5 Октомври, 2021 13:00 3 447 20

Добре е Кирил Петков да знае, че "кадруването" създава усещане за "нагласена работа"

  • кирил петков-
  • кадруване-
  • усещане-
  • нагласена работа

Лозан Панов е кандидат за президент, който, надявам се, ще създаде истински затруднения на Румен Радев, казва Огнян Минчев 

Добре е Кирил Петков да знае, че "кадруването" създава усещане за "нагласена работа" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В едно от последните си публични изказвания г-н Кирил Петков "раздаде" постове в една следваща политическа конфигурация, с което пожела да ни информира, че той - и колегите му в "Продължаваме промяната" - ще определят състава на това предстоящо управление. На Лозан Панов г-н Петков отреди позицията на главен прокурор (въпреки, че дори и успешните в парламентарни избори партии не определят пряко избора на този висш магистрат), а на Христо Иванов - позицията на правосъден министър. Би било добре Кирил Петков да бъде информиран, че дори да носи силното убеждение, че неговата нова партийна структура е предопределена за убедителна победа на предстоящите избори, "кадруването" по повод на хипотетична бъдеща парламентарно-политическа ситуация звучи странно и създава впечатление за някаква "нагласена работа". Това написа в социалната мрежа политологът доц. Огнян Минчев.


Лозан Панов е кандидат за президент, който - надявам се - ще създаде истински затруднения на Румен Радев (когото К. Петков и А. Василев подкрепят за втори мандат) да обясни с какво е допринесъл за целите на една сериозна правосъдна реформа, освен с общи приказки и вдигнат юмрук по площадите. Българският президент се избира за да използва ефективно институционалната си власт в полза на националния интерес, а не за да прави компания на радикализирани обществени групи на площада - въпреки, че може да споделя техните цели и искания. Инструментите на президента се различават от средствата, използвани от един публичен протест. Обществените групи, подкрепили протеста имат доста повече основания да гласуват за Лозан Панов, отколкото за Радев.
Христо Иванов е съпредседател на коалицията ДБ, която заедно с всички други регистрирани политически формации се бори за максимален резултат на предстоящите избори. Обещаната от К. Петков позиция на правосъден министър за Хр. Иванов звучи малко снизходително, изказана от човек, който разглежда себе си като предопределен победител на предстоящите избори.
Моята лична гледна точка е, че обновлението на българската политика с нови лидери и представители на по-младите поколения е належаща и добре дошла. Съществена част от проблемите на държавното управление в България е породена от факта, че доминирането на партия ГЕРБ и на Бойко Борисов начело на тази партия през годините след 2009-та забави и затрудни възникването и развитието на смислена политическа алтернатива на статуквото. Основният легитимационен инструмент за продължаващото управление на ГЕРБ - мандат след мандат - беше: "И ние искаме разнообразие, ама няма кой..." Сега вече има кой - и пораждащата свръхочаквания нова партия "Промяната продължава" е само една от възможностите за политическо обновление. За да се реализира тази възможност - безспорно интересна и ценна сред всички останали - е необходимо лидерите на партията Кирил Петков и Асен Василев да премерят и балансират своето политическо самочувствие. Най-малкото предвид добре известния механизъм, при който колкото по-впечатляваща е една политическа победа, постигната с популистки средства, толкова по-бързо спада надутия балон на очакванията, които тази популистка оферта създава сред масовия избирател.
През 2001 г. политическият проект на завърналия се български цар Симеон Сакскобургготски спечели практическо мнозинство на парламентарните избори, но месеци по-късно помръкна и на следващите избори през 2005 г. успя с доста труд да постигне едва едно скромно второ място. Една от причините за този бърз упадък бе присъствието на прехвалените "царски юпита", дошли в българската политика със заявката, че са учили във върхови западни университети, че работят в световни корпоративни структури, че знаят и могат. Краткото обяснение за бързия залез на "царските юпита" - заедно с целия проект НДСВ - бяха силните обществени възприятия за мащабна корупция по върховете на властта. Новите млади политически лидери, търсещи силна позиция в българската политика се заявяват преди всичко със своята категорична непоносимост към корупционните практики в управлението на българската държава. Надявам се, че ще удържат на своите публични ангажименти да се посветят на борбата със системната корупция в институциите. Това може да се случи само ако са способни да си партнират в максимално широк формат с други реформистки сили на българската политика, без да се преживяват като предопределени да бъдат техни еднозначни лидери.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 3 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Добре

    28 15 Отговор
    е да си траеш , когато никой не иска акъл от теб !

