Last news in Fakti

23 Септември, 2021 19:00 3 863 48

Защо толкова много българи не харесват Меркел: три причини

  • ангела меркел-
  • германия

Никой не е пророк в собствената си родина, пише в Библията

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Имаше времена, в които Ангела Меркел беше изключително популярна в България. Но с течение на годините много българи престанаха да я харесват. Защо? Александър Андреев изброява три причини.

След три дни завършва ерата Меркел. По съвпадение точно три са и причините, поради които много хора в България (вече) не харесват дългогодишната германска канцлерка: политиката ѝ към бежанците през 2015 година, нейният изявен либерализъм и реалната или предполагаема роля, която Меркел изигра за възникването и укрепването на ГЕРБ.

Заради затварянето на очи

Третата причина е рамкирана в един анализ на Весела Чернева от Европейския съвет по външна политика, който миналата седмица проведе допитване в 12 държави за оценките и очакванията на европейците преди парламентарните избори в Германия на 26 септември. Весела Чернева между другото пише:

„За мнозинството европейци Меркел е преди всичко канцлер на европейската интеграция, тя се радва на особено голямо доверие сред онези, които се чувстват най-силно привързани към европейския проект и ценности. Тук оценката на българите се различава: единствено сред привържениците на ГЕРБ Меркел е защитник на демокрацията, докато гласуващите за останалите партии са по-скоро скептични, което сваля значително българската подкрепа по този критерий. И това не е чудно. След повече от десетилетие на снимки с Бойко Борисов, станал известен и отвъд границите на България с чекмеджета с пачки и кюлчета, опората, която Меркел и ЕНП му даваха, започна да изглежда не на място. Протестите пред германското посолство миналото лято показаха, че в България нарасна нетърпимостта към политиката на затваряне на очи към безобразията на София."

С други думи, в желанието си да поддържа европейското равновесие и стабилност и да не отваря нови пробойни в ЕНП и сред европейските консерватори след конфликтите със сегашните силни хора в Будапеща и Варшава, Ангела Меркел сякаш прекалено дълго игнорира проблема с върховенството на закона в България. А едно ново поколение избиратели в страната видимо не е склонно да омаловажи тази констатация за сметка на другите, безспорни европейски приноси на канцлерката.

Но ако това ново поколение избиратели (а и политици) са охладнели към Ангела Меркел заради ГЕРБ и неглижираното върховенство на закона, една друга група българи със сериозна численост ѝ връзват кусур по съвсем различни причини.

Мишената Меркел

Бежанците. В България, особено в социалните мрежи, от 2015 година насам се разказва една полуизмислена, полунагласена история за това как Меркел била пуснала в Европа милиони „брадати майки с деца“. Тази история вирее в почвата както на исторически обяснимата враждебност на българите към исляма, така и на драматичното непознаване на европейските ценности, европейската политика, икономика и демография.

Казано накратко: тогава Меркел отвори германската граница не просто и единствено поради някакъв спонтанен морален порив. Не, тя от една страна реално оцени какво грандиозно и взривоопасно напрежение би възникнало по външните граници на ЕС и вътре в самия Евросъюз, ако Германия се самозатвори - и се надяваше на повече европейска солидарност и далновидност за общо решаване на проблема. От друга страна днес в Германия статистиката показва, че голяма част от пристигналите тогава около милион бежанци и мигранти вече са намерили работни места или пък учат и придобиват професионална квалификация. Наскоро шефът на Агенцията по труда съобщи, че на страната ѝ трябват по 400 000 мигранти годишно, за да запази положителните си икономически показатели. Същото важи и за редица други държави в ЕС, включително и за България: в един застаряващ континент миграцията е важен фактор за икономическото благополучие. Но в България дифузните страхове, както и десетилетната изолация от външния свят, липсата на траен контакт с различни култури и религии, се оказват сякаш по-силни от практическите аргументи. И много хора фокусират тези свои дифузни страхове и латентна ксенофобия като лазерен лъч върху мишената Ангела Меркел.

