Last news in Fakti

28 Септември, 2021 19:00 4 246 59

COVID-19: Ако България беше действала като Дания

  • ваксинация-
  • българия-
  • коронавирус-
  • дания-
  • ес-
  • ваксини-
  • заразени-
  • пандемия-
  • дезинформация-
  • политика

Действията на България срещу пандемията са хаотични

COVID-19: Ако България беше действала като Дания - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 10 септември Дания обяви край на ограничителните мерки срещу коронавируса, след като там бяха ваксинирани 73% от населението. 17 дни по-късно ваксинираните с една доза бяха почти 89,8%, според данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. На дъното в тази класация на ЕС е България, където процентът на ваксинирането с една доза са 23,7%. Частично отговорите на този въпрос се съдържат в научните статии, публикувани като част от мащабния интердисциплинарен проект HOPE (надежда - бел. авт.), с пълно наименование How Democracies Cope With COVID-19 (Как демокрациите се справят с COVID-19).

Скептицизъм и липса на доверие в управлението

Проектът е воден от професора по политически науки и изследовател на еволюционната психология Майкъл Банг Петерсен. Мащабното изследване на нагласите и поведението, свързани с COVID, започва още през март 2020 година. За него са проведени над 400 000 интервюта в Дания и седем други държави. От изследването на това как биха реагирали хората при различни типове кампании и поведение на управляващите, може да се стигне до извода, че двете български правителства в този период са действали по начин, който е бил точно обратен на успешния подход, възприет в Дания.

“Скептицизмът по отношение на ваксините е свързан най-вече с липсата на доверие. Доверието се изгражда най-добре чрез прозрачна комуникация”, написа професор Петерсен в туита си при представянето на изследване, публикувано в PNAS, научно списание на Академията на науките на САЩ. А тъкмо по този показател България започна от много ниско ниво, тъй като недоверието към здравеопазването и правителството е традиционно ниско.

Учените са тествали какъв би бил ефектът при прозрачна, но негативна комуникация, при прозрачна и неутрална комуникация, както и при неясна комуникация (такава, в която се избягва директният отговор на неудобен въпрос). “Въпреки че прозрачното разкриване на негативна информация за ваксините може да навреди в краткосрочен план, прозрачността има ключови дългосрочни ползи, като поддържа доверието, което е критичен ресурс за справяне както с бъдещи извънредни ситуации в здравеопазването, така и с продължаващата пандемия и потенциалната необходимост от повторни ваксинации. Въпреки различията в политическите системи и нивата на поляризация, доказателствата за това заключение са забележително последователни в датските и американските извадки”, пише в статията.

Сбъркана кампания и подход

В началото на кризата през март 2020-та тогавашният премиер Бойко Борисов създаде Национален оперативен щаб за борба с пандемията. Националните телевизии прекъсваха програмите си по няколко пъти на ден и късно вечер, за да излъчват директно изявленията на председателя на щаба генерал Венцислав Мутафчийски, облечен във военна униформа. Комуникацията на щаба и на Борисов определено беше “негативна”, макар и да се даваха обяснения за взимането на мерки. Експертизата на лекарите в щаба нееднократно беше подривана от министър-председателя Борисов. Така на фона на ръст на заболеваемостта, но и на напрежение в ресторантьорския бранш, в средата на февруари тази година Борисов нареди на здравния министър: "На 1 март задължително отваряш ресторантите. Повече по тази тема няма да се говори. И двама, и 3 000 да са (новозаразените – б. авт.) – отваряме. Дотогава трябва да е минала вълната, да са минали 2-3 седмици".

За успешната комуникационна стратегия на правителство и обществената подкрепа за рестриктивните мерки в Дания Майкъл Петерсен откроява като ключови три фактора:

1. Създаване на колективен проект;

2. Избягване на поляризацията;

3. Намаляване на тежестта на ограниченията

“Успехът на правителствата в решаваща степен зависеше от способността им ясно да формулират колективен проект, в който хората, първо, знаеха индивидуално какво да правят за защита и второ, се доверяваха, че и другите правят същото”, се казва в изводите. Самият Борисов се появяваше във включванията си във Фейсбук многократно без маска и така определено подриваше “колективния проект”.

