13 Септември, 2021 23:00 3 665 27

Америка - една разкъсана страна

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • джо байдън

Но не толкова липсата на всякакво благоприличие от страна на Тръмп е най-важното в случая

Америка - една разкъсана страна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

САЩ преживяха ислямските терористи, но щурмът на Капитолия, извършен от "родни" екстремисти, взриви доверието в американската демокрация. Америка е разкъсана: милиони и до днес подкрепят разединителя на нацията Тръмп.

Дори в деня, в който почетоха паметта на жертвите на терористичните атентати от 11 септември 2001 година, САЩ демонстрираха нагледно колко са далеч от онова единство, което показаха преди 20 години. И всички призиви за сплотеност не променят с нищо този факт. Раздирана от политически вражди и културни битки, днес Америка е твърде далеч от желаното единство. А бившият президент Джордж У. Буш е напълно прав, когато казва, че американската политика се е превърнала в открит апел към гнева, страха и предразсъдъците на хората.

Липса на всякакво благоприличие

Докато в Ню Йорк президентът Джо Байдън и двама негови предшественици-демократи участваха в официалната възпоменателна церемония, а Джордж Буш държа запомняща се реч в Пенсилвания на мястото на катастрофата с единия от отвлечените самолети, бившият президент Доналд Тръмп демонстрира липса на всякакво достойнство. За пореден път.

Тръмп нарече наследника си в Белия дом „глупак" - заради изтеглянето на американските части от Афганистан, за което самият той беше поправил пътя чрез споразумението, постигнато с талибаните. И не само това: в деня на 20-годишнината от голямата трагедия Тръмп продължи да се самосъжалява за това, че бил станал „жертва на изборна измама".

Къде е прословутото американско единство?

Но не толкова липсата на всякакво благоприличие от страна на Тръмп е най-важното в случая. По-лошото е, че милиони американци продължават да подкрепят разединителя на нацията. Америка преживя атаките на ислямските терористи, но щурмът на Капитолия, извършен от „родни" екстремисти, разтърси доверието в американската демокрация. Къде остана прословутото американско единство?

Клаус Дитер Франкенбергер, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕРБ

    8 62 Отговор
    Радев е същото гове.....

    Коментиран от #6

  • 2 Кую

    34 0 Отговор
    Един Обор и много говеда.

    Коментиран от #3

  • 3 Да признаем обаче,

    26 5 Отговор

    До коментар #2 от "Кую":

    че бившата първа крава е екстра за разплод

    Коментиран от #7

  • 4 Чудо

    53 1 Отговор
    Чудо!

    ДойчеЗеле врещи срещу, пък макар и бивш, американски президент?!

    О времена, о нрави!
  • 5 НАТО ВЕЦ

    63 1 Отговор
    Простотия в стил "Дойче зеле". Скапана пропаганда за слабоумни. А определението на Тръмп за "наследника" му е даже ласкаво.
  • 6 Антитрол

    53 2 Отговор

    До коментар #1 от "ГЕРБ":

    "разединителя на нацията Тръмп."

    Опорките май от едно и също място идват.
  • 7 Кую

    1 4 Отговор

    До коментар #3 от "Да признаем обаче,":

    Трябва да е поне 25 Санта без картуната.
  • 8 Сатана

    35 1 Отговор
    Не разбрах за каква трагедия се говори в статията на неуважаемите DW?
  • 9 майката на костов

    22 1 Отговор
    Разкъсана неракъсана, управляват ни както турците през 16век! Пасти да яде еничарския корпус на Кара Ибрахим !

    Коментиран от #10

  • 10 Дедовия

    3 19 Отговор

    До коментар #9 от "майката на костов":

    Управляват ви комунделите от 70 години,които се сменят под различни имена ама трябва малко пипе за да го разбереш!

    Коментиран от #25

  • 11 Бурмата

    29 1 Отговор
    Ами той Тръмп е лош, защото не ви се води по акъла. Умен е и не можахте да го командвате. За краварите трябват такива като семейство Буш, като Обама, като Клинтън, все хора които през живота си нищо не са постигнали извън политиката. А, тоя сега е еманацията на процеса начело на тая изкуствено създадена държава, да се слагат неадекватни, но послушни и безлични хора.

