Last news in Fakti

27 Септември, 2021 15:53 5 890 42

Бойко Атанасов пред ФАКТИ: 75 години правосъдието е по сталинистки модел и обслужва зависимости

  • бойко атанасов-
  • боец-
  • народен представител-
  • кандидат-
  • 24 мир-
  • 47-мо народно събрание

"БОЕЦ" издига следовател Бойко Атанасов като кандидат за народен представител в 24 МИР София

Бойко Атанасов пред ФАКТИ: 75 години правосъдието е по сталинистки модел и обслужва зависимости - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Гражданско сдружение “БОЕЦ” ще издигнат свой кандидат за независим народен представител. “Получихме решението на РИК за регистрация на инициативен комитет за издигането на следовател Бойко Атанасов като независим, граждански кандидат за народен представител от 24 МИР София”, съобщиха вчера от “БОЕЦ”.

“Гражданите имаме нужда от своя граждански кандидат и депутат като гарант, че целите на протестите и гражданското общество няма да бъдат забравени, подменени или изкривени.

Бойко Атанасов е един от малцината действащи магистрати, които имаха смелостта да се изправят срещу мафията, срещу Цацаров и Гешев вътре в системата. Да поставят темата за съдебната реформа във фокуса на политиците и да отстояват независимостта на съдебната система през годините на мутренския режим на Пеевски, Борисов и мафията.

Той бе наш граждански кандидат за главен прокурор през 2019 г. и страхът на мафията тогава не позволи неговото участие, за да си гарантират избора на Гешев.

Един кандидат - един депутат! А какво може един човек, когато има кауза и кураж, Бойко Атанасов вече е показал и доказал.

Регистрирахме първия в страната Инициативен комитет за предстоящите избори и вярваме, че “БОЕЦ” заедно с непримиримите граждани, можем да бъдем и първите, които ще пробият статуквото и заедно ще направим това, което не се е случвало през последните 30 години”, пишат от “БОЕЦ” в публикация във Facebook.

Инициативният комитет на “БОЕЦ” в момента е в процес на събиране на подписи за издигането на следовател Бойко Атанасов за народен представител, като подписи се събират на два пункта в София - до Дома на киното и на кръстовището на “Опълченска” и булевард “Александър Стамболийски” (до Мол София).

Относно издигането му за народен представител, от ФАКТИ разговаряхме със следовател Бойко Атанасов.

"Благодаря на Инициативния комитет за това, че са ми гласували това доверие. Очевидно има защо, очевидно има какво да се промени - начина, по който е конструирана съдебната система. Ние сме парламентарна република, така че основният двигател на процесите и това какво се случва в страната, зависи от това какви хора са в парламента и какво точно желаят да променят”, посочи той.

Бойко Атанасов обясни, че ще коментира приоритетите си като народен представител след официалното обявяване на кандидатурата му. "Запознати сте с това, което съм казвал като магистрат. Това, което мога, е да продължа в същата посока. Всичките ми усилия са съсредоточени натам, както и на приятелите ми от Инициативния комитет", допълни той.

Припомняме, че през 2016 година, когато главен прокурор беше Сотир Цацаров, следовател Бойко Атанасов изнесе данни, че в следствения отдел на Софийска градска прокуратура работи "шпицкоманда", ръководена именно от Цацаров, която цели да образува разследвания срещу представители на властта с цел впоследствие те да бъдат рекетирани и държани в зависимост. Тогава Бойко Атанасов подаде във ВСС сигнал срещу Цацаров за системно неизпълнение на неговите задължения. Оттогава той работи за сериозна промяна в съдебната система.

Пред ФАКТИ следовател Атанасов потвърди, че основната задача за него остава именно реформата в правосъдието.

Попитан дали според него 46-тото Народно събрание се потруди достатъчно за реформирането на българското правосъдие, той отговори: "30 години всичко стои каквото е било в предишните 45. Така че и за това изразих съгласие и намерение да участвам в този процес. Това са 75 години, в които правосъдието е по един сталинистки модел, който не е реформиран и обслужва единствено и само партийната, олигархичната и други зависимости. Определено волята трябва да бъде в тази насока, съдебната система да бъде променена, за да отговаря на очакванията на хората”.

