Last news in Fakti

21 Септември, 2021 16:00 3 929 59

Защо еуфорията около Кирил Петков и Асен Василев може да се окаже пресилена

  • кирил петков-
  • асен василев-
  • румен радев

Донякъде спорно е обаче дали точно това е начинът, по който двамата ще са най-полезни за промяната в България

Защо еуфорията около Кирил Петков и Асен Василев може да се окаже пресилена - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ентусиазъм след новината за новия проект на Кирил Петков и Асен Василев. Преобладават силно позитивните очаквания, но е твърде вероятно царящият в момента безоблачен оптимизъм да се окаже пресилен. Ето защо:

Коментар от Ясен Бояджиев:

От месеци насам Кирил Петков и Асен Василев не спираха да повтарят, че България има много по-голям потенциал и че ако се управлява по друг начин, може бързо да бъде променена. Като министри двамата красноречиво подкрепиха тези думи с дела.

Похвално

Същевременно те даваха ясно да се разбере, че имат знанията, волята и енергията да бъдат активна част от тази промяна и че възнамеряват да останат в политиката и да участват в предстоящите избори. Накрая обявиха и как ще стане това - чрез собствен политически проект (конкретната форма на неговото участие в изборите е отделен, технически въпрос).

В българската политика има силен недостиг на точно такива високо образовани, компетентни и почтени хора. Тъй че активното политическо ангажиране на Кирил Петков и Асен Василев е много похвално и окуражаващо. Донякъде спорно е обаче дали точно това е начинът, по който двамата ще са най-полезни за промяната в България.

Оптимизъм и ентусиазъм

Самите те говорят за бъдещите си планове с тон, който не съдържа нито нотка на съмнение, че мястото им в бъдещия парламент и в управлението на страната е гарантирано. Сред страничните наблюдатели също цари оптимизъм и дори известен ентусиазъм. При това не само за влизането в парламента, което никой не поставя под съмнение, а и за нещо много повече - за разширяване на парламентарното присъствие на политическите сили, желаещи промяна на доскорошния модел на управление.

Мотивирайки оптимистичните си очаквания, някои виждат възможност новият проект да се разположи в център-лявото пространство, като заеме празната ниша на модерна европейска левица. Други виждат мястото на новия проект в център-дясното. Някои дори изчислиха, че от гледна точка на укрепването на позициите на реформаторските сили е по-добре Петков и Василев да се явят отделно на изборите, отколкото да влязат в листите или в коалиция с някоя от съществуващите формации - примерно "Демократична България".

Така или иначе преобладава оптимистичното очакване, че добавената от техния проект стойност ще улесни формирането на реформаторско мнозинство в следващия парламент и излъчването на редовно правителство.

Има и други сценарии

Има обаче и други сценарии - не толкова оптимистични, но поне толкова вероятни.

Най-напред да направим уговорката, че все още е рано да приемаме влизането на новата партия в парламента като абсолютно сигурно. Високият личен рейтинг не е гаранция. Освен това за новата партия се знае твърде малко. Тъй че, според обстоятелствата, днешният ентусиазъм около нея може да се разшири, но би могъл и лесно да се изпари.

Дори обаче да приемем, че двамата доскорошни министри и тяхната партия ще са със сигурност в бъдещия парламент, оттам нататък остават достатъчно други съмнения. Различните варианти зависят от това откъде новият политически проект ще вземе гласове.

От списъка с евентуалните донори на гласове можем без обсъждане да извадим ДПС и неговите неотклонно следващи предпочитанията си избиратели. Много малка е, струва ми се, и вероятността да бъдат привлечени гласове от ГЕРБ. Основната причина за това е очевидната несъвместимост. Двамата служебни министри се превърнаха в яростни изобличители на политическото и управленско наследство на тази партия, тъй че едва ли някой от нейните избиратели би прехвърлил симпатиите си точно към тях.

Не вярвам, че е възможно в ролята на съществен донор да влезе и БСП. Не толкова поради някакви идейни различия, колкото защото електоратът на тази партия и без това се е свил до най-твърдото си ядро.