Действията на кабинета на Борисов за ваксинацията бяха хаотични. Първо правителството не направи диверсификация на предварително заявените ваксини, а заложи предимно на „Астра Зенека“ и така забави началото на имунизациите. “Скандалите около закупуването на ваксините, хаотичните решения по управлението на кризата, в това число и на ваксинациите, позволиха в страната да се създаде негативна нагласа срещу ваксинациите”, се казва в отчета на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. Уж имаше Национален план за имунизация срещу COVID-19, но реално процесът започна хаотично и така и продължава.

Бойко Борисов ползваше ваксинационните екипи в предизборната си кампания и вместо най-уязвимите групи сред първите ваксинирани бяха членовете на футболни клубове. Възрастните хора бяха оставени в четвъртата група. Информационна кампания на практика нямаше, няма и до ден днешен. Както много добре знаем, когато липсва информация, празното място се заема от дезинформацията. По телевизиите се явяват предимно скептици по темата за ваксините. Служебното правителство също не направи много, за да обясни ползите от ваксинацията и да започне истинска кампания, въпреки обратните му твърдения. Премиерът Стефан Янев каза на 30 август, че “каквито и кампании да има, ако човек не иска да се ваксинира, няма да го направи”, а министърът на здравеопазването доскоро твърдеше, че всичко е под контрол, докато смъртността и от COVID, и общата смъртност са сред най-високите в ЕС, та дори и в света.

COVID за политически цели

Немалка вина за положението с ваксинацията имат и много от партиите, които по време на на протестите яхнаха общественото недоволство срещу Борисов и срещу COVID-мерките. Така всички, които искаха спазването на мерките, се оказаха “лошите” за част от обществото.

Това е друго проявление на поляризацията, за което се говори в изследванията на HOPE. В едно от изследванията, публикувано в Psychological Science, се констатира наличието на връзка между пандемията и проявите на насилие. За съжаление използването на COVID за политически цели няма да спре, тъй като е много лесно. Поредицата от предсрочни избори в България изглежда няма да има скоро край. Използването на COVID за политически цели ще има дългосрочни отрицателни последици: увеличаваща се смъртност, намаляване на доверието в здравните органи и нарастваща склонност да се разпространяват конспиративни теории.

Автор: Георги А. Ангелов


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пропагандистите на сороснята

    51 6 Отговор
    Що не се набодете със СПИНа - ваксината и да измерете?
  • 2 Варненец

    58 14 Отговор
    Вероятността да хванеш короната и да го изкараш тежко е под 10%, както видяхме днес, вероятността да умреш от същата корона, но ваксиниран си е повече от 10%, та за какво викате да се набода?

    Коментиран от #11

  • 3 дааа

    20 42 Отговор
    Тука сме умници №1 в Европа, обаче. Пък и роми много бе, те не искат чипове да им наливат...

    Коментиран от #7

  • 4 бай Даньо

    26 34 Отговор
    България не може да действа като Дания. Както е казал Сталин кадрите решават всичко! Това са две различни държави разположени по диагонал на Европа - Дания и Гания .

