18 Октомври, 2021 14:33 5 889 58

Румен Радев – президентът атлет на една затлъстяла нация

  • румен радев-
  • атлет-
  • лицеви опори-
  • президент-
  • спорт-
  • българи-
  • затлъстяване

В българската образователна система връзката между физическата активност и здравето е скъсана отдавна

Румен Радев – президентът атлет на една затлъстяла нация - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Политиците обичат да се снимат със спортисти, но не обичат да спортуват пред камери. Затова 50-те лицеви опори, които направи само за минута 58-годишният държавен глава Румен Радев на турнир по карате, предизвикаха буря от “уау” в социалните мрежи. (Също и куп иронични забележки.) Уау - защото показа добра форма, надвивайки тримата младежи, които мереха сили с него. И даде старт на инициативата “Спортувай с президента”, чиято идея е да насърчи децата да спортуват извън училище.

Какво става с физкултурните салони

За мизансцен президентът избра спортния комплекс на частното училище “Свети Георги”, чиито възпитаници могат да тренират над 20 вида спорт. Това е едно от скъпите елитни училища и партньор на Британския съвет, а сградата му бе обявена за “Сграда на годината” за 2018-а. В обикновен физкултурен салон на държавно или общинско училище подобна демонстрация на спортни умения би била трудна – било заради протекъл покрив, лоша настилка, стара дограма или липса на отопление в повечето салони. Някъде пък изобщо ги няма. В 400 училища липсва закрито място за спортуване, което е близо 1/5 от всички 1963 учебни заведения в България, която, да припомним, е страна-членка на ЕС. Преди десетина години бяха 500, което показва грижите на държавата за физическата активност на децата в училище.

Третото правителство на ГЕРБ реши да направи нещо по въпроса - все пак става въпрос за строителство, и през февруари 2020 г. отпусна 25 милиона лева за проектиране, изграждане и оборудване на 50 салона, шест от които са във втория най-голям град в България - Пловдив. Година и половина по-късно се оказва, че са избрани изпълнителите. През юли служебният министър на спорта Андрей Кузманов съобщи, че някои от фирмите са получили 100% от сумите авансово, половината от тях са регистрирани на един и същи адрес и договорите се проверяват.

Президент атлет не е достатъчно

Президентът, който, освен с вдигнатия юмрук и три служебни правителства, се прочу и с изпълненото с лекота коремно възлизане, е държавен глава на затлъстяла нация. Според данни от Европейското здравно интервю през 2019 г. с наднормено тегло, включително затлъстяване, са 62,8% от мъжете и 45,0 % от жените на възраст 18 и повече години. Тези данни са част от обяснението за големия брой българи с диабет, който е социално значимо заболяване, и с хипертония. Здравният профил на България, изготвен от Европейската комисия, показва също, че едно на всеки пет български деца попада в категорията наднормено тегло или затлъстяване - четвъртото най-високо ниво в ЕС.

“Дали дадена нация е спортна се мери по броя на гръбначните изкривявания и затлъстелите в училище, а не по броя на олимпийските медали”, казва спортен експерт, пожелал анонимност. Заради пълната незаинтересованост от страна на управляващите (които и да са те) към условията за спорт на учениците, на часовете по физическо възпитание се гледа с досада. А заради локдауните и онлайн обучението децата изобщо забравиха за тях. Ученици от държавни училища споделиха как са минавали: “Господинът ни пращаше видеа на упражнения, които да правим, да се снимаме и да му изпратим”, “Имахме уроци за правилата за баскетбол или бадминтон и после правихме тестове за тях и масово преписвахме”, “Ми… нищо не сме правили, ама и в училище не правим - който иска играе на двора, който иска не...” При играта на училищния двор обаче се пада лошо, защото масово настилките им са с асфалт, по-стар от междуселски пътища - изронен и на дупки.

Зачеркване на масовия спорт

В българската образователна система връзката между физическата активност и здравето е скъсана отдавна, тийнейджърите бягат от “физкултурата”, за да пушат, да се мотаят и какво ли още не. Ако родителите им разполагат със средства, могат да ги запишат извън училище на тенис, плуване, гимнастика, спортни танци, ски, различни видове бойни изкуства. Ако са в частно училище като “Свети Георги”, такива възможности ще им бъдат предоставени и в самото учебно заведение. Ако са от онази третина от българите - или 33,6%, за които Евростат съобщи, че са изложени на риск от бедност, ще са доволни да имат храна, топлина през зимата и здрави обувки. А масовият спорт отдавна е оставен в ръцете на частната инициатива.

