15 Септември, 2021 19:00 1 732 24

Кавги, обиди, провалена съдебна реформа: с това ще запомним този парламент

  • герб-
  • народно събрание-
  • има такъв народ

Да, парламентът, в лицето на партиите на протеста, се опита да демонстрира мускули, ала и този път те се оказаха пилешки

Кавги, обиди, провалена съдебна реформа: с това ще запомним този парламент - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Съдебна реформа, доходи, ревизия на предишното управление: големите амбиции на 46-ото Народно събрание останаха неизпълнени. Какво все пак успя да свърши то?

Избирателите вероятно ще запомнят отиващия си 46-и парламент с три неща: невъзможността му да излъчи редовно правителство, изобилието от грозни скандали и нападки, както и обещанието да повиши пенсиите, но не сега, а по Коледа.

Съдебната реформа остана "на трупчета"

Въпреки заявката на "протестните" партии за спешен ремонт на съдебната система, до такъв така и не се стигна. За закриването на специализираната прокуратура и съдилища, смятани за инструмент за политически поръчки, "не остана време". Няма да бъдат приети и промените в закона за НСО, с които се намалява броя на охраняваните лица - ревизията засяга и главния прокурор. Не че тези по-скоро специализирани теми, за разлика от тази за доходите например, особено интересуват широката публика.

Да, парламентът, в лицето на партиите на протеста, се опита да демонстрира мускули, ала и този път те се оказаха пилешки. Почетният председател на ДПС Доган бе привикан от депутатите, но не се яви. Главният прокурор Гешев пък дойде, ала очаквано и косъм не падна от главата му. На комисията "Хаджигенов", която се зае да потърси сметка за полицейското насилие над протестиращи - тема, по която трябваше да бъде питан и господин Гешев - очевидно един парламент няма да ѝ стигне.

Нищо няма да последва дори от увековечената в скрийншотове скандално фамилиарна "кореспонденция" между Иван Гешев и Севделина Арнаудова, пиарката на лидера на ГЕРБ Борисов, която течеше, докато правната комисия умуваше над ограничаването на правомощията на Обвинител No.1.

Ще видим дали парламентът ще успее да приеме в броените часове, които му остават поне един закон "срещу" Гешев - този за "връщането" на "Бюрото за защита на свидетелите", понастоящем подчинено на главния прокурор, обратно към Министерството на правосъдието.

Тези тийнейджъри днес излизат във ваканция

Този парламент, дори повече от предишния, бе обладан от тийнейджърски дух. Основен принос за това имаха аджамийските ходове на ИТН, както и невъздържаното на моменти поведение на Слави Трифонов и Тошко Йорданов. Еманацията на този дух бе опитът на Йорданов да отправи дълбоко политическо послание като си обръсна главата. Обидите по адрес на Татяна Дончева и Раден Кънев също едва ли ще му помогнат да убеди някого в правотата си.

Този смайващ фон донякъде позволи на ДБ да се открои, да спечели още доверие сред избирателите, държейки се по-сдържано и рационално. Но и ДБ, и ИБГНИ също заговориха с тийнейджърски гласове, след като стана ясно, че ИТН няма намерение да сформира кабинет с тяхно участие. Врящите котли, които изляха върху главата на навъсения шоумен Трифонов, досущ приличат на поведението на "оскърбен" младеж, разстроен, че избраницата му не се е трогнала от жестовете му. ИТН бяха обвинени във високомерие и нарцисизъм, в липса на почтеност и задкулисни предпочитания към други дискредитирани партньори. А когато дойде ред за реализирането на третия мандат, който се озова в ръцете на БСП, ДБ на свой ред "отказаха да си играят" със Столетницата.

Ще повтори ли следващият парламент съдбата на предишните два?

Към днешна дата, изглежда, че следващият 47 парламент ще предложи още от същото: фрагментация, която ще доведе до поредното служебно правителство. Ясно е, че тази тенденция води до нарастването на ролята на президента в политически процес. Анализатори успокояват обществото, правейки паралели с опита на страни като Белгия - преди сформирането на коалицията "Вивалди" кралството бе почти 500 дни без "редовно" правителство.

Опасявам се, че тези сравнения са леко повърхностни: Белгия е високо-развита държава, а най-бедната в ЕС България има множество неотложни проблеми. Как да се реформира съдебната система, как да се ограничи властта на главния прокурор, когато законодателният орган е блокиран, а животът му - краткотраен?

Макар България да е "република с парламентарно управление", моторът на политическия процес е изпълнителната власт. Правителството обаче може да движи истински страната напред само ако законопроектите, с които захранва парламента, се превърнат в закони. Но как да стане това, когато НС не заседава?

Възцаряването на института на служебния кабинет поставя политическата система в ситуацията на автомобил с енергичен водач и преливащ от енергия двигател, който обаче е лишен от колела и бучи на празни обороти.

На теория, ако избирателите на ИТН ги накажат за проявените слабости, а ГЕРБ са отново първа политическа сила - но пак останат в изолация, заедно с ДПС - те могат да станат по-зрели и по-диалогични. Дори да изглежда, че мостовете между ИТН, от една страна, и ДБ и ИБГНИ, от друга, са изгорени, в края на краищата нуждата, разбирай борбата за кокала, все пак е велик учител. Тя може да подтикне и едните и другите да превъзмогнат егото си.

Някой вече виждат разковничето в неродения проект на министър Петков. Не е сигурно обаче дали той изобщо ще участва в състезанието през ноември. А и да го видим надали ще се превърне в хегемон. По-скоро конструктивната му роля би била на спойка между силите, които отхвърлят модела ГЕРБ-ДПС.

*Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аделина Радева

    4 13 Отговор
    Ще гласувам за за проф Румен Гечев начетен човек лидер и водач и ще образуват своя младежка партия на надеждата.

    Коментиран от #10, #18

  • 2 Последния Софиянец

    8 6 Отговор
    Щом се карат в парламента съм спокоен.Лошото идва като се разберат как да си поделят 🍰🍰🍰.
  • 3 Оставка

    12 4 Отговор
    Много слабичко. Няма никой при бай Ставри.

    Коментиран от #13

  • 4 Антимилиционер

    8 6 Отговор
    Слави, чагарино, яж айна!
  • 5 И.т.н.

    6 3 Отговор
    И те така
  • 6 Изгубени в превода

    8 4 Отговор
    Закривай кочината язък за децата и техните родители. Ниски заплати, високи цени.
  • 7 Дъртият ⏺⏺⏺⏺⏺1️⃣0️⃣1️⃣⏺⏺⏺⏺⏺

    3 10 Отговор
    Ще гласувам за за проф Кирил Петков.

    Коментиран от #12

  • 8 3.14К

    3 5 Отговор
    За първи път обективен и балансиран анализ на страниците на DW, а накрая те казват че това е позиция на автора и не носят отговорност. Кой е автора?

    Коментиран от #11

  • 9 изрод от ГЕРБ

    5 3 Отговор
    Комунде партии си имаме достатъчно!По вече не ни трябват!
  • 10 изрод от ГЕРБ

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Аделина Радева":

    Комунде партии си имаме достатъчно!По вече не ни трябват!
  • 11 LOSHIA

    2 3 Отговор

    До коментар #8 от "3.14К":

    Как кой?Нашенец някой си!
  • 12 изрод от ГЕРБ

    4 4 Отговор

    До коментар #7 от "Дъртият ⏺⏺⏺⏺⏺1️⃣0️⃣1️⃣⏺⏺⏺⏺⏺":

    И професори си имаме предостатъчно!По вече не ни трябват!!
  • 13 LOSHIA

    1 5 Отговор

    До коментар #3 от "Оставка":

    На Бай Ставри ли искаш оставката?
  • 14 име

    5 1 Отговор
    и все пак. какъв е рейтингът на този парламент? нула. а какви приказки имаше само?! много наивни деца има у нас.
  • 15 истината

    3 6 Отговор
    В ИТН има много свестни политици, но ръководството им саботира всички добри реформи и оплюва всички смели политици от партиите на промяната, които активно се бореха за реформи.
  • 16 Матей

    2 4 Отговор
    Севда е турско име,някой да е чул за българка да се казва така?А севи звучи като СЕВИм (обичам),интересно,нали.
  • 17 Аделина Радева

    0 2 Отговор
    Толкова си хубава вечер.
  • 18 пунчо

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Аделина Радева":

    Инфлацията и сегашните некадърни управници изяжда доходите и спестяванията на хората, задава се тежка икономическа зима, а тези дъвчат само тази съдебна реформа. Ето ви красноречиво доказателство за поговорката - ситият на гладния не вярва. Докато мързеливците гласуват за ферарита и адвокатчета , ще им сърбаме попарата!
  • 19 Шаран БГ

    0 1 Отговор
    От какъв зор трябва да се ремонтира съдебната система ?
    Ако все още има служители на Темида без имоти по гръцките брегове, няма нужда от "ремонти" !
    Изчакайте още някоя друга година. Нека затънем изцяло в блатото -сега сме само до шията в тинята..........
  • 20 пламен

    2 1 Отговор
    Най сполучливото определение за тоя парламент изказа Асен Агов: пълна "АМАТЬОРЩИНА"! България трябва да вземе мерки за защита от подобни сценарии, защото това дестабилизира държавата! Англия например, има закони, които не са променяни с векове, а у нас, някакви хванати от улицата скандалжии решили, че ще правят промени; тоест, ще заменят изпитаните, работещи и доказали се с течение на времето правила за живот и управление на държавата, с нещо, което видяхме, че води страната към безредие и хаос. (А може би това й беше поставената им цел?" Де факто, освен кадруване и караници, друго нямаше; да, служебната система се нуждае от промени, (иначе как да се накажат виновните за безредиците и вредите?) но такива, които да не трябва след това, пак да се променят!
  • 21 Ежко Бежко

    1 1 Отговор
    С нищо не мога да запомня този парламент, както и всички преди него. Политиците трябва да се сменат редовно през няколко години. Така келеметата сами ще се откажат да стават политици, особено ако им се намалят заплатите до обикновенни служители. Ще останат само родолюбци, които наистина са готови да направят нещо за родината си. Сега положението е такова, че най-мръсната пяна стават политици, а ние се чудим за кого да гласуваме.
  • 22 ПКП Я

    3 0 Отговор
    Партията на К.Петков ще е победителя в следващите избори!
  • 23 Коментатор

    0 1 Отговор
    Простащината влезе в парламента заедно с ГРОП, а чалгапартията на Слафчу я издигна до небесата в "борбата срещу статуквото" ( каквото и да означава това).
    И резултатът е само димки, пушилки- то не беше канибализъм, то там Илчовски, Пилета, рекет, корупция, комисии...И...няма наказани, няма осъдени. Това, което се вижда без специални комисии, без да си специалист или експерт по нам си кво - е: инфлация, скок на цените, пълна каша навсякъде, всеки нещо иска, всеки нещо е недоволен и никой не знае как да стане! Ай чИститУ ви нова власт,изчегъртване и бивши мутри като ББ да управляват!
    Другият път пак гласувайте за мутри и чалгари и простаци!
  • 24 антимафия

    1 0 Отговор
    Има много корупция в България и борбата с изкореняването й трябва да започне от президентството.