    Коментиран от #9, #52

  • 5 див петел

    43 9 Отговор
    Ще се набодете на дедовия ми най накрая. Стига вече!
  • 6 666

    46 9 Отговор
    БЪЛГАРИТЕ УМИРАТ ОТ СКАПАНОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ НА ПЪРВО МЯСТО ! Един осъден мръсник в бяла престилка няма ... ИНТЕРЕСНО ЗАЩО ЛИ ? На първо място нещастниците в бели престилки са ДОБРЕ ОРГАНИЗИРАНИ плюс ПАТОАНАТОМИТЕ ...народе ...който се е сблъсквал със смърта на близак да е чел в заключението на експертизата на патоанатом ...лекарска грешка ....такава няма . Така ,че това с вируса нещо не хваща декиш ...умираме и от боклуците с които се храним ...няма контрол ,всичко е алъш вериш в тая държава .Цените скочиха нагоре ,качеството на това което ядем спада ...ето това е България ... всички се лъжем един друг щот сме толкова проста нация ,че си заслужаваме участта да мрем като пилци от всякакви болести и много по-малко от тоя вирус .НАРОДЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ ! ! !

    Коментиран от #22

  • 7 Варненец

    29 8 Отговор

    До коментар #3 от "дааа":

    Хипохондрик, прекарал си се и сега искаш да не си само ти прекарания ли?
  • 8 Студопор

    48 12 Отговор
    Колкото и да ми рекламират тъпата ваксина, няма да си я сложа! И да - не вярвам на правителствор. Изненада - не вярвам на нито едно такова, не само българското!! Така че можете да си зачукате ваксината отзад или да я сложите на децата си!

    Коментиран от #18

  • 9 Варненец

    39 7 Отговор

    До коментар #4 от "бай Даньо":

    Още един хипохондрик-наркоман, абе кой ти пречи да се бодеш, боди се по три пъти на ден, но не насаждай фашизъм.
  • 10 DW, Такива индивиди като Алибегов, Стъки

    9 21 Отговор
    Е Коларов, ръководени от Борисов, правят всичко възможно да не се спазват Мерките!! На тези обяснете, какво са направили в Дания!! Но за съжаление подобни ндивиди работят за Политици и срещу Народа!!
  • 11 Сакън

    9 14 Отговор

    До коментар #2 от "Варненец":

    не се боди! Ще загубим един постоянен клиент.

    Коментиран от #15

  • 12 Тома неверни

    10 17 Отговор
    Скоро чичо Сам ще се погрижи Дания да бъде наказана, вече самолети я поливот от въздуха!

    Коментиран от #14

  • 13 Хахаха..

    27 5 Отговор
    Ако България беше като Дания,ако Дания беше пет века в Османската империя? Що ли си губя времето с вас,не е ли по-добре да светна още едно бирле и да се сборя с каката?
  • 14 Поливат я

    7 2 Отговор

    До коментар #12 от "Тома неверни":

    със какво?
  • 15 Варненец

    25 12 Отговор

    До коментар #11 от "Сакън":

    Споко, днес загубихме 10 постоянни боднати, като теб. Да видим, от къде ще са по-големи загубите. Дано можеш да пишеш скоро. Но не чакай, върви за трета и четвърта доза, давай, боди се всеки ден.

    Коментиран от #19, #21, #42

  • 16 Алооо

    11 26 Отговор
    Написалият тази статия да чете какво пише жългарската леш под статии за ваксинацията,да види с каква д,е,б,и,л,к,ов,ци си имат работа в Бг,и правителства,и доктори.Оставете ги да мрът бе,не се занимавайте с тях.

    Коментиран от #30

  • 17 Display

    8 5 Отговор
    Ако България беше Дания, щеше да действа така.......ама не е..........
  • 18 Баш психиатър

    7 8 Отговор

    До коментар #8 от "Студопор":

    Абе и Ангелчо така говореше,бог да го прости.....
  • 19 При нас

    6 5 Отговор

    До коментар #15 от "Варненец":

    си винаги добре дошъл!
    Лаборатории PCR

    Коментиран от #23

  • 20 Лост

    18 4 Отговор
    ДВ, защо не си гледа Германия. Че Хитлер още се върти в гроба.
  • 21 добре

    6 4 Отговор

    До коментар #15 от "Варненец":

    А 139 НЕ боднати къде ги крием ?

    Коментиран от #24

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Варненец

    13 6 Отговор

    До коментар #19 от "При нас":

    Дойдох и си отидох, а вие се бодете. После сте в едни други лаборатории и с едни други болести.