Най-вероятните донори

Тъй че като основен източник на гласове за новата формация се очертават по-скоро трите така наречени партии на промяната.

Ефектът от нейната поява вероятно е една от причините за вече регистрирания от социолозите отлив от „Има такъв народ” (който може би щеше да се случи и без партия на Петков и Василев). Твърде възможно е този ефект да се изрази и в отпадане от следващия парламент на "Изправи се БГ! Ние идваме". Няма да е чудно също така, ако новата формация привлече съществен брой гласове сред избирателите на онази политическа сила, която е очевидно най-близо в идейно отношение - „Демократична България”. И така започналият възход на това обединение да бъде осуетен.

В заключение: не е изключено сумарният ефект от появата на партията на двамата бивши служебни министри да се окаже, така да се каже, неутрален. Тоест, съотношението между силите на „промяната” и силите на „статуквото” в новия парламент да остане горе-долу същото. С всички произтичащи от това проблеми пред съставянето на мнозинство и правителство.

Не ми се иска да съм прав, но ми се струва твърде вероятно след два месеца да се окажем в същата ситуация. Затова царящият в момента безоблачен оптимизъм изглежда пресилен и във всеки случай преждевременен.

*****

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    27 40 Отговор
    Доган и Гергов оседлават белият кон на Бойко Борисов, но ние с Кирчо ще ги препънем.

    Коментиран от #4, #47

  • 2 ЦК на БКП

    27 24 Отговор
    Страх тресе кочината,
    ЦК на БКАПЕ ЕБСЕПЕ СЕДЕ СИ ДПС НДСВИДЕ.
  • 3 Стойчо Кънчев

    51 34 Отговор
    Много ги надуват по медии и соц. агенции, явно добре плаща някой, но балонът ще гръмне на изборите. С много зор може и да минат едва 4-те % и да вкарат 15 депутата, с които никаква промяна не могат да направят, стават само за патерица.

    Коментиран от #8, #44

  • 4 Кирчо да

    7 8 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Не те по ееее. Ва. Та си го за Кирчиш.

    Коментиран от #28

  • 5 Каквито и да

    35 23 Отговор
    са , е по-добре от мутрата от Банкя и ПКП и мистър Телешки , барабар с лигавия Дончев , не се бутайте има място за всички , Къдравата Сю , Дуловската п. и Георг Георгиев.....Пожелавам успех на момчетата. Успех наистина!
  • 6 Майна

    36 31 Отговор
    Ако ви харесва ГЛОБАЛИСТИЧНАТА ПОЛИТИКА, ако искате да станем площадка на САЩ срещу РУСИЯ , ако искате да се инжектирате, АКО ВИ ХАРЕСВА ДА БЪДЕТЕ РОБИ, ....ПОДКРЕПЕТЕ ГИ!

    Коментиран от #57

  • 7 Никаква

    29 38 Отговор
    еуфория ! Просто хората ги харесват , имат компетентност , чудесни познания , познават проблемите и имат визия за напред ! Имат енергия , открити са и смели !

    Коментиран от #14

  • 8 Последния Софиянец

    13 26 Отговор

    До коментар #3 от "Стойчо Кънчев":

    Обещах на Кирчо да му съберем пари за истинска зала че в неделя останахме на тротоара.
  • 9 честен ционист

    20 14 Отговор
    Щото от ЕС го не щат Кирчо, българския Трюдо.
  • 10 ТаУмВзе

    36 22 Отговор
    Защото стадото е бясно неуко. В комбинация със свирепа мизерия, кражби и престъпност, се ражда идейката, че има спасение и оправия! Новият проект на козяк, просто ще ни дозакопае, след долната мутра.
  • 11 Миризлив пор

    28 22 Отговор
    Тези двамата вместо да вършат работа се заеха да чегъртат. Само бели направиха, тепърва ще се усети че ще ма много нещо което не са свършили а е трябвало! Да минат изборите пък тогава ще ги видим.
  • 12 Последния Софиянец

