17 Септември, 2021 16:00 1 751 5

В края на годината може да има доактуализация на бюджета

  • инфлация-
  • доактуализация-
  • румен гълъбинов

Предизвикателствата остават и за следващото правителство, включително контролът на инфлацията, компенсационните и антикризисните мерки

В края на годината може да има доактуализация на бюджета - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако има нов локдаун може да влезем в рецесия в края на годината,смята икономиста Румен Гълъбинов. Инфлацията започва бавно и продължително да затяга примката около врата на потребителя в България. Актуализацията на бюджета мина, но останаха много неща, които ще трябва да бъдат разгледани и приети от следващото Народно събрание.

Твърде вероятно е в края на годината да има доактуализация на бюджета за 2021 година, комбинирано с изготвянето на проектобюджета за 2022 година и макрорамката за следващите 3 години. Влизаме в есенно-зимния период с постоянно нарастващи цени, а ни застигна новата Делта вълна на коронавируса, макар и с по-малко рестрикции в икономиката. Дано не се стигне до нов локдаун, защото има известни рискове, свързани с това, че поради настоящата епидемиологична обстановка, бихме могли към края на годината да влезем отново в рецесия.

Предизвикателствата остават и за следващото правителство, включително контролът на инфлацията, компенсационните и антикризисните мерки. Фискалната политика е възможно да абсорбира инфлационния шок от покачващите се цени на тока и газа чрез подходящи мерки за доходите и за енергийната бедност. За България процесът на догонване вероятно ще доведе до положителни диференциали на инфлацията, тъй като БВП на човек от населението и ценовите ни равнища са доста под тези в Еврозоната. През следващите години, за да се избегне натрупването на прекомерен натиск върху цените и на макроикономически дисбаланси, икономиката ни трябва да бъде подкрепена с подходящи политики на реформи.

Пандемията от COVID-19 предизвика най-бързото и всеобхватно свиване на глобалната бизнес активност досега, като последиците все още не са изцяло преодолени. С кризите, които ще се увеличават, не на последно място и поради изменението на климата, успехите и провалите в отговор на пандемията трябва да послужат като уроци за в бъдеще.

Заради забавянето на плана, България може и да не получи от Брюксел авансово 13% от средствата тази година.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нормално

    3 2 Отговор
    при растящата инфлация .

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 МАКС И МОРИЦ

    1 1 Отговор
    КЕ ОПРАВЯТ ИНФЛАЦИЯТА С НОВИЮ ПРОДЖЕКТ
  • 4 мечо

    1 0 Отговор
    да дадат пари на хората да имат поне един салам да си купия не по казаните да ходиме и ние сме хора
  • 5 жжжжжж

    1 1 Отговор
    сакън. нали го направиха партиите на подмяната? те са умни и не грешат.