Last news in Fakti

21 Септември, 2021 20:16 8 327 22

Митове и факти за ЧСИ (Първа част)

  • чси-
  • факти-
  • митове-
  • функции-
  • гкп-
  • дси-
  • цветанка тодорова

Органи на изпълнителния процес

Митове и факти за ЧСИ (Първа част) - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато говорим за изпълнителен процес/изпълнително производство следва да имаме предвид, че това е едно от производствата предвидени в ГПК, или част от т.нар „граждански процес“ и тоза част в рамките, на която се осъществяват изпълнителните основания предвидени в чл. 404 и сл. от ГПК.

Изпълнителното производство само по себе си е вид гражданско производство в рамките, на което се реализират правата на едната от страните по него, наречена „взискател“ посредством способите предвидени в ГПК и насочени срещу другата страна в изпълнителния процес, наречена „длъжник“.

Контролните органи в изпълнителното производство са лица, на които законът е гарантирал правната възможност да действат като такива и ги е овластил, съобразно правомощията им предвидени в закона да осъществяват предвидените в закона принудителни действия спрямо длъжника в производството.

Такъв вид контролни/изпълнителни органи са Частните съдебни изпълнители и/или Държавните съдебни изпълнители.

Съгласно чл. 2, ал. 1 от Закона за частните съдебни изпълнители (ЗЧСИ), това е лице, на което държавата възлага принудителното изпълнение на частните притезания. А съгласно чл. 2, ал. 4 от ЗЧСИ районът на действие на ЧСИ съвпада с района на действие на съответния окръжен съд. Тук следва да се отбележи, че това е една от разликите между Частен съдебен изпълнител и Държавен съдебен изпълнител, тъй като ДСИ компетентността на ДСИ съвпада с района на действие на съответния районен съд.

Съгласно чл. 2, ал. 2 от ЗЧСИ държавата може да възложи на частния съдебен изпълнител и събирането на публични вземания, като в ЗЧСИ е посочено, че органите компетентни да установят публични вземания, могат да възложат тяхното събиране на един или повече ЧСИ.

Друга разлика между ЧСИ и ДСИ е, че частният съдебен изпълнител е частно лице, на което държавата е възложила публични функции по осъществяване на принудително изпълнение на граждански права – притезания, съгласно чл. 2, ал. 1 от ЗЧСИ. Т.е. частният съдебен изпълнител е такова лице, което след преминаване на съответния изпит, установен в ЗЧСИ и отговарящо на условията за заемането на тази длъжност, придобива права признати от държавата по осъществяване на принудително изпълнение в рамките на изпълнителния процес.

А Държавният съдебен изпълнител е държавен орган. В районните съдилища има държавни съдебни изпълнители. Държавните съдебни изпълнители осъществяват принудително изпълнение на частни притезания. На държавния съдебен изпълнител може да се възложи и събирането на вземания на органите на съдебната власт. Като броят на държавните съдебни изпълнители се определя от министъра на правосъдието. В районните съдилища, където няма държавен съдебен изпълнител, функциите на държавен съдебен изпълнител се изпълняват от районен съдия, определен от председателя на съответния съд, за което се уведомява министърът на правосъдието.

Съгласно чл. 265 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) държавните съдебни изпълнители се назначават от министъра на правосъдието след провеждане на конкурс. Министърът на правосъдието може да насрочи конкурс и по предложение на председателя на районния съд.

И при ЧСИ, и при ДСИ задължението за образуване на изпълнително дело се предхожда от подаване на молба за неговото образуване. Следва да се има предвид, че отказът за образуване на изпълнително дело и от страна на ЧСИ, както и от страна на ДСИ подлежи на обжалване, съгласно чл. 435, ал. 1, т. 1 от ГПК. Нещо повече ако разгледаме разпоредбата на чл. 19 от ЗЧСИ ще видим, че тя е озаглавена „задължение за изпълнение“. От логическото тълкуване на така цитираната разпоредба следва извода, че съдебният изпълнител има задължението за образуване на изпълнително дело. Като също така в чл. 19, ал. 3 от ЗЧСИ се посочва, че частният съдебен изпълнител не може да откаже извършването на изпълнителни действия, освен в случаите на чл. 22 от Гражданския процесуален кодекс.

