Last news in Fakti

6 Октомври, 2021 21:00 5 726 44

Нагло: Как се уреждат компрометирани хора на бившата власт

  • полицейско насилие-
  • герб-
  • полицаи-
  • йорданка фандъкова-
  • мвр-
  • побой-
  • иван гешев-
  • прокуратура

Никаква поука ли не беше извлечена от кадрите на полицейско насилие срещу протестиращите през миналата година? И защо бившата власт продължава да урежда компрометирани свои служители?

Нагло: Как се уреждат компрометирани хора на бившата власт - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Назначаването на бившия главен комисар на МВР Ивайло Иванов за шеф на Столичния инспекторат от кметицата Йорданка Фандъкова е откровен скандал. Иванов бе дисциплинарно уволнен през май 2021 заради полицейското насилие срещу протестиращите през лятото на 2020.

Това далеч не е първият случай, в който бившите управляващи „трудоустрояват“ свои кадри, компрометирани в очите на обществото. По-рано през 2021 стана известно, че Андон Андонов, „най-тежко” наказаният за същия случай, който по време на протестите е бил на ръководна позиция в СДВР, е получил „пристан” в Бюрото за защита на свидетелите, което доскоро бе под шапката на главния прокурор Гешев. Междувременно тъкмо Прокуратурата на РБ е институцията, призвана да разследва полицейското насилие…

Докато на власт бе третото правителство на Борисов, срещу което бе насочено и недоволството, изляло се по площадите, институциите направиха опит да омаловажат, за да не кажем - да потулят - действията на органите на реда, които превишиха правомощията си. Едва след промяната на политическата ситуация през 2021, когато ГЕРБ и ДПС изпаднаха в политическа изолация, „новата власт” се зае да осветява полицейското насилие.

Брутални кадри на насилие

Всички видяха бруталните кадри с полицаите, които през нощта на 10.07.2020 влачеха протестиращи, налагаха ги с палки и ги ритаха под колоните на Министерския съвет. Чухме шокиращия разказ на бития студент по право Евгени Марчев, разбрахме за отвратителния случай с полицая, снимал с телефона си разсъблечено и пребито момиче от протеста. Едва на 4.10.2021 МВР призна и за побоя , нанесен на журналиста Димитър Кенаров от полицията, докато той отразявал протестите в началото на септември 2020. Трябваше АЕЖ да обжалва опита на същите органи да оставят обществото в неведение за побоя. През февруари 2021 се разбра, че прокуратурата, която се позовава на свидетел, наблюдавал ситуацията „по телевизията”, е отказала дори да заведе досъдебно производство за побоя над Кенаров. Взеха ли си поука политиците и институциите изобщо от тези разтърсващи и срамни за една демократична и правова държава случаи?

Казаното по-горе относно казуса с Ивайло Иванов не означава, че трябва да му се забрани да работи, да му се „сложи черен печат” в паспорта. Нито пък провиненията на няколко полицейски служители трябва да стават повод за нападки срещу полицаите у нас изобщо; в огромната си част те спазват своите задължения и вършат достойно работата си. Но като началник на Столичния инспекторат в ръцете на г-н Иванов отново ще бъде поверено спазването на правовия ред – дейност, в която той, меко казано, е показал, че не се справя. Този път Иванов ще трябва да контролира дали и как „всички физически и юридически лица на територията на Столична община спазват актовете на СОС, законите, подзаконовите нормативни актове и договорите, по които страна е общината”.

В интерес на гражданите ли е това назначение?

Защо отново му се гласува доверие? На какво основание? Трябва да се запитаме дали инспекторатът ще проверява безпристрастно и най-важното в интерес на гражданите, а не в интерес на партийните велможи и техните бизнес партньори, някои изключително проблематични за столицата въпроси като замърсяването на въздуха, изхвърлянето на строителни отпадъци и прочие?

Отношението към протестите и полицейското насилие ще бъде по всяка вероятност и тема на предизборната кампания. Особено важно е ректорът на „Софийския университет” проф. Анастас Герджиков, подкрепен от ГЕРБ, да коментира случаи като този с Иванов и Андонов. В интервю по НОВА, социалният антрополог Харалан Александров, който е член на инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Герджиков, осъди полицейското насилие по принцип, ала заяви, че по време на протестите през лятото на 2020 „младите хора на България биха полицаи”. Интересно, дали така мисли и проф. Герджиков?

