Last news in Fakti

11 Октомври, 2021 16:00 7 446 41

Протестът и ламята: Третият брат посече първия

  • лозан панов-
  • румен радев-
  • корупция-
  • президентски избори

В приказките ламята бива побеждавана от третия брат

Протестът и ламята: Третият брат посече първия - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Искрен Вълчев за "Гласове"

„Радев е фалшив герой“, каза при първата си изява Панов. Не е ли ясно какво предстои? В крайна сметка, всички забравиха за какво се борят, каква бе целта. Защо стартираха процесите. А целта бе да изритат ГЕРБ. През цялото време се ритаха един друг, с градация – първо ИТН с всички останали, после те с ИТН, борби с Петков и Василев, а Панов от раз пренесе разкола на върха. Все по-силно се карат и привържениците. Чуват се реплики, че никой никого не бил упълномощавал на площада. Протестът е скаран по хоризонтала и вертикала.

Парламентарните и президентски избори са от огромно значение за България. Те ще катализират нов цикъл от политическото развитие на страната – структурирането на властта след 10-годишна хегемония на ГЕРБ. След два неуспешни опита през април и юли, трансформацията е „на полусъединител“. Ясно е, че мнозинствата занапред ще бъдат пъстри. Но от изборите зависи повече или по-малко трудно ще се постигат те, а и изключват ли дефинитивно ГЕРБ. Независимо от изборни резултати, отсега е видно, че мнозинства ще се съставят невероятно трудно. И че ГЕРБ не може да бъде изключвана априори. Причината е една: алтернативните на ГЕРБ интелектуални и организационни сили се саморазтуриха. Процесът не е нов, последно пирон забиха Лозан Панов и „Демократична България“.

За да се разбере точно положението, е необходимо да се разсъждава извън категориите „добро“ и „зло“, кое е хубаво за България, кое не е и т.н. А чисто математически. Равносметката на обективните реалности е безпощадна:

Борисов бе свален от власт след обща енергия на протестиращи хора и партии под егидата на президента Радев. Тази енергия стигна ГЕРБ да бъде изолирана, но не и заместена. За да се замести, трябваше да има надграждане. Или поне статичност, за по-нататъшно развитие. Вместо това някогашните протестиращи и партиите се разделиха, като част от тях поставиха под съмнение лидерството на Радев.

В рамките на 15-те месеца, за колкото протекоха събитията, нещата са: ГЕРБ – неголяма, но константна величина; протестът - голям, но с нарастващата тенденция за разпад. Никой не може да бъде сигурен в изхода.

Трябва да се добави, че огромна роля за падането на Борисов изигра и външният фактор, тоест САЩ. Но той не подреди целия вътрешен пъзел. Интересно е също да се отбележи, че санкциите по закона Магнитски не дойдоха в навечерието на априлските, а юлските избори. Американците просто видяха какви ветрове духат и ги превърнаха в буря. Но това не значи, че завинаги са зачеркнали ГЕРБ и Борисов. Практиката сочи, че обичат да играят с няколко коня.

Затова е много важна и вътрешната ситуация. Съотношението протестни сили – ГЕРБ предопределят събитията. Три са големите фактора, които раздробиха протеста: Ситуирането на Слави Трифонов като електорален лидер, последван от отказа му да бъде и лидер срещу ГЕРБ.

Хронологията на този процес е известна. Пълно фиаско, провал! По-интересно е, че Трифонов реши да играе не срещу ГЕРБ, а срещу всички. И ако продължи в същия дух, „Има такъв народ“ ще бъде новата „Атака“. Не „Възраждане“, ИТН ще е тя.

Партийната кариера на Кирил Петков и Асен Василев. След еуфорията и слепците осъзнаха, че двамата раздробяват фронта срещу ГЕРБ. Вземат гласове от ДБ, чийто устрем ще секне, вземат от ИТН и останалите. Със сигурност е по силите им да прибавят и нови. Но има два възлови момента при Петков и Василев. Непрекъснато излизат свидетелства, че афишираната „почтеност“ е най-обикновена лъжа – офшорки, гражданство и насипните листи тепърва ще свалят рейтинга им. Накрая може да не финишират триумфално. Вторият момент е, че те не изключват взаимодействие с ГЕРБ. В тяхно лице „Протестът и продължената промяна“ протегнаха ръка към „лошите“. Ако това не е разбиване на протеста отвътре, здраве му кажи!

