14 Октомври, 2021 16:00 4 047 47

Ицо Хазарта влиза в политиката. Добър ход ли беше това?

  • ицо хазарта-
  • кирил петков-
  • христо петров-
  • ъпсурт

Решението на Христо Петров да влезе в политиката надали е много изненадващо за тази "половин България", която знае текстовете на "Ъпсурт", тъй като тяхната лирика отдавна е социално ангажирана

Ицо Хазарта влиза в политиката. Добър ход ли беше това? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ицо Хазарта можеше да си позволи всякакъв хумор и сарказъм. Но като водач на листа Христо Петров става политик и влиза в сблъсък с някои свои лирически герои. Някои избиратели няма да му го простят, пише Г. А. Ангелов.

Гражданинът Христо Петров, по-известен като хип-хоп звездата Ицо Хазарта от "Ъпсурт", ще води листата на коалиция "Промяната продължава" в 25-и МИР в София. Изявлението с тази новина беше публикувана във Фейсбук от самия Петров/Хазарта. На своя профил той разказва, че преди няколко седмици е получил телефонно обаждане от Кирил Петков. Срещата им е продължила два часа, а Петров/Хазарта е останал изненадан "както от начина, по който този човек разсъждава, така и от факта, че за първи път виждам подобна личност в българския политически живот".

В публикацията си Петров/Хазарта прави равносметка, че има хубав живот, жена и деца и от доста време изкарва добри пари от бизнеса си, а песните на "Ъпсурт" от години ги знае наизуст половин България. "Даваш интервюта, пишеш статии и статуси, хората ги харесват и ти се радват. Изкарваш пари, гледаш си кефа и си живееш живота. Да, ама в България има много неща, които не ти харесват", води вътрешен диалог Хазарта/Петров и си задава въпроса: "Променяш ли нещо с тия песни, с тия интервюта и статии?". След това споделя, че никога не се е опитал да помогне на страната, която му е дала всичко, а той не ѝ е дал нищо. "Седя и си казвам - не се занимавай с идиоти. Да, но идиотите нямат нищо против да се занимават с мен. С децата ми, с близките ми, с приятелите ми. С хората, заради които ме има мен." Така музикантът обяснява решението си, което било взето след дълги разговори с Асен Василев, Кирил Петков, техен съмишленик, близките му и други хора, на които се доверява.

Политическата еволюция на Петров/Хазарта

Решението на Христо Петров да влезе в политиката надали е много изненадващо за тази "половин България", която знае текстовете на "Ъпсурт", тъй като тяхната лирика отдавна е социално ангажирана. Ето част от сингъла "Колега" от 2005 година, който между другото е изпълнен в "Шоуто на Слави" и печели грамота за "Най-добра политическа песен", дадена от сценаристите. В нея отношението на групата към политическата класа е ясно:

"(Искам да ида в парламентаа!)

Иди! – никога нема да имаш хемороиди.

Господин депутата гледа девствено,

естествено не шмърка нищо евтино (...)

Боже, давай нагоре и нека е грях

- Искам некой ден да сера на тях!"

През годините Христо Петров еволюира политически и социално. Изразявал е неведнъж политическата си позиция - например относно легализацията на марихуаната, тема от която българските политици бягат като дявол от тамян. Той явно подкрепяше Радан Кънев, когато беше кандидат за евродепутат от "Демократична България", както и "дебаркирането" на плажа в Росенец на Христо Иванов, а и протестите през миналата година.

Добър маркетингов ход на Кирил Петков

Водачеството на Петров/Хазарта на листата на "Промяната продължава" в 25-и МИР в София е добър маркетингов ход на Кирил Петков. Това е район, втори по големина в България, който излъчва 14 народни представители, в него се намира панелната спалня "Люлин", в която самият Христо Петров е живял. Хазарта, както сам осъзнава, няма да привлече потенциални избиратели само от т.нар. "градска десница" или само от една възрастова група. Или както пее той в парчето "Имам човек":

"Имам човек, когато не е лесно

Във България е интересно

Обикновено много често не е честно

Имам хора за диети, хора за банкети

Имам рап за пенсионери и за пубертети."

Политическите инженери на Петков и Василев залагат на Хазарта/Петров, прилагайки успешната рецепта на политейнмънта (politainment). Това e неологизъм, създаден от думите politics (политика) и entertainment (забавление) и с него се обозначава и процесът, в който професионалисти от развлекателния бизнес влизат в политиката, като се явяват на избори. Примерите са много - достатъчни са президентите на САЩ Роналд Рейгън и Доналд Тръмп.

Явяването на Петров/Хазарта със сигурност ще привлече и хора, които досега са оставали встрани от гласуването заради отвращение от българската политика. Колкото повече политизирани хора има в България, толкова по-добре. Със сигурност Ицо Хазарта в парламента е по-добре от десетки или стотици други личности с дългогодишен опит в търкане на депутатски банки и натискане на копчета по чужда воля.

В дългосрочен план не е добра идея?