Още една подмяна

Подобна подмяна на действителното с привидното извършват и онези хора в България, които гледат накриво Меркел заради нейния либерализъм. Истанбулската конвенция, правата на жените, правата на хомосексуалните, еднополовите бракове - по всички тези теми част от българите заемат не просто консервативни, а направо архаични позиции. И не осъзнават, че това са европейски ценности в развитие, а не някаква прищявка на Ангела Меркел, на ЛГБТ-общността, на разни НПО или други „разглезени“ либералстващи европейци.

И последно: върху фигурата на Ангела Меркел част от българите прожектират недоволството си от още няколко комплексни международни теми и процеси - като се започне от приемането на Северна Македония в ЕС, мине се през Северен поток-2 и енергийната политика и се стигне до опазването на климата.

Никой не е пророк в собствената си родина, пише в Библията. Но ако сравним подкрепата за политиката на Меркел в нейната родина с описаното по-горе и с констатациите на Европейския съвет по външна политика, се оказва, че след 16 години управление Ангела Меркел е „пророк“ по-скоро в Германия, отколкото в България. Колкото и българите иначе да харесват Германия.

*****

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    78 3 Отговор
    те в Германия не я харесват че ги напълни със всякаква паплач от близкия изток та кво остава за булгар
  • 2 Хооо оооо

    3 54 Отговор
    Колко тя направи за Германия никой нее правил

    Коментиран от #18

  • 3 честен ционист

    65 2 Отговор
    Щото който се е отъркал у Баце, е намразен вовеки.
  • 4 Майна

    70 1 Отговор
    Защото тя е първопричината за ГРОБ, НО КАКВО ДА ОЧАКВАШ ОТ ГЛОБАЛИСТКИ ПРОВОДНИК ..ЗАЩОТО ТОЛЕРИРА ТОВА ОПУСТОШЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ И ЗАЩОТО ЗАРАДИ НЕЙНАТА ДИРЕКТНА ПОДКРЕПА КЪМ БОРИСОВ ХИЛЯДИ ОСТАВИХМЕ РОДИНАТА
  • 5 аз съм българче

    43 3 Отговор
    ше обикна кака меркел,само ако зашлеви един шамар на бил гейтс,или някой от федералния резерв например!
  • 6 ГЕРБ

    10 6 Отговор
    Ей сега ще си го прехвърли от единият крачул в другия
  • 7 Кой е казал

    6 39 Отговор
    Че българите не я харесват?
  • 8 Госあ

    9 0 Отговор
    Нали разни сини червейчета разпраат,че баце бил Пунист не ? Аааахахаха

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 К урец

    47 1 Отговор
    Защото докара талибаните и подкрепяше Бойко.
  • 11 Грульо

    48 2 Отговор
    Няма как да харесваме някой, който е приятел с тиквата. :D

    Коментиран от #30

  • 12 Госあ

    12 1 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    пояснение- сините червейчета са като белите червейчета, които се развиват върху трупно месо, само че сините се развиват върху разрушени държави.
  • 13 Аноним

    9 25 Отговор
    Напротив не харесват медията факти с платените публикации напишете Божков какво открадна за 40 г за Софиянски дето държи 5 сгради огромни в София кмет крадец Борисов направи метро пътища поне нещо неблагодарно племе е бг
  • 14 КОЙ

    26 1 Отговор
    Тя харесва само резаните Българи другите само и пречат на политиките.
  • 15 РЕАЛИСТ

    10 2 Отговор
    Стига сте перефразирали , какво съм ви писал пръв. Изразът е,,Никой не е пророк в собственото си село" . Няма да коментирам Меркел, че Факти са много докачливи и зависими от ДВ и ме трият, за да нямат неприятности.
  • 16 Меркел

    4 5 Отговор
    е агент на КГБ,вербувана навремето от Путин.
  • 17 EUROPA

    19 3 Отговор
    ЕВРОПА ТРЯБВА ДА СЕ РАЗДЕЛИ ПО НЯКАКЪВ НАЧИ С ГЕРМАНИЯ-ТОВА Е ДЪРЖАВАТА ОТ КОЯТО ИДВАТ ВСИЧКИ НЕЩАСТИЯ В ЕВРОПА !!!
  • 18 ДА ДА

    21 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хооо оооо":

