Last news in Fakti

22 Септември, 2021 10:00 3 707 33

Най-могъщата жена в Европа си тръгва. Коя е Меркел?

  • германия-
  • ангела меркел-
  • канцлер

Сред рецептите за успеха на Ангела Меркел несъмнено спада и усетът ѝ за настроенията в обществото, който върви в комбинация с политическа гъвкавост

Най-могъщата жена в Европа си тръгва. Коя е Меркел? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Парите и блясъкът не я привличат. Тя не е визионер, нито революционер. И все пак: никога не подценявайте Меркел! За да се превърнеш в най-могъщата жена в Европа, е нужен много силен инстинкт за власт.

Ангела Меркел прилича на сфинкс. Коя е тази жена? Въпреки че цели 16 години тя заема канцлерския пост, все още не може да се намери прост отговор. По-лесно е да се каже какво не е: Меркел не е нито хладна и безчувствена физичка, нито пък някаква всеотдайна добрячка, израсла в дома на пастор. Меркел не е и някаква снежна царица, минаваща през труповете на конкурентите мъже, уж застлали целия ѝ път нагоре в политиката. Тези конкуренти сами си бяха виновни за пораженията.

Сравненията със сериала "Къща от карти" също не вършат работа. На Меркел сякаш ѝ е съвсем чужда насладата от отмъщението. Парите и блясъкът също явно не я привличат. Дори нейните политически противници не биха посмели да кажат, че Меркел може да се корумпира. Една жена, която в берлинския супермаркет сама слага в количката си вино и тоалетна хартия, очевидно е стъпила здраво на земята. Меркел е пълната противоположност на популистите от всевъзможни разцветки.

Всички те си отидоха. Меркел остана.

И все пак: никога не подценявайте Меркел! За тази поука скъпа цена платиха не само редица нейни конкуренти в Берлин, но и някои особено трудни събеседници на международната сцена като Силвио Берлускони, Ярослав Качински, Доналд Тръмп. Всички те дойдоха и си отидоха, а Меркел остана.

Но да се превърнеш в най-могъщата жена в Европа - за това е нужен много силен инстинкт за власт. Властта на Меркел обаче не е мускулеста и доминантна. В нейния арсенал липсват пиперливите изказвания, удрянето по масата или вдъхновените речи. Меркел е благонадеждна, прецизна, невероятно старателна и винаги добре осведомена: благодарение на всичко това тя обикновено решава проблемите с прозорливост, прогнозирайки възможния финал. Познава всяко досие до последната запетайка, а това направо докарва до бяс мнозина, на които им се е налагало да преговарят с нея.

Сред рецептите за успеха на Меркел несъмнено спада и усетът ѝ за настроенията в обществото, който върви в комбинация с политическа гъвкавост. Тя може рязко да смени курса, когато вятърът се обърне. Точно това стори, когато каза "не" на ядрената енергия и на наборната военна служба. През 2017 година Меркел разчисти пътя и пред еднополовите бракове, когато уж мимоходом отмени партийната дисциплина при гласуването на своята фракция в Бундестага и така превзе един от последните консервативни бастиони. Но на самото гласуване лично тя беше против. Което е класически пример за "метода Меркел": превключвай бързо и винаги се питай какво може да се прокара политически и с чия помощ.

Ангела Меркел не е визионер

Канцлерката няма да бъде запомнена като обсебена визионерка, а като гарант на стабилността във времена на кризи и обществени поврати. Бихме могли спокойно да ѝ припишем мотото на Чърчил "Никога не пропилявай една добра криза!", защото Меркел съумяваше да повдигне авторитета си с всяко ново международно предизвикателство. Особено в чужбина.

Към края на мандата ѝ либералите в Америка дори я обявиха за последната защитничка на свободния свят и за най-могъщия противник на Доналд Тръмп. В частни разговори по темата самата Меркел обаче най-много да поклати глава – и толкова. Защото всеки, който я е наблюдавал по време на безбройните срещи на най-високо равнище, добре знае, че тя действа по-скоро като посредник, а понякога се оказва и последната инстанция. Тя е човекът, който след цяла нощ преговори в крайна сметка успява да помири различните позиции, за когото компромисът не е признак на слабост, а единственият път да се върви заедно напред. Пък било то и със съвсем ситни стъпчици.

