Last news in Fakti

24 Септември, 2021 13:00 5 205 47

Епидемията ни отне здравия разум и още търсим трюфели там, където не растат

  • епидемия-
  • коронавирус-
  • вирус-
  • смъртност-
  • ваксини

До този момент SARS-CoV-2 и неговите варианти вече убиха над 20 000 сънародници и годишната смъртност на българите за 2020 г. се покачи с 15.4% (16.7 хил.)

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Веднъж, по друг повод и в друг текст бях писал, че всяко диво прасе може да открие случайно трюфели, но опитните знаят, че трюфелите растат най-често под дъбове. Епидемията, причинена от SARS-CoV-2 сякаш ни отне здравия разум и продължаваме да търсим трюфели там, където не растат.

Повод за този кратък текст са безбройните въпроси към мен по всички възможни пътища на комуникация - аналогови и дигитални, с висока и ниска разделителна способност, в писано или изречено слово, с тревога и надежда, с упование и страх.

Представям отговорите си под формата на 13 становища по 13 дискусионни точки.

Тези отговори са основани на достатъчен обем научна литература, както и от натрупания личен клиничен опит с болни и преболедували от COVID-19.

Тези становища са лични и не ангажират никого, освен мен. Предоставям ги за информация на любознателни приятели и любопитни журналисти, за да не търсят напразно трюфели в тръните.

1. Имаме среща със силно контагиозен вирус, който заразява повече, по всяко време и всеки сезон, по-лесно и по-тежко, с по-висока смъртност и по-дълги последствия от обичайните респираторни вируси, с които се срещаме.

2. Не, не е леко грипче, дори не е обичаен грип, а по-опасен, по-коварен и по-инвалидизиращ вирус.
Само глупакът повтаря два пъти една и съща глупост. Може да съм леко оглупял, но все още не съм напълно глупав. Мазохистите разкатаха майката на садистите, казваше Константин Павлов.
Опасно е да сме безкрайни мазохисти!

3. До този момент SARS-CoV-2 и неговите варианти вече убиха над 20 000 сънародници и годишната смъртност на българите за 2020 г. се покачи с 15.4% (16.7 хил.). Почти 700 000 американци са загубили живота си в битката с вируса, повече от зловещата грипна епидемия през 1918 г.

4. Противоепидемичните мерки по време на пандемията сведоха почти до нулеви нива заболеваемостта от грип, но не успяха да спрат коронавирусната пандемия, което само по себе си говори за инвазивния характер на SARS-CoV-2, който се оказа непредвидимо по-инфекциозен и по-вирулентен от грипа, умел бегач на дълги разстояния, артист в моноспектакъл с безброй персонажи, изкусен играч на рулетка, в която ние хвърляме заровете, а той обира печалбата.

5. Ваксините не оправдаха напълно оптимистичните ни очаквания, защото не са достатъчно ефективни, за достатъчно дълго време, за да осигурят колективен имунитет. Затова трябва да признаем с прискърбие, че наличните до момента ваксини не са единственото оръжие, което ще ни осигури победата. Тяхната ефективност срещу възможно инфектиране пада постепенно и сравнително бързо, като намалява значително след 5-6 месеца от края на ваксинационния цикъл. Запазва се приемлива ефективност срещу хоспитализация и смърт (между 80-90% в различните проучвания), но тя не е достатъчен аргумент за твърдението, че ваксините ще ни спасят от натрапника.
Остава ни надеждата в очакване на бленуваните пан-коронавирусни ваксини или лекарство.

6. Ваксинираните се заразяват и заразяват останалите, но с по-нисък интензитет, поради най-често по-оскъдната симптоматика при заразяване и по-ниския вирусен товар в горните дихателни пътища. Този извод има своите нюанси според времето на заразяване и принадлежността към някоя от рисковите групи, което не изключва и тежко протичане на болестта.