Третият фактор е кандидатурата на Лозан Панов за президент и подкрепата му от „Демократична България“. Досега статутът на Радев не бе подкопан, вече е. Жълтопаветният фейсбук бостан ражда в момента самозаблудите, че магистратът ще обере каквото може на първи тур, подарявайки го на втори на Радев. Пълни глупости, борбата ще е като на всички избори – мътна и кървава! След това няма връщане назад, окопите ще са по-дълбоки. „Радев е фалшив герой“, каза при първата си изява Панов. Не е ли ясно какво предстои?

Така, в крайна сметка, всички забравиха за какво се борят, каква бе целта. Защо стартираха процесите. А целта бе да изритат ГЕРБ. През цялото време се ритаха един друг, с градация – първо ИТН с всички останали, после те с ИТН, борби с Петков и Василев, а Панов от раз пренесе разкола на върха. Все по-силно се карат и привържениците. Чуват се реплики, че никой никого не бил упълномощавал на площада. Протестът е скаран по хоризонтала и вертикала.

Дали всичко това стана нарочно? Дали подставени актьори не рецитираха в полза на ГЕРБ? Възможно е, но по-вероятната причина е прозаична – некадърност. Обикновена политическа некадърност. Всеки гони свои цели, прави сметки, води се от егоизъм – до под кривата круша.

Трябва да се признае, че ситуацията не бе лека за никой. На Трифонов му се наложи да общува с лицемерни труженици от стария бардак. Петков и Василев имат високи цели, балансират на няколко стола. Без свой кандидат ДБ рискуваше обезличаване, още повече в конкуренцията на Петков и Василев. Но много трудна бе и задачата, заради която стартира всичко – събарянето на ГЕРБ. Партията буквално бе затиснала властта с исполинско туловище. За да преборят ламята, юнаците трябваше да притежават неимоверни качества, а и да жертват своите си интереси.

В приказките ламята бива побеждавана от третия брат. Днес в третото действие Лозан Панов каза на Радев, че е фалшив герой. Това е исторически знаменателна реплика в съдържателен план. Нищо вече не е същото.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    41 12 Отговор
    НЯМА ЛОШО ЧАТ,ПАТ ДА ЧУВАШ ГЛАСОВЕ.....ЛОШОТО Е КОГАТО ЗАПОЧНЕШ ДА ИМ ОТГОВАРЯШ.....за автора става въпрос
  • 2 Последния Софиянец

    47 21 Отговор
    Нали това е демокрацията.Всеки си има идеи.При тоталитаризма говореше само Тиквата.

    Коментиран от #9

  • 3 Лост

    30 4 Отговор
    И накрая двете глави пили, но трите повръщали.
  • 4 Псевдоним

    21 7 Отговор
    Този път умните протестиращи не са по площадите.
  • 5 смерш

    34 5 Отговор
    За съжаление взаимното ритане по кокалчетата доведе до съсипване на енергията за реална промяна по отношение на задкулисието и финансово пътищарската олигархия.Съчетано с недомисленото изборно законодателство,при пределно мобилизиране единствено на герб електората воден от чувство за съхранение,вече е съвсем видимо ,че отново ще видим "неочакваното"!
    Разбира се пишман генерала бб вече няма да бъде премиер,на него му стига да му се гарантира безнаказаност при следващото управление!
  • 6 среднощен

    15 18 Отговор
    "Политически инженеринг" с отгледани от "инженерите политически актьори"... Не можем да не признаем и политическия усет на Борисов с подкрепата на Анастас Герджиков за президент... По-вероятна е коалиция център-дясно с "любезното съдействие" на ДПС... Радев е заложник на собствените си служебни министри, които не можаха да направят нищо друго, освен да консолидират десницата...

