Last news in Fakti

16 Октомври, 2021 19:00 4 407 23

Как учат чужди езици в германските училища

  • германия-
  • училище-
  • чужди езици

Владеенето на чужди езици се цени много не само от чисто практическа гледна точка - за намирането на добра работа и израстване в кариерата, но и като важен фактор за развитието на личността

Как учат чужди езици в германските училища - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Германия владеенето на чужди езици се цени много - и то не само, за да се намери добра работа и да се напредне в кариерата. Затова изучаването на първи чужд език започва още в началното училище.

Да започнем с това, че еднозначен отговор на въпроса за изучаването на чужди езици в германските училища няма - тъй като образованието е в компетенциите на отделните провинции. Вярно е, че съществуват единни критерии, норми и правила, но разликите никак не са малки.

За да говориш със съседите на техния език

В германските провинции, които граничат с Франция, като например Саарланд, в повечето училища се преподава френски, а в северната провинция Шлезвиг-Холщайн, където живеят и много датчани, училищата предлагат и изучаването на датски език. По същата логика в районите на Северен Рейн-Вестфалия, които граничат с Нидерландия, се преподава нидерландски, а в Саксония и Мекленбург-Предна Померания - полски език. В Бавария пък училищата често предлагат и изучаване на чешки. Целта е ясна: в контекста на отворените граници в ЕС да се поощряват контактите и връзките със съседите.

Впрочем, важна роля в това отношение играят не само геополитическите фактори, но и традициите. Така например в източната провинция Тюрингия в много училища се преподава руски език. В бившата ГДР изучаването на руски беше задължително, днес вече не е, но руският си остава популярен.

Английски - още от първи клас

В Германия владеенето на чужди езици се цени много не само от чисто практическа гледна точка - за намирането на добра работа и израстване в кариерата, но и като важен фактор за развитието на личността. Затова в повечето федерални провниции още в началното училище започва изучаването на първи чужд език - по правило английски. В някои провниции часовете по английски започват в трети клас, в други - в четвърти, а в провинция Северен Рейн-Вестфалия още в първи клас.

В гимназиалния курс вече се изучават два, дори три чужди езика. Владеенето на два или три чужди езика е задължително условие за продължаване на образованието във висше учебно заведение. Съответно в по-горните класове се подхожда и по-сериозно към чуждите езици: седмичната програма включва по 3-4 урока по всеки чужд език, т.е. учениците имат минимум по 6 до 8 часа чуждоезиково обучение. В специализираните училища с усилено изучаване на чужди езици часовете естествено са много повече. А освен това в някои училища има и отделни предмети, които се преподават изцяло на чужд език.

Учат се и нови, и стари езици

Най-много ученции в Германия изучават английски език - около седем милиона в общообразователните училища, и още около милион и половина в средните професионални училища. Френски изучават малко под милион и половина подрастващи в Германия, а испански, който напоследък печели все по-голяма популярност в Германия, изучават около половин милион ученици.

Традиционно в германските училища се преподава и латински. Някои, например тези, които смятат да следват медицина, записват латински като втори чужд език. Общият брой на изучаващите латински е около 560 хиляди.

Важен аспект е предоставянето на възможност на децата от мигрантски семейства да изучават майчиния си език, например турски. В Германия факултативно турски учат почти 40 хиляди ученици, италиански - 47 хиляди, а руски - около 100 хиляди.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един

    46 6 Отговор
    от Банкя , български не е научил , та камоли чужди езици ?!

    Коментиран от #5

  • 2 Като гледам,

    48 4 Отговор
    ще научат и арабски от рано. Сега така, внуците им са о арабски, немски няма да им трябва.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Факт

    44 5 Отговор
    Скоро там турският и арабският ще са официални езици а немският ще се учи в езикови гимназии като у вас.

    Коментиран от #13, #17

  • 5 Всъщност

    10 34 Отговор

    До коментар #1 от "Един":

    При тоя от Банкя ковид кризата беше под контрол и държавата вървеше криво ляво. А сега всичко е в батака с хората на Корнелия.

