Last news in Fakti

12 Октомври, 2021 19:00 3 880 40

ДПС и Пеевски: пълна мобилизация за участие във властта

  • делян пеевски-
  • дпс-
  • герб-
  • мустафа карадайъ

Интересите на ГЕРБ и ДПС никога не са били по-силно обвързани, отколкото сега и Движението играе както за себе си, така и за ГЕРБ

ДПС и Пеевски: пълна мобилизация за участие във властта - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Интересите на ГЕРБ и ДПС са много тясно обвързани. Ако управлява коалиционен кабинет без тяхно участие, те ще понесат болезнени загуби на ведомства, които раздават ресурси и държат контрола върху информационните масиви.

За първи път в своята история ДПС издига свой кандидат за президент - етнически турчин, при това и председател на Движението - Мустафа Карадайъ. За първи път, тъй като през 2016 г. ДПС подкрепи кандидата за президент Пламен Орешарски, номиниран от инициативен комитет, и на първия тур за него бяха преброени близо 254 000 бюлетини. На втори те се прехвърлиха към настоящия държавен глава Румен Радев.

Карадайъ е единственият партиен лидер от системна партия, който ще се състезава за “Дондуков” 2 на 14 ноември. Това е втората голяма новина от ДПС, след тази, че Делян Пеевски, който не беше в листите за последните два парламента, ще води отново листи на Движението - в Благоевград и във Велико Търново. Защо?

Пълна мобилизация

Позивната и от двете действия е: “Пълна мобилизация!” Обявявайки в неделя номинацията на Карадайъ и на евродепутата Искра Михайлова за вицепрезидент, Юнал Лютфи заяви: “Минахме етапа да бъдем балансьори, играем сериозно да участваме във властта. Без ДПС трудно ще се направи сериозно и стабилно правителство“. Но след негативния тренд от последните няколко парламентарни вота, в това число и за евродепутати, ДПС спадна под 300 000 гласа на изборите на 11 юли (292 514). С този най-слаб резултат откакто съществува, Движението не може да претендира нито да е фактор в управлението, нито да повлияе убедително на балотажа за президент - което пак е свързано с борбата за власт.

Президентските избори са важни за ДПС именно в контекста на реализацията на “пакетна сделка” за балотажа - и след него. Още преди да обявят номинациите си за кандидат-президентска двойка, един от зам.-председателите на ДПС Халил Летифов заяви, че на втори тур Движението ще подкрепи проф. Анастас Герджиков, зад който е ГЕРБ-СДС. Такъв жест очаква ответност, когато започне въртележката с мандатите за формиране на правителство - и ГЕРБ ще може вече официално да предложи на партията на Доган.

Интересите на ГЕРБ и ДПС никога не са били по-силно обвързани, отколкото сега и Движението играе както за себе си, така и за ГЕРБ. В случай че управлява коалиционно правителство без тяхно участие, ще последва загуба на позиции в ресурсоемки ведомства и други, които държат контрола върху информационните масиви - Държавен фонд “Земеделие”, горските предприятия, ДАНС. Но съдебна реформа и загубата на главен прокурор са най-сериозната заплаха за модела, който мнозинството от българските граждани вече показаха, че им е ненавистен.

И ДПС тръгва на избори, въоръжено с няколко “оръжия” - с лидер, номиниран за президент, с Делян Пеевски (и ресурса, който носи), и с репликата на Румен Радев: “А Вие, г-н Карадайъ, ще ми кажете ли коя е Вашата родина-майка?”. На този въпрос ДПС разчита да активизира гласуването на българските изселници в Турция, които все повече се дезинтересират от този процес. На последните избори през юли бюлетините за партията на Доган от общо 121 секции в Турция наброяваха 26 487, въпреки посещението при турския президент Ердоган и видео поздрава му за конференцията на ДПС. Според активисти на партията надеждите сега са за минимум 50 000 (почти колкото получават от Кърджалийски избирателен район), затова и пътуванията до Турция зачестяват.