Следовател Бойко Атанасов посочи, че не приема изцяло поведението на народните представители в Комисията по конституционни и правни въпроси в 46-тото НС по време на изслушванията на главния прокурор Иван Гешев там и допълни: "В Европейската прокуратура и във всяка една прокуратура в държавите-членки на Европейския съюз съществуват механизми за строга отчетност по отношение и на прокуратура, и на всички останали институции, които функционират и допринасят за изграждане на правовия ред. Дали е най-добрият вариант да се вика един главен прокурор или да се изисква строга отчетност от неговата работа и работата на прокуратурата - аз мисля, че второто е важното. Дотук отсъства такова нещо, така че има какво да се подобри в тази насока".

На въпрос за комисията LIBE по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент, чиито представители посетиха България преди дни, той отговори: "Доколкото разбирам, те дойдоха да се уверят в онова, което всичко знаем, да имат едни преки съприкосновения със съдебната система, част от която е и прокуратурата в момента. Надявам се да са намерили отговорите, които търсеха, но това в момента не е най-добрият начин. Необходимо е на база европейското право, така както би могла да бъде викана Лаура Кьовеши в Европейския парламент, в Европейския съвет и Европейската комисия, да бъде викана и в националния парламент. Това е една от възможностите и се надявам това да се случи - Лаура Кьовеши да бъде извикана в нашата държава и да каже какво прави Европейската прокуратура по отношение на кражбите на еврофондове в страната”.

“Тази възможност е описана е в чл. 7 на регламента за съществуването и функциите на Европейската прокуратура. Европейският главен прокурор може да бъде викан от националния парламент. Откакто е избрана за главен прокурор, в страната ни се смениха три парламента, но Лаура Кьовеши не е викана”, обясни той и допълни с ирония: “Най-вероятно няма причина, всичко е наред с Европейската прокуратура, назначенията са както трябва, тя функционира правилно и всички виждаме резултатите от това нещо”.

В края на разговора следовател Бойко Атанасов коментира новина от по-рано днес . А именно, че главният прокурор Иван Гешев се е изнесъл от резиденция “Бояна”: "Мен не ме притеснява толкова, че се е изнесъл, а как е влязъл да живее там, защо и как Бойко Борисов го е допуснал да влезе там. Да са си близко един до друг, да си помагат, да си се пазят? Мисля, че това закъсня. Този човек нямаше право да обитава подобно място".


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асанчо Софтуера

    9 13 Отговор
    75 години стигат стигат, времето е наше
  • 2 Ето

    31 10 Отговор
    това е неоспоримата горчива истина !
  • 3 Не вярно

    34 10 Отговор
    То правосъдието ако бе по сталинистки модел, нямаше да има грам корупция

    Коментиран от #11, #12

  • 4 Въпросче

    36 8 Отговор
    А как при социализма крадци, убийци, наркопласьори влизаха в затвора, а при щатско-турската власт правосъдието спря да работи ?

    Коментиран от #13, #17, #19, #34

  • 5 Бай Иван

    13 5 Отговор
    То народа трябва да ги контролира и коригира тези неща , но като е тъп и безгръбначен , така ще е .
  • 6 КРОКОДИЛА

    10 2 Отговор
    АБЕ МНОГО ТЕЙОВЕ СА В ПОЛИТИКАТА - ЗАТОВА НЯМА РАДОСТ ЗА ХОРАТА - ВСЕКИ ИСКА ДА ГО ИЗБЕРЕШ - А НИЩО ДОБРО НЕ ОБЕЩАВА НА ХОРАТА ......................САМО БАЛТИЯ ................. ЗА НАРОДА ................
  • 7 Владимир Кънчев

    10 3 Отговор
    Абсолютно верни констатации но и напълно безполезни - вече 75 години се констатира все това а ползата от тези констатации е нулева! Няма предложение за бъдещ модел, няма теза за това какво следва да се направи утре рано а не просто някога, няма теза как да се реформира най-дефектната социално-държавна система в страната - правосъдната! Няма друг изход освен Велико НС и нова Конституция, която да пренареди всичко. Защо се страхуват от пряка изборност на магистратите от избирателите? Защо магистратите са единствените които не носят никаква отговорност за работата си - това не е независимост на съдебната власт а проява на нейната безотговорност! Прехваленият преди години ВСС каква работа свърши - не може да контролира първите трима и какво може тогава? Защо ЧСИ-та събират държавни и общински вземания а държавните съдии- изпълнители си чоплят носовете в това време? Крайно време е да се разбере, че добрата,работещата и справедливата съдебна система е най-скъпото нещо в това общество! С пръ..я боя не става! Магистратите следва така да са обезпечени, че предлагащите им покуп да се срамуват от предложенията си. Прокурорите следва да живеят в общежития с пълна охрана - 24 часа - спомнете си за Италия преди 20 години. Тогава може да се появи в България и наш аналог на прокурор Гарисън от САЩ който да почне да задава въпроси - дали ще почне от Борисов - няма значение - важното е да се появи! Забавляваме се с закона "Магнитски" но и дума не обелваме за съдбата на афе
  • 8 КРОКОДИЛА