    31 6 Отговор
    Победа на протеста в Айтос.Тировете ще бъдат отклонени.Браво българи!
  • 13 гадно

    32 8 Отговор
    Това е истината еуфорията е голяма, но сметките дори и бакалски показват точно това. Гласове за ПП ще дойдат от така наречените партии на протеста и евентуално от ИТН и накрая може да се окаже, че общия сбор от депутатите на протеста е по-малък отколкото в миналия парламент.
  • 14 Забрави

    37 12 Отговор

    До коментар #7 от "Никаква":

    Забрави да кажеш,че са почтени.Нищо,че един лъже,друг мами,трети фалира фирми.Ама,който отиде при тях ще го произведат в рицар на почтеността.Ние,другите---да продължаваме да духаме супата.
  • 15 Псевдоним

    39 13 Отговор
    Досега не сме видели черно на бяло никакви предизборни нагласи. Само изкуствено помпане на рейтинг на господата Петков и Василев, по изпитан вече модел.

    Коментиран от #16

  • 16 Последния Софиянец

    5 15 Отговор

    До коментар #15 от "Псевдоним":

    В неделя на Лъвов мост имаше хора от цяла България.

    Коментиран от #19

  • 17 Българка

    13 28 Отговор
    Призовавам всички, които са гласували за ДБ и ИБГНИ да продължат с подкрепата и на 14.11.. ПП, ДБ и ИБГНИ публично заявиха и трите формации, че ще има коалиция в следващото НС. Идеята не е да се самоунищожават партиите от протеста, а да се увеличат представителите им с новите на ПП

    Коментиран от #33

  • 18 4444

    34 18 Отговор
    Според мен, засега Кирчо печяли симпатии единствено паоради факта, че има прилика с Траволта, но когато хората осъзнаят, че това не е Траволта, рейтингът бързо ще му спадне! При нас "красотата НЯМА да спаси света!" Трябва и акъл, и то - много!

    Коментиран от #26

  • 19 SH BG

    18 4 Отговор

    До коментар #16 от "Последния Софиянец":

    По това време на Димитровградския пазар бяха повече хората... :::)))

    Ха, ха, ха... :::)))
  • 20 някой

    21 6 Отговор
    Стана тя каквато стана.
    Но май балона ще се спука и тука.
  • 21 сънародници

    6 16 Отговор
    зреете ли за бойкот на изборите? след изборите ще е късно!
  • 22 Сметки без кръчмар

    38 13 Отговор
    Кирчо и Кокорчо. Много успешни министри били. Стига сте натрапвали глупости на хората. Какво толкова успешно направиха!!?? Плана за възстановяване не е внесен, тока се вдигна 300%. Всеки ден стачкуват хора. Бизнеси и цели отрасли фалират. Спряха важни стратегически за страната обекти, лъжат и мажат. Размахват някакви листчета и журналисти и простолюдие припада от непроверени данни и факти. Единия беше незаконен министър за който не му пука за конституция, другия фалирал няколко фирми за и обрал ортаците си. Назначил и приятел културист с фирма със задължения за шеф на НАП. Още не се знаеше дали ще правят партия и вече им се даваха 10% на изборите. Хайде моля ви се стига сте ги мазали с мед и масло. От дълече им личи какви службогонци са.

    Коментиран от #34

  • 23 ПКП Я

    17 15 Отговор
    Как квичат герберчетата и депесарчетата, но им идва краят на грабежите мафиотски!
  • 24 йух

    17 21 Отговор
    Щом от 100 места се опитват да ги дискредитират значи трябва за тях да се гласува.

    Коментиран от #41

  • 25 Коко

    26 5 Отговор
    Еуфория няма.Тя е само в платените журналистически съчинения.Нормалните изобщо не се интересуват от тия измислици.
  • 26 111

    13 5 Отговор

    До коментар #18 от "4444":

    Не говори глупости, хората не са малоумни зомбита! Аз например не харесвам Джон Траволта и намирам приликата им за бегла. Други неща мотивират избирателите!

