29 Септември, 2021 21:00 4 459 37

Ако ДБ и ПП изгорят мостовете помежду си

  • кирил петков-
  • парламентарни избори-
  • продължаваме промяната-
  • демократична българия-
  • политика-
  • христо иванов-
  • асен василев-
  • герб-
  • дпс

Ще бъде огромна грешка за "Продължаваме промяната" и "Демократична България", ако открият помежду си "приятелски огън". Това би било чудесна новина за ГЕРБ и ДПС, защото може да отбележи началото на драматичен процес.

Ако ДБ и ПП изгорят мостовете помежду си - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В интервю за "Свободна Европа", лидерът на ДБ Христо Иванов за първи път определи "Продължаваме Промяната" като "конкурент" и дори заговори за "риск от концентрация на власт между президентския екип и хора с генезис от него". Това втвърдяване на тона може би бележи началото на процес, който ще завърши с взаимното обезсилване на партиите на промяната. Мнозина видяха в поканата за съвместно партньорско участие на изборите на 14 ноември, която Христо Иванов отправи към Кирил Петков и Асен Василев, израз на слабост. Всъщност, протегнатата ръка, отворената длан е универсален човешки символ на добронамереност, който казва: „виж, аз не крия оръжие в десницата си, не ти желая злото”. Жестът на Иванов изглежда оправдан най-малкото заради това, че с ПП – поне засега – изглежда имат сходни приоритети. Точно тук обаче е и проблемът.

Какви избиратели ще привлича "Продължаваме промяната"?

Когато посочих, че не очаквам формацията на Петков да бъде клонинг на ДБ, защото това ще доведе до ожесточена конкуренция между тях, не отчетох значението на политическия път и имиджа на Петков, а и на негови колеги като Даниел Лорер. Самият факт, че те преминават през „Да, България!”, а впоследствие я напускат, вероятно подтиква, основателно или не, поне част от избирателите да виждат в тях лица, чиято мисия е да „преосноват” и дори „подобрят” „старите партии”. Поради това не е учудващо, че ПП започна да привлича избиратели най-вече за сметка на ДБ. Самият Петков явно усеща тези настроения и осъзнава, че ако приеме протегнатата ръка на Иванов, може да загуби гласовете на тези, които очакват от него да поеме по нов път, лишен от бремето и грешките на „старите”.

Неопределеността засега работи в полза на проекта на Петков и Василев, който още няма регистрация, ползва чужди ракети носители, няма програма, но набира скорост на терена. Накратко, „нероденият Петко“ вече си играе на детската площадка. Обяснението за успеха на подобни популистки проекти е добре известно: обтекаемите послания дават възможност да се ловува за избиратели във всички части на политическия спектър. Ако в ръководния екип на ПП влязат и лица с леви биографии, това може да разшири електоралните шансове на формацията. Колко обаче леви избиратели сред разочарованите от БСП, например, ще се хванат на класическата маневра: давам ляв мигач, но завивам надясно? Не изключвам от ПП да прибегнат до атрибутите и стилистичните фигури на „патриотите“ и тяхната реторика, като, разбира се, внимават да не говорят прекалено радикално, за да не подплашат прословутото пиле, което, както казват старите хора, каца на рамото само веднъж в живота.

Политическият капитал на ПП

Част от символния капитал на ПП, освен връзката с ДБ и някои нейни теми, като разкриването на схемите в ББР, изобличени шумно от Петков, е фактът, че новата формация се роди с помощта на много популярен президент, който се харесва както на леви, така и на десни избиратели. Петков и Василев категорично отрекоха да има пъпна връв, която да свързва политическото им начинание с президентството. И съвсем основателно, защото противното се твърди от най-непримиримите критици на Румен Радев, които виждат в новата формация инструмент за разгръщане на неговата власт. А тази власт наистина е голяма, тъй като Радев стана архитект на три служебни правителства (рекорд в най-новата ни история).

Христо Иванов, който изглежда като най-логичен партньор за ПП, с последните си послания изненадващо се присъедини към тревожния, „вещаещ бури и виелици” хор на онези, които одумват Радев. Ходът на Иванов обаче никак не е лишен от рационалност: ако не започне да атакува, да търси пукнатини в ризниците на доскорошните си колеги, изглежда ще трябва да гледа безучастно мъчителното стопяване на ДБ. Тази политическа драма, в която съмишленици, доскоро сражавали се заедно в окопа срещу обшия враг, сега се измерват от глава до пети с остър поглед и заемат офанзивни стойки, има почти Шекспирови измерения. Още повече, че колкото по-остро заиграе Иванов, толкова по-длъжни да отговорят в същия тон ще се почувстват Петков и Василев.

