2 23032

Скоро задължително: на работа в Италия само ако си ваксиниран или с негативен тест

 • ваксина-
 • коронавирус-
 • пандемия

Т.нар. Зелен паспорт съдържа информацията за това дали притежателят е ваксиниран срещу Ковид-19, дали е прекарал скоро болестта, или дали през последните 48 часа е тестван негативно за коронавирус

Скоро задължително: на работа в Италия само ако си ваксиниран или с негативен тест - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От 15 октомври всички работещи в Италия - както в обществения, така и в частния сектор, са длъжни да имат "Зелен паспорт" - т.е. или да са ваксинирани, или да са тествани негативно. В противен случай ще бъдат уволнени.

Марио Драги настояваше за приемане на твърдата мярка и накрая получи подкрепата на всички коалиционни партньори: от 15 октомври всички работещи в Италия са длъжни да притежават т.нар. Зелен паспорт. Това означава: който иска да отиде на работа, трябва да предостави удостоверение за получена ваксина срещу Ковид-19 или отрицателен тест.

"Разширяваме задължението за притежание на "Зеления паспорт" - то вече ще важи както за обществения, така и за частния сектор. Правим го поради две основни причини: за да направим работните места по-сигурни и за да подсилим ваксинационната кампания", каза здравният министър Роберто Сперанца.

Т.нар. Зелен паспорт съдържа информацията за това дали притежателят е ваксиниран срещу Ковид-19, дали е прекарал скоро болестта, или дали през последните 48 часа е тестван негативно за коронавирус.

"Не можем да си позволим есен, в която вирусът отново да набере сила и да ни принуди отново да въведем ограничения. Защото те биха се отразили на икономическото развитие, т.е. на работните дейности във всяка сфера. Поради това смятам, че този декрет е и икономическа мярка", каза министърът на труда Андреа Орландо.

Солени глоби за работодателите

Онези, които след 15 октомври нямат "Зелен паспорт" и поради това не могат да отидат на работа, рискуват да бъдат уволнени - в обществения сектор след 5 дни, а в частния - веднага. Работодателите могат да предлагат и опцията работа от вкъщи, но това все пак не е възможно за всички сектори и всички видове трудова дейност. Прието е също така, че работодателите, които не контролират статута на своите работници, ще бъдат глобявани - с до 1500 евро. Фактически след 15 октомври единствено пенсионерите, безработните и домакините няма да бъдат засегнати от новата мярка.

Към момента 75% от италианците над 12 години са напълно ваксинирани. А занапред тестовете за възрастни не трябва да струват повече от 15 евро, за деца - не повече от 8 евро, реши правителството в Рим.

В момента "Зеленият паспорт" е задължителен за посещението на ресторанти, кина, спортни мероприятия, пътуването с влакове, автобуси и вътрешни полети. Срещу въвеждането му на много места се проведоха протести. Що се отнася до професиите от здравния сектор - в Италия задължението за ваксинация срещу Ковид-19 е факт от известно време насам.

Кой е задължен да се ваксинира във Франция и Гърция

Задължение за ваксиниране на персонала в здравния сектор има вече и във Франция. Само ден след влизането му в сила, са били съкратени 3000 здравни работници - тъй като не са били ваксинирани. А много други сами са напуснали, обяви здравният министър Оливие Веран пред германската частна телевизия RTL. Според него, няма да се стигне до липси в обслужването на пациентите в болниците.

Засегнати от нововъведеното задължение за ваксинация са около 2,7 милиона души - става дума за персонала в болниците, старческите домове и пожарникарите. 70% от французите са напълно ваксинирани. Но напоследък се забелязва забавяне на имунизационната кампания.

