8 Октомври, 2021 10:00 15 252 29

След Унгария, Полша и България ЕС бързо отрезвя

  • членство в ес-
  • унгария-
  • ес-
  • европа-
  • разширяване-
  • полша-
  • българия-
  • северна македония-
  • балкани

Държавите бяха неподготвени

След Унгария, Полша и България ЕС бързо отрезвя - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Страните от Западните Балкани все още висят в чакалнята на ЕС, но вината не е единствено тяхна. Да, в региона все още ги няма очакваните реформи, а нерешените конфликти си тлеят. Но разширяването на ЕС се намира в застой не само поради това. Със същата сила като спирачка действа и опитът от последните вълни на евроразширяването, които доведоха до сериозно отрезвяване както в Брюксел, така и в отделните европейски столици.

Държавите бяха неподготвени

Караниците с Унгария и Полша заради върховенството на закона показват по особено потискащ начин, че подготовката за прием изобщо не е достатъчна, за да бъдат истински обвързани новите държави със стандартите на ЕС. А когато прие и Кипър, ЕС доброволно внесе на своя земя един териториален конфликт, който усложнява не само отношенията с Турция. Ето защо държави като Франция по принцип с основание настояват, че ЕС най-напред трябва сам да се реформира преди да се пресилва с приемането на нови членове.

Би било недалновидно

Брюксел няма да прояви далновидност, ако още отсега назове датата за приемането на Западните Балкани – дори и тази дата е чак 2030 година. Защото в момента още никой не знае в какво състояние ще се намира тогава както самият ЕС, така и въпросните държави. На тези държави днес трябва да се предложи сътрудничество в пълен обем, но под равнището на еврочленството. Защото Европа няма право да отстъпва този регион на Русияи на Китай.

Николас Бусе, ФАЦ, "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"/ www.faz.net


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    126 7 Отговор
    Тъй, де. Колониите не искат да изпълняват повелята на метрополията.
    То не може само да скубеш колониите, защото по някое време туземците ще се усетят. И ще се възпротивят.
  • 2 ПКП Я

    56 8 Отговор
    ЕС гейчетата и САЩ краварчетата не помагат на урките и палячовците, нещо започнаха да се оглеждат. Да си поискат от Унгария или Сърбия на заем!
  • 3 Колония БГ

    84 7 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Защото Европа няма право да отстъпва този регион на Русияи на Китай.

    Това е достатъчно и казва всичко.
  • 4 Пучо Капучо

    72 1 Отговор
    Викам, ЕС хептен да отрезвее и макенцата още 16 години да почакат...докато изпълнят изискванията ни, не друго...

    Коментиран от #12

  • 5 пешо

    69 2 Отговор
    "подготовката за прием изобщо не е достатъчна, за да бъдат истински обвързани новите държави със стандартите на ЕС"
    не, не е достатъчна! колкото и странно да е и да противоречи на "правилната" пропаганда, именно в страните на изток са запазени все още остатъци от ценностите, продукт на християнската цивилизация.

    "Европа няма право да отстъпва този регион на Русияи на Китай"
    е, там ви стяга чепикът! нови пазари, нови гастарбайтери, нови сексиграчки, които да вършат "работата" не немощните ви сънародници.
  • 6 БАЙ Х@Й‼️

    81 1 Отговор
    Когато китайците разбраха, че ориза е гарнитура а не основно ястие и САЩ , и Русия, и Европа се видяха в чудо ‼️
  • 7 херодот

    43 2 Отговор
    Значи нас ни натискаха за да ни приемат , а сега ни натискат зада ги приемат ???? ЕееХехехе!
  • 8 Дойче Зеле!

    50 6 Отговор
    ,,Защото Европа няма право да отстъпва този регион на Русия и на Китай...."
    P.S....No comment...!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ученик

    37 2 Отговор
    те пък китайците като са се затичали, да го усвояват този регион, те ще се опитат да прилапат държавите от АСЕАН, това е най динамичния, и най бързо развиващия се регион, в целия свят, малките европейски държавици, студен климат, падаща демография, социални проблеми, не им трябват на китайците, те което го искат си го взимат, видяхме какво направиха в Африка и Латинска Америка

    Коментиран от #13

  • 11 Пример Великобритания

    65 1 Отговор
    Знае се на ЕС, за какво им е Източна Европа. Трябва им евтина работна ръка, която да работи много тежък труд, който на запад никой не иска да го работи. Великобритания от няколко месеца издиша, защото не може да има само мениджъри и администрация в една производствена фирма. На Германия, Франция, Холандия, Италия и други, им трябват шофьори, строители, ел. техници, берачи и други в селското стопанство, сервитьори и много така на татък.
  • 12 абе байчо

    26 3 Отговор

    До коментар #4 от "Пучо Капучо":

    ако е само до нашите изисквания отдавна да са ги приели
  • 13 Китай

    31 2 Отговор

    До коментар #10 от "ученик":