7. Боледувалите изглежда имат по-дълготраен имунитет от ваксинираните, но също се реинфектират (вероятно и заразяват), макар с много по-нисък индивидуален риск от неваксинирани и неболедували. Има и изключения, но те следват причинно-следствената връзка на изключенията, описани в точка 5.

8. Посочените данни налагат максимално бързо да се реши въпроса за усилваща трета доза и на двете групи - ваксинирани (по-рано) и преболедували (по-късно) - особено за възрастни над 65 години и рисковите групи с придружаващи болести, защото макар и наличен по-дълго от хуморалния имунитет (антитела), клетъчният имунитет не е вечен, при някои по-продължителен, при други по-кратък, защото допуска реинфекции и предвидимостта на тяхната тежест е невъзможна.

9. Поради късия срок на ваксинална ефективност, спазването на комплекса от противоепидемични мерки - лични и обществени - е задължително условие за намаляване на тежестта на епидемията и отслабване на индивидуалния и обществен удар. В противен случай, ваксините ще бъдат по-тежко компрометирани, защото не успяват да се справят сами.

10. Необходимо е обществото да разбере, че вирусът е по-инат от нас и можем да го елиминираме само с упорство и разум, със задължително ваксиниране на поне две обществени групи - учители и медици - които са водени от професионалната мисия да служат на обществото и да дават личен пример в ситуация на обществен риск. Ваксинирането на работници от социалната сфера, обществения транспорт, хранителните вериги, държавни и обществени учреждения е силно препоръчително и трябва да се случи с упорити и обосновани послания.

11. Учениците са преносители на инфекция, въпреки твърденията на мастити медийни експерти, и са непосредствена опасност за своите родители и по-възрастни членове на семейството. Те трябва да спазват противоепидемичните лични мерки, да носят маски в общите коридори и пространства, още по-добре и в клас, да бъдат тествани два пъти седмично на входа и изхода на седмицата, а стаите да се проветряват, дезинфекцират и да имат ефективна климатична инсталация. Да не ползват асансьорите и да избягват групови събирания.

12. В контекста на писаното до тук, ваксинационните сертификати (паспорти) губят своето значение и са като скъсан самар върху елитен жребец, като сертификат на участник в маратон, който не е финиширал, като печат върху туристическа книжка, като свидетелство, че си видял сянката на вируса, но не и него. Не е достатъчно сигурно, че един ваксиниран, който не спазва противоепидемичните мерки е по-малко рисков за останалите, отколкото един неваксиниран, който се отнася отговорно към тях.

13. Справедливо е да признаем, че груповият имунитет е непостижим и този контекст вече е неубедителен в стратегията на ваксинационните кампании, особено при нашествието на проблемните варианти.

Финални послания

1. Ваксините са необходимо условие в битката за овладяване на епидемията, но само в комплекс с останалите противоепидемични мерки.

2. Ваксинацията е силно препоръчителна за всички възрастни и за рисковите групи.

3. Напълно оправдано е ваксинационния процес да обхване в пълен обем медици и учители, в максимален обем работещите в сферата на услугите и държавната и общинска администрация.

4. Противоепидемичният контрол в училищата трябва да се засили и преведе в необходимия обем.

5. Ваксинационните сертификати и сертификати за преболедуване са излишни и създават само напрежение в обществото без да изпълняват функцията, която им е възложена.

6. В очакване на заветното лекарство и пан-коронавирусна ваксина, приложението на трета усилваща доза не търпи отлагане, ако искаме да опазим максимален брой потенциални приемници на вируса, с непредвидими инфекциозни последици.

Д-р Коста Костов е професор по белодробни болести, консултант по белодробни болести на УМБАЛ „Св. Анна”; бил е дългогодишен ръководител на Клиниката по белодробни болести във ВМА, София, председател на Българското научно дружество по пулмология и фтизиатрия, национален консултант по белодробни болести към Министерството на здравеопазването и консултант на Националната здравноосигурителна каса. Той е председател на Управителния съвет на Фондацията за респираторна медицина „INSPIRO“, основател и главен редактор на списание за респираторна медицина и вдъхновение „INSPIRO“.