В дългосрочен план обаче това може и да не е добра идея. Първо защото изборите продължават да са битка на шоумени, имайки предвид успеха на ИТН, а това шоу ще се прехвърли в следващия парламент, което определено няма да е в полза на българския избирател.

Политикът Христо Петров пък ще разбере, че обикновеният човек не прави разлика между артиста/поета и лирическия му герой. Ицо Хазарта може да си позволи да използва в песните си анален и друг физиологически хумор, както и саркастично осмиване на всички и всичко, каквато е успешната му формула. Но когато стане водач на листа, Христо Петров влиза в ролята на политик, което води до сблъсъка му с антагониста Ицо Хазарта. Това няма да му бъде простено от голяма част от избирателите, които оттук нататък ще го асоциират с лирическия герой от "Колега".

***

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    41 28 Отговор
    Това рапърче сатанинско не е по-различно от Луна президент и останалите анимационни герои. А се биеше в гърдите с парливи текстове против депутатската прослойка.

    Коментиран от #27

  • 2 Виталия

    38 17 Отговор
    Политиката не е за клоуни и шоукухари!!!!

    Коментиран от #35

  • 3 реалистъ

    36 11 Отговор
    За него - добър. Батковците от Ъпсурт бяха много популярни преди 15г. и печелеха добре, но вече са чичковци, нямат участия и Ицко ще се уреди с депутатска заплата.
  • 4 Бенатова

    35 16 Отговор
    Майтап,
    След слави, луна този ли е следващия?
    Поканете и Митьо Пищова!
  • 5 Чорбара.

    29 11 Отговор
    Рапър политик - пример за ОКСИМОРОН.
    Заради този ш оня самовлюбен тъпак собственика на Еконт не гласувам за тези ,вече мога да кажа празнодумци.
  • 6 XAXAXxaxaxax

    27 15 Отговор
    най-шимъ изкефи ако тея парашутисти канадеца и китаеца не минат 4%-та граница, след сичкиа рекламен пропаганден пи-ар дет им го ударихте по команда на еврейските ви гоподари, ф(екал)акти.бг :)
  • 7 МИЯ

    15 16 Отговор
    САМО ТОЙ НЕ Е БИЛ В ПОЛИТИКАТА. ТОЙ ЩЕ Е СТРАХОТЕН ЗАКОНОТВОРЕЦ. ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА ЩЕ ЧАЛГА РИТЪМ. СЪВСЕМ Я ОПЛЕСКАХМЕ.
  • 8 сила

    9 14 Отговор
    ПРОСТ И ЗАВИСТЛИВ НАРОДЕЦ...като ви гледам коментарите Простака е готов за номер 4,само да не пискате пак после

    Коментиран от #29

  • 9 Артефакт

    31 8 Отговор
    Пара му трябва, за злоупотреба!
  • 10 Псевдоним

    10 19 Отговор
    Ако Кирил Петков беше привлякъл Мишо Шамара вместо Ицо Хазарта, щеше да спечели повече избиратели.
  • 11 Пако

    17 29 Отговор
    ДОБЪР ХОД,УМЕН И ЧЕСТЕН МЛАДЕЖ Е.УСПЕХ !

    Коментиран от #15

  • 12 Георги v.

    27 15 Отговор
    Поредния измамник и простак. Освен това никаквец.
  • 13 Пучо Капучо

    21 5 Отговор
    Възпей се, Ице! Възпей се, че ний нямаме толкоз акъл да те възпеем. За което ще ни прощаваш. Новият лирически герой вече си ти, Ице. Изпраскай му обаче, един текст за чудо и приказ на себевъзпяването си, туй ми йе прИтенцията. Щото ти си Висоцки, Таунс ван Зандт и Боб Дилън, събрани в едно. Ти си човекът, Ице! Ти си гений! Ти си явление...ти баща, ти майка. А пък хората що ли оставят с впечатление, че с теб ще наблюдаваме пълен политически Ъпсурт,..ей туй вече не знам. Славуца е чалгар, Ице, но има повече акъл от теб
    ...щото е видял пари. ЗА разлика от теб. Ай със здраве, Ице.
    .
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 666

    13 1 Отговор
    Ми в България всичко е възможно и Асан от маалата може са кандидатира за народен другар що до там са сме я докарали ... иде реч за тия дет гласуват и не мислят с кратуните бе в таа партия са навлезли простаци и несретници ...няма да гласувам за тия а за други дет има що годе читави хора .Малко акълец ама на време гласуващите !
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ЛИРИКА ОТ КОШЧЕТО ЛА МИНЬОР

    17 2 Отговор
    „ЕДИН ОБИКНОВЕН СОФИЙСКИ ДР..ЛЬО”👌
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Потник

    8 0 Отговор
    Ице не ти трябва таралеж в гащите....
  • 22 колю

    10 3 Отговор
    Ицо има човек... Защо да не стане....Още една крадлива ръчичка ще се вдига в парламента.
  • 23 Апсурда на Ъпсурд

    12 5 Отговор
    Студентчетата от СУ, които не можаха да отговорят в анкетата на БНТ, кой е на портрета, показвайки им ректора, ще са основни на е гласоподаватели за Ицо Хазарта, Киро Остапбендера, Асен Ментата😂😂😂😂
    Важно е, да има кой да носи бело на дупетатите😂😂😂😂
  • 24 гост

    10 3 Отговор
    Ицо путото отдавна си продаде душата на дявола !!!ВРЪЩАНЕ НАЗАД НЯМА !!!
  • 25 верваи ми

    9 1 Отговор
    Срещу алчността и простотата няма лек. Като рак, мерак и простак.
  • 26 ГЛУПОСТИ

    2 8 Отговор
    Никой няма да асоциира Христо Петров с "имам човек тук и тук". Старайте се да съдите за хората по делата им, не по думитепим за себе си, не спрямо вашите очаквания за тях.

