Last news in Fakti

21 Октомври, 2021 19:00 4 450 16

"Лимонадената мафия в Португалия": Защо контрабандистите се насочиха към газираните напитки?

  • португалия-
  • граница-
  • безалкохолни напитки

Колкото и да е нищожен данъкът, мафията си знае интересите - нейният "лимонаден" клон припечелва добре от контрабандата на газирани напитки от Испания

"Лимонадената мафия в Португалия": Защо контрабандистите се насочиха към газираните напитки? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Газираните напитки се оказват новата златна мина за контрабандистите в Португалия, която облага допълнително сладките питиета. Само хармонизирането на данъците в ЕС може да пресече този проблем.

"Добър ден, документите за проверка, моля." Митничарят Елдер Мендес спира за проверка поредния камион - вече е изгубил бройката им за деня. Още от седем сутринта заедно с петима колеги той контролира превозните средства, които влизат от Испания през ГКПП Вилар Формозо - един от най-натоварените гранични пунктове в Португалия.

Новата любима стока на контрабандистите

Днес митничарите търсят една контрабанда стока, която все по-често попада в мрежите им. Колкото и да е странно, става дума за… газирани напитки. В Португалия те се облагат с допълнителен данък заради съдържанието на захар, ето защо все повече подсладени напитки се вкарват контрабандно от Испания. Срещу тази контрабанда митничарите организират вече няколко координирани операции, които се провеждат едновременно в цялата страна. Днешното дежурство на Елдер Мендес е част именно от една такава операция.

"През 2017 година в Португалия беше въведен допълнителен данък върху разхладителните напитки, които съдържат захар", обяснява капитан Елдер Фернандес, шеф на Криминалния отдел на Републиканска национална гвардия на Португалия, която отговаря и за митническия контрол. "През последните две години констатираме, че контрабандата на такива напитки не само е нараснала, но вече е и съвсем професионално организирана."

Че това наистина е така доказа една операция миналата година, при която бяха конфискувани повече от 600 хектолитра необмитени безалкохолни напитки. Това беше и най-големият удар срещу "лимонадената мафия", защото ставаше дума за неплатени данъци в размер на цели 40 000 евро. Напитките трябвало да стигнат до магазини и заведения в столицата Лисабон.

Различните данъци в държавите в ЕС все по-често водят до проблеми

"Проблемите идват от това, че данъците в ЕС все още не са хармонизирани", оплаква се капитан Фернандес, който припомня, че бедите започват още с ДДС. И, както се разбира, проблем се оказва и "захарният данък" в Португалия, чиято идея е да се ограничи консумацията на вредната захар. "Данъкът не е кой знае колко висок, но при големи количества сумите вече става сериозни", казва митничарят. Тъкмо поради това Мандес и колегите му проверяват камион след камион.

Португалските митничари проверяват палетите със стока, катерят се върху цистерните, за да огледат вътре за евентуални газирани напитки, сравняват товарителници и данъчни формуляри. Митничарите трябва да си пробиват път през истинска джунгла от въпроси: Върнат ли е испанският ДДС? Наложен ли е португалският ДДС? Къде е удостоверението за платен "захарен данък"?

И докато митничарите се потят по границата, вътре в страната "захарният данък" вече дава положителни резултати. Много производители на безалкохолни напитки снижиха съдържанието на захар в своите продукти, а и потребителите ограничиха консумацията на газирани напитки. Което означава, че масови явления като диабетът или затлъстяването получават поне донякъде отпор. Нищо, че данъкът възлиза на нищожното 1 евро на хектолитър.

Колкото и да е нищожен данъкът, мафията си знае интересите - нейният "лимонаден" клон припечелва добре от контрабандата на газирани напитки от Испания. "Та нали никой татко няма да се вдигне чак до Испания, за да купи напитките за рождения ден на своето дете?", илюстрира митничарят Мендес. "Тази работа я вършат професионалисти, които действат с размах."