Автор: Петър Чолаков


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 66 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гостенка

    80 6 Отговор
    Дали някой ден България ще стане нормална, спокойна и бяла държава... :(

    Коментиран от #20, #22, #28, #36, #44

  • 2 Какво стана

    92 9 Отговор
    Мина толкова време, а осъдени няма. Оная русата милиционерка, която риташе момчето в топките още не е в Сливен.
  • 3 На"Дойче веле"

    9 51 Отговор
    простотиите !
  • 4 Ахахаа

    15 49 Отговор
    Вие оставете това ами кажете кои са другите в Пандора, освен Пеевски. Много угоднически мълчите. А полицейското насилие е относително нещо, ако си протестираш мирно, никой не те събаря на земята.
  • 5 Продьлжавайте

    12 36 Отговор
    Това на клипа е бьлгария на мутрабоко, на кунчев, на ботокса, на кацаров, на румян радев. Да ви е честита, роби. Продьлжавайте да се подчинявате.

  • 6 НИЯ

    39 5 Отговор
    ТОЛКОВА Е КРАСИВА, НЕЗЕМНО КРАСИВА Е БЪЛГАРИЯ, ДАЛИ НЯКОГА В ДАЛЕЧНОТО БЪДЕЩЕ ЩЕ СТАНЕ ЕДНА НОРМАЛНА И ПРИЯТНА ЗА ЖИВЕЕНЕ СТРАНА. ДАНО. ВЯРВАМ И СЕ МОЛЯ ЗА НАШАТА БЪЛГАРИЯ.
  • 7 Спите ли

    34 2 Отговор
    Кога България ще стане нормална държава в която идиотите ги пращат първо в болница, после в затвора и награя в гетата. Нивото на полицайте е толкова ниско, никого не пратиха в болница, вместо затвора са в парламента, но пък гетото е навсякъде.
  • 8 достойнство

    19 52 Отговор
    ВИЕ НОРМАЛНИ ЛИ СТЕ БЕ?ПО СЪЩОТО ВРЕМЕ В ЦЯЛА ЕВРОПА ЗА МНОГО ПО-ДРЕБНИ ПРОЯВИ НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ПОЛИЦАИТЕ ГИ ПРЕБИВАХА КАТО КУЧЕТА .ТУКА ПЛАТЕНИТЕ ПРОТЕСТИРАЩИ ЗАМЕРЯХА ПОЛИЦАИТЕ С ПАВЕТА ,ДОНЕСОХА СЛАМА ДА ГИ ПАЛЯТ И ПОЛИЦАИТЕ СТОЯХА БЕЗУЧАСТНО,НАВСЯКЪДЕ ДРУГАДЕ ТЕЗИ ЩЯХА ДА БЪДАТ ПРЕБИТИ К ОСЪДЕНИ,САМО ТУКА ИМ ПОЗВОЛАВАХА ТАКИВА ПРОТИВОЗАКОННИ ПРОЯВИ.ДА БЪДЕШ УВОЛНЕН ОТ СТАЛИНИСТА РАШКОВ Е САМО КОМПЛИМЕНТ.

    Коментиран от #11, #12, #26

  • 9 коко

    31 7 Отговор
    противни милиционери
  • 10 мюмюн

    24 4 Отговор
    млък бе смешник милиционерски
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ПСР

    29 1 Отговор
    В годините,отношението ми към нея,остана непроменено.А мнението ми,възоснова на свършеното и видяното.
    Крайно отрицателно.
    За Шефчето й-разбра се,чу се,видя се.Тази,го е задминала в наглост,перделък и бездарност в пъти.За корупцията няма полза да се коментира.Това назначение,наистина надмина всичкото възможно.А длъжността е ключова.Резил,ама резил,граничещ с тотално уливане.
  • 14 Страшен кмет в София.

    26 4 Отговор
    Учителка.....и хоп кмет...В затвора ще стане чудесна дружка на някоя яка кака.

    Коментиран от #37

  • 15 Тони

    32 4 Отговор
    Герберастката наглост е безкрайна като Вселената. Лично аз не познавам човек, който да е гласувал за Фандъкова. Е признавам си все пак, че нямам познати в маалите.
  • 16 Ха ха ха

    6 24 Отговор
    А пишещия тази нещастна статийка е платен некадърник ...
  • 17 И кво

    3 17 Отговор
    Некви ченгета били некви мърльовци. Много важно!
  • 18 Тук

    24 3 Отговор
    Даскалката е време да бъде изритана! Това назначение е абсолютен повод за протести срещу кметицата. Да не забравяме и убития от ток Людмил...
  • 19 Дани

    26 3 Отговор
    Кокво е това своеволие от страна на фандэчката баже боже слизай и си прибирай тази крадла този подлога гробаджииска да я изметем кото ненужна нороде софианци да не позваляваме повече тая самоковка да се разпорежда сякаш общината и е бащния
  • 20 Сам Боха

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гостенка":

