27 Септември, 2021 16:00 3 945 116

Опаковайте Паметника на съветската армия, вместо да спорите за Кристо и Триумфалната арка

  • съветска армия-
  • паметник-
  • мартин заимов

Съветската армия не попада в обсега на договора за приятелски отношения и сътрудничество между Руската федерация и България от 1992 година

Опаковайте Паметника на съветската армия, вместо да спорите за Кристо и Триумфалната арка - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Полицаи задържаха Мартин Заимов, банкер, внук на ген. Владимир Заимов и правнук на Стоян Заимов. „Провинението“ му е, че боядисал с бяла боя част от надписа на Паметника на съветската армия в центъра на столицата. След няколко часа го пуснали да си ходи.
А дали неговите действия не можеха да бъдат окачествени като художествено произведение?

По същото време в студиото на една телевизия четирима известни – Соня Момчилова, Георги Лозанов, Нидал Алгафари и Явор Дачков разсъждаваха върху опаковането на Триумфалната арка в Париж и ролята на Кристо в световния културен живот. Не че големият творец се нуждае от нечии анализи и критика в родината му, но сме свидетели на истински стълкновения в мрежата за това дали е заслужено световно признат и какво чак толкова е направил.

Чалгализацията води до нищета на мозъчната дейност, което пък ни изправя пред подобни „диспути“. Това е тъжно, много тъжно.

От години съществува гражданска инициатива за премахване/преместване на Паметника на съветската армия. От години кметът Йорданка Фандъкова бяга от този проблем и се оправдава с някакви нелепи обяснения.

БСП, русофили и съветофили не дават и дума да се издума за местене – искат символа на СССР да си остане там, където е.

Разсъждаващите българи са наясно, че паметникът е издигнат във време, когато страната ни е била член на социалистическия блок, а решенията за нейното развитие са се взимали преимуществено в Москва. Ясно е също, че махането на паметници не е цивилизована процедура. Но това е правено в много страни, където демокрацията е вън от съмнение.

Тогава да опаковаме Паметника на съветската армия по примера на Кристо. Фондацията на твореца и съпругата му Жан Клод би могла да е полезна, както и племенникът му Владимир Явашев. Ще се получи нещо смислено, авангардно дори и носещо нов дух по някакъв начин. Пак ще има спорове, но едната страна би трябвало да разбере, че рано или късно това ще се случи. Внуците им ще го направят.

Фрог нюз

П.П. Съветската армия не попада в обсега на договора за приятелски отношения и сътрудничество между Руската федерация и България от 1992 г. Той е построен и платен изцяло от българската държава. Бил е изграден с цел "да бъде на централно място, за да се минава постоянно покрай него и да упражнява своето политико-възпитателно значение". Това е посочено в протокола от заседанието на Столичната голяма община и Градоустройствения съвет от 6 юни 1947 г.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОНТРАТА

    87 35 Отговор
    Първо вас соросоидни лакеи ще ви опаковаме и във фризера на минус 27 по целзий!
  • 2 гадно

    86 29 Отговор
    Тоя джендър дядо му лично щеше да го разстреля.
  • 3 Лавренти Берия

    60 19 Отговор
    Им хвърлили стотинки от НПО за да публикуват пасквили!
  • 4 така е

    72 17 Отговор
    И ТОЯ ГОРКИЯ Е ИЗПЕРКАЛ КАТО БОЦИ ТИКВАТА.
  • 5 asd

    84 14 Отговор
    Тръгнали някакви дегенарати да водят пехливански борби с купчина "камънак", за евтина популярност.

    Хахахахахахахахахахахахахаха.

    Жалки ганчовци. 30 години се мъчат да градят кариера с "уууу камуниси", "кой не скача е чьервен" и.т.н. поради собствената си пошлост и некадърност
  • 6 пешо

    58 10 Отговор
    "където демокрацията е вън от съмнение"

    до тук четох... смешни люде, опитващи се да докарат от девет дерета водица за мижавата си кауза.
  • 7 Аз съм тъп

    26 74 Отговор
    Aз cъм мaлкo тъп дeбил, мoля някoй дa oбяcни зaщo в нaй cтaрият грaд в Eврoпa – Плoвдив, cтoи пaмeтник нa някaкъв руcки oкупaнт? Тaм нитo e зaгивaл, нитo e пoгрeбaн руcки вoйник.

    Коментиран от #19, #20, #40, #52, #53

  • 8 Мим33

    71 14 Отговор
    Паметника за това е паметник да си остане там където е и са го направили нашите деди за паметник.Така че точка по въпроса,няма какво да се умува повече...

    Коментиран от #38

  • 9 Русофилите

    48 10 Отговор
    Е ще се стещнем пред антифашиския паметник когато ще се пробвате да го опаковате и цялата жандармерия няма да може да ви спаси!
  • 10 Варна

    12 38 Отговор
    Варна, Бургас, Поморие, Равда, Свети Влас, скоро ще станат руски губернии.

    Коментиран от #11, #54

  • 11 Комуниста

    42 8 Отговор

    До коментар #10 от "Варна":

    Май по коро България става еврейска губерния!
  • 12 Историк

    18 41 Отговор
    Само да вметна. В тази територия има 4000 паметника на руският окупатор.