    Коментиран от #36

  • 27 4444

    8 6 Отговор
    Моля за помощ при смятането:
    Кирчо - 15% + ДБ - 9% + Мика Зайкова = 121 депутата?
  • 28 Явно да

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Кирчо да":

    И то само Кирчо. Явно не е допаднал на Асенчо. Кофти - само 50% успеваемост
  • 29 Jacques Yves Moineau

    6 0 Отговор
    Статията е на принципа: не че е много вероятно, но я има и тази възможност атомната центала в Козлодуй да гръмне и да помете България.
  • 30 Аман от лустросани ергенчета

    25 8 Отговор
    Вече ни писна. 3 месеца ни надуват главите колко са прекрасни. Ама не питат защо културиста не носи наказателна отговорност, защо е шеф на Нап. Защо кирчо не показва документ. Грозно и жалко. А откак управляват инфлацията галопира, цените до небесата. Фалшиви са, някой с тях ще обере банките
  • 31 Киро Жарта

    5 8 Отговор
    Оплюването започна 🎃🇱🇷🇹🇷
  • 32 JEFF

    10 12 Отговор
    Хора като тях, знаещи , можещи, смели и непримирими , трябва да имат самочувствие и да се стремят към успех. Не трябва да има и капка съмнение , че ще успеят . Започне ли да се съмнява в способностите си , всеки човек претърпява загуби. Само напред със самочувствие и работа за постигане на целите! Пожелавам им успех !

    Коментиран от #43, #49

  • 33 оня с коня

    12 2 Отговор

    До коментар #17 от "Българка":

    Понеже съвсем невинно грешиш,затова и още по-невинно ще те поправя:НИКОЯ от 3-те Формации които споменаваш не е обявила че ще има Коалиция,ЕДИНСТВЕНО ДБ и "Изправи се" "ПОДАВАТ РЪКА",която пък едвали ще бъде Поета.Естествено както казваш Идеята не е Партиите на протеста да се самоунищожат но след като ПП ГРАБИ С ПЪЛНИ ШЕПИ от Електората на останалите 2 Партии,това няма как да не се случи.А какво призоваваш ти...си е както и да го погледнем ГЛАС В ПУСТИНЯ.
  • 34 Не са службогонци

    15 4 Отговор

    До коментар #22 от "Сметки без кръчмар":

    Гонят финикийски знаци
  • 35 Тоя къде

    7 7 Отговор
    Е учил математика?? Над 50% от хората Не са гласували .къде остават тези гласове? Ако само 20-30%от негласувалите този път изберат Петков то лесно партията им ще поне 40%
  • 36 4444

    12 1 Отговор

    До коментар #26 от "111":

    Явна не си схванал иронията, съжалявам! Имах предвид, че зад външността се крие нещо лошо! Зад думите на Царя се криеше нещо лошо (юпитата), зад широкия гръб на Бойко се криеше нещо лошо и.т.н.
  • 37 Продължава ПОДМЯНАТА !

    13 5 Отговор
    Започват да се пукат балоните за почтеност и честност, Гогов който беше представен за такъв бързо се издъни,ще има и други,а на края ще излезе ,че от ГЕРБ има и по големи мошеници !

    Коментиран от #39

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 JEFF

    4 9 Отговор

    До коментар #37 от "Продължава ПОДМЯНАТА !":

    Нема , нема , неке се роди по-голям мошенник от герберо . Отговарям ти в твоя стил , защото най-вероятно си чалгаджия с пристрастия към ГЕРБ .
  • 40 Петров

    2 4 Отговор
    Прилични разсъждения, но непълни и с погрешен извод. Да допуснем, че онези над 40% гласоподаватели, които отвратени не гласуваха на предишните избори, сега си харесат новата формация и се носочат към урните!
    Като анализираш, погледни отвсякъде!
  • 41 И аз да кажа

    12 3 Отговор

    До коментар #24 от "йух":

