Last news in Fakti

21 Септември, 2021 10:00 2 706 42

В Русия: "Най-нечестните избори на десетилетието"

  • русия-
  • избори-
  • единна русия-
  • владимир путин

Наред с щедрата томбола, Централната избирателна комисия направи още няколко нововъведения: този път можеше да се гласува в продължение на три дни, както и онлайн

В Русия: "Най-нечестните избори на десетилетието" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Руснаците гласуваха за нов парламент. Основният въпрос сега е дали "Единна Русия" ще запази абсолютното си мнозинство в парламента. За Путин това е изключително важно - за да може да остане президент и след 2024 година.

В Русия рядко можеш да спечилиш толкова лесно автомобил или апартамент. По уикенда московската администрация разигра 100 нови коли и 20 нови гарсониери. Единственото условие: да участваш в изборите онлайн, гласувайки за някоя от допуснатите 14 партии.

С лотария срещу апатията

"Един милион награди" - така се нарича програмата, предназначена да стимулира московчани да гласуват. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също се включи и спечели 10 000 рубли, равняващи се приблизително на 230 лева. С тази сума той може да пазарува в определени московски супермаркети.

Но дали наградите са повишили избирателната активност? В крайна сметка тя беше над 45 процента, т.е. на същото ниво, както при изборите преди шест години.

Наред с щедрата томбола, Централната избирателна комисия направи още няколко нововъведения: този път можеше да се гласува в продължение на три дни, както и онлайн.

Партията на Путин отново води

При 85% преброени гласове управляващата партия "Единна Русия" за пореден път се класира на челно място А това не изненадва никого. Полученото одобрение от близо 50% (засега) обаче е по-ниско от резултатите от 2016 година (с 4%). Но трябва да се имат предвид и преките мандати от избирателните райони, с които партията на президента най-вероятно и този път ще събере абсолютно мнозинство.

За Путин това е важно, казва политологът Иля Гращенков. Той ще има нужда от подкрепата на Думата до следващите президентски избори през 2024 година, докогато трябва да реши дали след 22 години на президентския пост, с прекъсване от четири години на премиерска позиция, ще поиска да остане начело на държавата, или ще издигне някого другиго за свой наследник. "За да одобри Думата наследника на Путин, тя трябва да е максимално лоялна, да няма никакви конфликти със сегашния президент и да не издига свой кандидат", посочва Гращенков.

Според Гращенков, голяма част от избирателите са настроени критично. Много руснаци са в тежко икономическо положение заради наложените от пандемията ограничения и затова реагират доста емоционално на всяко политическо решение. Но нови масови протести не биха могли да се очакват - макар партията на Путин да е изгубила значителна част от популярността си. "Просто няма кой да поведе масите."

Политологът има предвид най-вече опозиционния лидер Алексей Навални, който е в затвора. Нито той, нито неговите съмишленици можаха да се кандидатират за участие в тези избори. Организацията на Навални бе обявена за екстремистка, хората от неговото обкръжение избягаха в чужбина.

"Най-нечестните избори на десетилетието"

Този път на руските избори почти нямаше външни наблюдатели. Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа реши да не изпраща такива, след като московските власти силно намалиха мисията - уж заради пандемията. Сега местни наблюдатели като представители на независимата организация "Голос" съобщават за над 3000 случая на фалшификации.

Виталий Аверин от "Голос" казва: "Тези избори не могат да бъдат наречени нито демократични, нито свободни. Това бяха най-нечестните избори на десетилетието". Аверин изтъква, че най-голямата изборна манипулация е била направена още предварително - това, че никой от опозиционните и независими кандидати не е бил допуснат.

ЦИК е наясно с триковете

Централната избирателна комисия също регистрира нередности, но нейната шефка Ела Памфилова изтъкна, че всичко е било изключително прозрачно: "Може да ни ругаят, но усилията на моите колеги от последните шест години доведоха дотам, че опознахме всички трикове". Като например хвърлянето в урната на няколко попълнени бюлетини от един и същи гласоподавател. На подобно нещо е станал свидетел и кореспондентът на ДВ в Санкт Петербург.

