Last news in Fakti

24 Септември, 2021 19:00 3 667 6

Богаташи редом със социално слаби: защо Райникендорф е една малка Германия

  • германия-
  • берлин-
  • райникендорф

В района с високите блокове на площ от около 3,2 кв. живеят над 40 000 души, а в района с вилите - по-малко от 17 000 на двойно по-голяма площ

Богаташи редом със социално слаби: защо Райникендорф е една малка Германия - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Берлинският район Райникендорф е нещо като една миниатюрна Германия. Там е пълно с контрасти: луксозни вили редом с високи панелни блокове. Може би тъкмо на това се дължи феноменът от последните избори за Бундестаг.

Ако не сте пътували до Берлин със самолет, може и да не сте чували за Райникендорф. Но на повечето посетители на германската столица този берлински квартал е добре известен. Защото от 1974 до месец май тази година там се намираше берлинското летище Тегел, което вече е закрито. Това обаче съвсем не е единствената забележителност в района.

Богати, средна класа и социално слаби

В квартала живеят около 266 000 души - край гората и водата. Звучи идилично, но същевременно районът е пълен с контрасти: луксозни вили в английски стил от началото на 20 век, но и множество панелни "небостъргачи", издигнати през 1960-те години. В района с високите блокове на площ от около 3,2 кв. живеят над 40 000 души, а в района с вилите - по-малко от 17 000 на двойно по-голяма площ.

Между тези две крайност има и всичко останало, което може да се види и по други части на Германия: реки, пристани, конни бази, индустриална част, вече споменатото някогашно летище. Райникендорф, който след Втората световна война попада във френската окупационна зона, респективно - към Западен Берлин, днес не е хомогенен нито в социален, нито в икономически план.

Но точно това превръща Райникендорф в представителен район - що се отнася до резултатите от вота за Бундестаг. На парламентарните избори през 2017 година резултатите в Райникендорф напълно съответстват на резултатите във Федералната република като цяло - разминаването е едва 0,8 процента. Но дали това е случайност? Или има и нещо повече? Ако се погледне и по-назад, се вижда, че и през 2013 година в Райникендорф са гласували така, както в Германия като цяло.

Засега този феномен не е проучен. Вероятно всичко се дължи на настроенията на избирателите - на тези 182 000 души в Райникендорф, имащи право на глас, което представлява всъщност едва 0,3 процента от всички жители на Германия с право на глас. Но пък точно тези 182 000 души дават пълна картина на нагласите в германското общество.

Кой къде успява да се класира

Това ще да е обяснението: населението на Райникендорф покрива целия обществен сектор. Там има заможни жители, широка средна класа, много пенсионери, но и достатъчно хора, живеещи от социални помощи. В отделните части на квартала разликите понякога са огромни: в богатата част с вилите през 2017 година християндемократите печелят в някои секции до 45 процента, докато в квартала с панелните блокове "Алтернатива за Германия" успява да вземе в две секции по около 25 на сто и се оказва на първо място. Пак там определени успехи отбелязват и социалдемократите, като това също се обяснява със структурата на населението.

Райникендорф е един вид отражение на Германия в миниатюрен формат. На 26 септември ще се види дали кварталът ще запази реномето си. В този ден 60,4 милиона души имат право да дадат своя глас за новия състав на Бундестага.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    4 5 Отговор
    Притискат ме, да приема поста министър но туризма,не знам какво да правя. Храня много гърла,но отец Дионисий ме съветва да приема.
  • 2 Тук в София

    10 1 Отговор
    у квартал Факултето е същото. Само летище нема, ама има една улица дето перничаните дет пътуват през Мало бучино се опитват да излетят...
  • 3 факт

    4 1 Отговор
    Искам всички зигойн в германия там да правят каквото искат с тях
  • 4 9856

    1 1 Отговор
    Звучи като в нашият ж.к Изток
  • 5 Митю

    6 1 Отговор
    3,2кв.???
  • 6 Мнение

    1 2 Отговор
    Маркс и Енгелс са били от богати семейства, не вярвам на тази стъкмистика. Факт Всички значими, световни, обществени процеси са тръгвали именно от обетованата земя.