведе при попадането им в клетка.

    Въпросът ми към теб е - доколко РНК фрагменти могат да се комбинират с бацила, и доколко произведените протеини могат да направят същото?

    Т.е., доколко, и дали изобщо, "производственият отпадък" може да доведе до мутация на бацила?

    И, да, вероятност едно на милиард при... милиард дози - не влиза в категорията "малко вероятна".

    Знам, че от коментиращите тук, има най-голяма вероятност да ми отговориш - или поне насочиш в правилната посока...

    Коментиран от #110

  • 109 И тоя ум ръси

    9 0 Отговор
    А който "вярва във ваксините“ да отиде две седмици доброволец в болница в Израел. Без предпазни средства

    Коментиран от #111

  • 110 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #108 от "И по зле е":

    Оу, вторият е много интересен въпрос, ако правилно те разбирам имаш предвид какво ще се получи ако едновременно си заразен с вируса и произвеждаш въпросния протеин от ваксината, който е неправилно преведен. Всъщност, в този случай векторните ваксини са по рискови, тъй като са под формата на ДНК, която влиза в ядрото и се презаписва като иРНК от клетъчната “машинария”. Тези процеси са свързани с т.нар. сплайсинг в ядрото или рязане и снаждане на РНК, което променя превеждането на кодирания протеин. Това беше показано, че е възможно и при някои от векторните ваксини,като по този начин се променя и самият спайк протеин и беше обяснено като причина за тромбозите. При РНК ваксините това е невъзможно да се случи, защото РНК е готова за матрица на белтъчния синтез и изобщо не навлиза в ядрото. Относно възможността променения “сплайснат” протеин да бъде включен във сглабянето на вирусните частици, ако по същото време човек е заразен, не виждам никаква причина това да не се случи ! Относно натиска върху спайк протеина, това разбира се е така по всички правила на еволюцията. Освен това самият протеин има доста вариабилни региони сам по себе си и всъщност различните варианти се дефинират именно по неговите мутации.
  • 111 стоян георгиев

    0 9 Отговор

    До коментар #109 от "И тоя ум ръси":

    ако е ваксиниран няма да има никакви проблеми подобно на 99% от ваксинираните евреи.в израел смъртните случаи от коронавирус са по-скоро изключение.още едно доказателство че е вреите са умен народ за разлика от болшинството талибани тук!

    Коментиран от #112

  • 112 И ти ум ръсиш

    9 0 Отговор

    До коментар #111 от "стоян георгиев":

    Тук става въпрос за вирус и зараза, които засягат другите и обществото.Смъртта и живота са си лично мои, и няма как, ти или който и да е да се разпорежда с тях.

    Коментиран от #114

  • 113 ooo

    9 0 Отговор
    В българската болница се поставят два вида диагнози: "Нищо ти няма" и "Какво си чакал досега?!"
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Дъно е тоя

    0 0 Отговор
    никой ме отрича, че има лека хрема, но такива бъртвежи като на тоя са дъното. Мръсен короноид е, личи си отдалеч.
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 6969

    0 0 Отговор
    Бате, сит на гладен не вярва! Предполагам че и ти никога не си стоял гладен, нито пък потен си пил вода!
  • 119 Joro

    0 0 Отговор
    Съгласен съм да се сменя с този отворко. Аз отивам в болницата на негово място и вземам неговата заплата, той идва на мойта работа и ще взема 700 лв. Да видим кой ще у м р е по-рано, дали аз от вируса (вероятността е 4-5%) или той от глад. Предлагам даже ако стане война лекарите да отидат с БМП-тата и РПГ-тата, а войниците да отидат в болниците. Смъртността сред болните ще намалее рязко без лекарска помощ. Сега осъзнавате ли колко идиотско е предложение на тоя "лекар"? Около вируса има безброй въпроси без отговор, но лекарите говорят само за неща, които никой не ги пита и никой не го интересуват. Е как да им вярвам тогава?
  • 120 Assa

    0 0 Отговор
    Този господин пръв да даде пример, но преди това да да се запознае с убийствения протокол за лечение на К19 на МЗ....И да зададе въпрос в медийното пространство за протокола във Военно медицинска академия, защото при тях той е друг и там НЕ УМИРАТ ХОРА И В СЛУЧАЙ НА НУЖДА ИЗПРАЩАТ ТАМ ПОЛИТИЦИТЕ...