    Коментиран от #24

  • 12 Факт

    27 1 Отговор
    Дойче зеле е нищо повече от леберална, ционистка пропаганда. А уж е германска медия.
  • 13 Гарвана

    25 1 Отговор
    Хората харесват Тръмп, а не памперса. Всички знаем, кой направи тези атентати. Каквито и речи да дърпат марионетките, все тая. Знаем и кой нахлу в Капитолия. Платените групировки на Шорош. Зеле, зелее!
  • 14 mi6osp

    14 1 Отговор
    Спечелената студена война причини тотална загуба.
  • 15 Сатъра на Хана

    14 2 Отговор
    Германия, Една окупирана през 1945 година от САЩ страна

    Коментиран от #20

  • 16 DW=пропаганда

    18 1 Отговор
    "щурмът на Капитолия, извършен от „родни" екстремисти" - DW пак прокарва троянски кон. Не са никакви екстремисти, а обикновени опозиционери. Такиа, каквито защитават и подкрепят финансово по другите държави, за да дестабилизират политическите им системи и прокарват техни интереси. Сега им се върна като бумеранг.
  • 17 Стефан Петров

    17 0 Отговор
    САЩ / не Америка/ е разкъсвана по много линии: бедни и богати, бели , черни и латинос, за и против абортите, за и против свободната продажба на оръжие, за и против смяната на пола, за и против историческите си събития и т.н. Тези проблеми се дискутират много в тяхната преса, но извода, който правят в нея е един- САЩ залязват като световна сила. Те вече не са модел за подражание и проблемите им ще нарастват.
  • 18 Валентин

    14 1 Отговор
    Въпрос: кой плаща на факти и други "вестници" да пускат откровена соросоидна пропаганда?
  • 19 не може да бъде

    9 0 Отговор
    Аз лично имам друго мнение за това кое е най-лошото у американците!Според мен най-лошото у американците е,че много голяма част от тях вярват,че войните свършват така,както е показано в холивудските филми!?Не съм сигурен,че даже събитията от Афганистан ще ги разубедят/особено "ястребите" от Сената и Конгреса/!
  • 20 Посетител

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Сатъра на Хана":

    И до ден днешен!
  • 21 Говедар

    4 1 Отговор
    Кравари, дай им сено и пушки и им гледай саира
  • 22 Един от многото

    4 1 Отговор
    Ако за тази "дълбокомислена стратия" на този господин му плащат, значи... съм си объркал професията. Толкова лесни пари за едно нищо ;-)
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Къщата Америка е затворена за ремонт

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Бурмата":

    Виж Бурма Буш Младши беше друга 🍺 от републиканците и не си прав само за него неговата политика и влияние бяха много стабилни и с здраво ядро имам предвид че талибани малибани нямаше да ги има а матушката РОССИЯ ще се да я последва много грозна участ ако беше днес положил клетва като президент на Америка Джордж Буш Младши в момента в днешно време щяхте да си хапете сополите от яд всички сини гербери и бойковисти че силното Републиканско червено управление от 2001 се е завърнало в 2021
  • 25 Змей Горянин

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Дедовия":

    Дори и така да е /макар, че не е/ какво от това. В противен случай щяхте да сте вие /които и да сте/. Можеш ли да кажеш, че си по-добър и за предпочитане? Истината, драги, е че вие "демократите" оставате верни на себе си. Преди 09.09.1944 г. комунистите бяха пет или седем хиляди. Дойде Девети септември 1944г., видяхте накъде духа вятърът и изведнаж се втурнахте да ставате членове на БКП, до степен същите тези комунисти да надвишат ДЕВЕТСТОТИН хиляди. После дойде светлата дата 10.10. 1989г. и изведнаж се сетихте, че сте антикомунисти, изпълзяхте изпод полите на жените си и прегърнахте демокрацията. На кого ги разправяте? Антикомунисти, герои и борци за демокрация. Пфу! Друг път. Гади ми се от вас.
  • 26 8244

    2 0 Отговор
    Минало ,настояще и бъдеще в сащ и в половината свят, става както кажат от Холивуд
  • 27 Нацията

    1 0 Отговор
    Всъщност Тръмп се присети,че тая държава САЩ е основана от протестантите-пуритани с много труд,спестовност до скрънджавост,никаква жал към мързеливите и не желаещите да работят. Афоризмът - "който не работи ,нетрябва да яде"е пуритански, а не комунистически. Днес "Новият свят" основан от пуританите е пълна своя противоположност,защото общността от хора основали някога САЩ днес е твърде размита и това което е сегашната американска "нация" твърде много се различава от общността на основателите. Днес в САЩ е много куул,много яко да си малцинство - расово,етническо,религиозно,сексдевиантно и не ти трябва да работиш,а просто белите ти мият краката и ти плащат щото си онеправдан.Привържениците на Тръмп са нацията,а останалото са навлеци,натрапници,кръшкачи,девианти,мързеливци и "борци"за всякякви привилегии от което са си сътворили бизнес.