    Коментиран от #14

  • 6 ами така си е

    19 9 Отговор
    ША учат та ША им пукат ушите.Арабски идиш и кво ли още не.Бог да я прости биФшата западна германия.Слава на западна турция.
  • 7 ФАКТ

    30 7 Отговор
    Още малки ги насилват арабески и всякакви примати.Германците са страхливо племе.Не смеят и гък да кажат.След 10 години това ще бъде най-голямата циганска държава !

    Коментиран от #8, #9

  • 8 тя вече

    21 2 Отговор

    До коментар #7 от "ФАКТ":

    е най голямата помиина яма.
  • 9 По гуляму

    5 4 Отговор

    До коментар #7 от "ФАКТ":

    от нашту Рудина нямъ и няма дъ имъ!
  • 10 В Германистан

    26 3 Отговор
    Основно учат турски и арабски, езиците на бъдещето им
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Лъжа от дойчевеле

    22 2 Отговор
    ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ, ЗНАМ 5 ЕЗИКА ИМАМ СУМА ТИ ДИПЛОМИ И..... Никаква работа ЗАЩОТО НЕ ЗНАМ НЕМСКИ ЕЗИК. СЕГА РАБОТЯ В ХОЛАНДИЯ С АНГЛИЙСКИ. ПОЗДРАВИ И НЕ ВЯРВАЙТЕ НА НЕМСКИ ЛЪЖЦИ!!! В ГЕРМАНИЯ И АЙНЩАЙН ДА СИ АКО НЕ ГОВОРИШ НЕМСКИ ЩЕ СИ НА НАЙ-СКАПАНАТА РАБОТА АКО ВЪОБЩЕ....
  • 13 Златкокюлчо Чекмеджийски от гр. Банкя

    13 2 Отговор

    До коментар #4 от "Факт":

    Харесва ми чувството ти за хумор. Сега е весело, ама след 20 г най много Дойчланд рухва... С гета и орди верующи във фалшивия пророк на дявола... Малеии
  • 14 Горски

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Всъщност":

    Това, че са ти обяснявали от сутрин до вечер, че всичко е ОК, не означава, че е било така. - Нищо подобно! Толкова лъжи не помня някой да е изричал в последните 30 години.
  • 15 112

    6 0 Отговор
    ББ е усвоявал желирани свински езици в буркани.
  • 16 Димов

    14 2 Отговор
    В германските училища учат чужд език така:
    Бир, ики, юч, дорт, беш, алтъ....

    Коментиран от #18

  • 17 Pompi

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Факт":

    Ти гледай да не наичиш турски много по скоро от тях,имаме и маята вече
  • 18 Pompi pol

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Димов":

    Браво браво,то и поече вече знаиш от тях
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Анонимен

    7 1 Отговор
    "Владеенето на чужди езици се цени много в Германия!"
    Ами да! Щото на тях природно не им се удават чужди езици!
  • 21 Сатъра на Хана

    10 1 Отговор
    ЕДИНСТВЕНОТО ХУБАВО НЕЩО , КОЕТО НИ ДАДЕ ГЕРМАНИЯ ... Е ЧЕ ДЕЦАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГАСТЕРБАЙТЕРИ В ГЕРМАНИЯ, КАТЕГОРИЧНО НЕ ИСКАТ ДА НОСЯТ БУРКИ, ФЕСОВЕ И ШАЛВАРИ ... КОГАТО СЕ ВЪРНАТ ПО РОДНИТЕ ПЛАНИНИ
  • 22 OMEGA

    4 1 Отговор
    ГЕРМАНИЯ Е ДОЛНО МЯСТО С ДОЛНИ ХОРА!
  • 23 Мемфис

    2 1 Отговор
    Винаги ще помня преди десетина години накараха едно момиче, току що завършило гимназия да напише поне едно изречение на английски и след десетина минути опит написа “ I love you” , в което имаше ДВЕ ГРЕШКИ! кКоментарът за образованието в БГ е ИЗЛИШЕН! Всяка година в България получават дипломи за висше образование хиляди, които нищо не знаят, а дори са и неграмотни.