    Коментиран от #22

  • 13 ОПАКОВЧИКА КРИС

    49 7 Отговор
    ТРЕБЕ ДА ОПАКОВАМЕ ЧУТУРАТА НА АВТОРА НА ТАЯ СТАТИЯ И ДА ТАНЦУВА КАТ ВЪРЗАНА МЕЦАНА НА ЦЕНТЪРО НА СОФИ.
  • 14 ТА ТОЙ ДЕЙСТВА ТОЧНО ТАКА НА РУСОФИЛИЯТА

    6 23 Отговор
    ПОЛИТИЧЕСКИ И НАЙ—ВАЖНОТО ВЪЗПИТАТЕЛНО АКО НЕ СЛУШКАТЕ ЩЕ ДОЙДЕ КРАСНЫЙ СОЛДАТЫ И В ТЮРЬМА ПОЙДЁШЬ 😬😬😬
  • 15 прозорливост

    41 8 Отговор
    Не бързате, че както се развиват нещата с бъдещата война между Гърция и Турция, тук май пак руско ще стане. Че да не се наложи да го строим наново този паметник пак на същото място, но два пъти по-голям!
  • 16 КРАДЦИ

    38 8 Отговор
    ПРОСТАЦИ НЕКА НЕ СЕ ЗАНИМАВАТ С ПАМЕТНИЦИТЕ НИ - ТЕ СА НА ВСИЧКИ , НЕ ТРЯБВА ЕДНА ГРУПА ИДИОТИ ДА БУТА ДЕ КВО СИ САКА ! КАТО БУТНАХА МАВЗОЛЕЯ КВО СТАНА ? АБСОЛЮТНО ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ НАКАЗВА СЪС СМЪРТНИ ПРИСЪДИ ! ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА ТАКА НАПРАВИ В СИРИЯ А АРТЕФАКТИТЕ ОТИДОХА В САЩ - ЧИСТА КРАЖБА -------- СЪЩОТО СЕ СЛУЧИ И В ИРАК И ЛИБИЯ !
  • 17 Сух

    37 7 Отговор
    Слушайте бе помиарчета, по лесно ще е вас да ви преместим, от колкото паметника. Не забравяйте, е сте малцинство и то доста крехко..
  • 18 Територия

    7 35 Отговор
    Територия, в която живеят само русофилистици. Може ли някой да ми каже ЕС и НАТО дали са адекватни?
  • 19 ТО ДОБРЕ ,ЧЕ

    7 16 Отговор

    До коментар #7 от "Аз съм тъп":

    В ДРУГИ ГРАДОВЕ НЯМА ТАКОВА „МОДЕРНО ИЗКУСТВО”😂😂😂
  • 20 кънчо

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "Аз съм тъп":

    риторични въпроси задаваш
  • 21 Хисторик

    48 7 Отговор
    Червената армия е освободила цяла източна и централна Европа вкл и Германия 400 дивизии са разбити на Вермахта на източния фрон и там на изток са най големите сражения за свободата на Европа по време на ВСВ. Паметника е Антифашиски или България съжелява, че нацистите не са спечелили войната? Ако разни неграмотнци не познават историята е време да я научат! Черната армия е имала вс основания да окупира България, но дори и това не са направили руснаците 1944г. Това, че България не е обявила война на СССР не ги оправдава, че са помагали на немците да извършват зверства на изток!

    Коментиран от #43

  • 22 Сух

    33 3 Отговор

    До коментар #12 от "Историк":

    Спок, ако трябва ще направим още.. Или викаш да направим още някой друг паметник за летците бомбандира ли България? М? Предател ли си?!
  • 23 Тато из Правец

    46 3 Отговор
    А паметника на тия, които бомбандираха София да си стои,че и цветя да му поднасяме🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷🇱🇷

    Коментиран от #41

  • 24 Дърт пее..раст...

    38 5 Отговор
    Да не пипате ,могилата, мекерета..!!.Яки шамари ,ще има..Това е български паметник ,и част от Историята на НРБ ...Нехранимайковци .
  • 25 ИМПЕРИАЛИСТ

    12 44 Отговор
    Гавра е съществуването на тези конюктурни паметници, служещи единствено за поднасяне на венци от номенклатурни банди, които забиха народите си в такова блато, че на нормалния свят му е бедна фантазията да си го представи.
    Тези паметници ежедневно фалшифицират историята на България в периода на Втората световна война. Забравя се достойната политика на една малка и разорена от войни държава, която не изпрати синовете си да се бият срещу внуците на нейните освободители, въпреки натиска и реалната ситуация. Забравя се от света, достойната и умела политика на един цар, който запази поданниците си, включително и тези от еврейски произход, и за което, нека го кажем най-сетне, заплати с живота си. Една страна която се държа по-достойно, от някои други „неутрални” държави, според новите банкови разкрития. Забравя се и защото някой трябва да ни се извини и да даде обяснение за варварските бомбардировки над градовете на България, която не води бойни действия по фронтовете.
    Тези паметници не са на руския Ванка, Альоша и на милиони други като тях, спасили света от кафявата чума, а паметници-подигравка към човечеството...
    Софиянци, криво-ляво свикнаха с този паметник и не го забелязват. И именно тук е опасността, този паметник поражда безчувствие, което се пренася и към други, вече действителни паметници. България посрещна съветските войници с мирна, топла южна есен, която бе последна в живота им, за мнозина.
  • 26 А питам

    31 3 Отговор
    "Пoлицaи зaдържaхa Мaртин Зaимoв,... „Прoвинeниeтo“ му e, чe бoядиcaл c бялa бoя чacт oт нaдпиca нa Пaмeтникa нa cъвeтcкaтa aрмия в цeнтърa нa cтoлицaтa. Cлeд някoлкo чaca гo пуcнaли дa cи хoди.