Т.е. от така посочените разпоредби става ясно, че Съдебният изпълнител, както Частен, така и Държавен имат не просто правото, но и задължението за образуване на изпълнително производство, когато са сезирани с надлежна молба за инициирането на такъв вид производство, при наличието на съответните правни основания за това.

Съществуването и на двата вида съдебни изпълнители е налично и към настоящия момент. И двата вида съдебни изпълнители реализират своите правомощия по реда предвиден в ГПК.

Следва да се отбележи, че правомощията им са еднакви. С тази разлика, че Държавният съдебен изпълнител няма правомощието по искане на взискателя да определи начина на изпълнение, за разлика от ЧСИ.

Цветанка Тодорова е родена в София. Завършва право в СУ "Свети Климент Охридски". Адвокат е от 2018 г., като преди това е заемала позиците: "юрисконсулт при Национална компания индустриални зони", Главен юрисконсулт на ВМА и Главен юрисконсулт на Национален център по трансфузионна хематология.

За контакт: [email protected]


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дкскс

    31 3 Отговор
    мн тъпа статия, е и?!
  • 2 Вояадоддк

    18 1 Отговор
    иска да ни каже “нещо” във втора част без интерес
  • 3 Абе...

    50 3 Отговор
    Казано кратко и ясно ЧСИ са озаконена мафиотска пасмина.Създадени да тормозят хората.Спомням си на един мой приятел бившата му жена го съсипа точно със ЧСИ.Чак му описаха телевизора и хладилника,защото горкия няма пари да плати месечната издръжка.

    Коментиран от #6

  • 4 Антитрол

    40 2 Отговор
    "съобразно правомощията им предвидени в закона да осъществяват предвидените в закона принудителни действия спрямо длъжника в производството."

    Според конституцията частно лице или организация не могат да извършват принудителни действия спрямо друго лице и организация. Тава може да се извършва само от държавата - по същия начин не може да има частна полиция която да арестува граждани. Не може да има частни съдилища бе тъпани.

    Както е тръгнало скоро ще искате и частно правителство и държавата да стане частна. То бива наглост....

    Коментиран от #8, #18

  • 5 Митове и легенди

    31 2 Отговор
    другарко бирник ,стига разтяга локуми ,вашия бранш сте отпадък
  • 6 ААААААААААА

    2 12 Отговор

    До коментар #3 от "Абе...":

    Щом е бил ербап да прави деца ще плаща.

    Коментиран от #10

  • 7 Има ЧСИ и частни охранителни фирми

    11 2 Отговор
    Да се разправят с гражданите защото няма държавни закони спазващи правата на човека за да не се съди държавата в Страсбург и да плащат обезщетения за неправилно съдебно производство и присъди ЦУМ бай Шпил призива на президента Мутри Вън още не е разгледан от конституционния съд и не е разпитан президента какво е това Мутри и къде е това Вън
  • 8 ААААААААААА

    7 8 Отговор

    До коментар #4 от "Антитрол":

    А има ли разлика КОЙ ще те одере като Овца, като си имал неблагоразумието да харчиш ЧУЖДИ ПАРИ и да не ги връщаш. Не разбрахте ли ХАРЧЕНЕТО НА ЧУЖДИ ПАРИ Е ОПАСНО!

    Коментиран от #11, #15

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ами

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "ААААААААААА":

    Беше безработен месеци....от къде пари да плати.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Матей

    17 1 Отговор
    Това не може да се разглежда като отделно явление,то е неразривно свързано с цялото течение на разширяване властта и правата на частните финансови институции.Гражданите са изправени поотделно срещу многоглава ламя и тя ги изяжда един по един.Това ли ни е превалената правова държава,правото на силния и богатия?Държавата би трябвало да си върне контрола над финансовите дейности,иначе се превръща в пладнешки обирджилък.
  • 13 Юрист

    5 10 Отговор
    Ето нещо разбираемо и ясно написано. Да не чудят после тези, които не връщат пари защо им взимат къщите
  • 14 Venturа

    8 1 Отговор
    Все едно гледах филма "Господин за един ден"! Бирника иде, давай да се криеме.
  • 15 Ае...

