20 Септември, 2021 21:00 2 808 44

Парламентарните избори в Русия: изборите без избор!

  • избори-
  • русия-
  • владимир путин-
  • алтернатива

От края на 20-ти век вотът в Русия никога не е бил алтернативен

Парламентарните избори в Русия: изборите без избор! - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Русия на 17-19 септември се проведе гласуването на изборите за Държавната дума, долната камара на руския парламент, губернатори, депутати от регионално и градско ниво. Основният ден за гласуване беше в неделя, 19 септември. Избирателната активност на изборите за Държавна дума в цяла Русия е 51,68% в сравнение с 47% от миналите избори. Данните след изчисляване на 99% от протоколите на районните избирателни комисии показват, че пет партии преминават в Държавната дума: "Единна Русия" печели 49,83%, Комунистическата партия на Руската федерация - 18,94%, Либерално -демократическата партия - 7,51%, „Справедлива Русия - патриоти - за истината“ - 7,47%, партията „Новите хора“ - 5,33%. Тези партии преодоляват петпроцентната бариера и предварително влизат в новия свик на Държавната дума.

Изборите в Русия от края на ХХ и началото на ХХI век никога не са били алтернативни. Още след 2000 г., когато Владимир Путин дойде на власт, политическото пространство на страната започна да се контролира от Кремъл буквално до най -малките подробности. Ако преди 2014 г. все още можеше да има някакви илюзии относно присъствието на опозицията в парламента, то след почти единодушната подкрепа от всички партии, представени в Държавната дума, анексирането на Крим, тези илюзии се разсеяха сами. «Играчите» са едни и същи – "Единая Россия", (същата, само че е "Справедливая Россия"), КПРФ на Зюганов, ЛДПР на В. Жириновски. Всички парламентарни партии се контролират от едно място - офисът на заместник -началника на администрацията на президента Сергей Кириенко, уредник на вътрешната политика. Всички други, които участват в уличната политика и се обявяват против правителството - а това е иновацията на изборите през 2021 г. - са сред „екстремистите“ и по новия закон не могат да участват в изборите. Ето защо преди изборите Русия обвини западните дигитални компании в намеса в изборите и ги принуди да премахнат приложението „Навальний“ от виртуалните магазини. Повод за това е, че фондация „Навални за борба с корупцията“ признавана като „екстремистка организация“. Според Роскомнадзор и Генералната прокуратура на Русия приложението съдържа „съдържание, забранен контент в Русия“ и „който позволява да се намесвате в изборите“. В навечерието на изборите Роскомнадзор обвини американските IT компании Google, Apple, Cloudflare и Cisco, че помагат на Smart Vote да заобиколи блокадата. Ако чуждестранните компании не спазват изискванията за спиране на помощта за „Интелигентно гласуване“ (от Навалальний), това ще се счита от руските власти като „чужда намеса в изборите“, заяви Роскомнадзор. Съдът в Москва постанови, че търсачките трябва да премахнат „Интелигентно гласуване“. Yandex се съгласи, но Google не. Съдебните изпълнители дойдоха в офиса на компанията в руската столица.

Москва гласува и в анексирания украински Крим, където са отворени избирателни секции. В някои области на Донецка и Луганска област Русия насърчава така нареченото „електронно гласуване“ или организира транспортирането на лица, получили руски паспорти до територията на Русия.

По този начин списъкът на избирателите извън Русия е разширен. Жителите на окупираните от Русия области на Донецка и Луганска области (ORDLO) сега се присъединиха към притежателите на руски паспорти от Крим, Абхазия, Южна Осетия и Приднестровието, райони наречени като "електорални султанати". Според Радио Свобода, Кремъл се стреми да използва изборите не само като демонстрация на подкрепа на политиката на Путин от огромното мнозинство от руските граждани, но и като инструмент за „пълзящо анексиране“ на чужди земи.