    A дaли нeгoвитe дeйcтвия нe мoжeхa дa бъдaт oкaчecтвeни кaтo худoжecтвeнo прoизвeдeниe?"


    A дaли дeйcтвията нe мoгат дa бъдaт oкaчecтвeни кaтo худoжecтвeнo прoизвeдeниe, при подобно деяние и на американския паметник??
  • 27 Общината

    7 30 Отговор
    Има решение на Общински съвет-София за демонтиране на този тотем още от 1992г. Къде е съдебната ни система? Защо не се даде Фандъкова на съд?
  • 28 В.В.П.

    32 6 Отговор
    Ние, ,народът на НРБ,,уважаваме ,Този паметник..Това е статуята на Свободата..Мартин ,еврейчето, си търси ,господар Срещу ,заплащане,разбира се!!..
  • 29 Бамбука

    7 17 Отговор
    Историята казват че не се променя. Пълна глупост. Променя се и още как за разни цели и начинания. Паметник не се премества ? Ами пак погледнато назад във времето в много градове по Европа ( източен блок ) е имало бюстове, паметници на Ленин, Сталин и други, а после след време се оказва че същите не служат за възпитателна цел и днес май се намират около някоя поляна. Дори и в Русия е така.
  • 30 МААТРИАЛА

    10 33 Отговор
    ПЪЛНО С РУШЛЯЦИ С ЧЕРВЕНИ ДУПАРАЦИ ДОКАТО СТОЯТ ТЕЗИ ПАМЕТНИЦИ БЪЛГАРИЯ ЩЕ Е НА ПОСЛЕДНО МЯСТО В ЕВРОПА

    Коментиран от #66

  • 31 ВЕНСЕРЕМОС

    8 29 Отговор
    СЪБАРЯЙ
  • 32 Русофилия

    10 26 Отговор
    Русофилията е отказ от национална идентичност, а липсата на чест и достойнство си е чиста проява на хомосексуализъм.

    Коментиран от #39

  • 33 КОНТРАТА

    30 6 Отговор
    Благодарение наСталин България получава Южна Добруджа обрано 1940г с Крайовската спогодба. 1940 г Германия е била на страната на Румъния, а СССР на стеаната, на България 1 година по късно българите допускат на територията на Царството немската армия дори влизат бг армия в тола на сръбската съпротива! Паметника ще седи да ви напомня какви предатели са ви управлявали 1940 - 1944г!

    Коментиран от #55

  • 34 ПАРИЖ1947

    29 3 Отговор
    За фактите!Арестувания е син на дъщерята на ген.Заимов-Клавдия,която е с психически проблеми и ционистко масонския гент Голдсмит!Та тоз Мартин не е никакъв българин а ционистко масонскибълвоч!Във връзка със случая и за драскачите в сайта нека им припомня на прочетат ПАРИЖКИТЕ МИРНИ ДОГОВОРИ ОТ 1947г.!ТАМ Е КАЗАНО ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!
  • 35 тдрбуъ иффир

    32 4 Отговор
    СССР спасява България от разпарчетосване след втората световна война. СССР е поканен от българската държава за да предотврати нахлуването на гръцката, английската и турската армия. Четете за мирните преговори с Англия и САЩ в Кайро. Това не са хипотези на комплекситрани соросоиди, а реални факти и договори от историята.
  • 36 Красимира

    29 4 Отговор
    Не само не трябва да се бута, ми трябва да се построи и друг, по-голям с надпис - "1944-1989 - период без чужда военщина, НПО-та и соросоиди"

    Коментиран от #47

  • 37 чавдар

    23 2 Отговор
    Тоя дебил Мартин не го излекували навремето явно
  • 38 Ефенди

    3 7 Отговор

    До коментар #8 от "Мим33":

    Прав си разбира се! Ама, найстина ли смяташ че ще се намери куражлия да го събори?!:)
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 М а н а ф оглу

    8 11 Отговор

    До коментар #7 от "Аз съм тъп":

    Паметниците винаги показват кой е важния човек, така да се каже началника.В окупираните територии винаги е така, за да може ското-населението да се сеща и да почита началника. Това във Филибе е от една отминала историческа епоха. Ако питаш мен по би отивало там да има паметник на Лала Шахин паша, по би бил актуален на днешно време. И сега се строят такива, например този на летците, американци изтрепали 4-5000 в София през 1943. И населението се радва и ги почита, че как иначе.Борбата на някой за махане на паметници е признак, че няма разумен народ а само скотонаселение чакащо хляб, зрелища и нов началник разбира се. А чий е паметника няма значение, Альоша, Адолф, Джон или Осман е все тая.