    Що, бе? Не е ли истина, че Киро Харварда казва: да работимЕ, да печелимЕ, ще направимЕ, продължимЕ и победимЕ? Нали Боко ви простееше, не го ли чувате тоя как говори? Искате пак от същото, но от нов човек, че ББ ви омръзна. И да е с джувка от Харвард! Що не обърнахте внимание как се хвалеше, че бил от 90-те отличника от курс 900 души? Да ви светна: няма престижни курсове с хиляди курсанти- това е някаква шир- потреба, какъвто и да е етикетът.
  • 42 Грульо

    10 4 Отговор
    Пресилена е еофорията щото пак ще са на отчет в американското посолтво, също както предишните.
  • 43 Айде бе

    11 4 Отговор

    До коментар #32 от "JEFF":

    Нищо подобно- за да надграждаш, да се развиваш и усъвършенстваш трябва смирение и усилие, а не самохвалство и фукня. За мен са агресивни търгаши. Познавах една доста семпла женица, завършила задочно някакво инженерство, която не пропускаше да се препоръчва като инженер дори на опашката за плащане на тока. За мен такава надувка издава комплекси, въпреки че ми е известно, че така ги учат на Запад- да се изказват категорично, дори да не са сигурни в твърдението си
  • 44 Мая

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Стойчо Кънчев":

    Кънчо, твоят господар вече е спукан балон - преориентирай се!
  • 45 XYZ

    5 3 Отговор
    Ей, страшна реколта от тикви тази есен - на първо място в света щяхме да бъдем, ако всичките не се оказаха гнили отвътре !!!
  • 46 Механик

    4 3 Отговор
    Щом дойчевеле се изказват положително за нещо/някой, бъдете нащрек!
    Аз лично, за соросоидни кандидати няма да гласувам. И понеже нямаме други освен такива кандидати, няма да отида да гласувам и няма да се "преброявам". Ще си платя 160 лв глоба и не ми пука!
  • 47 Механик

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Никого няма да препънете! Ще се препънеш ти, когато на зима твой кирчо си покаже соросняшката усмивка и ти затвори кръчмето. Ще опъваш гуша от глад и ще се псуваш за това, че си бил толкова евтино шиле!
  • 48 бай Даньо

    5 4 Отговор
    Петков и Василев изглеждат умни и дано не се заблуждават че има вариант за правителство без ГЕРБ , че се нагледахме на дураци ... Дано не се заблуждават и за тежестта на ДБ в българската политика само защото са се самонарекли умни и красиви. Първото може да са но второто не след като не разбират собствената си безперспективност ( абе просто казано - изчегъртани отдавана заедно с Костов и подобно на БСП, други изчегъртани ... ) , не са и много. ... Изчегъртването свърши. Промяна е възможна и ще има, но така както стоят нещата ще е не революционна а еволюционна. Не пикайте по градинките!
  • 49 Един оптимист

    3 4 Отговор

    До коментар #32 от "JEFF":

    Много ми приличат на юпитата на царя. Чалгарят се провали с връщането на НДСВ, но тези ще го направят успешно.
  • 50 бай Даньо

    3 4 Отговор
    Ето ги наши форумни комундета риват, че промяната за която те риваха от първия мандат на Бойко се случи и ги подмина . Ето ги ТаУмВзе, Майна, Българка, Миризлив пор, JEFF , Грульо, Механик ... все отявлени комундета които истеризиран публиката против "мафиота" Бойко години наред вече и дойде промяната, но се оказа не тяхната промяна , ами ще ривът ...
  • 51 ИзбираТела

    4 2 Отговор
    Каква еуфория бре?
    Познавам, а също така и работя с много хора и никой не го абе за който и да е от натягащите се за власт палячовци-марионетки.
  • 52 007