    5 2 Отговор
    ГЕЙ АУТ ОТ ПОЛИТИКАТА ....................
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 1 Отговор
    у нас мафията и мутрите си имат ДЪРЖАВА

    Коментиран от #14

  • 10 Тоталитаризъм на макс

    11 2 Отговор
    Какъв Сталинистки модел,те убиват здрави и прави хора чрез СРС-та ,има хора с които се гаврят с години!

    Коментиран от #15

  • 11 5858

    12 7 Отговор

    До коментар #3 от "Не вярно":

    Прокуратурата е по сталинистки, посттоталитарен модел. Репресии, тормоз, потъпкване на всички човешки и граждански права, няма право на защита, няма презумпция за невиновност на нарочения, наказания без съд и присъда, изпълнявани чрез подставени лица...
  • 12 Знаете ли че

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Не вярно":

    За 40г. до сега,
    не е избран нито един независим кандидат!
    Поради противоконституционният и абсурден праг на преференциите!
    Кажете поне един избран!
    Дори и Иванчева, за която иваше гласували повече,
    от всички станали евродепутати.
    Направете си сами справка на сайта на ЦИК!

    БОЕЦ, чели ли сте избирателният закон?
  • 13 Айде бе

    5 8 Отговор

    До коментар #4 от "Въпросче":

    Искаш да кажеш при русифицираната власт.
  • 14 Последния Софиянец

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Какво повтаряш, това всички го знаят, гламав!

    Коментиран от #16, #21, #24

  • 15 5858

    7 5 Отговор

    До коментар #10 от "Тоталитаризъм на макс":

    Точно сталинисткият модел е избивал хора по посочения модел. Закачат се за някого и без съд и присъда се хвърля в лагери, където целта е смърт по мъчителен начин. Сталин за човеколюбец ли го мислиш?!
    Погледни НК сега - ПРИСЪДИ 5 год., 10 год., 15 год. с лека ръка... такива присъди са издавали при Сталин. Погледни давностните срокове, разтегнати във времето- 5 год., 10 год., 15 год., сякаш 10 год. от живота на човек са нищо. Тия предълги срокове структурите ги използват за психически тормоз и репресии над човека, за съсипване на личността.

    Коментиран от #18

  • 16 толкова

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "Последния Софиянец":

    си може фани го надуй

    Коментиран от #22

  • 17 Чавдар

    3 5 Отговор

    До коментар #4 от "Въпросче":

    Комунистическитв крадци и убийци?
  • 18 викаш за

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "5858":

    умишлено убийство да дават по една две седмици, да не вземе случайно да се затормози психически убиеца...ама вие въобще имате ли малко мозък в това дето го носите над раменете

    Коментиран от #23

  • 19 питам

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Въпросче":

    Кой ти е казал, че крадците, убийците или наркопласьорите не влизат в затвора? Днес в затвора не влизат само тия, свързани с властта и олигарсите. Тях закон не ги лови. Всичкото кокошкар и казанджия е съдено.
  • 20 5486

    3 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: 75 години правосъдието е по сталинистки модел, прокурорите и съдиите са тоталитарни мутанти. Даже имладите такива са покварени от заразата.
  • 21 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Последния Софиянец":

    ти си ГЛАМАВ лъжец подигравчия не познаваш ПУБЛИЧНИ ЛИЧНЖСТИ нито МИНИСТРИ
    ПЕТКОВ
    ВАСИЛЕВ
    нито имаш заведение
    ЛЪЖЛИВО ОВЧАРЧЕ3
    и крадеш никове гавриш болните ХОРА
  • 22 ТОЛКОВА

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "толкова":

    ТИ го надуй
  • 23 5858

    1 4 Отговор

    До коментар #18 от "викаш за":

    Ти изобщо схващаш ли написаното? Отвори НК чети и виж за какво става дума, после се изказвай. Или просто си от структурите и ти допадат репресиите в страната от 75 год.