Номинацията на Карадайъ означава, че Движението ще се бори да си върне формата и да получи поне 400 000 гласа. Тази цел не е лесна предвид заминалите да работят в чужбина български турци. А и поради друга причина - вече я няма почти военната мобилизация на електората, която беше запазена марка на ДПС. Разочарование от лидерите има сред българските турци и резултатите го показват - за ДПС е по-лесно да си осигури гласове в затънтени села в Северозапада, където живеят българи и роми, отколкото да увеличи гласовете в крепостта си Кърджали.

"Магнитски" закова Пеевски в България

Сега Делян Пеевски ще се опита да мобилизира гласове за Движението от Благоевградско - район, от който се е кандидатирал, и от Велико Търново, където ДПС традиционно взема един мандат. При регистрацията на листата в Районната избирателна комисия, областният председателя на ДПС във Велико Търново Гюнай Далоолу, заяви, че по този начин “г-н Пеевски дава ясен знак, че се връща в политиката, ДПС винаги стои зад него”.

Имаше разпродаване на активи, излизане от медии, в това число и от издание в Брюксел, и то няколко месеца преди да се появи списъкът на санкционираните българи и фирми по глобалния закон “Магнитски”, в който фигурира и Пеевски. Но ето, че най-младият олигарх отново е не просто в родината си, а в политиката, където ще влезе през парадния вход - парламентарния. “Вижте ме - няма от какво да се притеснявам!”, е посланието.

Това ще му осигури депутатски имунитет, но и ще изпере имиджа му пред Брюксел, където ДПС води активна кампания в негова защита. На поредица от срещи функционери на Движението, в това число лидерът Карадайъ, се опитват да убедят политическото си семейство от “Обнови Европа”, че американските санкции срещу Пеевски са безпочвени, а “екстериториалното им прилагане на територията на ЕС е нарушение на европейски регламент”. Така че Пеевски и ДПС също са си жизнено необходими.

Ръководството на ДПС го защити и заради нови разкрития от международното разследване “Досиетата Пандора”. По информация на разследващия сайт BIRD, като депутат в предишни парламенти Пеевски не е декларирал офшорни фирми, макар да е бил длъжен. Проверките на ДАНС, антикорупционната комисия и данъчните трябва да установят дали не е бил в несъвместимост за заемана длъжност, тъй като периодът съвпада и с онези няколко дни, в които оглавяваше ДАНС.

А докато това се случва, ДПС и Пеевски ще се борят да участват “сериозно“във властта.

* Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ива

    54 2 Отговор
    Това вече не е държава
  • 2 Деян Икебаната

    16 2 Отговор
    Имат един ушат специалист, защо не го виждаме в публичното пространство.
  • 3 12 години сте свързани

    57 7 Отговор
    Резултата е катастрофа за България. Мутри вън. Радев е човека.

    Коментиран от #12

  • 4 Професор

    7 54 Отговор
    Нека да подкрепим ДПС и господин Карадайъ! Мустафа Карадайъ Обединителя Президент! Генерал Борисов Премиер!

    Коментиран от #9, #11

  • 5 Невероятен

    45 5 Отговор
    Наглец крадец лъжец манипулатор дебело туловище дебил..... Опитва се да отслабне..... Ами да му отнемем хляба който той краде от народа. Просто да гласуваме против него.
  • 6 Овчаря с гегата

    37 2 Отговор
    Мръсна свиня...ни най-малко гузен даже
  • 7 Павел пенев

    25 3 Отговор
    Пълен контрол на тези мошеници при изборите,за да видим какво представлява тяхната мобилизация?
  • 8 тнт

    36 6 Отговор
    Явно искат да затрият България!Хора опомнете се!На тези от ГЕРБ и ДПС не трябва да им се позволява достъп до власт!
  • 9 абезяната

    11 3 Отговор

    До коментар #4 от "Професор":

    Вие професор Анастас ли сте?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 МммммДа

    7 24 Отговор

    До коментар #3 от "12 години сте свързани":

    Радев е от по- опасните мутри! А ти искаш едните мутри да си отидат, на тяхно място са дойдат мутрата Радев и останалите мутри около него!