    Коментиран от #25

  • 24 Варненец

    22 7 Отговор

    До коментар #21 от "добре":

    В стъкмистиката ги крием, всеки настинал е ковид, всеки над 70 е починал от ковид. Важното е скъпата пътечка, немислещия.
  • 25 Имаме промоция

    9 6 Отговор

    До коментар #23 от "Варненец":

    на абонаментни карти за редовни клиенти!
    Лаборатории PCR

    Коментиран от #28

  • 26 Отговор

    30 4 Отговор
    Бля, бля, бля...
    Най- имунизираната нация в свта еврейската вече започна да си слага 4 та доза от препаратите наречени "ваксина" от CNN и други големи фейк медии и какво сатава? Още повече заразени..
    Колкото повече минава времето толква повече алчонстта на фармацефтичните компании се увеличава.
    Защо някой честен журналист или учен не изнесе данните не за заболелите ,а за печалбите на фармацевтичните фирми който продават препаратите наречени "ваксини"?
  • 27 123аребе

    25 6 Отговор
    Нерде Ямбол, нерде Стамбул. Твърде елементарнно сравнение на несравничи държави. Датчаните освен това са едни биороботи, които правят каквото им се каже...не ми ги хвалете особено...И колко им е ефективността на тия ваксини, че трябва нон-стоп да се боцкаш - като наркоман?
  • 28 Варненец

    11 4 Отговор

    До коментар #25 от "Имаме промоция":

    Аз нямам нужда от тях, те са за хипохондрици
  • 29 Майна

    19 7 Отговор
    Има доказателства, че Pfizer рутинно участва в подкупване на множество политици от най -високите нива на управление.

    На свой ред се прилагат драконовски правителствени мерки, които се състоят в инструктиране на хората да вземат ваксината срещу тРНК, въпреки многото доказателства, че тази така наречена „програма за ваксинация“ вече е довела до безброй смъртни случаи и наранявания, повечето от които са документирани от официалната статистика.

    Тези снимки не са ваксини. Те не са предназначени да ви предпазват от вируса.

    И защо, по дяволите, бихте се доверили на голяма фармацевтична компания, която има криминално досие? Знаете ли, че?

    Медиите не успяха да ни напомнят, че през 2009 г. Pfizer Inc. се призна за виновен по наказателно обвинение. Това беше „ Най -голямото уреждане на измами в здравеопазването“ в историята на Министерството на правосъдието на САЩ.

    И сега Pfizer се утвърждава като „Надежден партньор“ от президента на Европейската комисия (ЕС), представляваща около 450 милиона граждани в 27 -те страни на ЕС.

    Престъпността около ваксината за мРНК 2020-21 далеч надхвърля обвиненията за „измамен маркетинг“ от 2009 г., насочени срещу Pfizer.

    „Измамният маркетинг“ на незаконна и експериментална „ваксина“ е подценяване.

    Заложено е откровената „Криминализация на държавния апарат“, при която политици, членове на парламента, висши държавни служители рутинно се подкупват, привличат или заплашват да се придържат към дяволски пр

    Коментиран от #36

  • 30 12345

    13 3 Отговор

    До коментар #16 от "Алооо":

    Стига се пеняви,че взе да ми писва вече от ковид,ваксини и разбирачи по телевизията и в нета.
  • 31 Майна

    16 4 Отговор
    Международен алианс от лекари и медицински учени осъди действията на всички политици и политици, наложили престой вкъщи, социално дистанциране, маски за лице и мандати за „ваксиниране“, нито едно от които дори не е научно валидно, камо ли конституционно оправдано.

    Подходът „един размер за всички“ към китайския вирус е довел до безброй болести и смъртни случаи, никой от които не би настъпил, ако правителството просто не беше в него.