Ежегодно е избиран за "Лекар, на когото българите вярват", присъства в класацията "Най-добрите лекари". Носител е на годишната награда за есеистика за 2015 г. и 2018 г. на в. „Словото днес”, седмично издание на съюза на българските писатели. Член на Съюза на българските писатели и досегашен член на СБЖ.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    53 18 Отговор
    САТАНИСТ В ДЕЙСТВИЕ....ПОРЕДНИЯ
  • 2 Офф

    78 13 Отговор
    Поредният "професор". Какво излиза на практика? От всеки 10 човека в България 5-ма са професори, 3-ма са социолози, 1 е математик и останалия 10-ти съм аз, глупакът, който, трябва да бъда в тази десетка, за да могат останалите девет да издевателстват върху мен, иначе тяхното съществуване и значение просто ще е безмислено!

    Коментиран от #9

  • 3 Пенсионер

    14 56 Отговор
    Колко още трябва да се произнесат, че учениците са преносители на заразата и училищата са развъдник на зараза. Малко ли са 20000 души умрели от ковид. Трябва ли да пламне цяла България, че да затворят училищата за дистанционно учене. Или се чака хората да мрат по стълбите пред болниците

    Коментиран от #6, #40

  • 4 УжАсен

    16 41 Отговор
    17 хиляди повече починали Българи за миналата година спрямо предходната! Това е ужасяващо и зловещо! И причината е че не бяха взети адекватни мерки срещу вируса убиец като в останалите държави!
  • 5 Витанов ви предупреди

    17 45 Отговор
    Преди няколко седмици в студиото на БТВ , проф.Николай Витанов припомни един много интересен факт! Сигурно си спомняте преди около година когато почти целия свят бе в локдауни , президента на Танзания заяви че няма никакъв вирус, че това е измама , даде пример с някакъв разтвор и призова в страната да не се налагат никакви мерки. Много сънародници го даваха за пример и че е истински държавник опълчил се на световната конспирация! И какво се случи , спомняте ли си? Танзания пламна от епидемията . Починаха изключително много хора задушаващи се без въздух в последните си дни! И същия този президент на Танзания си отиде от коронавирус, нямаше още 50 години и без никакви заболявания преди това! Съдбата е най добрия съдник! А спомняте ли си преди няколко месеца посланика на САЩ Херо Мустафа бе гост в "Панорама"? Тогава тя каза така "От този безпощаден вирус починаха 540 хиляди Американски граждани. Повече от всички войни които страната е водила досега в своята история взети заедно"...Така че всеки да си прави сам изводите!
  • 6 Прав си

    12 37 Отговор

    До коментар #3 от "Пенсионер":

    Дори Албанците са по умни от нас и за тях човешкия живот е на 1-во място - Властите в Албания връщат строгите карантинни мерки в опит да противодействат на разпространението на Делта варианта на коронавируса, предаде AP.

    Забраната за напускане на домовете е удължена!
    През последния месец в Албания се наблюдава значително нарастване на заболяемостта от COVID-19 - средно по 900 нови случая за денонощие при около 100 преди четвъртата вълна.

    От началото на пандемията в Албания са установени около 144 800 случая на коронавирус и около 2400 жертви на болестта.
  • 7 сила

    28 0 Отговор
    по повод автора на статията,защо болшинството от списвателите на ФАКТИ са завършили НСА.....журналистика се учи в журналистическия факултет на СУ,другото е физкултура
  • 8 Потресен

    12 40 Отговор
    В момента сме на първо място в ЕС по смъртност от COVID-19. За два дена достигаме броя на починалите при поредица атентати в Кабул, а това не е малко, каза по Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксинациите към Столична община.Той уточни, че става дума за брой починали от коронавирус спрямо брой население.