    Коментиран от #16

  • 7 Мая

    23 12 Отговор
    Някакви насипни размишления с опит за оригиналност!
    Нищо, което си заслужава да бъде прочетено докрай след първите няколко реда!
  • 8 И защо

    34 6 Отговор
    Въобще Панов се има за фактор? Каква част от народа би обърнал внимание на думите му? А отказа му да каже кой би подкрепил на втори тур цели да прикрие неговите поръчители. Изказването му ,че щял да даде събраните гласове на друг кандидат показват ,че гледа на избирателя като стадо и крепостни
  • 9 Патриот

    17 9 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    При тоталитаризма говореше само БКП, товарищ! Явно се малък, не си бил свидетел!
  • 10 Съветник

    33 8 Отговор
    Панов, камъкът си тежи на мястото, а селянинът си седи на земята. Стой си на мястото. Политиката не е работа за теб. От тази опасна игра, много народ си счупи шията, била тя тънка или дебела. Твоята е тъничка като на пиле. Остани си юрист, там ти е силата. Имаш талант, имаш ум, не ги пропилявай. Не се пъхай между шамарите.
  • 11 Един ...

    29 5 Отговор
    Един голям буламач с много приказки само за да прокараш идеята, че панов е единствения... жалко за автора...
  • 12 Behemoth

    22 6 Отговор
    Лозан е типичен психодесен светец ха-ха...ще прави политика в идеален мащаб и нищо друго ... хихихи...а през това време БАЦЕ хлъзгавия ще пълни шкафчета...
  • 13 Мунчо Радев

    19 4 Отговор
    Тоз прилича на извратен педофил
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 3.14К

    29 4 Отговор
    Най-подлата и вредна за страната партия е отломката от Костовата секта ДБ и всички останали поединично разпръснати към НДСВ, Герб, ДПС, БЗНС и десетте човека от СДС.
  • 16 Джони

    15 16 Отговор

    До коментар #6 от "среднощен":

    Президента Радев Решетников отдавна трябваше да е подал оставка и да бъде разследван за многобройните гафове и нарушенията на конституцията и законите. Догато Дпс гласуваха за него през първия му мандат бяха добри и свестни хора. Когато Дпс се отказаха да го подкрепят за втория му мандат станаха лоши хора и Радев започна да ги оплюва. Егати лицемерието, Егати задкулисието. Защо другаря Радев нарушава забранителиния закон за забраната на руската партия Бкп и Дс гласуван в българския парламент през 2000 г с огромно мнозинство. Защо президента Радев Решетников назначава кадрите от "уж" забранената Дс в служебното правителство, президенството и другите държавни институции, дори ги има в инициативния комитет на другаря Радев, цели 27 бивши агенти от бившата тоталитарна и репресивна Дс служба в неговия комитет. Зад гърба на президента Радев Решетников е и Олигархията начело с братя Бобокови и В. Божков черепа. А част от българина дори не се опитва да разбере този тъжен и мрачен факт. Много по добре да бъдат избрани за президент Герджиков или Панов защото не са опетнени с клеймото на участници в управлението на държавата и нейните институции.
  • 17 СЕГА ВНИМАВАЙ