    Коментиран от #21

  • 13 Мико

    15 5 Отговор
    Тая пача е много нагла.Като всички помаци нагъл и недоразвит Всички помаци в туци кенефа.
  • 14 БЛЯ БЛА БЛУ

    20 1 Отговор
    ТА ТЕ ГЕПИ И ДЕПИСЕТО СА ОТ КРАЙ
    ВРЕМЕ ЗАЕДНО БИБИТКО, ДОГАНЯ
    ШИШИ ТЕ ОГРАБИХА БЪЛГАРСКИЯТ
    НАРОД. КРАДЯХА ЯКО. СЪД И У КАУША.
  • 15 Гост

    24 3 Отговор
    Чудя се как електората на дпс се припознава в дебелия престъпник?
  • 16 джаба

    23 2 Отговор
    АКО НЕ ВЛЕЗЕ В ПАРЛАМЕНТА ,СТАВА АБОНАТ НА МОМЧЕТАТА НА БОЖКОВ - БОЙ ДО ПОСИНЯВАНЕ И УЕКО ОКОЛО ОТЗОДЗЕТО

    Коментиран от #18, #24

  • 17 среднощен

    4 14 Отговор
    DW "обърна свирката"... ГЕРБ, ДПС и ДБ - достатъчни са да спечелят и президентските избори и да направят коалиция в 47-то НС...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ЗАТВОР ЗА ТЯХ

    22 1 Отговор
    ДПC ca прecтъпнa групирoвкa, cъщo кaтo ГEРБ. Нe caмo ca прoтивoкoнcтитуциoннa eтничecкa пaртия, нo и изтoчвaт eнeргeтикaтa, упрaвлявaт зeмдeлиeтo oт близo 15 г. и cубcидии oтпуcкaт зaмo зa тяхни хoрa/турци. Нaглeят чe били рaбoтливи и cи ceдяли пo ceлaтa. Дa им cпрeм cубcидиитe дa ги видим кoлкo врeмe щe издържaт бeз пoминък пo ceлaтa. Ocвeн тoвa, oбирaт и пaриитe зa интeргaция нa цигaнитe - пoвeчeтo бocoвe ca тяхни, прибирaт пaритe oт EC и рaзни oргaнизaции, кoитo oтпуcкaт пaри бeз дa иcкaт пocтигнaти рeзултaти, a eфeктa oт "рaбoтaтa" им ce виждa - цигaнитe ca нeoбрaзoвaни и бeзoтгoвoрни, бeдни и крaдливи.
  • 20 Професор

    2 30 Отговор

    До коментар #11 от "Не е смешно":

    Нито се шегувам нито иронизирам. Ще дойде ден и господин Пеевски ще умре но навсякъде из страната ще има негови паметници редом с паметници и бюстове на Левски и Ботев. Пеевски е бизнесмен който изхранва хиляди български семейства. Патриот, родолюбец и народен будител като големия български офицер Генерал Борисов!

    Коментиран от #26, #28, #38

  • 21 Следи си

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "МммммДа":

    Минусите
  • 22 Грульо

    16 1 Отговор
    Пълен абсурд, бушонат Шиши го ремонтираха и пак ще го ползват. :D
  • 23 Професор

    5 16 Отговор
    Не разбирам какво е това демонизиране на личността Пеевски? Пеевски е обикновен български бизнесмен! Защо не се казва нищо за Прокопов примерно?

    Коментиран от #29

  • 24 среднощен

    6 13 Отговор

    До коментар #16 от "джаба":

    И Божков и Пеевски имат един и същи ръководещ офицер от "старото ДС"... В момента този офицер е и съветник на Радев... Задавате ли си някои въпроси при тази информация...? Радев приключи...!! "Кралят умря - да живее краля"...!
  • 25 Абе,

    13 3 Отговор
    Просто всички българи трябва да гласуваме,все едно за кой, и депесето няма да имат и 3% !
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Анонимен

    6 8 Отговор
    Прокопиев е в пъти по алчен и е откраднал много повече пари от Пеевски. Време е да се осветят далаврите на Прокопиев. За Пеевски вече няма какво да се каже.
  • 28 т-п трол гербав

    17 1 Отговор

    До коментар #20 от "Професор":

