Last news in Fakti

2 Октомври, 2021 10:00 3 030 32

Беларус: И едно писмо е достатъчно, за да отидеш зад решетките

  • александър лукашенко-
  • писмо-
  • беларус-
  • русия-
  • затвор-
  • диктатор-
  • минск-
  • кгб-
  • репресии

И най-елементарната проява на съчувствие към политически затворници в Беларус завършва зле

Беларус: И едно писмо е достатъчно, за да отидеш зад решетките - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Беларус: Пишеш писмо от съчувствие - и хайде в ареста!

Беларус: И едно писмо е достатъчно, за да отидеш зад решетките

И най-елементарната проява на съчувствие към политически затворници в Беларус завършва зле - човек се оказва под наблюдение на местното КГБ или дори зад решетките. Няколко такива истории разказва ДВ. Всеки, който в Беларус прояви дори най-елементарно съчувствие към политически затворници, неминуемо се оказва под наблюдение на местното КГБ или дори в затвора. Няколко такива истории разказва ДВ.

След като прекарва 25 дни в ареста, на 11 септември Иля Миронов е освободен. Още през следващата седмица той започва да пише писма до политически затворници в Беларус. Досега е разпратил над 2600 писма, което доброволецът от Гомел възприема като своя мисия. Но акцията му не минава безпроблемно: сред като преди около месец се появява на улицата с тениска с надпис „Пишете писма“, на Миронов му е съставен акт за административно нарушение, а откритите в жилището му неизпратени писма са прибавени към материалите по делото срещу него като доказателство за политическа дейност.

Посещения от полицията

Иля Миронов е убеден, че силовите органи целенасочено се опитват да сплашат всички, които пишат писма на политически затворници. Той разбрал това, когато през лятото бил посетен вкъщи от полицай, който го разпитвал защо пише писма. Служителят на реда обаче не могъл да отговори на контравъпроса на Миронов какво нередно има в това. „Такива посещения има и при други доброволци“, посочва Миронов. Самият той знае за няколко такива случая в Гомел, но това се случва вероятно и на много други места, убеден е той. Заради рекордния брой изпратени от него писма Иля Миронов се е превърнал в известна личност в Беларус. Но всичко при него започва случайно: след като през декември миналата година активистката, която дотогава се е занимавала с тази дейност, е била принудена да напусне Беларус заради опасността от репресии, Миронов решава да продължи нейното дело.

Тогава му хрумва идеята да брои изпращаните писма. По това време той вече е имал пет акта за административно нарушение и 31 дни арест. Но истински привлича вниманието на властите след като в социалните мрежи призовава хората да се присъединят към инициативата. На 16 февруари в цялата страна са обискирани помещения, използвани от правозащитници. В същия ден полицаи идват и при Миронов. Това се повтаря на 8 юли, когато са обискирани масово жилища на журналисти, а Иля Миронов е задържан във връзка с наказателно дело по чл. 289 от Наказателния кодекс за терористична дейност. След като е разпитан от КГБ, е настанен в следствения арест в Гомел, откъдето след 8 дни най-неочаквано е освободен.

Заплаха за режима?

По всичко личи, че властите в Беларус възприемат писането на такива писма като заплаха, казва за ДВ активистката от правозащитната организация MAYDAY Татяна Живица. Нейното жилище също е било обискирано от служители на КГБ, които са иззели оттам компютър и телефон, а самата Живица е била разпитвана. Накрая тя се оказва с повдигнато обвинение за терористична дейност. Използвайки цялата налична информация за нея, включително и това в коя детска градина ходи 4-годишният ѝ син, от КГБ се опитали да я вербуват. За да се отърве от този кошмар, Живица се съгласила на всичко. Но след това се открила възможност да напусне Беларус и сега от чужбина организира писането и изпращането на писма на солидарност до политически затворници в родината ѝ.

