Last news in Fakti

12 Октомври, 2021 10:00 3 393 10

Военни тайни в сандвич с фъстъчено масло: американски инженер е обвинен във военен шпионаж

  • сащ-
  • фбр-
  • подводница

Според прокурорите, инженерът е изпратил част от информацията на чуждо правителство през април 2020 година с молба тя да бъде препратена на военните тайни служби в страната

Военни тайни в сандвич с фъстъчено масло: американски инженер е обвинен във военен шпионаж - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Строго секретни информации за американска атомна подводница, скрити в сандвич с фъстъчено масло? 42-годишен инженер от военноморските сили на САЩ и съпругата му са обвинени във военен шпионаж.

42-годишен инженер от военноморските сили на САЩ е обвинен, че се е опитал да продаде тайна информация за изграждането на атомна подводница. Мъжът, който е имал достъп до строго секретни документи е задържан заедно със съпругата си през уикенда, съобщи правосъдното министерство на САЩ. Те са обвинени в шпионаж и нарушение на задължението за спазване на поверителност по Закона за атомната енергия.

Военни тайни попадат в един сандвич

Според прокурорите инженерът е изпратил част от информацията на чуждо правителство през април 2020 година с молба тя да бъде препратена на военните тайни служби в страната. Не се споменава името на държавата.

От въпросната държава обаче през декември 2020 година са предали информацията на Федералното бюро за разследвания (ФБР). Агенти на ФБР са влезли в контакт с инженера и са му платили в криптовалута за остатъка от информацията. През юни 2021 година инженерът се е съгласил да предаде карта с памет, съдържаща поверителната информация, на сигурно място в американския щат Западна Вирджиния. Жена му е била негов съучастник.

Според обвинението ФБР е открило картата с обем 16 гигабайта, скрита в сандвич с фъстъчено масло. Информацията в носителя е съдържала военни тайни за изграждането и работата на подводници, задвижвани от ядрени реактори.

През юли инженерът е предал още една карта памет. През август е последвала и трета размяна.

Скъпи и високотехнологични подводници

По данни на ФБР, става дума за информация за атомните подводници от клас "Вирджиния". Тези плавателни съдове, всеки от които струва около три милиарда щатски долара, са сред най-модерните подводници във флотата на САЩ и ще бъдат в експлоатация поне до 2060 година.

Именно подводници, задвижвани от ядрен реактор, наскоро предизвикаха напрежение между САЩ, Великобритания, Австралия и Франция. Повод бе решението на САЩ и Великобритания да предоставят част от тайната технология на Австралия, след което Канбера отмени вече подписан договор с Франция.

Подобни подводници могат да останат под вода значително по-дълго и да пътуват на по-далечни разстояния. Те са и по-трудни за откриване от вражески сили.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    14 4 Отговор
    Путин е виновен Пак!

    Коментиран от #9

  • 2 ТаКумЗе

    15 13 Отговор
    Лъжа е.Руснаците имат най добрата технология сто години пред останалите са.Защо им са американски изостанали технологии.Руснаците имат вече невидими подводници,дори и те не могат да си ги видят.

    Коментиран от #3, #8

  • 3 Мама

    9 6 Отговор

    До коментар #2 от "ТаКумЗе":

    Мама стопли ли ти млекцето?
  • 4 мародер

    20 4 Отговор
    Спомням си преди години как ФБР и ЦРУ по същият начин откриваха микрофилми. При днешнире модерни средства за комуникация тези глупости които сте написали не са и смежни а мноого жалки! Излагате се! Срам.
  • 5 898

    14 1 Отговор
    От ФБР пак не са разбрали.Тайната на фъстъченото масло е важна.Ядрени реактори имат всички,обаче гнусно фъстъчено масло не всеки може да докара! То затова и сумата е 100 000 $!
  • 6 Мистър Бийн

    12 0 Отговор
    Това е сценария на следващия филм с Джон Инглиш.
  • 7 не може да бъде

    4 0 Отговор
    Комбинация от военна тайна с фъстъчено масло изглежда много привлекателно!Като си купувам фъстъчено масло ще оглеждам внимателно бурканите -може да е скрита там някоя военна тайна!?
  • 8 Дръжж

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "ТаКумЗе":

    Да Курск още го търсят и не могат да го намерят
  • 9 ТаУмВзе

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Трол съм, трябва да пиша глупости. Не зависи от мен, друг ме контролира.
  • 10 Не знам дали

    2 2 Отговор
    сте обърнали внимание но в западните медии има снимка на щанд за сандвичи и хот-дог точно на кея с подводницата.
    Обслужван от Баширов, прави сандвичите, слага кетчуп и фъстъчено масло, абе ГРУ отвсякъде.
    И ако това не ви стига като доказателство, има данни че фъстъченото масло е правено в Русия, намерили са в близките боключийски кофи празни буркани с надпис "Сделано в СССР".
    Както казах, дългата ръка на ГРУ