    Коментиран от #44

  • 41 Херо Мустафа

    4 3 Отговор

    До коментар #23 от "Тато из Правец":

    Ако, те пуснат в Щатското посолство, може и да му поднесеш цветя!!:)
  • 42 Истината

    6 22 Отговор
    Сакън, никакво махане на паметника ! Че то ако се махне, какво ще стане с осиротелите ни съветофили, те ще паднат тогава в черна депресионна дупка и ще се поминат за нула време. Никой не си дава сметка за привързаността им към паметника, за тях той изразява безкрайната им признателност към Черевената армия, която извади дедите им, най-мързеливите, от селата и махалите и ги направи управници със сладки заплати и привилегии. Заради туй е цялата дандания, нали другари ?

    Коментиран от #45

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Дъртак

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "М а н а ф оглу":

    За такива като теб няма!
  • 45 Социопат

    18 0 Отговор

    До коментар #42 от "Истината":

    Така е! За това сега шестват най-изявените демократи! Лично аз най-много харесвам царя!:) Той, ни оправи за по-малко от 800 дни и ограби България повече отколкото дядо му е ограбил! Ма тия сега ще ни оправят още по-бързо и по-добре!:)
  • 46 Хмммммм

    19 6 Отговор
    В Австрия и Германия има паметници на Хитлер и никой не ги събаря !!! Част от ИСТОРИЯТА на Европа !!! НИКОЙ не може да промени историята, тя само се изучава!!!
    В Лондон, в музея на восъчните фигури "Мадам Тюсо" също има фигура на Хитлер...

    Коментиран от #48

  • 47 Да допълня

    22 3 Отговор

    До коментар #36 от "Красимира":

    Не само не трябва да се бута, ми трябва да се построи и друг, по-голям с надпис - "1944-1989 - период без чужда военщина, НПО-та, соросоиди, джендъри,гейове,безполови бракове, перверзии и извращения"
  • 48 123

    7 0 Отговор

    До коментар #46 от "Хмммммм":

    кажи някое място, което има паметник на хитлер плс

    Коментиран от #50

  • 49 глупак

    16 1 Отговор
    Постъпката му е просташка , като родословието му само усилва ефекта. Не са място паметниците където можеш да си изразяваш отношението по разни неща. Не ти харесват руснаците - добре , собствено мнение , не ти харесват американците , също лично право , всъщност що се отнася до нехаресването , то повече се отнася до политиките и пр. неща. Другото е история , добра , или лоша , харесвана , или нехаресвана , това е факт , днес дори няма СССР .
  • 50 Рррт

    2 0 Отговор

    До коментар #48 от "123":

    Осмисли ли написаното в коментар 46 ???
    Май НЕ УСПЯ...
  • 51 БПФ

    15 3 Отговор
    Някакъв чкиджия, дето не е построил и един курник в животът си, иска да събаря паметници. Право казва някой по-горе, че дядо му лично би го разстрелял - този keлеш.
    Не ги знам тия - мислят като Херострат ли - за да се прочуят с разрушения и палежи, като не могат да създадат нищо?
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Аз съм тъп":

    Прав си - tъn си, и няма смисъл да ти се обяснява. На такива да им се обяснява е загуба на време. Дават ти мотиката и на къра.
  • 54 Гост

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "Варна":

    По-ме притеснява, че Странджа и Лудогорието станаха анадолски вилаети.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Професор

    6 12 Отговор
    Отново цари обществена неадекватност и липса на идеи за разрешаване на проблема. Пaмeтникът нa aмeрикaнcкитe лeтци e пocтрoeн нa тeритoриятa нa тяхнoтo пocoлcтвo, тoecт нa aмeрикaнcкa тeритoрия. Това подсказва еднo възмoжнo рaзрeшeниe. Руcкoтo пocoлcтвo купувa зeмятa oкoлo Пaмeтникa нa Cъвeтcкaтa Aрмия и cи пocтрoявa тaм нoвo пocoлcтвo c oгрaдa. Кoйтo влизa дa вaндaлcтвa нa тeритoриятa нa чуждo пocoлcтвo cи e прecтъпник. Прecлeдвa ce кaтo тaкъв. Пaмeтникът на СА cи ocтaвa кaкъвтo e, и къдeтo e. Руcкoтo пocoлcтвo прoдaвa ceгaшнaтa cи cгрaдa и плoщ дeтo са cрeщу Пaрк Хoтeл Мocквa. Тaм e прecтижeн квaртaл, щe взeмaт мнoгo пaри. Щe пoлучaт пocoлcтвo в цeнтърa нa Coфия и чecтитo. Въпрoc нa прeгoвoри c руcкaтa cтрaнa.

    Коментиран от #59, #64, #97

  • 57 Анонимен

    15 5 Отговор
    Трябва обезателно някой да се изгаври с курваата Евелина Келбечева, както и да й се отнеме титлата професор! Тази НЕ е професор! Тая няма и понятие от съвременната европейска, българска и руска история, тръгнали са скапаните медии,особено от НОВА тв, да й дават обществено внимание!