    Към 13 часа в петък, 24 септември, повече от 3100 лекари и учени подписаха писмото, което беше събрано точно преди неотдавнашна среща в Рим, за да се каже „истината на власт за изследванията и лечението на пандемията на Covid“.

    Тази глобална среща на върха на Covid, както я нарекоха, се проведе от 12 до 14 септември. Той предлага на медицинските специалисти възможността да сравнят своите изследвания и да преценят ефикасността на различните лечения за грип Fauci.

    „Декларацията на лекарите беше прочетена за първи път на срещата на върха в Рим, посветена на експлозията от активна подкрепа от медицински учени и лекари по целия свят“, се казва в документ от конференцията.

    „Тези професионалисти не очакваха заплахи за кариерата, убийство на персонажи, цензурирани документи и изследвания, блокиране на социални акаунти, манипулиране на резултатите от търсенето, забраняване на клинични изпитвания и наблюдения на пациенти, както и тяхната професионална история и постижения, променени или пропуснати в академичните и масовите
  • 32 Майна

    12 5 Отговор
    Лекарят, който е изобретил mRNA технологията, се противопоставя на mRNA ваксините
    На срещата на върха не беше никой друг, а д -р Робърт Малоун, архитектът на платформата за ваксина с тРНК, който прочете декларацията на всички в стаята.

    Както съобщихме , Малоун се противопоставя на „ваксините“ на китайския вирус и се съгласява с мнението, че всички ограничения и сътресения на китайския вирус наистина са просто престъпления срещу човечеството, прикрити като „обществено здраве“.

    „Декларацията е боен вик от лекари, които ежедневно се борят за правото да лекуват своите пациенти и правото на пациентите да получават тези лечения - без страх от намеса, възмездие или цензура от страна на правителството, аптеките, фармацевтичните корпорации и Big Tech “, Заяви Малоун.

    „Изискваме тези групи да се оттеглят и да почитат святостта и почтеността на отношенията пациент-лекар, основната максима„ Първо не навреди “и свободата на пациентите и лекарите да вземат информирани медицински решения. Животът зависи от това. "

    Хипократовата клетва понесе доста тежък удар през последната година и половина. Западната медицина вече беше до голяма степен шега дори преди грипа на Фоси, но каквото и да е добро останало, беше унищожено на олтара на Covidism, новата глобална религия.

    Коментиран от #34

  • 33 Майна

    9 5 Отговор
    Принуждаването на хората да покриват лицата си с китайска пластмаса и да се нанасят отново и отново с ДНК-модифициращи загадъчни химикали е обратното на „Първо не навреди“, но въпреки това се превърна в стандарт на Запад.

    Нюрнбергският кодекс ясно забранява видовете неща, които правителството се опитва да наложи в името на борбата с „пандемията“. Доброволното съгласие на човешкия субект е „абсолютно необходимо“, оказва се и всеки индивид трябва „да може да упражнява свободна сила на избор, без намесата на какъвто и да е елемент на сила, измама, измама, принуда, превишаване или други прикрития“ форма на ограничение или принуда. "

    „Как Нюрнбергският код беше толкова лесен за запазване на паметта“, попита един коментатор от AmGreatness.com. „Американските войници обесиха нацистите по този точен принцип. Ключова дума: принуда. ”

    „Всеки човек, който е взел удара, за да запази работата си, трябва да съди“, пише друг. "Всеки, който е загубил работата си, трябва да съди."

    Коментиран от #35

  • 34 Значи

    5 1 Отговор

    До коментар #32 от "Майна":

    лекарят, който е изобретил mRNA технологията, се противопоставя на mRNA технологията?
  • 35 Добре бе

    9 10 Отговор

    До коментар #33 от "Майна":

    изписал си един ферман, и ? Масово ваксинирани са най-богатите страни в света , включвам Китай , Япония, Канада , ОАЕ, Катар, Бахрейн, Западна Европа. Защо се прави, искат да унищожат населението си ли , съмнявам се. Не съм наясно с тезата на антиваксърите. Другите поне имат теза- редуциране на смъртността, изпразваме на болниците, възстановяване на икономиките.