    Коментиран от #30

  • 27 Мхм

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Мисля,че твойте хора ни показват какво всъщност е политиката.
  • 28 След РУМЕН РАДЕВ

    14 6 Отговор
    ТОВА Е ПОРЕДНАТА ТЪПОТИЯ В ПОЛИТИКАТА!
  • 29 Ами

    9 6 Отговор

    До коментар #8 от "сила":

    Според теб и сто кила може да бъде в политиката след бат Сали ,само се питам защо пръснахме толкова пари за избори, да си стоеше Борисов и наистина ако той е заложил тези капани ,както се оправдават с него за високите цени ,сега щеше да си носи отговорността!
  • 30 Жоро

    12 2 Отговор

    До коментар #26 от "ГЛУПОСТИ":

    Кои дела, че се продаде на комерса и пее тъпотии вместо смислен тексти ли, аре бегай
  • 31 поглед

    6 3 Отговор
    слави номер 2. чалга, мутри , простотия...- това са техните текстове и песни. това са те- противни и лоши хора. но пък са си отгледали подобни гласоподаватели. честито на простотията.
  • 32 До Ицо Хазарта

    7 3 Отговор
    ВЕЧЕ ИМАШ ТРИ ДЕЦА И ТИ ТРЯБВАТ СИГУРНИ ПАРИ ТОВА Е МЯСТОТО И СИГУРНИ И ГОЛЕМИ ПАРИ ИЦЕ
  • 33 XYZ

    3 12 Отговор
    Не познавам Христо Петров, не харесвам рап, но вярвам на преценката на Кирил Петков! По-нататък ще видим - риск печели, риск губи!

    Коментиран от #38

  • 34 Дългият

    5 7 Отговор
    Решението на всеки гражданин да влезе в политиката за да се бори за освобождаване на държавата от мутромилиционерската шайка е похвално патриотично начинание.
  • 35 кака

    8 6 Отговор

    До коментар #2 от "Виталия":

    По глям клоун от банкянския бибитко няма пък колко време все премиер се пише. Ама и гьон сурат. Народът ясно му показа, че не го иска. Но той пак за власт жаден.

    Коментиран от #39

  • 36 СОДОМИТ

    8 2 Отговор
    ВЧЕРА КАРАХ ПО ОКОЛОВРЪСТНОТО И СПРЯХ ЗА ЕДНА БЪРЗА ТА ДВЕ ОТ МОМИЧЕТАТА МЕ ПИТАХА КЪДЕ ДА СЕ ЗАПИШАТ ЗА ДЕПУТАТИ И ОТ ДВЕТЕ СЪМ С ПРЕКРАСНИ ВПЕЧАТЛЕНИЯ
  • 37 Павел пенев

    1 1 Отговор
    Комарджиите са психично болни лица,този Ицо добре ли е ?
  • 38 Губи

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "XYZ":

    Не точно тук, а на всички останали места.
  • 39 Виталия

    0 3 Отговор

    До коментар #35 от "кака":

    Не върви сравнението! Премитиквич Хитрогрух - Бойко беше харесан от Марси Рийвс още когато беше кмет. Та направо смешник изгшежда кандидатурата на певеца
  • 40 КИРЧО И КОКОРКО

    5 0 Отговор
    ТРЯБВА НИ СЕРИОЗЕН И ВЕРЕН ДОСТАВЧИК
  • 41 оня с магарето

    2 0 Отговор
    мене ма нема в целата схема...
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 да питам

    7 0 Отговор
    Господи, защо наказваш така тоз народ. С какво го е заслужил. Чалгари и рапъри, хип-хопъри и журнаглисти....всякаква менажерия ...Замина си тази държава..безвъзвратно!
  • 44 Читател

    2 1 Отговор
    "Аз съм прост и вие сте прости, за това се разбираме". Това е истината. Подкрепете "новия Супермен" Бойко Банкин за да не се чувства самотен. Вече сте около 23%, но за България това е само началото. Има резерви. Гласувайте за "новия Супермен", защото той е вашия истински представител.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 леляя

    0 1 Отговор
    Искам Бате Енчо от кой е попонай да стане Най! в народното събрание
  • 47 Българин

    4 0 Отговор
    И ТОЯ , ИСКА ДА НАМАЖЕ МРЪСНИТЕ СИ РЪЦЕ ОТ КАЦАТА С МЕД ! НЕЩАСТНИК !