Опасна липса на сериозен дебат

Меркел не е революционерка, която дава тласък на нови идеи. Тя се отнася подозрително към всякакви визионерски пориви или гръмки слова и се грижи за стабилността. Но редом с това се превръща и в управител на застоя и всъщност носи част от отговорността за опасната липса на сериозен дебат в тази страна. Там, където общественият център става прекалено сговорчив и нерешителен, задължително укрепват радикалните периферии. Когато в едно общество се взимат решения, които уж нямат алтернатива, тогава на терена излизат фалшиви алтернативи.

През 2015 година Меркел неочаквано зае съвсем ясна политическа позиция и реши да не затваря германските граници за бежанците, но в крайна сметка не успя да наложи една хуманна общоевропейска политика по отношение на бежанците.

Разказват една история от младините на Меркел: как в час по плуване стояла на триметровата дъска над басейна до последния момент и скочила едва когато ударил звънецът за междучасието. В най-последния момент, когато учителят все още може да ѝ признае скока. В големите политически кризи Меркел също обикновено "скача" в най-последния момент – надявайки се навярно, че проблемът може да се реши от само себе си.

Но при две големи кризи тактиката ѝ не даде резултат. Сегашната пандемия безмилостно разкри факта, че реформите в Германия буксуват, а страната не е в състояние да реагира на кризи. Пред лицето на климатичната криза стратегията на Меркел да изчаква, да се колебае и да отлага също се провали по целия фронт. Изгубените години вече не могат да се наваксат, те стоварват върху следващия канцлер или канцлерка отговорността за болезнени решения, за да се предотврати най-лошото.

Слизайки от политическата сцена, Меркел ще постигне и един успех, който не се удаде на никого от нейните политически предшественици: тя сама и доброволно предава властта. Нека не забравяме обаче, че през есента на 2018 година заради лошите резултати в провинциалните избори тя попадна под силен натиск и беше принудена да се откаже от председателския пост в ХДС, само и само за да оцелее като канцлерка до края на мандата си. А Анегрет Крамп-Каренбауер - наследничката, посочена тогава от Меркел, просто беше поставена пред свършен факт. За Крамп-Каренбауер в крайна сметка нещата се закучиха. Не и за Меркел.

ХДС е на ръба на пропастта

След 16 години Меркел на кацнлерския пост обаче партията ѝ е изправена на ръба на пропастта. Ето защо, противно на обичая си, в последната си реч пред Бундестага тя се намеси в предизборната борба и даде рамо на кандидата на ХДС/ХСС Армин Лашет – сигурно, след като трезво е преценила опасността някой ден учебниците по история да пишат, че в края на управлението си е довела левицата на власт.

Управлението ѝ приключва така, както започна: трезво, без патос и навярно до последния ден изпълнено с непрестанен труд. Трудно е да си представим, че по подобие на своя предшественик Герхард Шрьодер тя ще отиде на заплата при някой богат деспот. Или пък че по подобие на Хелмут Кол, макар и в пенсия, ще продължи да се бори срещу всички, поставящи нейната самооценка под въпрос. Плановете на Меркел за времето, след като сдаде властта, звучат по типичния за нея начин – трезво и без суета: "Първо малко ще поспя, после ще видим".

Макар че последният ѝ ден в канцлерството може доста да се поотложи. След миналите избори за Бундестаг бяха нужни цели четири месеца, за да се сформира правителство. Така че като нищо тазгодишното тържествено новогодишно слово отново да бъде поднесено от Ангела Меркел.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 666

    36 4 Отговор
    Бабата си заминава!!!!

    Коментиран от #33

  • 2 Верно ли

    43 3 Отговор
    Чудесно! Направо да взима либералната сган и да излитат за Марс!
  • 3 Браво

    16 40 Отговор
    В България много мъже в политиката, а ни един не може да стъпи на малкия пръст на госпожа Меркел. Да е жива и здрава жената, да е щастлива и да се отдаде на заслужена почивка

    Коментиран от #28

  • 4 38г844

    57 3 Отговор
    Тази която докара талибаните в европа под заспалите погледи на еврогейовете и която ни натресе лумпените от герп и тиквата.
  • 5 гадно

    40 2 Отговор
    Никога не е късно да станеш за резил. С решенито си което наложи на ЕС за приема на брадатите лекари и инженери всички плюсове от управлението й преди това избледняха.
  • 6 истина е

    42 2 Отговор
    Каква мощ ,щом се прегръщаше с най-големият престъпник на България
  • 7 Искам