И в Гърция здравните работници са задължени да се ваксинират - правилото влезе в сила на 1 септември. В почти всички болници неваксинираният медицински персонал е бил освободен от работа. Само два дни след изтичането на срока здравният министър Танос Плеврис съобщи, че около 7000 здравни работници са били освободени от системата поради тази причина. Освен здравните работници, в Гърция на задължителна ваксинация подлежат и военните. От средата на септември неваксинираните трябва да плащат сами тестовете за Ковид-19. Работодателите пък имат право да изискват от своите работници и служители до два теста седмично.

Както във Франция, така и в Гърция имаше масови протести срещу задължителните ваксинации.

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 29 гласа.

Свързани новини

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Побъркахте

  48 2 Отговор
  Хората
 • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 3 КОВИРАСИЗЪМ

  28 12 Отговор
  СТАРТЪТ Е ДАДЕН, ПОСЛЕ И В ДРУГИ....ДЪРЖАВИ
 • 4 АНТИВАКСЪРИТЕ В ШОК

  6 35 Отговор
  ПОЧНАХА НИ....НЕМА ЛАБАВО

  Коментиран от #21, #22, #24

 • 5 Направо към коментарите

  49 2 Отговор
  Зелето никой не му верва Като гледам, половината колеги трябва да ни махнат. И кой ще работи, хабобо ли от Судан . Спрете с пропагандата, елате в Италия да проверите на място.

  Коментиран от #9

 • 6 Антимилиционер

  4 35 Отговор
  Е дали са избор на неграмотните. Имат право да не се. Ваксинират, но ще трябва да се тестват на всеки 48 часа, т.е. 176 пъти в годината

  Коментиран от #12


 • 7 От немско

  20 6 Отговор
  Изобщо не ме интересува скапаната Италия. Чувствам се прекрасно в немско

  Коментиран от #20

 • 8 перке

  49 1 Отговор
  То бива усърдие ама чак толкоз..Раболепни слуги.Пионери в глупостта.

  Коментиран от #17

 • 9 Влад

  37 1 Отговор

  До коментар #5 от "Направо към коментарите":

  Само като погледнеш кой е автора на статията и....не си струва четенето.
 • 10 Рошко

  37 1 Отговор
  Дааа сигурно дано не успеят, протестите не стихват ама за тях нищо не пишете и ги омсложавсте
 • 11 dfu

  45 0 Отговор
  Уж доброволно щеше да е, уж за да спасят икономиката, а с тия мерки правят точно обратното - съсипват икономиката, и не само икономиката а и здравето и живота на хората. И това под претектс да спасят здравето и живота на хората. Абсолютна гавра с хората!
 • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 13 един от многото

  29 0 Отговор
  До тук с демокрацията и правата на хората!
 • 14 КОВИРАСИЗЪМ

  1 28 Отговор
  ЗАЩО ЗАРАДИ НЕВАКСИНИРАНИТЕ ДА ОГРАНИЧАВАТ ПРАВАТА НА ВАКСИНИРАНИТЕ ????????

  Коментиран от #32

 • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 16 Was

  22 0 Отговор
  Kur за ваксинираните и два ккура за тези с две игли.
 • 17 яко ни лъжат

  24 2 Отговор

  До коментар #8 от "перке":

  ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ ОТНОВО ЯКО ЛЪЖЕ,МНОГО ЯКО ЛЪЖЕ И ПРОПУСКА НЕЩО Скоро задължително: на работа в Италия само ако си ваксиниран или с негативен тест ИЛИ АКО СИ ПРЕБОЛЕДУВАЛ КОВИД!!!! ТОВА ПОСЛЕДНОТО ЛЪЖЛИВИТЕ ВМИРИСАНИ ЗЕЛКИ ГО ПРОПУСКАТ НАРОЧНО.