    11 8 Отговор
    АДЕ СЕГА С ПО МАЛКО ПРИКАЗКИ АМА ТОЧНО/ ПРОТЕСТЪРИТЕ НЕ ЗНАЕХА КАКВО ИСКАТ А ОЩЕ ПО МАЛКО КАК ДА ГО ПОСТИГНАТ И ПОРАДИ ТОЯ ФАКТ БЯХА ЯХНАТИ ОТ БАНДА МОШЕНИЦИ ФИНАНСИРАНИ С ПАРИТЕ НА ДРУГИ МОШЕНИЦИ /БОРИСОВ ПРЕДЛОЖИ РАДИКАЛЕН ХОД НОВА КОНСТИТУЦИЯ НО МОШЕНИЦИТЕ ИМАХА СЪВСЕМ ДРУГА ЦЕЛ ДА УПРАВЛЯВАТ И КРАДАТ ТЕ И НИКОЙ ДРУГ И ЗА ТОВА КОГАТО КУКЛОВОДИТЕ НЕ СЕ РАЗБРАХА МАРИОНЕТКИТЕ СЕ ИЗПОКАРАХА ПРОСТО Е АМА СЕ ПОЯВИ ДРУГА ГРИЖА ГЕРБ НЕ КЛЕКНА И НЕОЧАКВАНО БЪРЗО СЕ ВЪЗСТАНОВИ ПРОВИНЦИЯТА НЕ ПОВЯРВА НА СОФИИСКИТЕ ДРЪНКАЛА И ГИ ОТРЯЗА ИНТЕЛИГЕНЦИЯТА КОЯТО НЕ Е ОБВЪРЗАНА С ДС НЕ ЖЕЛАЕ АКЪЛ ДА И ДАВА ОБЪЛ ГЕНЕРАЛ/ А И ТОЙ ПОКАЗА ЧЕ НЕ СТАВА ДОРИ ДА КОМАНДВА ВЗВОД КАМО ЛИ ДЪРЖАВА/ ДОЙДЕ И ОЧАКВАНА ИКОНОМИЧЕСК КРИЗА И ПИНГВИНАДЖИИТЕ СЪВСЕМ Е ЗАБАТАЧИХА Е СЕГА КВО ОСТАВА /МАКСИМАЛНО МОЩНА ДЕЗИНФОРМАЦИОННА ПРОГРАМА /ЗА ТОВА СЕ ИСКА АКЪЛ КОЙТО НЕ ВИЖДАМ/ ИЛИ ФАЛШИИКАЦИЯ НА ИЗБОРИТЕ КАТО ПРЕЗ 1990 ОБАЧЕ ВЕЧЕ НЕ СМЕ 1990 КОФТИ ПОЧТЕННИ ПИНГВИНАДЖИИ

    Коментиран от #26

  • 18 поглед

    9 2 Отговор
    за лозан панов не е сигурно дали е брат. може днес да е сестра ,утре брат и тн.
  • 19 Панов

    18 4 Отговор
    е фалшив човек.Защо не отговори на Дремджиев в интервюто,когато го пита за недекларирани имоти,закоито бе атакуван преди години.Започна да почервенява и гневи.Такива "честни магистрати" на път и под път.Ако е достоен щеше да обясни надълго и нашироко колко неправилно го атакуват,а той като мишка избяга от въпроса.Винаги така ли ще бяга от неудобните въпроси по примера на Б.м.КЮЛЧЕВ.?
  • 20 Матей

    6 3 Отговор
    Не схващате ли тенкия замисъл на щатите,който умело и под сурдинка се прокарва у нас?Да създават разнобой навсякъде и във всичко,изкуствени противоречия и противоборства,всеки срещу всеки,разделяй и владей.Партията на еди-кой-си,друга лична партия,друга лидерска и пр..Няма идейна основа,като земеделска ,християн-демократическа,радикална,анархистка ,националистическа,комунистическа и пр.Стани да седна ,туй стана основния девиз,аз съм по-хубав и умея да лъжа по-хубаво,затова искам да управлявам.Така ли стана накрая,какъв идеен упадък и открита мер-зав-щи-на!В тая политическа какафония,макар да се появи Възраждане,никой не обръща внимание,смущават ги безпощадните истини,които изричат и че измъкването от лапите на сащ ще е трудно и не без помощта на Русия.
  • 21 бай Даньо

    8 6 Отговор
    С почти всичко съм съгласен изобщо интересно четиво. Само не мога да се съглася че дори и много хора се заблуждават че Панов щял да обере каквото обере на първия тур и да го подари на Радев. Каква е логиката на това!? Процеса не е бране. По скоро е водене за ръка през гъста гора ... Гласувалите за Панов на първия тур формално ще осъзнаят е че имат принципен проблем с Радев и не могат да гласуват за него и на втория тур ще се хванат за ръката на тоя другия който е останал който ще ги изведе от заблатената гора на радев ...
  • 22 Сатана

    6 5 Отговор
    Фалшив герой или фигурант,кое предпочитате?
  • 23 баба Лама

    5 3 Отговор
    ДБ се опитват да градят облик.
  • 24 Само

    5 7 Отговор
    Лозан Панов може да се справи с мутрите и грипените и спецофите продавачи на фирми.