    Във следващата война ( обезателно ще има) руснаците няма да се намесват, спокойно, ще трябва да се отбраняваме сами. И германците няма да ни помогнат. Очакваме тези, които оскверниха този паметник ( и не само)да бъдат на линия във войната срещу турците. Но тия русофобски лаййна ще се изпокрият позорно още при новината за нападение. Тоя б0клук Заимов е ПОЗОР за България!

    Не знам до кога ще ни търпят руснаците!
  • 58 Анонимен

    14 4 Отговор
    Не знам докога ще ни търпят руснаците!
    Във следващата война ( обезателно ще има) руснаците няма да се намесват, спокойно, ще трябва да се отбраняваме сами. И германците няма да помогнат. Очакваме тези, които оскверниха този паметник ( и не само)да бъдат на страната на тези, от югоизток, които ще превземат България! Тия русофобски, българофобски и продажни лаййна ще се изпокрият позорно още при новината за нападение. Тоя б0клук Заимов е ПОЗОР за България!
  • 59 Анонимен

    14 7 Отговор

    До коментар #56 от "Професор":

    Не, руснаците да купят тази земя около СА и тя вече да принадлежи на Руското Посолство, намиращо се в кв. Изгрев. При следващ опит за поругаване, вандалите да бъдат наказвани със смърт. Поругаването на Съветската Армия е поругаване и на Българската съвременна история!

    Коментиран от #69, #93

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Анонимен

    9 3 Отговор
    Да глобят солено това aнтuбългapcko лайнo Зauмoф!
  • 62 Анонимен

    9 4 Отговор
    Браво на Министерството на Културата и на проф. министър Минеков, че осъдиха тази поредна вандалска проява! Смърт за русофобите и българофобите!
  • 63 Анонимен

    11 2 Отговор
    Мартинчо, бokлyk ckaпaн, ти си срам и позор както за цяла България, така и за твоя дядо Владимир Заимов - антифашист, награден като герой от Съветския Съюз!
  • 64 Генерал 🇧🇬

    11 6 Отговор

    До коментар #56 от "Професор":

    Американският паметник е извън оградата на посолството и само общината може да каже, дали е изграден на територията на посолството. На коя територия не е важно, този паметник е ВИДИМ, а това е провокация и своеобразен среден пръст.
    Паметникът на американските летци е в памет на хора избили над 4,000 мирни български граждани и сринали Народния театър, библиотеки, църкви,къщи, жилищни блокове - той е построен от американци на централна част в София.
    Всички войници имат право на почит, но не и там, където са извършили масови убийства на ЦИВИЛНИ. Тези .."хора" са хвърляли всякакви предмети и детски играчки, които да се взривяват в ръцете на невинни деца. Някои неща си имат граници.

    Паметникът на Съветската армия е издигнат от българи, по български проект и няма нищо общо с комунизма, а с Червената армия, която избави човечеството от един режим, който умъртвяваше цели човешки раси, а беше нарочил славяните за роби ("тор за немската нация").
    С победата на Съветската армия над Царство България бе сложен край на МОНАРХИЯТА в България, причинила на българския народ три национални катастрофи с огромни човешки и материални щети за българската нация и държавата й !
    Схвана ли?!

    Коментиран от #68

  • 65 не може да бъде

    10 6 Отговор
    Бих искал да обърна внимание на всички за следното обстоятелство-всички издевателства над паметниците,които са построени у нас,са издевателства над самите нас!Паметниците са построени от хора ,които може сега да не ни харесват-но това е история,която ние не можем да изтрием или унищожим,защото не ни харесва.Това са неща направени от нашите прадеди,деди,бащи и майки и роднини-и колкото и лошо да са направени тези паметници ,трябва да стоят за да ни напомнят какво е било и какви са били нашите роднини!Тези които ги разрушават или увреждат са комплексирани хора-с чувство за собствена непълноценност обикновено,или емоционално непълноценни/увредени,или недостатъчно умни или като този прекръстен Заимов/иначе Голдсмит/-превъртял няколко деления!

    Коментиран от #72

  • 66 баба Пена

    6 5 Отговор

    До коментар #30 от "МААТРИАЛА":

    То паметника ти е виновен , че герберастите пълнят шкавчета и крадат .
  • 67 Риналдю

    8 6 Отговор
    Бутайте паметниците на Червената Окупационна Орда в София и Незнайният Алкаш Альоша във Филибето.Скулптурите от Софийският да заминават в музея на Соца в Дървеница,а с гранита на Пловдивският да облицоват някой мол.
  • 68 Професор

    8 8 Отговор

    До коментар #64 от "Генерал 🇧🇬":

    Първо, кой обяви война на Англия и Америка без никой да ти иска? Те ли, или ТИ? Обявяваш война, после, "ама ау, те ме бомбардират..." Второ, на територията на посолството е. Трето. Предложих ти едно просто и симетрично разрешение. Но ТИ си чугунена глава, искаш да стане непременно ТВОЕТО. Но в България има милиони, които не са съгласни с теб. Те не обичат комунистическата ти история. Не харесват и символите й, точно както ТИ не харесваш символите на американската история. Пак ли искаш да им НАТРАПИШ комунистическата си гадост? Четвърто. Разбрахме, че ти не харесваш Царство България. Добре, ама то увеличи територията на България 150%. Имало е жертви, да. Водили са се войни. Но резултатът НЕ Е ЛОШ -- 150% увеличение на територията. Вие, комунистите, успяхте да я запазите, добре. Парижка конференция, Народен Съд, братска помощ от СССР. Хубаво. НО -- голямото увеличение го осигури Царство България.