    Коментиран от #38, #40, #41, #55

  • 36 Хост

    2 2 Отговор

    До коментар #29 от "Майна":

    Участието на пфайзер при ваксината на бионтех или байонтех е само с логистиката…
  • 37 3333

    15 3 Отговор
    Само един въпрос имам, щом ваксата действа защо в Израел почват четвърта игла? Израел или Дания лъже?
  • 38 Ввв

    8 2 Отговор

    До коментар #35 от "Добре бе":

    Да бе умнико искат да унищожат населението си. И не за пръв път света вижда геноцид. История не сте ли учили?
  • 39 Ами

    10 4 Отговор
    А ако България беше действала като Израел??

    В Израел се разбра, че манипулират с починалите от Ковид. Защо и Дания да не го прави?
  • 40 67778

    8 6 Отговор

    До коментар #35 от "Добре бе":

    Тезата на антиваксърите е че ваксината е опасна - тази теза е вярна, но няма нищо общо с тезата на икономистите. За да разбереш защо богатите страни искат да намалят населението трябва да имаш някакви знания по икономика. Например започни от там, че има само в САЩ 19 трилиона долара в пенсионни фондове ама ги има на хартия - ако почнат да измират пенсионерите ещ е добре дошло за една група хора, които управляват и последното, което ще направят те е да тръгнат да ги спасяват с ваксина - точно обратно.
    19 трилиона е само за САЩ, за другите страни си ги потърси.

    Коментиран от #48

  • 41 Слави Трифонов

    8 2 Отговор

    До коментар #35 от "Добре бе":

    Като казваш възстановяване на икономиките - икономиките бяха съсипани преди локдауните. Локдауните бяха използвани за прикритие на това съсипване.
  • 42 бай Даньо

    5 6 Отговор

    До коментар #15 от "Варненец":

    95% от тия който губим са небоднати. Няма как да е по добре.
  • 43 АКО ДАНИЯ ИМАШЕ,

    4 12 Отговор
    ТОЛКОВА ПРОСТ ЧОВЕК ЗА ПРЕЗИДЕНТ,КАТО РУМЕН РАДЕВ СИТУАЦИЯТА И ТАМ ЩЕШЕ ДА Е СЪЩАТА!
  • 44 Истината ще ви направи свободни

    8 16 Отговор
    Тук са се събрали най-лютите антиваксъри😂😂😂Не се ваксинирайте бе, така България ще има шанс да се отърве от доста дебили😂😂😂Както виждате сме свикнали откакто са ни превзели червените да сме за хубави и разумни неща последни, за лоши и негативни на първо място😂😂😂

    Коментиран от #45, #51

  • 45 Истината е според теб,

    12 3 Отговор

    До коментар #44 от "Истината ще ви направи свободни":

    а според медиите и медиците вчера са починали 4-ма ваксинирани,а в Гърция 7 000 медици не искат да се ваксинират! НИМА ТИ СИ НАЙ УМНИЯ?!

    Коментиран от #50

  • 46 Васил

    9 9 Отговор
    Къде ще сравнявате Дания с Бай Ганьовците дето се наливат с алкохол менте ядат зеленчуци с пестициди и ГМО всеки ден а се страхуват от една ваксина.
  • 47 Госあ

    6 2 Отговор
    Как демокрациите се справят с COVID-19, отвсякъде погледнато - доста зле. За най голямата демокрация да не говорим.
  • 48 Добре бе

    5 2 Отговор

    До коментар #40 от "67778":

    Щяха да ваксинират тогава с опасната ваксина само над 60 годишни, а не и над 12. В Куба….Куба , ваксинират на 2 годишна възраст. Над 1 милиард в Китай са ваксинирани. Тази теза издиша.