    Коментиран от #25

  • 25 ХАН КРУМ

    7 2 Отговор

    До коментар #24 от "Само":

    лозан панов с нищо не може да се справи. просто с нищо. човека излиза на сцената просто да напомни за себе си. сега е лесно.ега ти юриста–президента да наруши конституцията и да не подпишел указа. и да си подадял оставката– след като 2100000 души са ти дали доверие и са те избрали?и кога щеше да тръгнат промените ? тебе ли да чакаме бе панов? та за 7години какво точно промени ти? сега стана като на 9.9 1944 –първите паднаха в кърви и последните станаха първи.аман от плужеци. този който излезе сам и повееде хората бил фалшив герой ,а скритите мишки,които си бяха в дупките видяха шанс да докопат сиренцето и си подадоха муцунките. и единствено гешев ли е проблема в съдебната система, или че сте навързани като свински черва?
  • 26 хапчетата

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "СЕГА ВНИМАВАЙ":

    забравил си хаповете.
  • 27 браво

    4 8 Отговор
    Да се връщат ГЕРБ,че ми писна от малоумници и аматьори.Герджиков -президент.Не може да има стабилност без най-голямата партия на България.
  • 28 Лозан ПЪНА

    4 2 Отговор
    И Цялото Българско правосъдие е за вкарване в затвора без право на обжалване и всички от ГЕРБ са за Затвора ама прокурорите ги е шубе да ги вкарат защото от ГЕРБ пращат Наемни Украйнци да режат зелки
  • 29 ДА ГО ЕБЕМММ

    6 1 Отговор
    ЛОЗАН В БОРСУКА В ТОГА И С ВЛАСТ КАТО ПАДАРААССТ
  • 30 Електра

    4 0 Отговор
    Целта е да се наредят на софрата, няма друга цел...

    Коментиран от #31

  • 31 Протестиращ

    6 0 Отговор

    До коментар #30 от "Електра":

    Права си Електра, затова не направиха правителство, защото маймуните на клона са повече от местата на софрата, повече от бананите.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Пич

    1 3 Отговор
    Що за буламач от глупости....
  • 34 Бамбука

    4 3 Отговор
    До тук всичката сила на двамата кандидати е насочена срещу Радев. Някой спомня ли си как и защо започнаха протестите ? Срещу президента Радев ли ? При всички случаи няма как в дебатите да не стане дума за корупцията, бедността, бившите управляващи, демографската криза, ниските заплати и пенсии. Интересно как двамата кандидати - Герджиков и Панов ще отговорят на въпросите, защото това засяга интересите на народа. Другото е плява.

    Коментиран от #35

  • 35 алфа херинга

    5 5 Отговор

    До коментар #34 от "Бамбука":

    Не са само те обаче. Кандидатурата на Мустафато, също цели Радев да загуби гласове. Общо взето на тези избори ще бъде, Всички срещу Радев. Щом толкова го мразят всички, включително и уж "независимият" Панов, е ясно че им бърка интересите. Значи ще гласувам за Радев.
  • 36 Комунист

    6 3 Отговор
    Много глупости е написал автора но за едно нещо съм съгласен. Че другаря Радев е фалшив герой.Тук Лозан Панов е прав.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 да да

    7 3 Отговор
    " Борисов бе свален от власт след обща енергия на протестиращи хора и партии под егидата на президента Радев"

    САМО това прочетох и ми стига !
    тъпанари на Борисов му приключи редовно мандата, "протестите" организирани и платени от престъпници зад граница свалиха на баба ви хвърчилото !
  • 39 Бивш левскар

    2 1 Отговор
    Обикновен седесар от най долен вид - като черен Ванко. Жалко за България.
  • 40 Биби Долапчиев

    2 0 Отговор
    Рунгевистите ги много заболе това од Гроздан! Чупиха си кунките да пишат опровергавашти статии и скоро че почнат да мо се извеняват на Пембен от името на Пънов! Пестотин години слугуванье на амужите не е било слочайнос!
  • 41 Перо

    1 0 Отговор
    Панов е джендър и македонист! Не ни трябва втори ПреЦедент,след Плевнелиев!