    Коментиран от #14, #31

  • 9 комон сенс

    19 1 Отговор

    До коментар #2 от "Офф":

    Крайно време ти е да станеш я профи я цоциолог. Какво разваляш картинакта на всеощата висока начетеност?
    Я го виж Ко-Брат О-Пулев и той беше десетия без диплом от УНСС/ВИНС, ама вече и той е политикономист ака излишняк!
  • 10 Много умно

    33 5 Отговор
    Защо ли веднага си личи, че коментарите с никове Пенсионер, УжаСен, Витанов ви предупреди и Прав си са писани от един и същ форумен драскач? Сам си пише, сам се репликира...

    Коментиран от #34

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 БАЙ Х@Й‼

    36 2 Отговор
    14. Сред Президентите има само един починал от Ковид , защото каза че няма ковид ‼️
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 БАЙ Х@Й‼

    36 3 Отговор

    До коментар #8 от "Потресен":

    Бяхме на първо място и преди ковид ! Къде е разликата ❓

    Коментиран от #21

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 До кога

    30 2 Отговор
    На тези който толкова много ги е страх и искат картини барикади забрани и ваксини. Как смятате че трябва да продължи нормалния живот занапред, и до кога ще бъде всичко това ИЛИ НЕ ВИ ПРЕЧИ ДА ДОИЗЖИВЯВАТЕ ТАКА ЖИЗНЕНИЯ СИ ПЪТ?
  • 17 БАЙ Х@Й‼

    11 1 Отговор
    15. Всеки който знае смятане , стига да иска , ще види че ВСЕКИ ДЕН от 01.01. до 31.12. ще трябва по 80 000 българи да се боцкат ‼️
  • 18 Ascomycetes

    27 2 Отговор
    Някои търсят трюфели, други имат трюфели в главата си.
  • 19 А питам

    20 3 Отговор
    Нищо не се разбира от статията, явно пак манипулират информацията за ваксинация.
    Как се прави? Ще дам пример:
    Нивото на смъртност в България през 2015-а година е било -1660 на всеки 100 хил. жители.
    Колко са сега на 100 000 жители??

    Коментиран от #37

  • 20 Наблюдател

    5 17 Отговор
    Форумния списвач е най-големия специалист по вирусология. Четете и се доверявайте само на форумния списвач ! ;)

    Коментиран от #24

  • 21 Лост

    21 1 Отговор

    До коментар #14 от "БАЙ Х@Й‼":

    Заради слабата ваксинация срещу Ковид България е на първо място в Европа. Последните 30 години без Ковид също. Част от тези 20000 или и от другите без Ковид дали не са от неадекватно лечение или липса на лечение?
  • 22 провинциалист

    18 1 Отговор
    В горният текст удобно са пропуснати безсимптомно- и лекопреболедувалите.
  • 23 Слави Трифонов

    22 2 Отговор
    Глупост след глупост е написал продажника.
  • 24 67778

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Наблюдател":

    Ти ли си форумния списвач ве ганьо?
  • 25 Макробиолог

    15 2 Отговор
    Тамън да повярвам и стигнах до твърдението че противоепидем мерки свели случаите на грип до нула......
  • 26 8456

    14 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Епидемията ни отне здравия разум и още търсим трюфели там, където не растат. Никой не може да ни отнеме това, което нямаме.
  • 27 Име

    15 2 Отговор
    Оффф и на тоя са му набили чевиите. И той сее страх и паника. Ще се изкачи в йерархията
  • 28 Хаджи Генчо

    20 3 Отговор
    Няма реални данни за смъртността през 2020г. Само някакви прогнозни. А защо няма реални данни за смъртността през 2020, като вече изтича 2021? Умишлено ли, за да не се разбере, че няма повишаване на смъртността извън нормалните граници?
  • 29 Абсолютно точен коментар