Има обаче и други трикове: така например някои гласоподаватели установиха с изненада в секциите, че с тяхното име вече е гласувано. Една жена от Санкт Петербург видяла в избирателния списък името на дъщеря си, която живее в Пекин. Шестчленно семейство от Челябинск пък се оплакало, че някой е гласувал от тяхно име, включително от името на вече починал член на семейството.

Централната избирателна комисия обещава да разследва всички случаи. Но това няма да промени по никакъв начин крайния резултат, заявява пред ДВ членът на комисията Игор Борисов - при положение, че става дума за "единични случаи, които изобщо не влияят на волеизявленията на нашите избиратели".


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русофил

    17 66 Отговор
    путин е мръсен диктатор , освободете Русия и народа и , трябва вътрешен преврат !

    Коментиран от #10, #14, #22, #30, #37, #41

  • 2 дойчлър

    61 7 Отговор
    А случи ли се като в САЩ - толкова бе добър кандидата Бай Дън, че мъртвите не издържаха, станаха от гробовете си, пуснаха глас за него и пак се прибраха на 2 метра в пръстта? Какво ще ни занимава Путин с онлайн гласуване и някакви томболи...
  • 3 честен ционист

    58 8 Отговор
    Най-нечестните избори в историята бяха на Бай Джо машинацията.
  • 4 питащ

    25 8 Отговор
    Ако партията на Путин се срине, на власт ще дойдат комунистите. Това ли е целта на западняците? Кой финансира болшевишката революция на Ленин?

    Коментиран от #13

  • 5 А ви светна

    46 3 Отговор
    Определението за "честни избори в Русия" са:

    -когато англо-американски компании добиват руските природни ресурси и продават на света.

    Коментиран от #11

  • 6 Инокентий

    39 7 Отговор
    Путин - пожизнен Цар на русите и бранител на православието!
  • 7 3.14К

    22 2 Отговор
    Тези статия не съм я чел и няма да я коментирам!
  • 8 Слава на Русия !

    26 6 Отговор
    Вова е Бог !

    Коментиран от #19

  • 9 КОТарАК

    33 5 Отговор
    Русия , както и някои други държави трябва да се управляват с твърда ръка, иначе става анархия. измишльотината ,,демокрация е противопоказна за тях
  • 10 Слаба ракия си,соро-бой

    17 1 Отговор

    До коментар #1 от "русофил":

    Едно време я наричахме "патоки"..
  • 11 дойчлър

    37 2 Отговор

    До коментар #5 от "А ви светна":

    Точно така, едни хубави концесийки на богатствата на Русия за западните компании. Като с нашето злато - 1,5% за държавата, 98,5% за Дънди Прешъс. Тогава Русия ще стане прекрасна, демократична страна.

    Коментиран от #16

  • 12 Хайван Костофф

    37 3 Отговор
    Кой го казва? Дойче Зеле? До тук съм с четенето! Ама руския газ е сладък, ааа? И топли добре през студените зими! Лицемери соросоиди-джендъри!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 куку руку ку

    27 3 Отговор

    До коментар #1 от "русофил":

    То защото в САЩ президентските избори бяха много честни. С 200 годишни избиратели и машини със софтуер "Dominion"... "Господство".
  • 15 пешо

    14 3 Отговор
    ве, и те не знаят какво искат! искат нас.рал.ни, или някой като него. снощи четох едно антрефиле, че в момента се търси алтернатива на пси.хото.
    искат някой, който да ги слушка, да папка малко и да си пие лекарствата. които те му предпишат, обаче - мвф, световна банка и пр. (справка - 4040).
    но са се объркали, завалиите - русия, при сегашното ѝ състояние и перспективи, вече е извън възможностите им. ввп им го каза още преди няколко години, ама кой ти слуша.
  • 16 Поправка