Голямата опасност

Какъв обаче ще е ефектът от „приятелския огън”? Най-вероятно взаимното обезсилване на партиите на протеста. Ще бъде огромна грешка за ПП и ДБ – и чудесна новина за играчи като ГЕРБ и ДПС – ако надпреварата преди 14.11. между тези „братя по оръжие” стане ожесточена. Лесно могат да се преминат граници, да се изгорят мостове, които после трудно ще се възстановят в новия парламент. По-голямата опасност, която е съвсем реална, е новакът ПП да не привлече още избиратели за каузата на промяната: т.е. в полза на всички онези, които искат ревизия на „стария строй” с неговия негласен съюз между Банкя и Сараите. Това би довело до парламент, който ще е още по-фрагментиран и неспособен да излъчи редовно правителство. Тогава следващият президент, който и да е той, по-ирония на съдбата пак ще съсредоточи огромна власт, управлявайки с назначен от него служебен кабинет и без парламент.

Автор: Петър Чолаков


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    15 39 Отговор
    С Кирчо сме вече втори, скоро първи с 150 депутати.
  • 2 НА ПАЗАР

    17 9 Отговор
    ИЗБОРА Е КОНКУРЕНЦИЯ.НАЛИ ЗАТУЙ НЕ ХАРЕСАХМЕ СОЦА , ТО БЕШЕ СЪСТЕЗАНИЕ С ЕДИН КОН.А КОЙТО ЗАГУБИ ДА СЕ СЪРДИ НА СЕБЕ СИ А НЕ НА КИРИЛ ПЕТКОВ
  • 3 ДА ЗНАЯТ

    24 11 Отговор
    Знам само ,4е ще има обесени депутати по дърветата ако няма правителство !! !! Както искат така за се разбират !! ЦИРКА СВЪРШИ !!
  • 4 ПРОРОКА

    30 8 Отговор
    Мирише ми на нови избори догодина. Точна прогноза ще дам в средата на другата седмица. До тук предвиди изборите 2 в 1. Не предвидих априлските изборизащото гледах за дълаг период. Президент твърдо ще е сегашния.
  • 5 8489

    29 6 Отговор
    На Хр.Иванов много не може да се разчита, лесно се извърта. Странно е, че няма кой да го смени в ДБ, а уж имат кадърни хора.

    Коментиран от #18, #28

  • 6 Алфа Вълкът

    9 45 Отговор
    Социологическите проучвания не лъжат, Генерал Бойко Борисов и ПП ГЕРБ безспорно ще победят на предсрочните избори, въпреки репресиите на червения диктатор Румен Радев и въпреки купените гласове за партиите на Черепа, Сорош и Цветан Василев! В Стражица на партийно събрание на ГЕРБ са арестувани присъстващите и откарани в местното РПУ. Там са малтретирани и според данни на някои от тях са инжектирани съставки причиняващи КОВИД-19. Структурите на Васил Божков в страната под ръководството на бившия му началник на охраната и бивш началник на НСБОП Веселин Балтов издирват и записват всички активисти на ГЕРБ за подготвяне на страшна саморазправа с тях. Но ние Българите вярваме на ГЕРБ и г-н Борисов, защото виждаме, че ръководейки пряко оперативната власт превърнаха България от комунистическа клоака, в развита европейска държава, пример за подражание на целият свят!

    Коментиран от #12

  • 7 Платения

    14 25 Отговор
    Софиянец
    ГЛАСУВАШ ЗА РУМЕН,ПОЛУЧАВАШ ПРОКОПИЕВ
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Бастун

    21 11 Отговор
    Лумпените не могат да разделят кокала,Киро дойде от Канада и прибра кинтите а брат му Асен си направи лифтинг,бойоядиса си косата и бил много секси според Спецов
  • 10 Наблюдател

    12 9 Отговор
    Моята прогноза
    Направена на 16-ти септември 2021 година. Вече бях прогнозирал че изборите ще са 2 в 1. Сегашният президент ще спечели на първи тур срещу когото и да е.
    ГЕРБ ще получи малък спад в резултата а има такъв народ по-голям и ще остане на второ дори трето място
    БСП съвсем малко ще увеличи резултата си и ще запази и дори леко може да надвиши резултата на има такъв народ
    За ДПС предвиждам запазване на получените досега резултати дори съвсем малък спад поради особеностите на техния електорат и сложността на изборите с машини.
    Изправи се ще бъдат на ръба на четирите процента с еднаква вероятност да са малко над или малко под този процент
    Петков и Василев каквото и да направят ще бъдат едни от многото.
    За всички досегашни"патриоти"общо предвиждам не повече от 3%.
    Възраждане както и изправи се ще бъдат плътно до четирите процента с голяма вероятност да ги прехвърлят.
    Предвиждам отлив от ДБ поради тяхната непоследователност
  • 11 ХХХ