    Китай инвестира в западните Балкани. Прадимно в магистрали. Строителството на пътища винаги вдигат БВП-то на една държава. В България се правят магистрали от Бойко с теглене на външен дълг и за това имахме ръст на БВП.
  • 14 Watchdog

    27 4 Отговор
    Никой не може да попречи на някого да продаде свободата и независимостта си. Ясно е като бял ден че македонците нямат нужда от самостоятелна държава, както впрочем и ние българите. Заблудените винаги ще принадлежат. Дали на османската империя или на германски райх е без никакво значение...
  • 15 Пич

    37 4 Отговор
    Не бе , не схващате ли..... Най големите роби на краварите в целия ЕС да именно германците... И по скоро такива статии са за вътрешна употреба... Обясняват на германския народ , че не са точно роби , а че видиш ли , те налагат стандартите... А стандартите са им наложени от САЩ... Но трябва да обясняват , че не са шутове , от които нищо не зависи , а се правят , че те изискват , а онези балканци им се смеят , защото нищо не разбират... Как да признаеш пред германския избирател , че ти се смеят , защото виждат колко си прост.....
  • 16 НИЯ

    48 4 Отговор
    КАКВО МУ Е НА ЕС. ТЕ ИМАХА НУЖДА ОТ ТАКИВА КАТО НАС. ЗАТОВА НЕ СЕ ЦЕРЕМОНИХА МНОГО, ПРИЕХА НИ НАБЪРЗО. НИЕ СМЕ ИМ БЕЗПЛАТНИ РОБИ, И НАЙ ВЕЧЕ НИЕ СМЕ ТОАЛЕТНАТА НА ЕС..
  • 17 бус драйвър

    20 3 Отговор
    Немците нещо много искат разширявяне нали уж голямата икономика нещо попна да ги стега чепика май
  • 18 Край

    45 1 Отговор
    От Евросъюза излезе Великобритания - втория донор след Германия и на нейно място ще влезнат македонците. Предвиждам светло бъдеще на съюза.

    Коментиран от #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Матей

    24 0 Отговор
    Да се натискат толкова за еврозона и шенген ли,едва ли!?Няма какво толкова да ги превъзнасят от ДВ,еврозона и щенген са много хлъзгави медени капани,има малко мед за малцина е много бодил за мнозина.Американците не са създали нищо устойчиво,само подвижни пясъци за Европа,през последните 20 год. я превърнаха в клоака и за да се възроди се нуждае от основен ремонт и изриване на боклука.
  • 21 Мъка,сър

    16 1 Отговор

    До коментар #18 от "Край":

    Тоя пък….англетата ще реват като юндолски мечки,но сами се прецакаха
  • 22 Хонорик

    12 1 Отговор
    Шнур за ЕС!
  • 23 Сатана

    28 1 Отговор
    Абе,DW,Щщо пишете глупости? Страните от Изток бяха приети е Евро обора единствено заради разширяването на НАТО.В замяна получихме постоянен и сигурен васалитет,военни бази бъкани с американски солдати и техника,робски наемен труд,скъпи некачествени храни и заробващи банки.Не ми се изброява цената ,която плаща Българският народ за поредното робство.

    Коментиран от #24, #25

  • 24 Гост

    18 1 Отговор

    До коментар #23 от "Сатана":

    Пропускаш нещо много важно: Кражбата на млада, трудоспособна сила и на млади мозъци с потенциал! А, да не забравя - ново бунище, където да изхвърлят боклуците си, включително излезли от употреба автомобили.
  • 25 Косе Босе

    1 12 Отговор

    До коментар #23 от "Сатана":

    A каква беше цената която плащаше България под руски робство,дали е една и съща когато си под робство и когато си доброволен член на евро-клуба.По-точно колко плащаш ти,и дали щеше да имаш възможност на тези свободни излияния по време на Руското робство?Защото подобни тези бяха табу преди 30г.Това е едно от многото забрани които си спомням отпреди 30г.А това че можеш да участвувал в този форум,е въпрос на ценностна система със спомени отпреди 30г.

    Коментиран от #28

  • 26 Мирослава

    10 2 Отговор
    ЕС все повече започва да прилича на СССР от годините на застоя - не конкурентоспособност, тромава държавна администрация, корупция, огромна бюрокрация и липса на собствено мнения по редица въпроси.
  • 27 незнайко

    3 0 Отговор
    ( Публикувано във факти.бг: Защото Европа няма право да отстъпва този регион на Русия и на Китай. ) ВСИЧКИ РАЗБРАХМЕ, ЧЕ ХИТЛЕР ПРОДЪЛЖАВА ДА ЖИВЕЕ ПОД ДРУГА ФОРМА !!! Това га доказва това последно изречение !!!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ТОНКАТА

    2 0 Отговор
    Идва ми в повече "свободата на словото" и празника на психичното здраве