    3 1 Отговор
    с 20 реда
  • 30 Грульо

    18 3 Отговор
    Личи си, че епидемията е отнела здравия разум на автора и не вижда за какво е тоз ковид цирк. :D
  • 31 Арматура

    15 0 Отговор

    До коментар #8 от "Потресен":

    Първи в Европа по смъртност бяхме и преди ковид
  • 32 набухвател

    19 2 Отговор
    Тоя мишок се беше покрил за известно време,но явно е оставил дъвката и влиза в боя лееко допингиран.Много обича да философства и остроумничи,а за това трябва публика.Какъв му е капацитета личи от твърдението,че грипа изчезнал заради мерките,демек маските.В някой азиатски държави вече петдесет и повече години носят маски и спазват мерки и въпреки това боледуват редовно от грип.Очевидно е,че починалите от грип,пневмония и други удобни болести ги кръщават починали от ковид.

    Коментиран от #35

  • 33 Мародер

    7 0 Отговор
    И ние сме инат но вируса е по инат - ма никой още не го е видял тоз инат! Ваксинирайте се - ама няма ваксини а някакви неопределени субстанции за които отговорност не носи никой освен Ти самият, щом си се подписал че си съгласен да бъдеш опитно мишле! С една дума - ДемоНкраДция!
  • 34 gosho

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Много умно":

    защото му плащат на туфлека за това
  • 35 Това беше

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "набухвател":

    в началото на НОЩ, но за малко : Медицински съвет към Министерския съвет с председател проф. д-р Коста Костов.
    членове:
    проф. Радка Аргирова, клиничен вирусолог от МБАЛ "Токуда"
    проф. Галина Кирова, началник на клиника по образна диагностика от МБАЛ "Токуда"
    проф. Савелина Поповска, патолог
    адвокат д-р Мария Петрова, експерт по медицинско право
    д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър
    доц. Атанас Мангъров, инфекционист и педиатър, началник на Клиника по детски и инфекциозни болести - Инфекциозна болница -

    София
    доц. Васил Велчев, кардиолог
    доц. Любомир Киров, общопрактикуващ лекар
    проф. Георги Момеков, фармаколог
    д-р Валентин Павлов, зам.-председател на Българския зъболекарски съюз
    проф. Николай Младенов, специалист по анестезиология и интензивни грижи
    доц. Росен Калпачки, невролог
    доц. д-р Александър Симидчиев,пулмолог
    Константин Вълков, програмен директор на "Дарик радио"

    Коментиран от #38

  • 36 Просветен илюминат

    3 1 Отговор
    След като казват,че няма лекарство и едва ли светът е смъртна опасност,как така едни ваксини се появиха и се почна масово да де набляга на тях и това е решението? Че къде спаха досега създателите на ваксините и не спасиха света от рака,СПИН-а,грипа и други,а? За един приятел питам.

    Коментиран от #39

  • 37 Просветен илюминат

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "А питам":

    Най-обективна за мен информацията за починалите може да се види по погребалните агенции,масово в тези сайтове всичко е спекулация и манипулация.
    А в здравното министерство не знаят какво се случва и какво питате ако ги търсите,но за заплата знаят датата,което е най-важното.
  • 38 набухвател

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "Това беше":

    А кАжи нещо и за засекретените препоръки за борба с ковида,които оставиха изброените от теб лица,преди да се изнижат по терлици.
  • 39 набухвател

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Просветен илюминат":

    ти не си истински илюминат,а менте,защото задаваш въпроси.истинските илюминати сътвориха тази световна боза и отговорите им са ясни.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Професор