    Не естествено !!!
  • 21 5577

    17 1 Отговор
    Стига ти с тия мутенски номера. Никой не го интересува от коя кръчма сте и кой ви плаща. Спрете да използвате страданието на хората които излезнаха на протест и ги пришивате към вашата мутренска групировка. И преди да се облекчат да излезнат на протест тия млади хора можех да им кажа че щяха да бъдат бити, или от провокатори или от полицията. Напрежението се усещаше от няколко дни. Всички сте мутри и го правите на гърба на обикновения човек.
  • 22 Търпин

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гостенка":

    Ще стане ама ние няма да го доживеем.
  • 23 Ааааа

    23 2 Отговор
    Йорданка Фандъкова - оставка!
  • 24 Оставка

    17 3 Отговор
    Каквото името, такива и нейните действия.
  • 25 Адв. Ивайло Юруков

    22 4 Отговор
    Обикновено ги правят консули някъде в чужбина, но за този явно ги е страх да не се изгуби някъде, докато пътува.
  • 26 Адв. Ивайло Юруков

    18 6 Отговор

    До коментар #8 от "достойнство":

    Моля, моля! Това с побоя беше преди да ги замерят с павета. Всъщност замеряха ги именно заради това
  • 27 Наркос

    12 1 Отговор
    Нормален ден в републиката клоака
  • 28 Просто е

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гостенка":

    Зависи единствено от народа! Ако е малко по умен и не подаващ се на лъжи и манипулации и да излезе и да се заяви на избори, да има силно гражданско общество и когато нещо не му харесва да реагира, то България може да е Швейцария! С прост народ, лъжещ го този и онзи, това няма как да се случи и все се търси вина в този и онзи! А вината е само в народа!
  • 29 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 4 Отговор
    някой от тия милиционери дето биеха и газиха хората като трупове има ли в затвора?

    Коментиран от #39

  • 30 Преминаващ

    12 2 Отговор
    Защо завиждате? Милиционера с облата глава и издоения поглед е верен до гроб на боковата шайка и затова винаги ще има добра държавна службица за него.
  • 31 бъбу

    4 12 Отговор
    я не ми се правете на интересни, насилие е това на сегашните , да заплашват по време на избори, да ходят от къща на къща и да привикват хората. Не лъжете и не манипумирайте, насилие не е имало а отговор на гнусните провокации; Ь нима в цяла евлопа е имало насилие като вадеха водните оръдия и сълзотворния газ; Целия този цирк с "насилието" който ни го пробутват соросоидните и капиталовите журналя може да бъде разиграван ама само за пред хора които са силно зависими от партии и пари на разни НПО-та, на тях затова им плащат.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 До троловете на мутрите

    4 6 Отговор
    Личи си че сте от верните последователи на списващите на ВК Работническо Дело - същият подход и стил и наглост и безогледно лъжене и бруталност ….
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Наглецо

    4 0 Отговор
    Селската Даскалица е безочна.Тиквата и е обещал да я прави посланик.Само където вече е бита карта и мирише на затвор !
  • 36 Боко

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гостенка":

    Ама защо?
  • 37 Боко

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Страшен кмет в София.":

    Ти пък кво имаш против учителите? Пожарникари ли искаш?
  • 38 5544

    2 0 Отговор
    Никой никаква поука не си взе, защото биячите не бяха наказани, а от силовите структури никой не потърси отговорност за затварянето на очи. Какво направи комисията от ЕП, която дойде да разследва случая? Нищо. ДВ да ги попита тях.
    Заради такива деяния САЩ са измислили закона Магнитски. А в ЕС и БГ няма никакви мерки срещу произвола и насилието, упражнявани от силовите структури над хората.
  • 39 Спите ли

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    То за убийство не вкарват в затвора, а Вие питате за малко наливане на акъл в умни и красиви.
  • 40 бай Даньо

    2 2 Отговор
    Малко бой ядохте протестърите! Във всяка уважаваща се държава след толкова поразии щеше да има п0срани от бой ...
  • 41 Наблюдател

    1 0 Отговор
    Отговора на въпрос в заглавието и подзаглавието е елементарен - Така ще е докато няма наказани и осъдени!! Наглостта и безочието са функции на беззаконието!
  • 42 гост

    1 1 Отговор
    присъствал съм на протести във франция и германия. и да бият но не със поставени белезници . а това си беше чист побои и тези така наречени полицаи са за затвора .
  • 43 Да бе

    0 0 Отговор
    Глупости !
  • 44 Домакин

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гостенка":

    Ако беше снимание да взема рушвет щеше да съветник на радев или началник на полицията в обл град но не е голям мошенник и не може да взема тази длъжност