Безгранична солидарност с политзатворниците

Подобни инциденти с активисти има също и в Минск, казва Яна Гончарова от инициативата „Писма в кутия“. На 8 юли е бил задържан от хора на КГБ и администраторът на Фейсук-групата „Писма на солидарност с Беларус“ Сергей Борисов. Наказан е с 5 дни арест за неподчинение, защото дълго време отказвал да отвори вратата на полицията. От декември 2020 година насам са изпратени около 11 500 писма до белоруските следствени арести и затвори чрез инициативата „Писма в кутията“, която вече действа не само в Беларус, посочва Гончарова. В интернет на адрес https://vkletochku.org/ всеки може да напише картичка, която активистите след това разпечатват, поставят в плик с пощенска марка и изпращат на съответния адрес. Изключително важно е инициативата да продължи, убедена е Яна Гончарова. Това си личи и по положителните отзиви. Вече има случаи, когато пощенски служители, вместо да връщат по-тежките писма, сами доплащат по-високата цена за пощенска марка и писмата заминават. В други случаи доброволци намират в пощенските си кутии благодарствени послания, казва активистката на „Писма в кутията“.

Автор: Александър Бураков


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гестапо ТВ медия груп

    42 2 Отговор
    Да четеш такива статии е все едно да четеш статия за размножаването при гейЮвете. ПОДМИНАВАМ с насмешка пропагандата.

    Коментиран от #31

  • 2 КОТарАК

    35 2 Отговор
    за опитните читатели веднага става ясно , кои са статиите на веле/ по заглавието още/ руснаците(и белорусите в случая) затова са силни-защото ,,за родину разстрелват предателите и са напред с една ясна цел-победа! щатите могат само да молят за памперси и да вкарат още 1 милион негри във филмите и сериалите си
  • 3 Факти

    7 41 Отговор
    Никога комунягите няма да се научат 45 години управление с диктатура и строя им се разпадна.Сега мъчат народите си отново.Може да ги последва и съдбата на чеушеско.Всяка армия е безсилна пред единния смачкан и унизен народ,91 година руските танкове бяха обръщани от масата разгневен и гладен руски народ.Комунизма вирее в държави в който има овчедушие,например Поляците наритаха и изхвърлиха червената армия от страната си и днес са 100 пъти по добре от овчедушните послушковци на комунистите.

    Коментиран от #4

  • 4 КОТарАК

    29 3 Отговор

    До коментар #3 от "Факти":

    ама такъв интелект отдавна не е лъхал от писания/ кога поляците са наритали руската армия и ми дай линк кога руснаците са обръщали танковете си , да позяпам малко , докато си пия кафето/ после ще поспорим и за други неща

    Коментиран от #9

  • 5 кольо

    0 9 Отговор
    то и тука е почти така
  • 6 Turchin

    3 32 Отговор
    Както едно време беше при пъдаря от Правец в България.Нищо че някой слабоумни днес го вазхваляват и милеят за неговото време.Ние го сринахме със земята през 1989 г. и освободихме България от комунистическите изверги-палачи на народа.

    Коментиран от #10

  • 7 Някой

    26 0 Отговор
    Поредният пасквил от германското вкиснало зеле.
    Надали има и една вярна дума в статията. Освен това, в "демократичният" Запад е достатъчно да изкажеш мнение, противно на официалното, и ще бъдеш изключен от всичко. Можеш да останеш без работа. Без право на изказ - отнемат ти достъпа до социални мрежи... Недай боже да си бях, хетеросексуален мъж с добра професия - ще бъдеш демонизиран, че си бял мачист, и т.н.
    И после същите тези хора се мъчат да очернят държавите, запазили все още някаква нормалност, и дя ни учат на морал...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хаха

    1 24 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Лех Валенса кой режим изгони позорно от Полша бе умник.А на червения площад 91 поинтересували се бе.Линкове като дам и ми трият коментарите,отчитат ги като спам.

    Коментиран от #13

  • 10 Някой

    6 8 Отговор

    До коментар #6 от "Turchin":

    Като гледам положението на страната днес, не сме уцелили на освободители...