    Коментиран от #70, #90, #99

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Анонимен

    9 6 Отговор

    До коментар #68 от "Професор":

    Това не е повод за вандализъм, защо ти и твоя съмишленик Заимоф не се осмелите да поругаете американски паметник? Можете ли? Или не ви стиска?

    Коментиран от #75

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Професор

    8 5 Отговор

    До коментар #65 от "не може да бъде":

    Не бе, НЕ НИ ХАРЕСВА "изкуството" на тези "строители". ГРОЗНО Е. Ако беше красиво, щях да съм пръв да ти кажа. Ходи до Виена и виж паметника на Съветската армия там. Красота. Злато. Езеро. Фонтан. Вписва се в градската среда на града идеално. Не е пред катедралата, не е пред дворците. Не е пред кметството. Не се натрапва. От подмазване страдаш, от подмазване строиш, от подмазване са ти и склуптурите. АМА СА ГРОЗНИ -- и страданието ти, и строителството ти, и склуптурите ти.

    Коментиран от #74

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Професор

    8 5 Отговор

    До коментар #70 от "Анонимен":

    Той изобщо не ми е съмишленик. Предложих ти просто разрешение. Американският паметник не се вандалства, защото е на територията на американското посолство. Ако паметникът на Съветската армия беше на територията на руското посолство, никой нямаше да вандалства върху него.
  • 76 Анонимен

    8 7 Отговор

    До коментар #69 от "Професор":

    Ами що не го кажеш това на твоя събрат Заимоф, все пак е внук на достоен антифашистки " убиец". Американците, бомбандирали София и България не са убийци,а росни китки, така ли, лаййно?

    Коментиран от #78

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Професор

    8 5 Отговор

    До коментар #76 от "Анонимен":

    Българите бомбаРдирали Одрин (забележи правописа) според теб убийци ли са?

    Коментиран от #81, #100

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Професор

    8 4 Отговор

    До коментар #71 от "Анонимен":

    В сравнение, например, със стандарта на един среден грък роден през същата година като мен, НЕ, НЕ МИ ДАДОХА. Дадоха ми МНОГО ПО-НИСЪК СТАНДАРТ. Да не сравнявам със стандарта на един холандец, или на един белгиец, или на един испанец, или на един датчанин, даже и на един португалец. Говоря пак средно. Обясни ми ЗАЩО вие, комунистите, НЕ МИ ОСИГУРИХТЕ по-добър стандарт от техните? Капитализмът ли ви попречи, или четирите годишни времена?

    Коментиран от #83, #104

  • 83 Анонимен

    7 5 Отговор

    До коментар #82 от "Професор":

    Българските комунисти не са виновни, че си безродно лайнно. Като не ти изнася България какво дириш тук в Български форум?

    Коментиран от #85, #87

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Професор

    9 5 Отговор

    До коментар #83 от "Анонимен":

    Тоест, ти искаш да съм ограбен от вас, комунистите, да съм бедняк и с пенсия от 200 евро на месец, но да съм патриот и да ви обичам въпреки всичко? Мерси, казваме ние, на такваз любов...

    Коментиран от #88

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Професор

    11 4 Отговор

    До коментар #83 от "Анонимен":

    Защо ТИ не се изнесеш в някой руски форум, там си възхвалявай съветската армия и СССР на воля.
  • 88 Анонимен

    5 10 Отговор

    До коментар #85 от "Професор":

    Не се изказвай от висока инстанция, не си професор, а си поредното продажно, българофобско ,безродно лаййно

    Коментиран от #89

  • 89 Професор

    9 5 Отговор

    До коментар #88 от "Анонимен":

    Ами хубаво. Браво. Печелиш. Сега ме остави да си живея в Тексас и да си карам кадилака, а ти ходи да се наредиш на опашката в пощата в Каспичан да си получиш пенсията. Ей такива като теб ИЗГОНИХА от страната милиони хора. Ама лошото е, че сте некадърни, и като останахте, я досъсипахте.
  • 90 Ivanov

    9 5 Отговор

    До коментар #68 от "Професор":

    Комунистите не опазиха българска Македония

    Коментиран от #92

  • 91 Ivanov

    9 5 Отговор
    Нека не мислим за цялата вселена и за това, което Червената армия е дала или взела от света. Да мислим само за България. Загубихме Македония. Станахме комунистическа държава и загубихме нормалния си живот за следващите 45 години. И за следващата 30 години след 10 ноември досега.
    Относно паметника той трябва да съществува, за да не забравя кой е окупирал България, но не и в средата на столицата.
    Трябва да има комплекс от паметници с всички български царе заедно с картите на техните територии и това, което са постигнали.
    Започвайки от Волжка България до Борис 2 -ри.