    3 22 Отговор
    Меркел за министър-председател на България
  • 8 Деян Икебаната

    15 2 Отговор
    Първо, нали- не може да сме сигурни, че говориме за жена, на следващо място- агент на ЩАЗИ, т.е. могъщо е ЩАЗИ и трето- кво ще кажете за първото.
  • 9 az #Контрапропаганда

    11 1 Отговор
    Най-могъщата жена в Европа е Валентина Матвиенко.
  • 10 Анонимен

    18 1 Отговор
    Това не е, онова не е. С други думи е едно нищо - слуга на чужди сили.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Въпрос на гледна точка и цели

    23 1 Отговор
    Меркел на първо място подкрепяше мафията в БГ! Демек ако имаме Гешеф, Пеевски, Доган, Маджо и сие все още, то това е и заслуга на Меркел. Те купуваха от мутрата държавните интереси на безценица.
    На втори място тази жена веднъж не удари по масата за нещо. Лежа е на стари лаври, плямпа е на общи приказки и сакън нещо да не заеме по-силна позиция по някой въпрос, за да не засегне някой. И така всичко си вървеше индиректно, от структурите. Просто Германия след Шрьодер беше една невероятно мощна държава, с етикет "направено в Германия", известен в цял свят. Е... 16 години по-късно държавата не е по-добре. Може би едно от добрите неща е използването на ВЕИ (около 50% от нуждите). Но като погледнем как се извадиха от строя атомните централи, то техниъе мощности сега се покриват до голяма степен от Газпром... Абе и там се провали. Цените на ток/газ затова в момента се надуват. Провал. Пълен. Един Китай за 11 години стана водещата световната сила. А беше на светлинни години от Германия преди Меркел...
    Та относно тази жена... нищо специално не е направила, просто изпълняваше заповедите на Ционистите.
  • 14 Gowo

    19 2 Отговор
    Меркел е отговорна за това Толупа да краде необезпокоявано.Имсше пълната му подкрепа.
  • 15 мразим това бабе

    15 1 Отговор
    как не ви е срам да я определяте като могъща тажи празна душа !!! това не е човек а някакво същество служещо на злите сили превзели нашата планета но щом я хвалите така означава че и вие служите на същите господари ! могъщи бяха сталин и хитлер а тази отвратителна жена е нищо повече от неизхвърлен боклук който си мирише и мирише все повече и повече !!! и заради нея българия няма един осъден политик за корупция !!!
  • 16 Истината днес

    15 0 Отговор
    Не е съвсем без корупция ..немците коментират че притежава цяла улица с сгради в берлин...отделно и в немската политика има много корупция но не така нагла като в България
  • 17 свидетел

    13 1 Отговор
    Дойчланд е една опозорена и зависима държава, предала делото и заветите на Хелмут Кол ! тая фуста и на погребението си не искаше да види ! а дойчовците стават все по-зависими от Сорос и джендъризма, за жалост......
  • 18 един от многото

    16 0 Отговор
    Тази която напълни Европа със всякаква паплач! Ето тази е Меркел!
  • 19 ПСР

    6 0 Отговор
    Могъща е германската икономика.Меркел е едно отражение на държава с правила,закони,силни финанси,инфраструктура и хора-потрудили се и преди нея.
    Огромна антипатия имам към нея,покрай 12 годишната подкрепа за Боко и хунтата му.Както и към тотално налаганата от нея политика на хегемония и икономически Четвърти Райх в Европа.Плюс демагогията-много сме за"демокрация,права,закон",ама нашето момче ББ е идеален....Много сме за санкции срещу Путин,ама без Северен поток 1-2,не можем....Европа била стара,християнска демокрация,но всичко живо от Света,било добре дошло.Много сме били за У Краина,ама без Северен поток,кво праим?!Ей такиви ми ти работи.
    Същата като баба си.Гледала старата,как съветската армия шета из Берлин и била погнусена."Как допуснахме и какво правят тези варвари в нашия град?!",се възмущавала тя....може би нечувала,за месец юни,1941 г.
  • 20 Щази

    3 0 Отговор
    Могъщя, като лекоатлетките от ГДР.
  • 21 Просто човек

    7 0 Отговор
    Гадната бабичка, дето напълни Европа с емигранти...Гадната бабичка,дето крепеше режима на Мутрата у нас...Да се маха...Вещица
  • 22 Пучо Капучо