Заради темповете на строителство в големите градове всякакви свободни места биват “усвоявани”, а спортни площадки няма - и на никой и през ум не му минава да ги предвиди в закон в името на качеството на жизненото пространство. Разбира се, винаги може да се изкачи Черни връх - и вчера Румен Радев показа как. Въпреки че българската нация е по-скоро затлъстяла, отколкото спортна, всички се възторгват от успехите на тенисиста Григор Димитров, боксьора Кубрат Пулев или “златните момичета” от художествената гимнастика. Но това си е от патриотизъм. Иначе и в инициативните комитети на кандидат-президенти присъстват известни спортисти с шампионски титли - в името на политическия спорт.

4 милиона за строителство и ремонт

Една от последните новини от спортното министерство е, че 4 млн. лева от постъпленията от хазарт ще бъдат разпределени между държавни и общински училища за изграждане на нови и ремонт на съществуващи физкултурни салони и спортни площадки. Тази сума я стигне за двайсетина обекта, я не, предвид поскъпването на строителните материали с над 30% от началото на годината. Иначе Законът за хазарта предвижда не по-малко от 10% от приходите да отиват за спортни обекти и/или съоръжения в държавните и общинските училища. Държавата - в лицето на третото правителство на ГЕРБ, обаче... пропусна да си прибере 700 милиона от хазарта. Всъщност изпусна много повече - няколко затлъстели поколения.

Автор: Емилия Милчева


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това не е нация

    21 43 Отговор
    А мършаааа Вдигнете още тока малко им е !!!
  • 2 Суджук Гербер

    51 20 Отговор
    Защо да сме нахранени, щом хората носят 4 (ЧЕТИРИ) тона суджук? Лицевите опори не са постижение, щом нямаш и не можеш да изядеш 4 (ЧЕТИРИ) тона суджук!
  • 3 Гласове от зайчарника в Банкя

    68 19 Отговор
    "Спортувай с Баце", една инициатива на зайчарника в Банкя! Направете 1 лицева за 50 мин. с Баце и ще вдигнете шкаф!
  • 4 Ивчо

    23 76 Отговор
    Какъв атлет е тоя жид бе?
  • 5 Боко Дебелото

    55 14 Отговор
    е контрапункта на Румен Радев.Друг няма.Аа,и Герджик професорлъ,щях да го забравя..
  • 6 СЛЕД СЛУЖЕБНАТА ЗИМА

    27 63 Отговор
    НА ЛИЦЕВИЯ ПРЕЗИДЕНТ,БЪЛГАРИТЕ ЩЕ СА НАЙ ВТАЛЕНИТЕ ХОРА НА ЕВРОПА👌

    Коментиран от #10

  • 7 Бацо

    45 10 Отговор
    Аз ям сужуци и се возя на жипка, пък вий сте мисирки
  • 8 Шанаджии

    61 6 Отговор
    Храната в България е с много лошо качество.местното производство се изнася,а нас ни хранят с китайски гмо боклуци
  • 9 Тиква

    68 25 Отговор
    Чудесна статия и благодаря на Факти бг. Поне България има достоен Президент. Не клекач и лейка или чехъл. Това да дашеш такъв пример, е истинско достойнство и чест. Браво г-н Президент.

    Коментиран от #39

  • 10 След

    30 12 Отговор

    До коментар #6 от "СЛЕД СЛУЖЕБНАТА ЗИМА":

    Служебната зима пак ще гласувам срещу жибрю бибиткин
  • 11 Някой

    41 5 Отговор
    Хе хе,то щото в Германия едни ,,спортисти" ...пълно,на всеки ъгъл правят лицеви опорки,упс, опори. А защо е болен бъргарина ,Дойче Веле? Защото е беден и стреса го съсипва.Защото е беден и яде некачествена и евтина храна,голява част от която идва от вашите географски ширини и дължини.Давайте си акъл на германците.
  • 12 Да бе

    11 29 Отговор
    50 ама не чисти.
  • 13 Щангист

    16 0 Отговор
    Направете паркове за калистеникс за младежите.
  • 14 Shponka

    19 31 Отговор
    Руснаците имат една поговорка, "сила есть, ума не надо"
  • 15 Истина е

    38 6 Отговор
    Аз чакам художествена гимнастика да бъде Искра Фидосова, и спринтьор Делян Пеевски. Шеф команда Шкембе войвода.
  • 16 Адамит

    17 5 Отговор
    Българите сме страшно оцеляващи гадини няма пестицид за нас..няма и ваксини.ние имаме божествените гени.
  • 17 kirasirav

    14 31 Отговор
    Абе то и Бойко докато беше още млад генерал, го снимаха да прави набирания на лоста, но от това не прокопсахме много. Само дето някакъв имидж за пред разни тетки да му се кефят. А при Радев същото + и бабички.

    Коментиран от #19

  • 18 АнтиФатмака

    19 40 Отговор
    военния цял живот несе е изпотил нито венъж, камоли да е пил студена вода потен, сега се поти зада спечели изборите и после пак фигурант ........