    20 3 Отговор
    Бих гласувал за ДБ , но там има много т@паци
    който обичат да дърпат мечката за опашката
    имам предвид мераците им да бутат и местят
    паметници.Вместо да направят така, че мечката
    да им носи мед те я дразнят вследствие на което
    губи бизнеса и държавата или народа като цяло.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 нашия

    15 4 Отговор
    щом Дойче Зеле ни препоръчват тоа обединение между тези две образувания/не партии/ ...значи не ги искаме не е за нас тази взривна комбинация....!!!!!!!
  • 14 Hoho Boho

    8 6 Отговор
    Всички са за Радев, но има и някои, които имат някакви колебания.
    ТОГАВА?
    Какъв избор биха имали те, ако другият основен конкурент е от ГЕРБ?
    - или Радев, или ГЕРБ???
    НО...
    Ако ДБ предложат свой кандидат - в рамките на предизборната кампания, това ще представлява някаква конфронтация с общата идея - "Мутри,Вън"
    --
    По-добре:
    Ако не сте за Радев, изберете ЛУНА - ПРЕЗИДЕНТ, а не ГЕРБ!
    /поне ще има купон.:))/
  • 15 Това е

    12 11 Отговор
    Партия ПП трябва да промени името у абривиатурата си. По и приляга "Партия на ухиления и ококорения" ПУО.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 оня с коня

    5 4 Отговор
    Тъй като ги гледам тия Двамата на снимката,като нищо могат да драснат Клечката на мостовете вследствие на което не само Електората им ,но и Половината БГ ще се издави.Затова немедлено трябва да им се изземат всякакви Кибрити,Запалки и др. подобни независимо от протестите им.Защото е казано:"Вържи попа,да е мирно селото".
  • 18 moiraine

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "8489":

    ДБ имат най-вече големи претенции без особено покритие. И като всички люспи от някогашното СДС имат и високомерие, и фалшиво чувство за превъзходство, достигащи до арогантност. И в крайна сметка ще решат, че им се иска, ама не им стиска да управляват и също като чалгарите ще дадат най-доброто от себе си, за да върнат герберастията на власт.
  • 19 ЕДГАР КЕЙСИ

    8 12 Отговор
    ДВАМАТА КАНАДСКИ ЛЮБИМЦИ НА ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП СА АВАНТЮРИСТИ (ОБИКНОВЕНИ МОШЕНИЦИ)..... ТАКОВА Е ЦЯЛОТО ОБКРЪЖЕНИЕ НА ФИГУРАНТА........ЛОШ МАТЕРИАЛ , КАТО САМИЯ НЕГО...... ВОЕНЕН !
  • 20 щерю

    5 1 Отговор
    ДБ е отдавна в пълна политическа дезориентация!
  • 21 Мдаааа

    5 8 Отговор
    Зимата ще ви топли другаря Радеф,Йотова ша ва рани

    Коментиран от #24

  • 22 ХАН КРУМ

    3 1 Отговор
    за леви и десни партии се говори там където има, изградени и утвъдени демокрации, с работещи механизми за контрол и защита на обществения интерес,където има изградени и работещи институции на демократичното общество.у нас партиите кого представлявати не са ли точно те мафиотско управление,бандитско –олигархичните организации,за които власта е инструмента за тяхното обслужване.видяхме ,че всички президенти ,без последния бяха кукли на конци и част от тези зависимости,видяхме и един необвързан президент,със същите правомощия като предишните как променя държавта.радев видя ,отдавна ,че сегашните партии са в зависимости , които не им позволяват да защитават обществения интерес и ,че кукловодите са зад завесата.за това промяната може да се извърши от нов политически проект,от хора без зависимости,проект надхвърлящ възможностите на една зависима партия.не можеш да тръгваш на битка с противник,и половината ти армия да е от дезертьори,които след първия изстрел те изоставят или преминават в редиците на противника.и радев го видя и в резултатите от45 и 46 парламент ,че има нужда от нови хора, необвързани с досегашните мафиотско–олигархични кръгове облечени като партии.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ХАН КРУМ

    4 3 Отговор

    До коментар #21 от "Мдаааа":

    тази зима ни топли още мафията на хантутниците и ще ни рани десислава танева,щото навсякъде в енергетиката са вашите изроди ненаяли се.но и тази ще свърши.ще се топлим от турско –руския поток на бойко за 3 милиарда,и тока от белене.ще ни храни танева с откраднатите субсидии и виртуалните животни и земеделски производители.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Мнение

    6 2 Отговор
    Пинокио няма качества за лидер. ДБ ако искат да направят нещо да сменят Христо и Атанасов и двамата отблъскват а за избори се нуждаят от хора които привличат. Кирчо и Асен по заобиколен начин ще ги отстранят.

