Last news in Fakti

14 Септември, 2021 14:00 3 895 21

Грандиозна каша и грозни сцени: последните дни на 46-ото НС

  • народно събрание-
  • каша-
  • депутати-
  • парламент-
  • избори-
  • парламентарни избори-
  • пенсии

Какви бяха истинските мотиви на депутатите, надробили тази каша?

Грандиозна каша и грозни сцени: последните дни на 46-ото НС - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Ясен Бояджиев:

В последните дни от краткото си съществуване 46-ото Народно събрание забърка грандиозна каша около актуализацията на бюджета и най-вече около пенсиите. Мнозинство, съставено главно от ГЕРБ, БСП и ДПС, гласува взаимно изключващи се текстове, чието едновременно прилагане би взривило държавния бюджет. После в продължение на дни и куп заседания депутатите опитваха (някои искрено, други не толкова) да се измъкнат от тази каша, като пред погледа на смаяната публика се разиграха поредица грозни сцени, в които се редуваха празни приказки и безогледни лъжи, просташки обиди и откровена хулиганщина. Как и защо се стигна до тази ситуация? Отговорът на този въпрос може да бъде твърде показателен както за самото 46-о НС, така и въобще за състоянието на българската политика, за нивото на голяма част от българските политици и партии.

Глупост?

Някои биха отговорили на въпроса така: стигна се дотук поради недоглеждане, разсеяност, прибързаност или просто глупост. Да, със сигурност в състава и на този парламент имаше отделни депутати, които по някоя от изредените причини не са разбрали какво гласуват. Като цяло обаче можем да отхвърлим тази вероятност, защото мнозинството от забъркалите кашата депутати дадоха многобройни и недвусмислени доказателства, че го правят напълно съзнателно.

Откровено вредителство

Истинските мотиви за тяхното поведение са други. Първият може да се определи като откровено вредителство. При това едновременно в две основни направления. Най-напред - вкарвайки цялото събрание в заложения от тях капан, така наречените „стари” партии опитаха да натрият носа на „новите” (наричани още „протестни” или „партии на промяната”). И успяха. Още повече, че и отделни депутати от „новите” партии волно или неволно дадоха своя принос за цялото безумие. Второто направление е по-практично. Ангажирайки огромна част от краткото време на парламента с баталиите около бюджета, „старите” (основно ГЕРБ и ДПС) целяха да провалят приемането на промени в други закони - за НСО, Бюрото за защита и Закона за съдебната власт. И успяха. Така „царството” на главния прокурор и „бухалката” на специализираните съдилища и прокуратури останаха непокътнати за неопределено време. Оказа се, че статуквото на завладяната държава има достатъчно защитници, при това не само в споменатите две партии.

Див популизъм

Втората причина за разигралия се безумен сюжет около актуализацията на бюджета и най-вече около пенсиите е предизборната ситуация. Краят на поредния парламент за пореден път съвпадна с началото на кампанията за поредните избори и на повечето партии в тази ситуация законът за актуализацията им дойде като дюшеш, за да се развихрят в това, в което са най-добри - дивия популизъм. Мирисът на кокала (тоест - на властта, която минава през мястото в следващия парламент) се оказа по-силен от всичко друго. Затова повечето партии наддаваха щедро и безотговорно за гласовете на пенсионерите (и не само за тях) без оглед на очевидната заплаха за този и за следващия бюджет и на очевидните вреди за и без това едва крепящия се пенсионно-осигурителен модел.

Изключенията

Имаше и изключения - отделни депутати и парламентарни групи опитваха да се противопоставят на разиграващата се популистка лудост. Задачата им бе неблагодарна (излезе, че „не ги е грижа за пенсионерите”), а и непосилна - в българската политика позициите на здравия разум и отговорното отношение към избирателите и данъкоплатците са слаби. Или поне така изглеждаше в отиващия си 46-и парламент. И не, това не е истинският парламентаризъм, от който България има нужда.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фин

    5 4 Отговор
    Ха ха ха!

    Коментиран от #14

  • 2 Бойче

    34 1 Отговор
    Истината е, че ударихме дъното. Такова падание никога не е било. Падание и унижение жестоко, друго няма какво да се каже.
  • 3 Тато из Правец

    14 10 Отговор
    Мен ме кефи Месалина от Дулово 🎃

    Коментиран от #21

  • 4 Бах

    27 17 Отговор
    Всичко отива към Президентска република с пръв Президент Румен Радев . Нашият парламент е като циганско мешере.