    Коментиран от #13

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Перо

    20 16 Отговор
    Какъв политолог е това мутренско недоразумение!
  • 4 1и1е3

    10 22 Отговор
    Ще гласувам за ГЕРБ, да се върне Боко на бял кон
    и да продължи с дрането на народа, та дано
    уврат главите на феновете им.
  • 5 Левски

    30 8 Отговор
    Да добре известно е че Кирил Петков отдавна кадрува в ЦРУ! Негови колеги там са Цветан Цветанов и оня дебеличкият мистериозно забогатял в Америка Павел Вълнев! Дългата ръка на Вашингтон отново се опитва да се настани на кормилото на България този път ще обедини всичките си агенти които за пред хората се карат Но пък иначе ще се жертват за България и в името на доброто ще си подадат ръце! Хахахаааа
  • 6 Съвети

    20 8 Отговор
    от агент и преподавал "Научен комунизъм" не са нужни никому , бе другарино , а камоли на Кирил Петков !
  • 7 Пич

    20 8 Отговор
    Кирчо никой не го пита какво знае , а му нареждат какво да прави... Херо и соросоидите...
  • 8 Браво

    14 6 Отговор
    Като стана дума за юпитата, да му кажем на Огнян, че тях ги лансира не протеста, а Групировките.Какви юпита бяха тея.Те си бяха марионетки на МУТРИТЕ и мекотели.Та той и Слави предложи юпита-кукли на конци.Що така не му се вързаха хората.Ами от ясно по явно.Затова, че се появиха Кирил и Асен.Удариха ви крадливите пръстчета оле.
  • 9 Хаах

    7 3 Отговор
    Преди 89-та имаше партийни школи.Там преподаваха ама точно такива капацитети като Огнян Минчев.Днес 2021, ни казват в преработен вариант тъпизмите от тогава.Лекия автомобил бил лукс.Запада и Социалистическия Изток се съревновавали кой по напред да построи КОМУНИЗМА, ама с различни методи и средства.Огнянеее, заминавай си в 1989 година, недей да спамиш и даваш мнение на родени СВОБОДНО хора в разцвета на силите си 40 годинишни.
  • 10 Азим

    10 9 Отговор
    Петков изобщо не кадрува, той само каза според него, кой за какъв пост е подходящ. Така че Минчев да не му приписва несъществуващи думи и действия.
  • 11 Добре е да знаете...!

    14 16 Отговор
    Че колкото и да плюете срещу Кирил Петков,той остана и ще си остане в сърцата на много българи...!Човек доказал,че само за няколко месеца може да се спрат течовете от държавата към мафията-ГЕРБ-ДПС...!!!

    Коментиран от #14

  • 12 гадателства

    9 2 Отговор
    Според предсказанията на Граф Каляй остро основен въпрос ще бъде:кое е по-високо- избирателната активност или инфлацията?
  • 13 Прав си нооо

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "Добре":

    Прав си, но...
    "Който плаща,
    той поръчва музиката"
    А на този хибриден сайт му плащат
    не да образова,
    а да лумпенизира българите!
    Това е простата истина!
  • 14 Първо

    9 4 Отговор

    До коментар #11 от "Добре е да знаете...!":

    Прост народ в България , които да кълве на такива гелосани " родолюбци " винаги има по прованса , но народа не се състои само от селяндури ... И второ , никакви течове не е спрял , а отвори такива , че народа обедня наполовина за няколко месеца резидентско управление... Това което виждате от кръчмата във ваше село , не е валидно за България...
  • 15 ефрейтор

    8 3 Отговор
    Този смешник на снимката е толкова загубен, че дори не е смешен, но простичкия ни народец може и да гласува за него, както и за мис мая и останалите мъпети протегнали мръсните си ръце към народната баница...

    Коментиран от #18

  • 16 вуй4о

    3 1 Отговор
    Дебел соросоид.
  • 17 мамун

    0 1 Отговор
    Това е една мръсна уйдурма

    капитан Петко войвода
  • 18 0808

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "ефрейтор":

    ... ще гласувам за Р.Радев (президент) и К.Костадинов (Възраждане).. ПП ми приличат на ИТН. Долу тиквун и феса..
  • 19 Матей

    4 1 Отговор
    Кадрува ,защото за това е пратен от щатските служби.Това е плеяда от агенти за влияние,радев петков ,василев,Цветанов,гъста мрежа от агентурчици.Действат задружно при пълно съдействие от мустафата,овладяват обстановката и работят да се въведе президентско управление,което да се превърне в диктатура.
  • 20 аз съм Веска

    0 0 Отговор
    ЕЕЕ , СЕГА ... РАЗДАВАНЕТО НА ПОСТОВЕ , Е ПРИОРИТЕТ НА УСЕЩАЩИТЕ СЕ ЗА ПОБЕДИТЕЛИ . БОГОМИЛИТЕ КАК СИ ПОЗВОЛИХА ДА МУ ОТРЕДЯТ ПОСТ В НОВО МИНИСТЕРСТВО НА ПЕТКОВ . И НА Р. ПЕТКОВ СА МУ ОТРЕДИЛИ МЯСТО ... СЛЕД РАЗ ДВА , ТРИ . РАЗ , ДВА , ТРИ ... ОЩЕ МАЛКО ОСТАНА .