    5 0 Отговор
    Вcички критики зa "мoдeлa Бoриcoв" ceгa ca чacт oт нaчинa нa дeйcтвиe нa нoвитe кaндидaти дa вoдят бaщинa дружинa, дoри рaдeвoтo прaвитeлcтвo уж чeгъркa a пocлe влизa в бoриcoвитe мeтoди нa рaбoтa. Тези юнаци също. Тoвa ca пoвeчe oт 40% oт прeхoдa пoд упрaвлeниe нa Бoриcoв, нaй-уcпeшнитe. Нoвитe млaди, учили и живeли пo cвeтa, ca вaжни зa прoмянa нa културaтa нa eлитa и нa нaциятa. Дaнo!
  • 53 Матей

    5 0 Отговор
    Много са пъргави и чевръсти,пък и сериозно финансово подплатени,медийните тромби не млъкват да ги венцехвалят и пускат невнятни интервюта.Прословутия глав-прок не се обажда за канадското гражданство,това президент,това КС,специализиран съд и прокуратура,мълчат задружно.Ама все пак друг се е произнесъл,лично американския президент байдън е изпратил поздравителен адрес към радев и петков по случай церемонията за триморието,по което България се поставя на твърди анти-руски позиции.
  • 54 достойнство

    5 1 Отговор
    ДОСЕГА ОЩЕ НИКОЙ НЕ Е ДАЛ ФОРМУЛИРОВКА КАКВА Е ТАЗИ ПРОМЯНА ЗА КОЯТО ГОВОРЯТ.ЗА ФИГУРАНТА И НЕГОВАТА ОПГ ТОВА Е ВЪЗМОЖНОСТТА ДА КРАДАТ КАКТО НИКОГА ДО СЕГА/МИТНИЦИ ,НАД 1000 000 000ЗАЕМИ И Т.Н./ ЗА ТЕЗИ КОИТО ГЛАСУВАХА ЗА ТЯХ/А И ЗА ТЕЗИ КОИТО НЕ ГЛАСУВАХМЕ/ОСТАВАТ ПОСТОЯННО ПОВИШАВАЩИТЕ СЕ ЦЕНИ,ПЕЛНИЯ ХАОС С ПАНДЕМИЯТА И ВИСОКАТА СМЪРТНОСТ ВИСОКАТА ИНФЛАЦИЯ И СТРЕМОГЛАВО КЪМ МИЗЕРИЯТА.ТОВА СА ФАКТИТЕ.
  • 55 САБРИ

    3 0 Отговор
    нов проект на дс , който трябва да замени неуспешния ИТН
  • 56 никой

    5 0 Отговор
    Тоя път няма да гласувам, че много ми дойде, само ще се оглеждам за ...някоя по-дебела сопа.
    Тези двамата са поредните внедрени от цру агенти. трифонофф отказа да го играе марионетка, но тези...тея наистина ли са Българи? Ще ни вкарат в голяма беда заради собственото си благо.
  • 57 мишмаш

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Майна":

    Така е, но колко хора го осъзнават? Повечето са овце, действащи първосигнално, и пак ще гласуват заради празните приказки на поредните подставени лица.
  • 58 никой

    4 0 Отговор
    Той и ББ беше често по телевизията много преди да стане премиер, представяха го едва ли не като супергерой, и "царя" също, но там залагаха на тежкото му минало на емигрант / сякаш тоалетни е ходил да чисти?/.
    Някой хвалят ли го прекомерно по медиите и дават ли го твърде често значи работата не е чиста. Запомнете го най-после, защото ми омръзна държавата да се управлява от агенти на чужди сили, които пет пари недават за народа.
  • 59 ХА ХА ХА

    3 1 Отговор
    КOЛКOТO И ДA КВИЧAТ РAЗНИ ЖЪЛТOПAВEТНИЧEТA И ПCEВДOПРOТECТНИ ПAРТИЙКИ C БOЛШEВИШКИ УКЛOНИ , КOЛКOТO И ДA CE НAПЪВA МOCКOВCКИЯ .РEЗИДИНТ ПРEВРAТAДЖИЙCКИ .... ЖИВ ДA НИ E БOЙКO В НEГO E CПACEНИEТO !