    Я кажи колко семейства си загубиха работата благодарение на това че тиквоча продаде Булгартабак на свинята, а свинята го ликвидира?
  • 29 т-п трол гербав

    10 1 Отговор

    До коментар #23 от "Професор":

    Питай американците що посочиха свичо.
  • 30 Ммение

    10 1 Отговор
    Що не вземе да се разкарате ДъПъСъ и вашето грухче в комплект!
  • 31 Любен Стойков

    3 10 Отговор
    Преди години предвидих 2023 г. като годината когато демографията ще избута ДПС към върховете на властта. Дори посочих посягане към президентския пост.
    Издигането на Карадайъ за президент е предизвикано не толкова от икономически или политически обстоятелства, то е следствие на демографския преврат в България и пълното безразличие на българските политици към измирането на собственият им етнос. Колкото до закачките как ДПС щяло да мъсти на Радев за нещо си и ще го сваляло от власт - то е димка за наивници. Господарят на Радев и на Доган е един и същ Путин. И двамата играят за една и съща кауза - тази на Путин. Това потвърждава цялата история на "прехода" в окупираната от рушняците България.
  • 32 Вече примирен с годините...

    7 1 Отговор
    Винаги последно време са играли заедно. Това не е новина. И за това ще са номер едно заедно. В тях са общините, фирмите с общественни поръчки и т.н.! Всичко останало не е важно. Обрачите от фирми и връщането обратно на получени финансови средства, ако се разбира, ще държат определени партии още години у нас. Така си беше и при БСП, СДС, НДСВ и коалиции. У нас няма равно прилагане на закона. Които и да дойдат ще е същото.
  • 33 Смях

    9 1 Отговор
    Пеевски ще става депутат защото иначе ще духне с парите..
  • 34 нено

    8 2 Отговор
    Ало Гешев, сложи каскета и очила и виж турските мекерета ,отново КОЙ -Пеевски се вживява в ролята на герой ,вместо да трие наровете на затвор.ПОЗОР за нашите българи, които гледат и слушат престъпника-мутра бойко .камо ли да гласуват за него.Да се забранят със Закон , ГЕРБ,ДПС, АТАКА!!!!!
  • 35 Матей

    7 0 Отговор
    Същинско кълбо от преплетени змии,гордиев възел,а той не се разплита,разсича се,крайно време е за закриване на дпс и арестуване на всичките му активисти за национално предателство и вражеска дейност.
  • 36 Баба Тонка

    14 1 Отговор
    Свинята държи големите играчи от ДПС и ГЕРБ с много силни компромати. Там е крадено, ядено, пито, убивано, мародерствано, колкото не можем да си представим. Тежки психопати ни управляват и борбата им за власт е като битка на динозаври. Лошо, много лошо.
    Да гласуваме за Радев, това е ясно! Ще гласуваме за Радев. Но кой ще вземе реалната власт, президентът няма много власт?
    Сега спасиха 2 милиарда от брутална кражба и затова за пенсионерите има по 120 лв., ще го усетят и бизнеса, и други категории от населението. Тези пари бяха спасени благодарение на външи и вътрешни сили. Благодарим на служебното правителство!
    Но какво ще стане утре?
  • 37 фбр

    8 0 Отговор
    Крайно време е забрана на противоконституционната етническа партия ДПС! А за гербаджиите - съд и затвор!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Анонимен

    0 1 Отговор
    Защо 12 години мълпахте бре опозиционни партньори. И нинова се наредина хранилката. Нищо чудно да е наместото на ББ. Министър-председател. Хората ви пишеха, блокаж имаше и пак намираха начин. Имат страхове и към новите. То си е за страх. Умират близките им и чакат старата им майчица над 80 годишна да им изпрати пари, за да погребат... Малко милост имайте. Ореди 30 г са боли на 20,днес са на 50 без половинките си, а деца им без жилища, работа, а са само на 20,завтршили математически гимназии, отличници, но без пари, геноцид. Ромите оправуха, а българите зле. Трябваше да ги подготвите, а не да се чудят какво да правят. Любов любов, но и тя изветрява, като ги нямаш. Малко съвест имайте чорбаджии изедници