    Коментиран от #25, #26

  • 24 ИВАН

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Последния Софиянец":

    ти си много никовия СТАМАТ МАГАРЕТО РАДИО АЛТАФ ГОЛЯМ СМЯХ МИЛЕНА ХУМАТА ЛОМ ШЕМЕТ
  • 25 кви

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "5858":

    репресии те гонят бе льольо, то тая държава разграден двор отвсякъде, престъпниците вместо да са в затворите ходят по медии и партии правят, ти за репресии ми дрънкаш.

    Коментиран от #29

  • 26 Не вярвайте

    4 2 Отговор

    До коментар #23 от "5858":

    Не вярвайте!
    Не вярвайте нито на старите, нито на новите политици!
    Докато не демократизират изборите, както в ЕС!
    Като премахнат прага на преференциите и избираемите места!
    Не им вярвайте!
    Докато не променят избирателния закон в съответствие
    с чл. 6.ал.2. от Конституцията на РБ!
    Не им вярвайте!
    Докато самите депутати, нарушават Конституцията!
    Като гласуват по партийна команда!
    А не по съвест!
    Както повелява чл.67 . от Конституцията на РБ!
    До тогава!
    Не им вярвайте!
  • 27 Ха ха ха

    3 3 Отговор
    Злобен, завистлив и продажен. Що е то? - българин.
    И следващите 75 години ще е така. Кой е виновен? -НИЕ!
    Всеки, който не го разбира, да знае, че заради него е така.
  • 28 Цветков

    4 0 Отговор
    Гешев си отива. Омерзен и сам.
    Няма ги ДАНС и МВР. Няма ги Бойко и Пеевски.
  • 29 5858

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "кви":

    Когато няма аргументи в спора, се задействат персоналните обиди от рода на "льольо".
    Българинът си обича терора и гаврите, особено когато са на чужд гръб.
  • 30 rusnak

    8 3 Отговор
    Ако модела беше Сталински, отдавна България щеше да е разчистена от целия този криминален тумор превзел държавата на всички нива.

    Коментиран от #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Напротив

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "rusnak":

    Този тумор се ползва като политически механизъм..целта е не силна държава ами яко грабежи на всички нива от всеки и целия свят...дъ жавата и населението е само параван за невиждани грабежи и далавери целта е само тези на върха на пирамидата да живеят като фараони и да упровляват скришно в сянка
  • 33 240Айдука

    3 3 Отговор
    "Една птичка пролет не прави",но аз ще гласувам за следовател Атанасов.
    Познавам го.Достоен и качествен човек. Много пъти ОПГ-Шайката се опитваше да го омаскари,да го компрометира и да го смачка,но оцеля!
  • 34 456

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Въпросче":

    Само се заблуждаваш , че е работила както трябва . Тогава просто нямаше гласност . Нямаше информация . Нямаше откъде да прочетеш . Пак си бачкаха за партията майка и който надигне главица , у Белене . Тогава нямаше толкова битова престъпност , по простата причина , че всички бяха заети да работят и ако някой лентяйства , когато другите работят , му се търси сметка или бива прибран .
  • 35 Сандо

    3 1 Отговор
    Тоя тотално се е объркал и лъже като дърт "носител на права".Да вземе да погледне например структурата на системата до 89 и след това и тогава да говори тоя наглец.А каква е истината?Най-вероятно тоталния срив е част от плана за унищожението на България,поне всички дела досега потвърждават тази хипотеза.
  • 36 Юрдан

    0 0 Отговор
    Всъщност е по ленински модел. А защо си мислят че в царска Русия модела е бил друг. Устройството на нашата държава е положено от Русия . Обърнете внимание на някой изрази като ще те изселя ( филм Господин за един ден) Тодор Колев храни прасето което е вечно гладно. Закона за изтребване на разбойниците закона за защита на държавата и много други не са от най хуманните закони в България.Всъщност изобщо не е важно устройството на прокуратурата хора , а какво трябва да прави.Това какво трябва да прави е написано основно в кодексите наказателен и наказателно процесуален в ЗАНН и ЗСВ както и други специални закони.Не трябва да се занимават с Гешев Бойко Атанасов или Лозан Панов е с нормите в тези закони.Тоест с функциите.И архангел Михаил да назначат ако законите не функционират нищо няма да стане.А те са писани от народните представители адвокати основно.Та така за Моделите. Направо да приемем първият съдебен и административен реформатор известен като хан Крум.
  • 37 Човек с памет