В окупираните райони на Донбас бяха открити 225 т.н. "информационни центрове", които по идея би трябвало да консултират местните жителите по процедурите за електронно гласуване, особено за тези, които не можаха да заминат в Ростовска област да гласуват офлайн. Това са основно възрастни хора, за които нивото на "електронното им образование" е под нулата. Разбира се, че «консултантите» ги съветваха за коя партия да гласуват, превръщайки по този начин т.н. "информационни центрове" в избирателни секции. Освен това, властите на ДНР и ЛНР организираха пътувания с повече от 800 автобуса и 23 влака до Ростовска област с цел жителите на окупираните територии с руски паспорти могат да гласуват за кандидатите в Държавната дума на Руската Федерация. Като цяло, по официалните данни от Донбас си подадоха гласовете около 130 хиляди жители на Донбас от 600 хиляди, получили руски паспорти преди това, т.е. 1/3 част. Разбира се, че хората получаваха паспортите не за да гласуват, а за да си намерят работа в Русия, обаче всички гранични пунктове на руско-украинската граница бяха затворени и само организирани групи с автобуси и влакове можаха да попадна на територия на Русия до избирателните секции. Основните лозунги бяха – "Донбас избира пътя с Русия", "Гласувайте за Държавната дума на Руската Федерация – това е нашето бъдеще, надежда за по-добър живот". Хората пътуваха с «радостни лица» и с пликчета за храна с вафли, козунаци, бутилка с вода и мокри салфетки.

Жителите в анексирания Крим не проявиха особено желание да гласуват, по причина, че не очакват нещо да са промени. «Само обещания» и нищо друго, казват някои от тях. И това не е за пръв път. Една от жителите в Крим каза, че ще отиде да гласува, но само не за «Единая Россия». Примечателно, че предишните «херои» на Крим – Наталия Поклонская, бивш Генерален прокурор на Крим и депутат в Държавната дума, заради това, че тя не гласува за пенсионната реформа, не бе включена в избирателните списъци, а като компенсация и предложиха пост на посланик на Русия в африканската Кабо- Верде. Ветеран от „Кримската пролет“, Олга Тимофеева, заместник губернатор на Крим: именно тя лансира известния мем на полуострова за „камъните от небето“. На трицветния колор на билборда са били написани нейните думи: „Какво следва?“ И тогава нека камъни от небето, ако сме в Русия"! И какво следва? "Камъни от небето" паднаха на главата на самата Тимофеева и тя също не бе включена в избирателните списъци на родната и партия "Единая Росия". Така нареченият народен кмет на Севастопол по време на «кримската пролет», Алексий Чалий, също остана извън голямата политика. Още през 2014 г. той седеше на маса до Путин, когато в Кремъл подписваха «присъединяването на Крим» към Русия, а сега дори не се кандидатира за Държавната дума. По думите на кримския политолог Евгения Горюнова "Всички тези хора вече са използвани материали. Ще наречем имена на нещата: те вече не са интересни, те трябва да бъдат променени“.

”Кримските телевизионни канали предоставиха мощна информационна подкрепа на „Единна Русия”. Например, Лиля Веджатова, ръководител на проруския кримско-татарския телевизионен канал „Миллет», създаден на полуострова от руските власти, говори открито за кого трябва да се гласува и призова за „подкрепа за нашия държавен глава и нашия президент“. Обаче независимо от това, бившият депутат от кримските татари Руслан Бальбек няма да се кандидатира за депутат. Това предполага, че руснаците напълно изравняват кримскотатарския фактор, всъщност извеждат кримските татари от политическата сфера.

Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна наложи първите санкции във връзка с незаконните руски избори в окупирания Крим и Донбас. Това съобщи секретарят на Съвета Алексий Данилов на брифинг на 17 септември. „Санкциите бяха наложени на първите хора днес. Днес имаме 53 членове на териториални избирателни комисии и 33 кандидати за Държавна дума под санкции. Забравих да подчертая, че е много важно - седем служители на Федералната служба за сигурност на Русия, които бяха пряко замесени в отравянето на Алексей Навални. Те също попаднаха под санкции днес", каза той. Данилов подчерта, че този списък е първоначален: „това са вече установените, ще има още“. Днес имаме информация за някои граждани на Франция, Венецуела, Сърбия и други страни, които желаят да дойдат, да речем, като наблюдатели на тази територия. Настоявам още веднъж: всички те, без изключение, въпреки факта, че ще бъдат под някакъв дипломатически или друг имунитет, под санкциите на страната ни “, каза той.

Министерството на външните работи на Украйна излезе с официално изявление, в което се казва, че „провеждането на избори от Руската федерация на територията на временно окупираната Автономна република Крим и град Севастопол е незаконно и резултатите от тях няма да имат правни последици. Участието на украински граждани, живеещи на временно окупираните територии на Донецка и Луганска области, както и почти 1,5 милиона избиратели, които в момента живеят във временно окупирания Крим, значително ще изкриви резултатите от изборите за Държавна Дума на Руската федерация и като цяло поставя под въпрос тяхната легитимност. Всички участници в организирането и провеждането на незаконно гласуване във временно окупирания Крим, както и организирането на участието в тези избори на украински граждани с незаконно издадени паспорти на руски граждани на временно окупираната територия в Донецка и Луганска област ще носят отговорност съгласно украинското законодателство". Украинското външното министерство призова чуждестранните държави и международните организации "категорично да осъдят незаконните действия на Русия, ясно да декларират непризнаване на резултатите от изборите на временно окупираните територии на Украйна и нелегитимността на така формираната Държавна дума, да засилят политическия и дипломатическия натиск върху Руската федерация, включително чрез разширяване на санкциите срещу нея."