    22 2 Отговор

    До коментар #11 от "дойчлър":

    Концесията за златото ни отдавна я смениха за под 0,75% - никъде това го няма по света.
    То не е и концесия, а брутално ограбване
  • 17 ханс

    19 2 Отговор
    Немско зеле, открито мошеническо сборище, пак лае
  • 18 az #Победа76

    7 2 Отговор
    Учудващото е, че при толкова много враждебност към Москва, западът й прати само един стрелец....
  • 19 яко ни лъжат

    18 2 Отговор

    До коментар #8 от "Слава на Русия !":

    НАЙ-ЛЪЖЛИВИЯ СОРОСОИДЕН МЕДИЕН ЛЪЖЕЦ ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ СЕ ИЗКАЗА БЕЗ ДОКАЗАТЕЛСТВА . ВОДИ СЕ ЛЪЖЛИВА МЕДИНА ВОЙНА. ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ КВО ЩЕ КАЖЕТЕ ЗА ОРБАН КОЙТО ВРЪЩА ВЗЕТО ДДС НА НАРОДА?????? УНГАРСКАТА ДЪРЖАВА ВРЪЩА ДДС НА НАРОДА . БРАВО НА ОРБАН А НИЕ СМЕ ЛАЕЩИТЕ ПУДЕЛИ НА ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ Е КРАВАРНИКА.
  • 20 ДаЗдраПерМа

    9 1 Отговор
    специално направиха бюлетините дълги 60см за да неможе да пъхаш по 2-3 броя. Като ги сгънеш на три става дебела пачка и не минава през дупката. Няма термин справедливи, честни и демократични избори а има законни (отговарят на утвърдени стандарти) и незаконни. Руснаците пуснаха лисицата Алексей Венедиктов в курника като го направиха шеф на щаба на наблюдателите, щом той говори за дребни нарушения всички приказки от чужбина са "фуфло"
  • 21 Соросид-пидораст

    12 1 Отговор
    То, ние вярваме само на Сорос!
  • 22 Иван

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "русофил":

    Идиот!!!
  • 23 И ние имахме такива честни избори

    4 12 Отговор
    По времето на бай Тодор
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Механик

    12 1 Отговор
    Дойчевеле пак са се загрижили за изборите на руснаците.
    Нищо не казват за "честните ибори" в САЩ, при които имаше протести и бяха убити цивилни, невъоръжени граждани на щатите.
  • 26 dron

    1 5 Отговор
    К,во значение има с колко печели ЕР ? Опозицията е изгонена
    или в затвора . Останалите партии ще бъдат купени и въпросът е
    само цената. Припомням ,че всички /вкл.КПРФ и ЛДП/ гласуваха
    като един за промените в Конст. и зануляването на путин.
  • 27 Рико

    2 4 Отговор
    Там до такава степен са свикнали да правят с тях каквото си искат, че дори най-естествения въпрос, откъде са парите за тези лотарии, не се задава. Кой ги дава,как са осчетоводени, били ли са предвидени в закона за бюджета? Ей така, властта просто решава и раздава от хазната.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Даскал

    3 1 Отговор
    Първо се научи да пишеш,за да избягваш съюзите толкова често.
    Второ:Нашите братя от Харлем ги използват като теб "you know you know".
    Трето: Прилагателни имена - Български език 3 клас запиши се на този курс.
    Четвърто: РУСОФИЛ И РУСОФОБ СА РАЗЛЧНИ ДУМИ.
  • 30 Даскал

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "русофил":

    Първo ce нaучи дa пишeш,зa дa избягвaш cъюзитe тoлкoвa чecтo.
    Втoрo:Нaшитe брaтя oт Хaрлeм ги изпoлзвaт кaтo тeб "yоu knоw yоu knоw".
    Трeтo: Прилaгaтeлни имeнa - Бългaрcки eзик 3 клac зaпиши ce нa тoзи курc.
    Чeтвъртo: РУCOФИЛ И РУCOФOБ CA РAЗЛЧНИ ДУМИ
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Шаран БГ