    1 1 Отговор
    Сталин е главнокомандващият, който е смачкал Хитлер. Очевидно на някои това много им бърка е очите о се пънат за използват това име в негативен контекст. Жалка картина.
  • 38 Сатъра на Хана

    2 1 Отговор
    БЪЛГАРСКИТЕ "СПЕЦИАЛИСТИ" ПО ПРАВО СТЕ МНОГО СМЕШНИ ... ПОНЕЖЕ НИКОГА НЕ СТЕ СЕ СБЛЪСКВАЛИ С АНГЛО-САКСОНСКАТА ПРАВНА СИСТЕМА .... АЗ КАТО АМЕРИКАНЕЦ СЪМ СЕ СБЛЪСКВАЛ С НЕЯ И ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ... И МОГА ДА ВИ КАЖА ЧЕ Я РОМАНТИЗИЦИРАТЕ - НЯМА НИЩО ОБЩО С ХОЛИВУДСКАТА ПРОПАГАНДА ....
    ..... НЕЩО ДА СТЕ ЧУВАЛИ ЗА КАТОРГАТА В САЩ И АВСТРАЛИЯ ИЛИ КОЛКО ОТ ВАС СА СЕ ОПИТВАЛИ ДА СЪДЯТ АМЕРИКАНСКИ ЧОРБАДЖИЯ, ПОЛИЦАЙ ИЛИ НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ ..... КОГАТО ГО НАПРАВИТЕ, ЕЛАТЕ ПАК ДА СИ КАЖЕТЕ МНЕНИЕТО ЗА СТАЛИНИЗМА, ПРОСТИ КУЦИ ПИЛЕТА
  • 39 АСЕН ИЛИЕВ

    0 0 Отговор
    СТАЛИН ЛИЧНО Е ХОДИЛ ДА СЪДИ И ЛИЧНО Е ФАЛШИФИЦИРАЛ ДОКАЗАТЕЛСТВАТА, А ЖИВОТНИТЕ САМО СА СИ ГЛЕДАЛИ ОТСТРАНИ И СА СИ МЪЛЧАЛИ :) ИДИЪТ.
  • 40 АСЕН ИЛИЕВ

    0 0 Отговор
    А ПЪК АЗ МИСЛЯ, ЧЕ СТАЛИН Е НАРЕДИЛ ДА СЕ ВЗЕМАТ МЕРКИ СРЕЩУ ПОБЕСНЕЛИТЕ ЗА ВЛАСТ СКОТОВЕ И ОСТАНАЛИТЕ СКО-ТО-ВЕ! СА ВЗЕЛИ МЕРКИ СПОРЕД РАЗБИРАНИЯТА СИ :) ОБАЧЕ СТАЛИН Е ВИНОВЕН :) И ЛИЧНО Е ХОДИЛ В ГУЛАГ ДА ГИ ТРЕПЕ! :)
  • 41 АСЕН ИЛИЕВ

    0 0 Отговор
    АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ ДЕДЕ ЗЛАТО И БОГАТСТВА С КАРУЦИ! НА ГЕНЕРАЛИТЕ, А НАКРАЯ ГО ОТРОВИХА. ЗА ВЛАСТ! Е, СТАЛИН ИЗЛЕЗНА ПО-УМЕН И ИЗБИВАШЕ СКОТОВЕТЕ ПЛАНОМЕРНО И НАВРЕМЕ :)
  • 42 АСЕН ИЛИЕВ

    0 0 Отговор
    АЗ ПА КАТО = ((ХИТЛЕР+СТАЛИН) Х ЧИНГИЗ ХАН) НА КВАДРАТ, ЩЕ ВИ ИЗБИЯ ВСИЧКИТЕ ДО КРАК, ЗА ДА НЕМАМ ПРОБЛЕМИ В БЪДЕЩЕ :) САМО АБСОЛЮТЕН ГЛУПАК, ЩЕ ОСТАВИ ЖИВИ СКОТОВЕ ДА БЕСНЕЯТ МЕЖДУ ЧОВЕЦИ.