Генадий Друзенко, председател на борда на Центъра за конституционно моделиране каза пред Радио Свобода, че Украйна може да прибегне до определени демарши, за да демонстрира позицията си на Запад, но не е факт, че това ще има положителни резултати. За съжаление, Европа показа, че не реагира на практиката, когато руски депутати се избират от анексирания Крим, а сега и Донбас. Обаче трябва да се разбере, че тези руски депутати в международните мисии са нелегитимни, защото се избират от хора от окупираните територии. Украйна трябва да убеди световната общност в нелегитимността на избраните по този начин руски депутати и непрестанно да призовава чрез ООН, ОССЕ относно незаконността на провеждането на избори на окупираните територии.

Автор: Майкъл Розенберг, политолог (САЩ)


Поставете оценка:
Оценка 2 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мислещ

    14 27 Отговор
    Значи и там почти като тук. На първите две места комуняги, на следващите соросоиди, но поне има и патриоти (Освен ако не са като нашите трима глупаци, дето патерици на тиквата), макар и с ниски проценти. А тук само комуняги и соросоиди.

    Коментиран от #8

  • 2 Вова император

    46 6 Отговор
    Вова е ИНСТИТУЦИЯ! Вова е непреходен и вече! Преклонете се пред Вова 6-ти. Следващият Вова ще е по-млад и по-висок, за радост на женската аудитория, а не като наша Тиква, по-дебел и по-прост.

    Коментиран от #14

  • 3 az #Победа76

    58 7 Отговор
    Нормално! Когато не става каквото каже Вашингтон, същият насъсква всичките си кучета срещу обекта на атаката! Медии, НПО-та, "специалисти" наблюдатели, всякакви "разбирачи", терористи.... Това наблюдаваме и сега след изборите в Русия. Атаката на Вашингтон срещу руснаците ще продължи...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Каскетя

    4 21 Отговор
    Тез пък кви избори имат ?!!! 1 от 1

    Коментиран от #10

  • 6 ясновидец

    51 7 Отговор
    Путин забрани задължителната ваксинация с отровните ваксини и заби пръст отзад на гей билтс и сатанистите от фед резерв!дано той и Тръмп докарат нещата до край!

    Коментиран от #26

  • 7 За Русия

    35 4 Отговор
    с любов !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 8 Учете се

    7 47 Отговор

    До коментар #1 от "Мислещ":

    Разликата е че тука вместо да гласуват за ГЕРБ която щеше да направи коалиция и да извади България от блатото на Радев, българите гласуваха за чалга шоуто, което ни затлачи още повече с политическата си негодност.
  • 9 Ники

    4 15 Отговор
    Като в България
  • 10 Като туземци

    32 1 Отговор

    До коментар #5 от "Каскетя":

    А в България за трети път ще правите избори 1 от 0. Толкова си можете.

    Коментиран от #15

  • 11 Седесарят.

    46 5 Отговор
    Най голямата, демокрация е в Русия..!!.Скапаните,германци,избират Некви плъшоци ..Хаха,Християнкомунисти,или подобни..Русия е велика сила..!!
  • 12 Пипо

    36 1 Отговор
    Джамбазденис да не е прегракнал?Не чувам пискливо лаене напоследък?
    Сигурно пълни тази нощ ведрото с по.мия и утре ще я лее на воля.
  • 13 ТаУмВзе

    46 4 Отговор
    Краварите Директно си Фалшифицираха и Купиха изборчетата. Бонус имаше разстреляни в Капитолия! Кое, че нещо лаят?
  • 14 Каскетя

    4 26 Отговор

    До коментар #2 от "Вова император":

    ... като се подмлади и разкраси, ще има имиграция в обратна посока -американци към Русия :) щото сега руснаците все гледат да бягат ..от Вовата де
  • 15 Каскетя

    4 20 Отговор

    До коментар #10 от "Като туземци":

    ти въобще знаеш ли какво съм написал ? коментарът ти няма никаква логика ,но е простимо за болшевик (което е под-туземец)

    Коментиран от #19

  • 16 Стефан Петров

    35 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки,
    Вие от сайта за глупаци ли ни вземате? Я ми обяснете как широкия спектър от гледни точки е само антируски? В Русия стават доста положителни неща, имащи дори световно значение, но у нас не се пише и говори за това, докато някакъв техен проблем се раздува до галактически размери и му се придава огромно значение.