    Коментиран от #57

  • 49 бай Даньо

    5 6 Отговор
    Тоя път Ганчо с цялата си простотия стъпи с двата крака на мотиката. Няма лабово, дарвинов урок има за учене тука.
  • 50 Блябля

    2 2 Отговор

    До коментар #45 от "Истината е според теб,":

    7000 от колко. И не са само медици, а медицински персонал- администрация, поддръжка и т.н
  • 51 mfijdu

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "Истината ще ви направи свободни":

    аз съм прост и чета the bulgarian times!

    Коментиран от #56

  • 52 Муньо

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "бай Даньо":

    Що рече Бай (Д)Ганьо?
  • 53 Грульо

    4 3 Отговор
    Много са заблудени то Дойчо Вели, причината е че датчаните взимат най-големите заплати в ЕС, а българите най-ниските. Отдавна не вярваме на ситите. :D Освен това според ковит статистиките за 2 години, изглежда пак има нещо гнило в Дания. Явно си пишат техните положителни умрели от придружаващи заболявания, не надписват както правиха в Белгия, Англия и другите рекордьори. Или при тях е имало специален датски ковит, който поразява много малко? :D
  • 54 Жива да ни бях

    1 2 Отговор
    ДВ пак нищо не разбрали. Бойко спаси народа 3 пъти и създаде зелените коридори. Старчоците имаха 100 възможности да де ваксинират и повечето не го направиха. След това Кацаров премахна зелените коридори и ваксинацията се срина на другия ден. А какво прави Кацаров сега? Ами отваря училища и други развъдници.
  • 55 Вируслав

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Добре бе":

    Пич, при миналогодишните вълни четох за един италианец, нормален човечец, съкратен от работа заради вируса (проблеми в компанията от ограниченията). Та на този човечец фирмата му плащаше 500 евра неустойки, а държавата 700 помощи. Я кажи ся при такова общество, където ти идват 1200 евро да шпориш биричка пред ТВто на ШЛ и Калчото, и да "ваксинираш" през вечер каката, лелята, бабата, комшията 😀😀😀 (нали е модерно), дали в по-едрата степен ща боли спринцовката къде, какво, как, като срещу всичкото това "блародничество" местния мед. пункт просто ти обещава дори да те "пази регулярно" от един вирус броди по Света! Тези общества отдавна са финансово отрегулирани да не мислят, а да действат. За "благото"! А Барба Ганьос, като всестранно развита птица няма как така лесно да го минеш - той е учил, чел, пак препрочита, събира и анализира мнения, следи вакснатия комшия всеки един момент за нововъзникнали и странни пъпки и най-важното: опитваш се да го минеш и без сочна мръвка! Ари по сериозно - ще се справим най-добре на разбора! И дано преборим покрай тази завера и медицинската мафия в България.
  • 56 Аз не съм прост

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "mfijdu":

    и творя в the bulgarian times!
  • 57 Вирусолог

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "Добре бе":

    В Куба ваксинират с ваксина, която е наистина ваксина, с нея могат и пеленачета да ваксинират, китайската ваксина си е ваксина. За разлика от рнк ваксините, чието име само е ваксина.

    Коментиран от #58

  • 58 И каква

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "Вирусолог":

    е разликата?
  • 59 Матей

    3 0 Отговор
    Все искат да е на тяхното,ей,каква върховна наг-лост ги е прихванала и върлува по върховете,цвета на нацията отзад напред.!?Причиниха на българския народ страхотна мизериада и не кандисват.Ми хората не са аб-да-ли,виждат какво става,епидемия няма,болни няма и починали също,всичко е измислица.Колкото се ваксинираха за грип,толкова сега и за ковид,редовните хипохондрици.По това може да се познае и колко е здравомислието на нашенеца в сравнение със западняка,на който като му кажат и ще стъпи в пропастта като кон с капаци.Тук поне осъзнаваме колко враждебна е властта спрямо нас,как се мъчи да ни удуши с възглавница,леко,тихо,неусетно и без следи и улики.