    ВЯРНО! ТАКА ОС...РА ГЕРМАНИЯ И ТАКА Я ПРИНИЗИ, ЧЕ В ИСТОРИЯТА И НИКОЙ НЕ СЕ Е ОСМЕЛИЛ, ДА Я ПРЕВЪРНЕ ОТ ТОЧНА НАЦИЯ НА КУРНИК!
    ВЯРНО, ПОДОБНО НЕЩО НИКОЙ НЕ Е НАПРАВИЛ ЗА ГЕРМАНИЯ, ТОВА Е МНОГОТО, КОЕТО ВИЕ НАРИЧАТЕ.
  • 19 комон сенс

    23 0 Отговор
    Реалната й роля за бетонирането на Тиквата на валст е основната причина. Не , ртолята й не е "предполагаема". При положение ,че Тиквата години наред парадираше с подкйрепата й, то дори мълч1анието й беше достатъчно да се приеме за подкрепа. Ако не е била съгласна с ртолята си, можеше да измисли 1-2 остри забележки и да се измъкне от нея. Но всъщност тя не само мълчаливо, но и с действия подкрепяше ГЕРП.
  • 20 Шукриенито

    21 2 Отговор
    Много българи спряли да я харесват. Ама вие сериозно ли, въобще имало ли е някой да я харесва. Тази е нанесла щети на българите и въобще няма значение дали е директно или индиректно резултатът е ба лице. Всичко "най хубаво" и пожелавам.
  • 21 Бар Баганьос

    11 2 Отговор
    Един приятел от Пловдив я е джаскал тая... Идвала е като бедна гедерейска студентка на нашето море и са я лашкали като трудовашка количка на национален обект... Еееех, какви времена бяха!
  • 22 бай онзи

    18 2 Отговор
    ДОРИ И ГЕРМАНЦИТЕ НЕ Я ОБИЧАТ САМО ДЖЕНДЪРИТЕ И БЕЖАНЦИТЕ,ТАЯ Е ЗА АУШВИЦ
  • 23 хайдутин

    10 4 Отговор
    Къде го това ново поколение избиратели ? ГЕРБ на косъм се размина с победата на изборите и Меркел не е водила за ръка избирателите да гласуват .Нямам надежда за промяна на тези избори , Слави се провали и нашето овчедушно общество пак ще си избере Борисов , антибългарската партия Дпс със парите си пак ще командва политиците и ще насажда омраза към Русия.Овцете , които гласуват за Борисов ще продъжават да твърдят , че той не е виновен за ниските пенсии и заплати , за източването на европарите , за корупцията в институциите ...и Меркел не ни е виновна за тъпотията на българите .

    Коментиран от #25

  • 24 Кой е казал

    2 12 Отговор
    Че българите не я харесват?
  • 25 И сега пак

    2 8 Отговор

    До коментар #23 от "хайдутин":

    Ще е победител.
  • 26 ПСР

    19 0 Отговор
    Безрезервната й гласна или мълчалива подкрепа за Борисов ми стига 16 години Меркел там-13 години ББ тук,предоволно,аман!
  • 27 Анонимен

    14 0 Отговор
    Не я харесвам, защото подкрепя гейове като Александър Андреев и им дава възможност да драскат антибългарски простотии непрестанно.
  • 28 Виталия Ражнатович

    4 0 Отговор
    Само 1 причина за статията. Ангела Меркел се изказа срещу комунистите, както казвате 3 дни преди да се оттегли. Християндемократческа партия. Християни - преди да пропеят първи петли, 3 пъти щще се отречеш от мен. Някой някога е казал тези силни и впоследствие истински думи.
  • 29 Анонимен

    7 2 Отговор
    Може да не харесваме Меркел , но харесваме Путин - и двамата говорят немски . Какъв е проблема ?
  • 30 111

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Грульо":

    Тази причина е напълно достатъчна.
  • 31 Обикновен човек

    6 0 Отговор
    Бития и ограбвания неможе да харесва началника на заптието, което не му пука за бития и ограбвания. Дай Боже, наред със заминаването на началника, да си замине и заптието.
  • 32 5666