    Коментиран от #28

  • 17 пешо

    30 1 Отговор
    друго си е да можеш да избираш между к.овачки, п.еевски, г.ергов, п.рокопиев и пр.!
    това е избор, нее като в раша!
  • 18 пациент

    27 1 Отговор
    "Примечателно", как не сте си направили труда дори да преведете пасквилчето като хората!
    а от къде сте го копирали, защо не си признаете? или ви е срам, а "екипа"?
    и не трийте, сами сте се вкарали в това положение. имайте поне малко достойнство. ;)
  • 19 Дименцио

    3 7 Отговор

    До коментар #15 от "Каскетя":

    Интелектът ти е недостатъчен да разбереш какво съм написал. Или си минал първи клас с връзки или те е ударила комунистическата дименция.
  • 20 ген Столти

    17 1 Отговор
    Абе хора, каква е цената не ел.енергията, а на сащската демократична газ, а, а.
  • 21 ДаЗдраПерМа

    11 1 Отговор
    умното гласуване на Навални без Google, Apple, Cloudflare и Cisco е дупката на геврека
  • 22 Отоплител

    17 1 Отговор
    От материала разбрах, че в РФ е въведено и електронното гласуване.Разбирам това от американски автор. Нашите средства за масова информация са по зле от Северна Корея.
  • 23 gggw

    19 1 Отговор
    високо се цени умението да изсипеш 20 листа опорки против Русия, като цялата теза се събира в 2 изречения.. така се издигаш професионално на Запад.. който иска да пробва и ще види, че не е трудно
  • 24 gggw

    13 1 Отговор
    и фактите се издигат.. нужно е всеки ден да има по една такава статия, без значение източника.. така се печелят пари от НПОтата
  • 25 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    17 1 Отговор
    Ние да си гледаме нашите ИЗБОРИ !

    Коментиран от #27

  • 26 факти

    2 15 Отговор

    До коментар #6 от "ясновидец":

    Мишо не е забранил,просто руснаците не искат да се бодат с руската отрова "пътник 5"
  • 27 Рико

    2 21 Отговор

    До коментар #25 от "СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !":

    В България може да е всичко, но партия Единна Шопландия няма. Няма сепаратистка партия. Самото име на партията "Единнна Руссия" я прави сепаратистка! Това не е партия на федерацията, партия на един субект от федерацията е. А другите? И във вашата т.н. държава на никого не му прави впечатление!? Утре ще има партия Единен Татаристан, логично е да има, нали. Това партия на цялата федерация ли ще бъде? С руската арогантност предпоставяте мрачно бъдеще за т.н. РФ. И после от Андромеда ще са ви виновни.

    Коментиран от #37

  • 28 Рико

    3 15 Отговор

    До коментар #16 от "Стефан Петров":

    Стефане, погледнах в Укипедия : федерацията се състои от 85 субекта, изредени са републиките(22). Там "Русия"не фигурира. Няма такова животно "Русия". Престанете с това "Русия".

    Коментиран от #39

  • 29 хамсал

    13 0 Отговор
    Абе Каскета как го избраха тука? Кой му беше опонент?
  • 30 vinety$

    5 0 Отговор
    Да не забравите да угасИте ламбите довечера у офисо, че пара струва току.
  • 31 Сатъра на Хана

    1 4 Отговор
    ДРУГАРИТЕ НИ КОМУНИСТИ ОТ КПРФ СА ВТОРА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА. НА ДРУГИТЕ ИЗБОРИ ЩЕ ПОБЕДИМ ЕДИННА РУСИЯ И ПОЧВАМЕ С ЧИСТКАТА НА РЕНЕГАТИТЕ КАПИТАЛИСТИ КАТО НАВАЛНИ И ОЛИГАРСИТЕ
  • 32 Статия написана от името на Американец

    11 1 Отговор
    За Изборите в Русия??? Снимката фото монтаж??? Няма да има Майдан в Русия и Цветни революции!! Това е положението, пазят си Държавата!! Друго не сее и очаквало да бъде написано по повод изборите!! "Доброжелатели" Много!!
  • 33 Въпросче