    Коментиран от #12, #22

  • 11 Баш Бащицата

    16 0 Отговор
    Статията е пълна смехотия. Ония са лошите, а наште добрите, нали? Хаха!
  • 12 Тоо па

    2 9 Отговор

    До коментар #10 от "Някой":

    А за Гърция демокрацията и Запада и носи добър стандарт на живот,само за крадливия бай ганьо който краде еврофондове няма угодия.
  • 13 КОТарАК

    13 1 Отговор

    До коментар #9 от "Хаха":

    ама ти си закръглена ТИКВА / кой е ЛЕХ ВАЛЕНСА да изгони някой бе-Горбачов си прибра армиите и затоа го напраиха нобелов лауреат за мир ...че даде за смешни пари морска територия с залежи на нефт , голяма като Франция знаеш ли?

    Коментиран от #15

  • 14 Ъъъуу

    2 16 Отговор
    То за тва ли едни гимнастички от Беларус на състезание в София,като се отбиха до наш магазин снимаха и не вярваха колко продукти има по рафтовете нищо ново при тях е комунизъм.Китаиците са наи хитри комунизъм комунизъм пък отворена икономика иначе къде ще си продават дранкулките.

    Коментиран от #30

  • 15 Хихихи

    3 15 Отговор

    До коментар #13 от "КОТарАК":

    Прибра си армиите щото му напече 10 милиона поляци се въоръжиха и ссрето не искаше партизанска война, като в Авганистан кога па Авганистанците биха твоите братушки и ония всичко ореваха.И кой ви е виновен,че вожда ви Горбачов е мека Мария и предаде руските интереси ха-ха-ха

    Коментиран от #24

  • 16 МАФИЯ НА ББ

    12 0 Отговор
    ИМА ЕДНА ИНДИАНСКА ПОГОВОРКА - ПРИЯТЕЛЯ НА МОЯ ВРАГ Е И МОЙ ВРАГ!!!!! ЗНАЧИ КАЗВАТА ЗА СЪЧУСТВИЕ КЪМ ТЕРОРИСТИТЕ???? ТЕ ТЕ И В САЩ ТАКА ДЕСТВАТ ЩОМ СЪЧУСТВАШ НА АСАНДЖ, СНОУДЪН. НЕДАЙ СИ БОЖЕ ДА СЪЧУСТВАЩ НА ОСАМА БИН ЛАДЕН. ТА ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ ПАК СЕ УБЕДИХ ГОВОРЯТ ЛЪЖИ И ГЛУПОСТИ. АМИ ЩО НЕ ПИСАХТЕ КАКВО СТАВА АКО ГОВОБИШ ПРОТИВ БОЙКО БОРИСОВ???? СТАВАШ НА КАЙМА В МЕСОКОМБИНАТА, СТРЕЛЯТ ТЕ С РПГ, ЩО НЕ РАЗСЛЕДВАХА МИШО БИРАТА, АЛО ТАНОВ, СОДЖУК ГЕЙТ, БОКЛУК ГЕЙЙТ, БОЙКО ГЕЙТ С ЧЕКМЕДЖЕТО , БАРСЕЛОНСКАТА ХАСИЕНТА?????? ЩО ТАМ ЗА ТОВА МЪЛЧАХТЕ ЗЕЛЕВИ ДОЙЧОВЦИ?????
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 адрес Кремъл

    1 3 Отговор
    То и тук е така, ако не знаете мога да ви кажа, какво да напишете в писмото.
  • 19 Въпрос

    14 0 Отговор
    А статия от Дойче веле със заглавие - Германия: И една дума да кажеш, че искаш да живееш да свободно е достатъчна да бъдеш бит и да отидеш в затвора, ще има ли?
  • 20 Пропагандистите на сороснята