    5 0 Отговор
    Може би защото Меркел и ББ бяха паретнерс.
  • 33 Оле

    3 0 Отговор
    Защото е зла и развратна
  • 34 ЕКС ПОМИЯРА

    4 0 Отговор
    Бoйкo Бoриcoв
    Прeмиeрът Бoйкo Бoриcoв в интeрвю зa бТВ
    Aз дo 30 гoдини cъм живял тaкa – cтaвaл cъм в 5.20 чaca дa хвaщaм рeйca... Хoдeх дo пoчивнитe cтaнции дa взимaм пoмия зa прaceтa. Мoгa дa пoкaжa кaк ce кoпae, кaк ce гърли. Мaйкa ми кaзвaшe, чe бях кaртoфeнo мoмчeнцe, зaщoтo ядях пържeни кaртoфи c киceлo млякo."
  • 35 МДАААА

    6 0 Отговор
    Eдин приятeл oт Плoвдив я e джacкaл тaя... Идвaлa e кaтo бeднa гeдeрeйcкa cтудeнткa нa нaшeтo мoрe и ca я лaшкaли кaтo трудoвaшкa кoличкa нa нaциoнaлeн oбeкт... Eeeeх, кaкви врeмeнa бяхa!
  • 36 не може да бъде

    6 0 Отговор
    В Дойче зеле не искат да проумеят,че в България жените с мустаци и бради не са популярни!Българинът е човек с много недостатъци,но е стъпил здраво на земята -природата /или Бог/ са работили много хиляди години за това в човешкото общество жената да е тази,която ражда и продължава рода!Семейството може да се направи от мъж и жена!!Всичко останало са извращения и ненормалности!
  • 37 Баба Страпоница

    6 0 Отговор
    Две войни сме били с Германия, даже и сега в третата но Германия никога не е била с нас !!! Крайно време е за промяна.
  • 38 Флюбен Гнилов

    8 0 Отговор
    Меркал е визуално олицетворение на западната толерастия, либерастия и лгбтерастия, отричаща човешката природа.

    Коментиран от #39

  • 39 Праско Сиртаков

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "Флюбен Гнилов":

    Затова се е омъжила за доказан хомосексуалист. Да не се бърка ситуацията с френският Прецедент Микрон - там е друго, вие не разбирате....
  • 40 Наблюдател

    4 0 Отговор
    Както обикновенно DW внимателно заобикалят истините правят се че не ги забелязват или ги представят удобни за Германия!
  • 41 Писан

    3 0 Отговор
    Изключително повърхностна статия. Жалко, е че журналистите от българската секция не са нивото на колегите си в Европа.
  • 42 DW Българите мразят Меркел и Партията и

    4 0 Отговор
    Двете Немски Фондации, Вас, DW, защото заедно с Ченгета та от ДС, Бившите оцелели От СИК, качих те на власт и държахте там 12год един Удобен и послушен на вас Мафиот!! Заедно Счупихтея напълно държавата, а той е и Ограби!! За това ви Мразят всички по горе Изброени!! НЕ САМО Меркел!!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 По върла

    4 0 Отговор
    Меркелица излезе по-върла интернационалистка и болшевичка от тия в Източна Европа. Тя реализара на практика марксисткия възглед за заличаване на нациите,ноай-паче в Джърмания.
  • 45 червен

    5 0 Отговор
    Мургавите булгаре я аресват а съшо и боко.
  • 46 Некрон

    2 0 Отговор
    Тази статия изопачава защобългарите не харесват Меркел, първо това не са изброените факти в статията а много по дълбоко са причините, и най вече за вас може да са правилните същото важи и за нас че сме на правилната позиция относно защо не харесваме Меркел, всъщност никой не харесва и Германия а по скоро постигнатите неща от Германия е има и добри хора там но са със извратени виждания за света
  • 47 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Аз пък я обичам ! Тя е доста. по-млада, че и паралия........Наш човек, учила в СССР, също като Иво Инджев и много други нашенци.
    !6 /шестнадесет/ години начело на Германия не е малко. Интересното е, че в 2005 -та година става Канцлер след като се водят преговори за коалиция между няколко партии ДВА МЕСЕЦА, два месеца.
    Нашите що така ! Я се "бъзикат" седмица-две, я - не...... и хоп...хайде пак на избори Хората ДВА МЕСЕЦА умуват, разговарят, обменят информация, разпределят министерства и други държавни постове и начело с " добрата-лошата" Анжелика ,работят за Германия 16 /шестнадесет/ години Даже и от САЩ я харесват. Българите имали 333 причини да не я харесват ...Много важно.....
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.