Last news in Fakti

27 Септември, 2021 19:00 3 947 14

Живот под земята само с хляб и вода: трагедията на сто афганистански семейства

  • афганистан-
  • семейства-
  • трагедия-
  • война-
  • талибани-
  • помощ-
  • бежанци-
  • кабул-
  • глад

Прогонени от родните си места, много афганистанци са обречени на бедност и глад

Живот под земята само с хляб и вода: трагедията на сто афганистански семейства - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Камъни, прах и сив пясък докъдето ти стигне окото. А после малки възвишения. Чак при повторно вглеждане се вижда, че под тях има убежища. Близо 100 семейства са вкопали жилищата си под земята в пустинната местност край град Мазар-и-Шариф, за да оцелеят.

"За повече не ни стигнаха средствата", казва Шейх Тахер и допълва: "Пълнехме чували с пясък, които да ни послужат вместо стени". Шейх разказва, че не е имал достатъчно пари, за да си купи дървен материал и да построи истинска къщичка за своето семейство. "Когато премине някой човек оттук, ни пита как изобщо можем да живеем на това място. Някои дори започват да плачат."

"Даваме на детето само хляб и вода"

Шейх е едва на 30 години, но има вече дълбоки бръчки по лицето. На само няколко квадратни метра под земята живее заедно с жена си Мариам, дъщеря си Негрис и племенницата си. Мариам седи на земята, прегъната на две от силни болки. "Лекарят казва, че имам жълтеница." Първоначално купили лекарства за нея, но парите им свършили, а лекарят ѝ казал да не ходи повече при него, щом не може да плаща за лечението. Малката Негрис е на почти две годинки, но има вид на значително по-малко дете. "На ден имаме само по един малък хляб за малката - режем го на филии и ги топим във вода, за да стане на супа. Това е всичко, с което можем да я храним сега", казва Шейх.

Семейство Тахер е принудено да си купува дори водата - както и всички останали в импровизирания подземен бежански лагер. В землянките няма дори водна помпа. "Карат водата от друго място с контейнер и я изсипват в една яма, където я съхраняваме", казва Шейх. Водата се заплаща, но тъй като парите им свършили, сега са натрупали дългове към местния продавач на вода. Тук в продължение на месеци не е падала и капка дъжд. В много региони на Афганистан хората са застрашени от голямата суша. Още по-голям е страхът им от наближаващата зима. Очите на Мариам се пълнят със сълзи, когато разказва за миналата зима. "Имаше толкова много сняг, че не смогвах да го изгреба от найлоновите чували, които ни служеха за покрив. А той накрая все пак се срути под тежестта на снега. Аз бях бременна и загубих детето от тежкия удар", разказва тя.

"Умоляваме света - помогнете ни!"

От вече година и половина семейство Тахер живее насред каменната пустиня. Те били принудени да напуснат своето село, защото се оказали край самата линия на полесраженията между талибаните и бившата правителствена армия. Едно време имали малка къща. Шейх изкарвал от земеделска работа по полето все пак достатъчно пари, за да изхранва семейството си. "Умоляваме света - помогнете ни, за да имаме някакво бъдеще! Помогнете ни или възстановете нашето село. Умираме от бедност и глад. Дори да се завърнем в родното ни село, там сега всичко е в развалини", казва Шейх. Всеки трети жител на Афганистан междувременно не знае как да си осигури храна. Обединените нации апелираха към всички свои държави членки да окажат помощ на хората в Афганистан в това "най-мрачно за тях време".

Автор: Зилке Дитрих


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И ние какво да направим

    37 7 Отговор
    пратете го това на краварите, много българи са в по-лошо положение, а се водим европейци.
  • 2 Абдул от Кабул

    23 1 Отговор
    Миналата седмица дадоха пазача на БГ посолство в Кабул, че са го приютили с 17 членното му семейство. Та проста сметка - още 69 афганистанеца ь 17 братчеда = 1173 гладни гърла без да броим роднините на роднините, които също ще дойдат.
  • 3 Ами

    21 3 Отговор
    легионерите , "грижили" се за тяхното добруване да ги приютят в домовете си !
  • 4 Не може

    17 3 Отговор
    да бъде след толкова време демокрация от сащ и съюзници трябва да е цветя, рози и мед. Успех вам.
  • 5 дааа

    15 2 Отговор
    Да ги хранят талибусите, нали искат да управляват, нали са големи бойци. Тъпите американци наляха доста безсмислени средства.
  • 6 РАДЕВ, КВО СТАА,,,

    4 10 Отговор
    И ти ни караш натам......
  • 7 ТАЛИБАНИТЕ НАПРАВИХА ПРАВИТЕЛСТВО

    3 9 Отговор
    А НИЕ ..КОГА....Партиите на Радев се изпокараха и обрекоха народа на глад и мизерия
  • 8 Очевидец

    21 0 Отговор
    Защо мъжете им не скочиха да се бият с талибаните?Защо 300000 им войска просто свали оръжията и смениха дрехите,след което се покриха?Никой няма да им подари по-добър живот.Че и Меркел вече я няма.
  • 9 БАЙДЪН

    8 0 Отговор
    20 ГОДИНИ се опитвахме да ги научим на демокрация,и това СА резултатите
  • 10 животновъд

    5 0 Отговор
    Защо ли слагам 80-90% фира на писаницата на тази (или този) Зилке Дитрих!?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Нане

    9 0 Отговор
    300 000 въоръжена до уши армия се предаде на шепа сатрапи не ги жалете
  • 13 ГЕРО

    2 4 Отговор
    ДЕМЕНЦИЯТА БАЙДЪН Е ВИНОВЕН,СЪД ЗА НЕГО,НЕВМЕНЯЕМИЯ,КАТО НАШИЯ НИКАКВЕЦ РУМЕН РАДЕВ-НЕНА МЯСТО,ПСИХИЧНО БОЛНИ
  • 14 ЛИЦЕМЕРИИИ

    1 0 Отговор
    ДОСТА ПОВЕЧЕ СА БЪЛГАРИТЕ НА ХЛЯБ И ВОДА , А НЯКОЙ СА И БЕЗ ХЛЯБ !