    12 1 Отговор
    А в България какъв избор има ?
    Има само турско-американски партии одобрени от натото. Ако някаква различна партия се кандидатира за избори соросоидните ни медии не я забелязват, а институтите на Сорос (ЦиРейУ) пускат орди от тролове да я плюят.
  • 34 Сатъра на Хана

    7 2 Отговор
    НИКОЙ НЕ КАЗВА ЧЕ ИЗБУХНА ВУЛКАНА НА ОСТРОВ ГРАН КАНАРИЯ И ЧЕ АКО ЕДНОТО МУ РАМО ПАДНЕ В АТЛАНТИКА КАКТО Е ВЕЧЕ ОТЦЕПЕНО ... СПОРЕД ОПТИМИСТИТЕ ЦУНАМИТО В НЮ ЙОРК ЩЕ Е 20МЕТРА , А СПОРЕД ПЕСИМИСТИТЕ 150 МЕТРА
  • 35 Хайван Костофф

    9 1 Отговор
    Затова пък ние, соросоидите подкрепяме единият процент, който би взел нашия агент, Алексей Наебал.ни, ако не бе у пандиза! Урана, господа!😁😁
  • 36 ДжафДжаф

    10 0 Отговор
    Що мангизи потрошиха за организиране на активни мероприятия против Путин и Русия, а ефекта точно обратен. То не беше преврат в Украйна, отровителски мисии по отношение на Скрипал и Нвални, обвинения по адрес на Путин в абсолютно всички смъртни грехове описани в библията! Отваряш поредната соросоидна медия и четеш за тежкото заболяване на Путин, което предполага неизбежна смърт в рамките на следващите 2-3 месеца! На другият ден, пак в същата медия пък четеш за Алина Кабаева и един куп извънбрачни деца на Путин! Седиш и се чудиш: тоя Путин в крайна сметка ще умира ли или ще продължава да прелюбодейства и да се размножава!! Така или иначе е ясно, че колкото повече притискат Русия, толкова руснаците се консолидират около Путин! За "ЧЕСТНИТЕ" американски избори пък няма кво да говорим! Питайте Тръмп, а той все пак беше Президент!!!
  • 37 Само питам

    9 0 Отговор

    До коментар #27 от "Рико":

    Партия "Единна България" те дразни нещо.Ти от "Обединени македонци" ли си или от " Либерална Тракия"?Джеендъра у соросоида мирише и от Порто Рико.
  • 38 Реалист 2

    10 0 Отговор
    " В изборите в Германия ще участват 47 партии и обществени движения, 6000 кандидати и 60,4 милиона избиратели, като присъстват само 4 международни наблюдатели. Докато в Русия имаше 245 международни наблюдатели от 59 държави по света, 10 международни организации и 57 дипломати от дипломатически мисии, акредитирани в Москва ," каза Захарова.

    Колко по-прозрачни да са изборите в Русия ?
  • 39 Ха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "Рико":

    Космосът се състои от неизброими количество галактики мъглявини и т.н.Но всички знаят ,при е Космос и без помощта на Уйпедия.

    Коментиран от #40

  • 40 Ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "Ха ха":

    Космосът се състои от неизброимо количество галактики, мъглявини ,съзвездия.Но всички знаят что е Космос и бе помощта на Уйпедия.Благодаря на Андроид.
  • 41 терса

    6 0 Отговор
    Как им се иска Путин да е виновен за нещо, те си искат САЩ, ЕС,НАТО и др, човек като пияницата Елцин!
  • 42 косача

    7 0 Отговор
    С нетърпение очаквам времето, когато Путин ще слезе от власт и на неговото място ще дойде човекът, който ще определи ясно и ще даде на Западните Терористи да разберат, че и най-малкото предизвикателство подобно на това в Украйна ще им донесе такива главоболия, при които държавата дръзнала това ще престане да съществува.

    Тогава противниците на Путин на Запад ще леят горчиви сълзи и ще се молят да оцелеят в идващото време на масови кланета, извършвано в собствените им държави от собственият им народ.
  • 43 Олга

    5 0 Отговор
    Нищо друго не ви остава да разделите мъката си и разочарование с клавишите. Поръчката от озъбения Запад за осакатяване на избори в Русия се провали тотално. Плачете в догонка, плачете, а керванът върви в нужната посока. Противоположна от вас.
  • 44 Точен

    1 0 Отговор
    Путин пак печели. И винаги печели. САЩ губят все повече позиции в света. Змията е най-опасна, когато умира.