    Коментиран от #27

  • 27 горски

    5 4 Отговор

    До коментар #26 от "Мнение":

    Без харизма,в политика не става...Сърдити физиономии също не привличат електорат...
    Гласувал съм винаги за десни партии,и сега ще го направя.Старото е време да остане в миналото.Може би ще подкрепя ПП..
  • 28 Гошо

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "8489":

    Извинявай ,но във фармации от типа ДБ ,кадърни хора не може да има ,хитри да, умни също ,но кадърни не Виж алчни, озлобени, отмъстителни неудовлетворени смятащи се за пренебрегнати ,готови на всичко ,но неспособни за нищо,да такива колкото щеш
  • 29 хан ювиги

    6 1 Отговор
    България първо трябва да унищожи и опандизи политическия "елит" изграден през последните 30г,за да може да тръгне на чисто и към по-добро бъдеще! Не го ли направи и новото ще бъде заразено и опорочено от статуквото!
  • 30 гост

    0 0 Отговор
    Всичко е толкова ясно,целенасочено фрагментиране на партиите и създаване на невъзможност за съставяне на правителство с парламент.Президентът,а обществото се подготвя настойчиво за това кой трябва да е той,управлява със служебни правителства,и същевременно подготвя страната за президентска република от типа на Русия,Турция и най вече Унгария.Така е по-лесно външните сили да контролират един човек отколкото група непредвидими и конкуриращи се партии.
  • 31 КЪРЛЕЖИ

    1 1 Отговор
    СЪЮЗ СЪС ДБ Е ФАТАЛЕН ЗА ВСЕКИ ............ ДВЕТЕ ВЗАИМНО СЕ ИЗКЛЮЧВАТ ДО СМЪРТ ПО ПРОСТАТА ПРИЧИНА ЧЕ СА ЕДНАКВИ ГЕНЕТИЧНО !
  • 32 Един

    0 0 Отговор
    Бре , DW! Бре Петре - как се сетихте бе?!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 !!???!!

    3 2 Отговор
    Мислих да гласувам за ПП , но след като разбрах, че ще са с ДСБ СЕ ОТКАЗАХ КАТЕГОРИЧНО. Няма да си дам гласът на ибрикчийчетата на Козяк и Сорос. Искам НЕЗАВИСИМА И СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ. А не пак да сме НЕЛЕГАЛНА КОЛОНИЯ НА САЩ ЗА ОПИТИ. Определено няма да гласувам за ПП, ЩОМ СА С ТИЯ АМЕБИ НА САЩ ДСБ
  • 35 УжасТ

    2 0 Отговор
    Ужас, бившите министри на Плевенлиев-Василев, и Петков изнасял доклади със Соломон Паси ще управляват България.
    УжасТ.
    Харесвам Вацев, "диктаторът може да бъде гальовен и усмихнат".
    В България е пълно с потенциални диктатори.
    Дуранкев:"не вярвай на десни, които носят дарове вляво".
    Вацев видео "В България има много потенциални диктатори - трябва да внимаваме кого избираме!".
    И тези ПП ще си измият ръцете като Пилат, при срив в икономиката, а такъв при Петков и Василев ще има, наследниците на Плевенлиев.
  • 36 Матей

    0 2 Отговор
    Ами нали точно това е целта,да стигнем по неизбежност до президентска република,само че народа няма да го избира,ще ни се назначава от козяк.ДБ И ПП са от едно тесто замесени,нали които си приличат ,те се обичат,какво има да делят,в крайно-десния сектор са,отявлено проамерикански са,искат пълно затриване на икономиката ни.И все пак може да им мине котка път,ДБ са известни,това са еволюирали седесари,ПП са потайно промъкнали се в политиката американски емисари и агенти за влияние,бързат да завземат терен преди да бъдат разобличени.И все пак излязоха много нелицеприятни обстоятелства около тях и слава богу,не бива да се изпуска от полезрение и герб,който дебне в засада.
  • 37 НЕ СТАВААА

    1 1 Отговор
    ДЕБИЛИТЕ И ПП НИ ИГРАЯТ ТЕАТЪРА ,,РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ" - ДАЖЕ БОЙКО МЪЛЧИ И ВЪРТИ ОЧИ ДАЛИ СМЕ КЛЪВНАЛИ !