    5 0 Отговор
    Ето, че освен обичайните си пасквили, от Дойче Зеле можели да пишат и сладникаво- блудкави статийки, с които целят не просто да разчувстват човек - те направо го разплакват. По-големи глупости скоро не бях чел. А бабичката си беше живо бедствие за Европа...и България. Ще мине време и съвсем ясно ще си приличат зулумите, които тази проклета жена остави в наследство за континента.
  • 23 XYZ

    8 0 Отговор
    Българите не харесват Меркел - тя и нейните съпартийци подготвиха и поддържаха негодника Борисов 12 години!
  • 24 определено

    5 1 Отговор
    най-слабият канцлер в съвременната немска история
  • 25 Хаджи Генчо

    8 0 Отговор
    Меркел е най- нефелният политик. Никога нищо не е зависило от нея. С безличността си, безизразността и с татрузенето си личността й създаваше чувство за спокойствие и сигурност. Чувство за отговорност и загриженост. Но решенията се взимат другаде.
  • 26 Павел пенев

    8 1 Отговор
    Меркел действително е могъща жена. Успя да срине немската икономика и да промени генетичния код на германците с турско-арабски.
  • 27 не може да бъде

    2 0 Отговор
    Дали Меркел е била най-могъщата жена е спорен въпрос.Също е спорен въпросът дали е взимала правилни решения по най-важните въпроси и за Германия и за Европа.Затова може да се спори доста защо се е задържала толкова години на власт.Според мен.на първо място е била удобна за тези,които доскоро командваха безцеремонно и уверено -САЩ!И на второ място,удобна е била и за германците с умението да превива гръб пред САЩ и да извоюва предимства за германците под формата на компромиси!?Но сега всичко и всички се намира/т в различна ситуация и Меркел не се вписва в нея/като изключим това ,че тя е и доста поизхабена/
  • 28 5ко

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Браво":

    Да бе, голяма работа е. А гледал ли си в нета как танцува голичка, на почивка, в Гърция? Може би под давление на алкохола. За нея Кол, разочарован от политиката й беше казал: - Само като си помисля, че на времето съм я учил как се яде с вилица и нож. . .
    Как наводни Европа с "мигранти" и последиците от това, какви ли още ще бъдат? За другите й "ползи" няма да споменавам Много е заслужила ома шМеркел.

    Коментиран от #30

  • 29 гост

    2 0 Отговор
    МЕРКЕЛ Е ПОДЛОГАТА НА СОРОС !!!
  • 30 100ян

    1 6 Отговор

    До коментар #28 от "5ко":

    Как е танцувала и какво е пила си е нейна лична работа, така й е харесало, така е направила. Тя е един световен лидер мислещ за нацията, която я избрала за канцлер, вкарала мигранти, защото някой трябва да работи в най голямата икономика в Европа, тези мигранти раждат деца, които учат в немски училища, придобиват професии и утре ще са зъбчето на зъбното колело задвижващ икономиката на Германия. Простия българин се мисли за по умен от умния немец, виж се ти къде си, къде са немците
  • 31 Тази крадла на чужди мъже....

    1 0 Отговор
    Е най големият враг на България,след партията и тъпунгера-толуп,който е нейното дяволско творение....Заслугите и ще влезнат в историята при Василии българоубиеца,Сен Клер и Чърчил....
  • 32 Професор

    2 1 Отговор
    Не. Не може да е вярно! Кажете ми, че е фейк нюз! Моля ви! Откакто прочетох тази новина не съм ял, не съм спал, обливат ме ту горещи, ту студени вълни и не мога да дишам. Задушавам се... Без Меркел аз оставам сирак! Героинята, която вкара милиони бесни ислямисти, които да колят собствения й народ по мегданите... Лидерката, която от християн-демократка стана зелена социалистка и изкорени полетата със слънчогледи, за да ги замени със слънчеви батерии! Визионерката, която спря атомните централи в Германия и после разбра, че захранващото й напрежение става 0 веднага щом се заоблачи, процес който тя нарече "климатични промени" и ни помоли да правим повече аборти за да се борим по-ефективно с глобалното затопляне... Дъщерята на Германия, която няма деца но стимулира тяхното умножаване като узакони г-й браковете и даде майчинство на милиони афганистанци, при това без колебание! Не. Не може да има край на тази ЗЛАТНА ЕРА за неомарксистка Германия! Не искаме да свършва! ИСКАМЕ СИ Я ОБРАТНО!
  • 33 ХА ХА

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "666":

    мома е .не е никаква баба.