    Коментиран от #29

  • 19 Лейка

    43 15 Отговор

    До коментар #17 от "kirasirav":

    За разлика от двамата! Единия Генерал като млад с Ипон и компания правеше рекет и Завземаше фирми с пашата и други. Докато Радев е бил и е летец и човек с образование и чест! Дано правим поне малко разлика!
  • 20 Иодф

    8 20 Отговор
    И Боко може лицеви, а и знае карате!
  • 21 ХИ ХИ ХИ ДА МУ МИСЛИ ФАТМАКА

    15 34 Отговор
    КОГА ЩЕ СПРЕ ДА СЕ ИЗЛАГА ?????? ХИ ХИ ХИ ! ТОЯ НЕ ГО МИСЛЕХ , ЧЕ ИЗОБЩО НЯМА МОЗЪК ....НО ЕТО ДОКАЗА ГО !!!!

    Коментиран от #41

  • 22 ОСТАВКА ПИНГВИН !

    19 33 Отговор
    ОСТАВКА И НА ЦЯЛОТО ТИ НЕЗАКОННО , НЕКАДЪРТО , ФАТМАШКО ПРАВИТЕЛСТВО !!!!
  • 23 Народа

    14 34 Отговор
    Ние едвам мърдаме от глад , а тоя наш айлякчия- фигурант ще се пукне от ядене и охолство ! ОСТАВКА ояден ФАТМАК!!!!!!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Спортяги

    29 11 Отговор
    А колко ли лицеви опори може да направи за минута кандидат президентът Герджиков професорлъ и менторът му от зайчарника в Банкя? 😂😂😂😂😂😂

    Коментиран от #27, #35

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 АБЕ знаеш ли кой си слага сам плюсове ?

    10 18 Отговор

    До коментар #25 от "Спортяги":

    ФАТМАШКИ трол! За Карлуково си !
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Мда

    14 4 Отговор

    До коментар #18 от "АнтиФатмака":

    Пък ти, освен от физическото си бягал и от "Български език" май?
  • 30 Ахахаа

    11 14 Отговор
    Статията е поредния фишек. Във Варна със сигурност се ремонтираха повечето училища. Нови настилки в дворовете, нови игрища, нови фитнес площадки. Сградите ремонтирани също а има и няколко нови С басейни. Лъжете та се късате, ама никой не ви вярва, само двайсетина драскачи тук и то платени.
  • 31 Абе ФАТМАК, ХВЪРЛЯЙ ОСТАВКАТА !!

    14 20 Отговор
    И спи да се правиш на циркаджия ! Нищо няма да те спаси да фръкнеш от Дондуков наесен !!! Затова подготвяй ФЪРЧИЛОТО , че ще ти трябва !!!!
  • 32 ХА ХА ХА

    13 20 Отговор
    ЕТО И ЗАЩО НЕ ГО ХАРЕСВАТ ЛИДЕРИТЕ НА ЕС И ЛИДЕРИТЕ ПО СВЕТА !!!! НАШИЯ ФАТМАК ПРИЛИЧА НА КЛОУН ....ТУ ЛЯГА ЗА ЛИЦЕВИ ОПОРИ ....ТУ СЕ ХВАЩА ЗА КЛОНА И ПРАВИ КОРЕМНИ ....СЪЩИНСКИ МУНЧО ! ХА ХА ХА ! ЗА ЦИРКА Е !
  • 33 Глюпости

    8 3 Отговор
    Я вижте у ФАТКИ колко гладни ошанки има ...
  • 34 Хахаха

    15 7 Отговор
    Баце каза,че щял да предизвика Радев да правят лицеви опори на юмруци! Той ако заеме положение за лицеви опори, няма да може да се изправи, иначе пак фанфари надува.

    Коментиран от #55

  • 35 Колко

    10 16 Отговор

    До коментар #25 от "Спортяги":

    Колко реда от Аристотел може да прочете и преведе РР .Защото професор Герджиков може много.А ти може и да не си чувал за Аристотел ,де !

    Коментиран от #54

  • 36 Факти

    11 12 Отговор
    Ами и аз като президента,да ям по 3-4пъти най качествените храни,да имам доктори винаги за съвет и на разположение,да не съм се преуморил,като него и аз ще се правя на спортист, като президента бспар.
  • 37 гост

    11 14 Отговор
    Жалко! Пак няма да слушам реч по нова година. А можеше да го импийчнем навреме .....
  • 38 Бах въ и гробарите

    11 6 Отговор
    Вийте повече от чакали бе ...
  • 39 Българка

    10 8 Отговор

    До коментар #9 от "Тиква":

    Я, пак. Достоен президент, защото прави "коремното"???? Добре ли си??? Търсим треньор по фитнес или обединител на нацията?!!! Трябва ни умен човек, известен, с международно признание, а не мутра с анцуг.
  • 40 стария КУРТИ