    4 0 Отговор
    Голямата Русия ще си прави каквито си иска избори - нейна си работа !!
    Най-важното е , че в България всички избори са от честни, по честни, даже и почтени !! И ако има "дребни"нарушения, като купуване на гласове например, лидерите на партиите-престъпници нямат хал-хабер, че се вършат мръсотии....... По-едрите са свързани с броенето на гласовете. Всички знаем, даже и Й.Джугашвили е знаел, че много е важно, кой брои гласовете. А кой и как назначава членовете на ЦИК ? Сигурно не е бачо Киро от Козлодуй........
    И мен да курдисат там за четири-пет години / вярно - тежка и отговорна работа е /, няма да броя ли ?!? О-хо , до илядо и обратно мога........
  • 34 не може да бъде

    4 1 Отговор
    Съвсем очевидно в Дойче веле считат,че изборите в Русия могат да бъдат признати за честни ,само ако Навални спечели властта, т.е.с помощта на Запада руснаците трябва да му я предедадат / както биха направили това Горбачов и Елцин напр./!Само че Путин не е нито Горбачов,нито Елцин и власт не се дава ,тя се взима!Освен това руснаците никога,ама никога вече няма да дадат властта на такива като Навални -познайте защо до 3 пъти!В Дойче вече няма да се досетят защо,те са дамлосани и могат само да се блещят като втрещени!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Грух

    1 0 Отговор
    Дойче веле - либерастки помияри. Точка.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Грух

    0 0 Отговор
    Слава на Русия !

    Да живее Путин !

    Давайте, братушки !
  • 39 Грух

    0 0 Отговор
    Дойче веле да яде л. Ай. На.

    Да живее Путин !
  • 40 Стоян Хлебаров

    0 0 Отговор
    ИЗЯВЛЕНИЯТА НА РУСКИТЕ ПОЛИТИЦИ,ПО ПРЕЗУМПЦИЯ СА ЛЪЖА И ИЗМАМА-КАКВАТО Е И СМЕСЕНАТА ИМ ИДЕОЛОГИЯ-ХЕМ КОМУНИСТИЧЕСКА,ХЕМ РЕПРЕСИВНА,ХЕМ ПАЗАРНА КОГАТО ИМ ОТЪРВА! пРИЯТЕЛСТВОТО Е НУЖНО НА ПРЕСТЪПНИЯ РУСКИ РЕЖИМ,ЗАЩОТО СРЕДСТВАТА ИМ ЗА ОТБРАНА НАМАЛЯВАТ,ЗАЩОТО ИКОНОМИКАТА ИМ СЕ КРЕПИ НА РАЗПРОДАЖБАТА НА ПОДЗЕМНИТЕ БОГАТСТВА,КОИТО ИМА! А ЖИЗНЕНИЯ ИМ СТАНДАРТ СЪЩО ЗАПАДА,ЗАЩОТО СКЪПИТЕ ОРЪЖИЯ ИЗЯЖДАТ ХЛЯБА НА НАРОДА ИМ! зАТОВА ИМ Е НУЖЕН МИР СЕГА! САМО ЧЕ,КОГАТО НЕ УСПЕЯТ ДА СИ СЪЗДАДАТ ПРИЯТЕЛИ,ТЕ ЩЕ ПРИБЕГНАТ ДО ВОЙНАТА,ЗА ДА ЗАПАЗЯТ ВЛАСТТА СИ С ТЕРОР-КАКТО НАПРАВИ ТОВА ЛЮБИМИЯТ ИМ СТАЛИН!

    Коментиран от #42

  • 41 Немска вълна от вашингтон

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "русофил":

    Тегли си един коршум и освободи себе си .......и нас от себе си.
  • 42 Щ+×Щ

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Стоян Хлебаров":

    ЗА такива като тебе Фройд има точно описание.