    Коментиран от #101

  • 92 Професор

    8 6 Отговор

    До коментар #90 от "Ivanov":

    Можеха даже да запазят коридора до Бяло Море даден ни по Ньойския договор. Ако четете внимателно мемоарите на Чърчил, той даже казва на Сталин че е съгласен на това. Можеше да изтеглят войските от Беломорието, но да ги струпат на този коридор. Да спечелят малко време, щеше да го вземат. Но те от СЕРВИЛНИЧЕНЕ опразниха и него, а после от същото това СЕРВИЛНИЧЕНЕ построиха МОЧА, натрапчив и грозен, едно склуптурно анти-изкуство на пъпа на София.

    Коментиран от #105

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 ХХХ

    2 3 Отговор
    Тия от ислямска държава имат доста последователи
    каменотрошачи у нас.Всичко ни е наред само това
    ни куца.Един референдум ще реши въпроса с
    всички паметници.
  • 95 ежко

    4 3 Отговор
    Ако Кристо опакова "Триумфалната арка" без належащо разрешение, дали няма да изгние по арестите?:)Научете се най-сетне,че да се демотнира паметника, не трябва да го решават политиците, а гражданите на София!Има си механизми, как да се вземе тяхното мнение, а кмета и общинските съветници функционират като изпълнители на желанието на гражданите.Предтавяте ли си ж Швейцария, кмета или общинската управа да реши да бутне някой фонтан , без да се е допитало до съгражданите си?Искате да сте като швейцарците, а методите ви са като на болшевиките?!?
  • 96 Надал, какъв Българин е тоя, Дачков,

    3 4 Отговор
    Мартин, живее на славата на дядо си, Господа Никой, престанете да отвличат вниманието на Народа с Паметника!! Единствено пречи на един файтон Натегачи на нечия Хранилка!! НАРОДА ЩЕ КАЖЕ, НЕ ТАКИВА СЛАГАЧИ КАТО ВАС, А ПЪК ТОЗИ Надал да си ма.... ната айка, като си смени името и по живее още в България, това нее въпрос за обсъждане от такива като него!!

    Коментиран от #107

  • 97 куку руку ку

    7 2 Отговор

    До коментар #56 от "Професор":

    След като американсите летци са герои и имат паметник в София, тогава капитан Списаревски и другите пилоти загинали, защитавайки София от същите тези американски летци, какви са?

    Коментиран от #98

  • 98 КИН-ДЗА-ДЗА

    4 2 Отговор

    До коментар #97 от "куку руку ку":

    А в Хирошима дали има паметник на американски летци?
  • 99 Генерал 🇧🇬

    7 2 Отговор

    До коментар #68 от "Професор":

    И какво като сме обявили война, трябва да избиват жени и деца ли??

    След като паметника е извън оградата на посолството докажи, че е на тяхна територия?

    "Царство България. Добре, ама то увеличи територията на България 150%"--- Ти на колко ракии си?

    Коментиран от #113

  • 100 Генерал 🇧🇬

    7 2 Отговор

    До коментар #78 от "Професор":

    Българските военновъздушни сили извършват въздушна бомбардировка на османските военни позиции край Одрин, бе манипулаторе.
    Колко жежи и деца са избили те, а?
    Там са за да воюват с военни, не за да избиват цивилното население.
  • 101 Генерал 🇧🇬

    7 3 Отговор

    До коментар #91 от "Ivanov":

    Вие на кой свят живеете бе?!?
    В Четвъртата национална катастрофа, започнала с прехода към глобализиран неолиберален капитализъм след 10 ноември 1989 г. и продължаваща и сега, се стигна до над 100-150 млрд. щ. дол. загуби от престъпната приватизация и тоталното разграбване на българското народно стопанство. Нямаме убити на бойното поле, но имаме човешки загуби по-големи от всяка от другите национални катастрофи досега. Няма унищожено национално богатство в резултат на бомби и пушки, но мащабите на унищоженото и разграбено национално богатство са по-големи от всякога в нашата история. Ликвидирана бе държавната система за безплатно образование и здравеопазване. Държавата вече е с над 2 милиона население по-малко. Шири се организирана престъпност, търговия с плът, наркотици, трафик на хора. Мафията се срасна с държавата. Обществената сигурност и спокойствието на гражданите са проблемни. Армията е свита до 34 000 души. Войниците в нея са под 15 000. Отбранителната способност на държавата е минимална. България съществува без национална кауза! Демографският срив е ужасяващ...!

    Коментиран от #114

  • 102 аз съм Веска

    6 6 Отговор
    ПОЛОВИН ВЕК СССР И ПАЗАРИТЕ МУ БЯХА СВЕТАЯ СВЕТИХ , ЗА БГ ПРОИЗВОДСТВОТО,БЕЗ КАЧЕСТВО И ДИЗАЙН .САМО ТОВА Е ДОСТАТЪЧНО , КАТО МИНЕМ ПОКРАЙ ПАМЕТНИКА ДА ПРЕКЛОНИМ ГЛАВА ПРЕД НАЦИОНАЛНАТА СИ ПРОСТОТИЯ .ДРУГО НЯМАШЕ . ТОВА БЕШЕ .ЗАБРАВИХТЕ ЛИ , ЧЕ СТОКАТА НИ СЕ КОТИРАШЕ СКАМО В ЗАДГРОБНИЯ ....