    7 1 Отговор
    Костов, иди на swprsточкаorg и ЧЕТИ вместо да ни обясняваш за глигани, трюфели, жребци, скъсани опинци и туристически книжки. Изследвания публикувани в авторитетни научни списания, а не в Годишника на Института по Краставиците, чиито директор си ТИ, съвсем ясно посочват. че смъртността от вируса е между 0.1 и 0.5%, колкото е била тя по време на грипните епидемии от 1936, 1957 и 1968 г. Защо само в България тя е толкова висока? Ами причината, Костов, си ЛИЧНО ТИ и пишман професорите като теб, които 24/7 ни разтягат локуми за глигани, партизани, патладжани, и всичко друго НО НЕ и да лекуват адекватно хората и да са в час със световната наука по темата. Ти, Костов, си един некомпетентен самовлюбен нарцистичен псевдоспециалист, който НЕ Е В ЧАС.
  • 42 епидемия

    1 1 Отговор
    Епидемията "ковид" е епидемия от страх, няма ли страх - няма епидемия!

    Върни грантовете дето получи от самото начало да ни прокараш сертификатите и не се опитвай повече да плашиш... вече не ни е страх!
  • 43 5425

    0 0 Отговор
    В държавата на Андершковците сме. Не се ядосвайте, г-н Костов, към Вас са благодарностите на хилядите Ви пациенти. А от останалото нещо ... по-далеч, дай боже
  • 44 Аз просто

    0 0 Отговор
    не разбирам как ние българите не сме световна сила и нямаме всяка година по един Нобелов лауреат?
    Разбираме от геополитика.
    От енергийна политика, по-специално СП-2, по специално знаем с колко Газпром ще се набута.
    Разбираме от самолети 4-то и 5-то поколение, видими, невидими, нечуваеми и всякакви други.
    Разбираме от автомобили и за нас всички други не знаят как да правят леки коли.
    Разбираме от медицина, вируси, конспиративни теории и сертификати за ковид.
    Е добре, как да не сме световна сила.
    А, забравих да кажа, разбираме и от чушкопеци.

    Коментиран от #45, #46

  • 45 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "Аз просто":

    ТОВА НЕ Е ВАКСИНА, ТАКА КАКТО И COVID-19 (SАRS-СоV-2) НЕ Е ВИРУС, защото няма ДНК. Затова се казва КОРОНА-ВИРУС. Има частично РНК и всъщност е огромна органична молекула с неустойчив строеж, което води до безброй мутации... Ефективна ваксина не може да се създаде заради БЕЗБРОЙНИТЕ му мутанти. В природата са регистрирани НАД 1700 корона-вируси, най-много по животните...
    Спасението е здрав и силен организъм, който НЕ Е ТРОВЕН ОТ ДОКТОРИТЕ С ВСЕВЪЗМОЖНИ ХАПЧЕТА ЗА ЩЯЛО И НЕЩЯЛО С ГОДИНИ. Прилагат тези рестриктивни мерки защото друго не могат да измислят, тъй като в случая медицинската и фармацевтична мафия са напълно безпомощни... "Рeчe Бoг: дa cътвoрим чoвeк пo Нaш oбрaз, (и) пo Нaшe пoдoбиe" (Бит. 1:26). Чoвeшкият oргaнизъм e eднa cлoжнa cиcтeмa c гoлeми възмoжнocти зa caмoрeгулирaнe, нo зa бeдa, ниe нeпрeкъcнaтo нaрушaвaмe бaлaнca кaтo бoгoтвoрим дoктoритe и ce ocлaнямe нa фaрмaцeвтичнaтa прoмишлeнocт нa кoятo вcъщнocт cмe крaйнoтo звeнo.
  • 46 Ти просто си

    3 0 Отговор

    До коментар #44 от "Аз просто":

    още си малък да разбереш. България преди 7-8 столетия е била световна сила векове наред.
    Но всяко нещо си има начало и край, нищо не е вечно.
    Ти се радвай, че сме били ,поне някога световен фактор, защото има много народи, нации и държави които не са имали това достижение.
  • 47 Шаран БГ

    1 1 Отговор
    Няма място за чудене и неразбиране, мкар че и аз често се опитвам да философствам по дадена тема. Г-н Чапаринов го каза ясно и просто: " България е чудесна страна, населена с проклети хора " !!