    15 0 Отговор
    Гласът на Сорос ДВ!!!!
  • 21 100pera

    15 2 Отговор
    Ми, дами и господа от ДВ, направете си една простичка сметка, преди да започнете да лъжете:
    1. Този е излязъл на 11 септември. Започнал е да пише писма на 12-ти, а до 30 септември (щото статийката си сте я писали на 1 октомври) са 18 дни.
    2. За тези 18 дни е написал 2600 писма - средно по минимум 144 писма дневно. По 5 минути на писмо, щото за писане, слагане в плик, писане на адрес и др. се искат поне по толкова са 720 минути или 12 часа.
    Искате да кажете, че този по 12 часа на ден пише писма без прекъсване? Че кога даже успя и да говори с вас? Или пък има написано едно посмо, което е разпечатал в 2 600 екземпляра? Може, но тогава това не е писане на писма, а разпространяване на позиви, възвания и кво ли не още по пощата.
  • 22 Turchin

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "Някой":

    Защото изгонихте освободителите и подарихте съдбините на майка България в ръцете на същите изедници,главорези,изедници,палачи на народа,техните деца,внуци или слуги. Ако суверена беше разбрал,че спасителят е самият ТОЙ, а не отрепките от тук и там сега България щеше да бъде в друго положение. Българският народ все още не е " прогледнал" че Ковача на собствената си съдба е ТОЙ, не трябва да поверява си съдбините си в чужди ръце.Така че ние изпълнихме дълга си пред народ и Родина,народът не успя да запази своите права защото беше надъхан и разделен на лагери.Това още продължава и дава правото на онези които искат да се възползват от разделението. Няма друг спасител освен самият НАРОД.
  • 23 До смешника писал статията

    9 1 Отговор
    А нима в демократична Европа е по различно,за една изпята песен срещу царя на Испания и хоп в затвора .

    Коментиран от #29

  • 24 Ей смешник

    11 1 Отговор

    До коментар #15 от "Хихихи":

    Каква партизанска война в Полша те гони бе,ти имаш ли представа от географско положение на страните и какво сравняваш планинските чукари с голите полета в Полша,къде до сега се е водила партизанска война в полетата.Голям си смешник,но вземи прочети малко и не се излагай.

    Коментиран от #25

  • 25 Охохо

    1 9 Отговор

    До коментар #24 от "Ей смешник":

    А планински релеф нямат ли бе комедиант.

    Коментиран от #26

  • 26 Хоооо хоо

    9 1 Отговор

    До коментар #25 от "Охохо":

    Имат и малко планински релеф и там е било бъкано с партизани .По хиляда души на кв.км.Ще ти кажа един виц за полските партизани.Вица си е полски .Из дневника на един партизанин:"В понеделник излезнахме в гората.Във вторник дойдоха немците и се сбихме .Три дена се стреляме непрекъснато.В петък дойде горския и ни напъди всички по домовете,че сме цапали в гората ."

    Коментиран от #28

  • 27 Баш Бащицата

    8 0 Отговор
    Зелееее и Александър Бузаков.... прочети 6овентарите, бре.... Аз не съм ги чел, но ти ги прочети.... и спри да пишеш! Или викаш требе от нещо се живеее? Ммммм, пасквил.... Добре ли се плаща, бе? Иначе ще лееш чугун за 350евро. На месец. Сашоооо....
  • 28 Хихихи

    1 9 Отговор

    До коментар #26 от "Хоооо хоо":

    А на шестия ден руснаците се огънаха и си избягаха в рассиика щото не им стискаше срещу Полша.А за Авганистан срещу руските ватници виц нема ли а кажеш хихихихи
  • 29 Ми така кат стане

    1 7 Отговор

    До коментар #23 от "До смешника писал статията":

    Ами харчи рубли тогава де що харчиш левове и евро и долари
  • 30 Жоро

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Ъъъуу":

    Бил ли си в Беларус а малоумник
  • 31 00014

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гестапо ТВ медия груп":

    Коментарите са по-стойностни от статиите.
  • 32 Асандж

    0 0 Отговор
    Пмсама за Асанж и Сноудън пишете ли ?!?