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "ААААААААААА":

    НААААА!
  • 16 Барба Ганьос

    12 2 Отговор
    Изкривиха хубавата идея да се улесни изпълнението. В съдилищата на един държавен съдебен изпълнител се падат двама служители. В канторите на някои ЧСИ работят над 50 служители. Голяма част от Районните съдилища имат по малко служители. За сметка на това при някои евтини изпълнения, като например предаване на дете,ЧСИ категорично отказват да образуват дело, въпреки че нямат право.
  • 17 ЧСИ тата

    15 3 Отговор
    са създадени от депутатите, точно както спецпрокуратурата и спецсъда в интерес на определена група хора с цел облагодетелстване, заобикаляйки държавната съдебна система. Хиляди хора вече пострадаха.
  • 18 Бойко президент

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Антитрол":

    Отдавна има частно правителство и частна държава.
  • 19 Механик

    14 1 Отговор
    Изобщо няма да с правя труд да чета статията. Видът на НЕЩОТО от снимката, добре говори за какво иде реч.
    В града в който живея има една ЧСИ. Колко е зьаконно това, което прави, аз не знам и оставям на вас да решите.
    Въпросната "дама" изземва земите на длъжници и след това със скалъпени търгове, на които има САМО един купувач, тя продава тези земи на безценица на ЛЮБОВНИКА си, който е криминално проявен. Ама МНОГО криминално проявен. ИЗнасилвания, наркотици, сутеньорство и прочее. При това всичко посочено по-горе е доказано. Чоевекът не е лежал и ден в пандиза.
  • 20 факт

    5 2 Отговор
    тия са бетер мутрите!
  • 21 Мухаа,хаа!

    9 1 Отговор
    Освен всичко вярно,и точно поднесено от форумците,ще допълня само едно: Узаконена клика,която с 26 запорни писма- до всички банки,НОИ,работодател и агенция по вписване,нищо друго не прави.Копипейст на еднакъв текст,и със назначен куриер( и там са тарикати- да е сигурно) запорират на скъсаняка заплата,пенсия,цялото движимо и недвижимо имущество.Защото при Царо,юридическото лоби в НС ги създаде.Създадоха си сами непробиваеми мега права.За периода 2000-2017 г,през сметките им са преминали над 17 МИЛИАРДА ЛЕВА.!? Дълг от хилядарка към топлото( това е беднотията с свалени радиатори,но със " сградна инсталация) през Чситата става над два бона и половина.Само за писмата" му начислява по 26 лв/ бр.- 520 лв. Отделно такси,юридически услуги(?) . В много случаи " Тяхното" е почти колкото главницата на ищеца.Пред тях разните " Олигарси" който са публични личности,са дребна цаца.Няма техен офис,който да не е по голям, по скъп и с повече служители,дори от големите банкови филиали.Затова не вярвам на Ристьо Брадата.Защото като министър на правосъдието,в последните дни преди да си подаде оставката,назначи ( подписа им заповед- лицензия) на още 128 нови чси.А кой и как става чси,е публична тайна.Това е най бруталната,и то узаконена групировка в държавата.Сами преценете: 17 млрд,през ръцете на 168 души.С " помощта" на Ристьо- демократа вече са почти триста.Тепърва народа,ще им усети" благините" - най вече през сметките за парно,тока и ипотеките,както и бързите кредити.Но ш
  • 22 Агамемнон

    0 1 Отговор
    Комунистите ги създадоха тея ЧСИ зада тормозят и убиват хората като тия само с далавери и измами се занимаВАТ И НЕПРИЗНАВАТ НИ ЗАКОН НИ ЧОВЕЩИНА ! Забрана, пълна забрана на всички ЧСИ, пълна лустрация до 10 коляно на комунистите - престъпници и затвот до живот !!!!