    Коментиран от #103

  • 103 Аз съм Веско

    7 5 Отговор

    До коментар #102 от "аз съм Веска":

    Няма спор, така бе по времето на СССР.
    Лошото е, че днес е много по-зле от времето ни със СССР.
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 хахаха

    3 2 Отговор
    Тази статия вероятно има за цел, покрай текущото преброяване на населението, да се преброят и офърфаните напоследък, русофилистици. Ами ей ги на - колко да са....има-няма 60-70 човека...

    Коментиран от #111

  • 107 хахаха

    4 2 Отговор

    До коментар #96 от "Надал, какъв Българин е тоя, Дачков,":

    "Народът" няма нищо общо с вас - русофилистиците и родоотстъпниците!
  • 108 Матей

    2 3 Отговор
    Защо ги правят тия ци-го-низ-ми ,защото виждат че така е добре,американските окупанти ще им напълнят канчетата с чорбица.Навремето някой беше съборил паметник на Сталин и го осъдиха.Американците затова си направиха паметника в двора на посолството,знаят ,че е настанало времето за циркаджийските маймунджулуци,лиготии,простотии.Ккаво друго да прави народ в безпътица,изпростял,сам "цвета "на нацията дава пример,ей тъй ,с това се забавляват,колкото да не заспят от скука.
  • 109 хатакая

    5 1 Отговор
    Не само да го опаковат а да го подарят на соц.партията която все още лъже хората че сме били освободени а не окупирани както си е всъщност и по възможност да им го доставят на бузлуджа за тяхна сметка където да им осигурят палактков лагер за поклонение срещу заплащане олинклузив по 20лв на денонощие.!
  • 110 даадаада

    3 4 Отговор
    Военен се прибира в къщи вечерта и крещи от вратата:
    - Жена, след три минути ракията, салатата и вечерята да са на масата!
    - А, вълшебната думичка?
    - Бегом!
  • 111 Хохохо

    9 2 Отговор

    До коментар #106 от "хахаха":

    60-70 от 100 коментиращи, са си 60-70 % русофилистици
    ъндърстендиш!
    ай, чиститу
  • 112 Б. М.

    6 0 Отговор
    Тази година се честваше 200 години от рождението на Г. С. Раковски. Четете бре рублофили. ЧЕТЕТЕ какво е казал този велик българин за Русия. Ако имате и малко неизпържен мозък, запознайте се със съдбата на вуйчо му кап. Георги Мамарчев, осъден на 3 години каторга, за това, че е дръзнал да освобождава България. Ако и това не Ви просветли промитите мозъци, то спасението е само едно ЧЕМОДАН, ВОКЗАЛ МОСКВА
  • 113 Професор

    5 0 Отговор

    До коментар #99 от "Генерал 🇧🇬":

    Първо, не е даже и паметник, ами е по-скоро паметна плоча. Второ, не е на американските летци, а на всички американски военни, служили в България по време на войната. Не се натрапва, не се извисява, не размахва автомати над цяла София. Трето, ходи да видиш собствеността около посолството на кого е, има я в Агенцията по вписванията. Четвърто -- България се увеличава двойно със Съединението, увеличава се с още 1/3 след края на ПСВ, и с още 1/6 след края на ВСВ. Всичко това става по врмето на третото българско царство. Сметни колко увеличение прави, в проценти. Ти нали си генерал завършил Академия Фрунзе в СССР. Защо ТИ не увеличи територията на България? В какви войни си участвал, че си генерал?
  • 114 Професор

    5 0 Отговор

    До коментар #101 от "Генерал 🇧🇬":

    Пак пишеш небивалици. Тук става въпрос за глобалистки корпоративен СОЦИАЛИЗЪМ, наричан още неотроцкизъм, който в момента ПОДМЕНЯ и СЪСИПВА националния капитализъм. Най-големите потърпевши на тази нова и опасна утопия са именно западните държави. Ние сме периферна колатерална загуба.
  • 115 Генерал 🇧🇬

    3 5 Отговор
    Дървени професоре,
    - Паметникът на позора в София е издигнат в чест на американските летци и това си го пише официално по медиите от 2010 г. които още стоят в нета.
    " Паметник на американските летци, загинали в небето на България през Втората световна война, беше открит в понеделник пред посолството на САЩ в София, предаде БТА.

    -Виж кaртaтa нa Цaригрaдcкa Бългaрия и след това сравнявай , кoятo рeaлнo включвa eтнoгрaфcкaтa кaртa нa бългaрcкитo зeмлищe и e признaтa нa Цaригрaдcкaтa кoнфeрeнция (1876) oт вcички Вeлики cили (Aнглия, Руcия, Фрaнция, Гeрмaния, Aвcтрия-Унгaрия, Итaлия).

    - За другите ти простотии изобщо не ми се пише.

    Коментиран от #116

  • 116 Коко

    3 0 Отговор

    До коментар #115 от "Генерал 🇧🇬":

    Защо да няма паметник на американски пилот, дали са доста жертви от българската противовъздушна отбрана.
    Плюс това те сами си направиха паметника и той се намира пред Американското посолство, а не в центъра на София.
    Докато съветската арния не е дала нито една жертва на българска територия, а избитите българи от нея с многократно повече от всичките американски бомбандировки,