    12 11 Отговор
    НЕ НИ ТРЯБВАТ АТЛЕТИ и то ФАТМАЦИ, А ХОРА С АКЪЛ !!!
  • 41 Гост

    7 2 Отговор

    До коментар #21 от "ХИ ХИ ХИ ДА МУ МИСЛИ ФАТМАКА":

    А вие имате ли нещо между ушите , или кънти на кухо.
  • 42 Българовуд представя

    6 4 Отговор
    Интересно ще е спортния да покаже как прави лицеви опори над десата.Тогава всички масово ще го изберат да ги оправя още 5 години,😂😂😂😂😂
  • 43 МУНЧО КРАТУНЧО, ПАДНИ ЗА 100

    8 5 Отговор
    ПАДАМ И ЗА 200, САМО ДА НЕ МИ БИЯТ ШУТА
  • 44 косача

    5 9 Отговор
    Радев Резидент на бъдещите си палачи, които няма да му простят предателството в полза на ТЕРОРИСТИЧНАТА държава Сащ, а и на техните терористи в България, които живи няма да я напуснат.
  • 45 МУНЧО КРАТУНЧО, ПАДНИ ЗА 100

    5 3 Отговор
    ПАДАМ И ЗА ДВЕСТА, САМО ДА НЕ МА ИЗМЕТАТ
  • 46 Дамян

    11 5 Отговор
    Това с лицевите опори е голяма глупост, даже е срамно за почитателите му.
  • 47 Сатана

    8 4 Отговор
    DW явно са пропуснали да споменат менюто ,което нагъва Румен на държавната софра.70% от Българите набиват хляб с набухватели и генномодифицирани продукти заради недостига на средства за съществуване. Що не питате и президентшата Деса какво похапва за да сме наясно и с нейните вкусове? Народът е казал:”Пази Боже сляпо да прогледа”
  • 48 Протестр

    5 3 Отговор
    Факмака да не се опитва да ни стряска?!
  • 49 ПРЕСТЪПНИЦИ

    3 5 Отговор
    РАДЕВ НЯМА ПРАВО ДА ПРАВИ ЛИЦЕВИ ДОКАТО НЕ Е АРЕСТУВАЛ И ТИКНАЛ ЗАД РЕШЕТКИТЕ БОКО ТИКВАТА И ПОДЛОГАТА МУ ГЕРДЖИКОВ ! СЕГА РИСКУВА ДА МУ ОТНЕМАТ ДЖОБНИТЕ ПАРИ ЗА 3 ДЕНА !
  • 50 Сл. Георгиев

    8 4 Отговор
    Този и по двеста лицеви опори да прави интелектуално си остава на нивото на Тато от Правец! Кой ще забрави, как се пулеше пред руския поп - милионер, който го навря на кучето в г... За разлика от вицето му, която пък на летището търсеше нещо в панталоните на попа. у
  • 51 гошо

    6 3 Отговор
    БКПфатмак.
  • 52 БЕЗ СРАМ НИК

    4 6 Отговор
    РАДЕВ СЕ ЧУДИ КАК ДА УНИЖИ ПРЕСТЪПНИКА НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ И ПАРАЗИТА НА ПАРАЗИТИТЕ - ДЖИПКО БИБИТКОВ
  • 53 Антигербер

    6 6 Отговор
    Радев ще е новият стар президент на България, пръскайте се от злоба герберски тролчета!!!
  • 54 Мазньо

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "Колко":

    Ти да не си оня ,дето преведе Платон,на новоромейски....
  • 55 Хахаха

    0 2 Отговор

    До коментар #34 от "Хахаха":

    Подценяваш го. Питай синоптичките как ляга за лицеви
  • 56 Анон

    0 3 Отговор
    Путиняка или Тиквун ако направят 10 и ще умрЪТ
  • 57 ГЕРО

    1 0 Отговор
    ГОРКИЯ ФАРФАРОН ФЪРЧИЛКОВ!Освен да се кунди на лостовете и прави коремни преси,може да чете словоблудствата,които му пишат дДС съветниците,а те не блестят с блестящ ум,та и Радев говори-чете безсмислици,не се научи да разсъждава,освен да козирува и да не мисли самостоятелни,впрочем иима едно качество на самосъхранение-егоизъм на н-та степен,да затрие държавата,но да не попадне в лапите на Гешев,голямо треперене го тресе,че за много неща заради плиткия си военен мозък направи-ПРЕДАТЕЛЯ ПОГАЗИ КОНСТИТУЦИЯТА И КЛЕТВАТА,А ЗА ТОВА ПРОШКА НЯМА,та гласувайте за алчника,който спирка няма в глупоста си.НЕ НА ВТОРИ МАНДАТ НА ГЛУПАКА РАДЕВ!
  • 58 Доцента

    0 0 Отговор
    Радев е едно русофилистично ако