    Коментиран от #16

  • 5 Изумен

    16 9 Отговор
    Мая Манолова продължава с гърча над Борисов! Днес отиде в любимото му ловно стопанство като премиер. Отначало охраната не желаеше да я пусне. Представи се като председател на Парламентарната комисия за разследване управлението и кражбите на ГЕРБ! Вътре в стопанството за подигравка отваряше шкафчетата като търсеше пачки евро и кюлчета злато! " Мата Хари е оставена с празни ръце. Какво видя проверката на ловното стопанство - любимо място за забавление на властта.”, пише Мая Манолова във Фейсбук. Тя влезе в една от спалните на Борисов и пусна видео как отваря чекмеджето му.


    "Легенди се носят, как се забавлява властта, как се забавлява близкото обкръжение на Борисов на „Паламара“, заяви Мая Манолова.

     

    Коментиран от #7, #19

  • 6 ТИКВА

    14 13 Отговор
    Цирка подклаждан от оядените от кражби партии ДПС, ГЕРБ е в сила!
  • 7 Потресен

    14 11 Отговор

    До коментар #5 от "Изумен":

    Изгледах видеото и се изумих!!! Манолова отваряше шкафчетата в стаята където е нощувал бившия свален премиер и уж с изумление откриваше че са празни! Пита управителя на стопанството къде са пачките и кюлчетата и той само вдигаше рамене! После Манолова затанцува казачок и си тананикаше че Мата Хари е останала с празни ръце. Жестоко гаври Борисов!

    Коментиран от #8, #18

  • 8 Да бе чак и бОКО

    5 4 Отговор

    До коментар #7 от "Потресен":

    се потресе
  • 9 капитал

    12 6 Отговор
    Това ДВ, ми прилича повече на Прокопиев Веле. Все разни от неговите медии там.
  • 10 Българка

    11 8 Отговор
    Факти се превърна в кошер на сарайски тр0лове!
  • 11 Българка

    8 7 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Откровено вредителство, И Тaкa „цaрcтвoтo” нa глaвния прoкурoр и „бухaлкaтa” нa cпeциaлизирaнитe cъдилищa и прoкурaтури ocтaнaхa нeпoкътнaти зa нeoпрeдeлeнo врeмe. Oкaзa ce, чe cтaтуквoтo нa зaвлaдянaтa държaвa имa дocтaтъчнo зaщитници, при тoвa нe caмo в cпoмeнaтитe двe пaртии."
    Към ГЕРБ-ДПС трябва да добавим разрушителите от проекта на ДС и сараите ИТН. Там има читави хора, но те пък се оказаха безгръбначни кариеристи, но не и политици
  • 12 Хан Крум 46 е последния номер

    8 3 Отговор
    На улицата в сОФето през 1946 премахват Търновската конституция и приемат Димитровската конституция и от тогава в България е Полицейщина сега след 46 народно събрание идва 47 народно събрание И Т.Н.
  • 13 Павел пенев

    13 1 Отговор
    Като гледаме какво става в този парламент, нека си направим извода дали трябва да гласуваме за следващия.
  • 14 Какво НСО,

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Фин":

    какви прокурори ? Бюджета на държавата и доходите на хората трябва да са приоритет !
  • 15 Закономерност

    0 3 Отговор
    И малките просевца, ако не ги изрекат, стават големи свини.
  • 16 Моряка

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Бах":

    Напротив,циганското мешаре е къде по горе.Имат си твърди правила,безпрекословно ги спазват.Напред са в парламентаризма.Ако си подобрят образованието и хигиената,ще управляват къде по добре от нашата кочина ,наречена не знам си защо НС.
  • 17 И това ли

    4 4 Отговор
    Е главния проблем.Да сменим Гешев, защото има куража да се опълчи на олигархията.И да изберем някой послушко,който няма да тревожи мафиотите.А народа ,кучета го яли.
  • 18 Гаври единственно

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Потресен":

    Себе си .Толкова тъпа и проста майка на патенцата.Тази е за психиатрията а не за парламента.
  • 19 Завиждаш

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "Изумен":

    Май.Тебе никой не те отразява,защото не ставаш и за чеп на зеле.Явно не си чаластрена от доста време.Нормално ,кой ли ще си го е намразил , че да ти го подаде.
  • 20 ле ле

    0 2 Отговор
    щом на сорос дойче веле..дори не четох..
  • 21 Трябва да се накисне една вечер....

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Тато из Правец":

    В тетра или калиев разтвор 0,02 процента.....Задължително трябва...иначе!!!