  Коментиран от #19

 • 18 Амен

  15 1 Отговор
  И той ще направи, щото на всички – малки и големи, богати и сиромаси, свободни и роби – да се даде белег на дясната им ръка или на челата им, 17 та никой да не може нито да купува, нито да продава, освен оня, който има тоя белег, или името на звяра, или числото на името му.И трети Ангел ги последва, като говореше с висок глас: който се поклони на звяра и на образа му, и получи белег на челото си или на ръката си, 10 (G)той ще пие от виното на яростта Божия, вино неразводнено, наляно в чашата на гнева Му, и ще бъде измъчен с огън и жупел пред светите Ангели и пред Агнеца. 11 (H)Димът от мъчението им ще се издига вовеки веков; няма да имат покой ни денем, ни нощем ония, които се покланят на звяра и на образа му, и които получават белега на името му. 12 Тук е търпението на светиите; тук са тия, които пазят заповедите Божии и вярата в Иисуса.
 • 19 Да бе

  3 12 Отговор

  До коментар #17 от "яко ни лъжат":

  Няма такова нещо уволняват наред ако не си ваксиниран дори и да си изкарал вируса.не шъжете хората бека знаят какво ги чака и в България.

  Коментиран от #27, #28

 • 20 rule

  5 0 Отговор

  До коментар #7 от "От немско":

  И докога смяташ че ще се чустваш прекрасно в Немско?!:)
 • 21 ШИЗОФАШИЗОИДЕН ВАКСАРЕ

  11 1 Отговор

  До коментар #4 от "АНТИВАКСЪРИТЕ В ШОК":

  ДЕЛТАТА ВИ ПОЧНА ЛАМБДАТА ЩЕ СЛОЖИ КРАЙ
 • 22 ШИЗОФАШИЗОИДЕН ВАКСАРЕ

  10 0 Отговор

  До коментар #4 от "АНТИВАКСЪРИТЕ В ШОК":

  НАЛИ СИ ВАКСА СТАНАЛ СИ ЖЕЛЕЗЕН ОТ КАКВО ТЕ Е СТРАХ
 • 23 Ха сега

  7 0 Отговор
  Какво ли не правят парите Унищожават умове и настройват богти срещу бедни
 • 24 ТОВА СА ПОСЛЕДИЦИТЕ

  8 1 Отговор

  До коментар #4 от "АНТИВАКСЪРИТЕ В ШОК":

  ВАКСАТА УДРЯ ЯКО В ГЛАВАТА ДОКАЗАТЕЛСТВОТО СИ ТИ

 • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 27 Тъй ли?

  8 1 Отговор

  До коментар #19 от "Да бе":

  Напротив! Явно не познаваш манталитета на българина! Сега в момента тече един мълчалив отпор и ако се наложи непрежението ще ескалира. Информирай се малко преди да драскаш глупости. Никой,ама АБСОЛЮТНО НИКОЙ работодател НЯМА ПРАВО да те уволнява,ако не си ваксиниран! Всъщност опитаха се работодателите да уволняват неваксинирани и в България,но удариха на камък. Защото е абсолютно ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО!! Запомнете го това най-после с квадратните си глави!!!
 • 28 яко ни лъжат

  9 0 Отговор

  До коментар #19 от "Да бе":

  Край на правото на избор в Италия. Италианското правителство одобри вчера едни от най-строгите мерки срещу COVID-19 в света, като направи задължително за всички работници или да представят доказателство за ваксинация, отрицателен тест или скорошно възстановяване от болестта, информира "Ройтерс", цитирана от news.bg. Новите правила ще влязат в сила на 15 октомври в последното усилие на широката коалиция на премиера Марио Драги да убеди хората да бъдат ваксинирани и да притъпят заразата в една от страните, най-силно засегнати от вируса= долеН ВАКСЪР АКО РОЙТЕРС ЛЪЖАТ ТО И АЗ ЛЪЖЯ ,НО НЕ ВЯРВАМ РОЙТЕРС ДА ЛЪЖАТ. ЛЪЖЕ ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ!!!!!
 • 29 Зеле

  1 0 Отговор
  Зеле зееле, ЯМКС.
 • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 31 0000

  3 0 Отговор
  Това баш в Италия няма как да стане.ония диваци ще изядат управляващите с парцалите
 • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.