Контрабандата ще спре, когато данъците се хармонизират

И не печелят лошо. "Едно кенче с газирана напитка, съдържаща кофеин, се продава за 50 евроцента, при положение, че в португалския магазин същото кенче струва 1 евро. За контрабандистите остава тлъста печалба", обяснява капитан Фернандес. Ето защо тази контрабанда е изключително изгодна. И вече не може да се контролира само на границата, тъй че митничарите започват да проверяват както камиони във вътрешността на страната, така и магазини и заведения за контрабандни напитки.

Митничарят Мендес току-що е спрял поредния камион. Всичко е наред, няма контрабандни напитки. В ранния следобед операцията приключва. 48 митничари са проверили общо 500 камиона, но този път не са открили контрабандни газирани напитки. Елдер Мендес и колегите от неговия екип се изтеглят - поне до следващия път, когато започне поредната операция. А проверките и контрабандата през испанско-португалската граница ще свършат едва тогава, когато държавите от ЕС най-после се договорят да уеднаквят данъците си.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 айсиктиров

    20 8 Отговор
    хората мрат от ковид геноцид,те за кенчета с гъзирани напитки ни плещят!

    Коментиран от #4

  • 3 Глупаците правят така

    28 4 Отговор
    Облагат с данък лимонади,вафли,стафиди,забравяйки първият принцип на Капитала - Производство! Производството се прави с Енергия,Енергията се прави с Газ.А Газа е в Русия,Русия се управлява от Путин,а Путин я Продава,не я Подарява като Елцин,кръгът се затваря,отивам да спя,като почне Третата,ще се събудя без аларма..
  • 4 вак Сър

    6 25 Отговор

    До коментар #2 от "айсиктиров":

    Кой умира бе стига лъгахте бе. Има ваксина , ходиш , ваксинираш се и не умираш. Простите неща Ганьо не ги разбира, а обяснява с евреи, илюминати и извънземни. Защото той е още по-прост.

    Коментиран от #7, #8

  • 5 Жоро

    2 6 Отговор
    Сладки и мокри сънища за Русия, драги. Защото никога няма да се сбъднат.
  • 6 Глупаците правят така

    4 4 Отговор
    Облагат с данък лимонади,вафли,стафиди,забравяйки първият принцип на Капитала - Производство! Производството се прави с Енергия,Енергията се прави с Газ.А Газа е в Русия,Русия се управлява от Путин,а Путин я Продава,не я Подарява като Елцин,кръгът се затваря,отивам да спя,като почне Третата,ще се събудя без аларма..
  • 7 Трап

    8 7 Отговор

    До коментар #4 от "вак Сър":

    Как ще се ваксинирам бе?! По-добре да умра, дweба и животното мръсно.
  • 8 4-ти км.

    19 7 Отговор

    До коментар #4 от "вак Сър":

    Забелязвам един интересен феномен, който вече се превръща във факт, а именно всеки, който се е ваксинирал обръща палачинката и почва да крещи и досажда на останалите да се ваксинират !?!? Не знам, какво им слагат в тези всксини, но имат такова действие!? Явно ваксинираните усещат, че има нещо и да не са само те набутани дай да привлечем и другите в пирамидата и те да се набутат! Човещинка!

    Коментиран от #10

  • 9 Тоалетна хартия

    6 4 Отговор
    Комшиите се прибраха...как разбрах ли???? МАС адреса им се включи на блуутуда....Зомбикалипсис...
  • 10 Така е

    14 2 Отговор

    До коментар #8 от "4-ти км.":

    Същото е и с geй пропагандата. Който мине под дъгата става пръв агитатор.
  • 11 Ел Чапо

    12 1 Отговор
    Егати далаверата. А аз глупака лежа по затворите заради "бело".
  • 12 Йо Несбьо

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Не пия втора година. Нито бира, нито вино, нито твърд алкохол. Нямам проблем с това. Престанах рязко и изведнъж. А от десетилетия и не пуша. Абсолютно си прав, че на Ганьо ще му се пие - друг непиещ българин не съм виждал. Обажда ми се познат и точно с това ми се хвали - ракията, салатата... Какво му е за хвалене обаче...

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Аааа ма не така

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "Йо Несбьо":

    Пич -иди се прегледай-нещо не си добре с здраето щом не пиеш....Айде да кажеш по едно малко и стига-ама ти па хич...Че чак се и хвалиш тук-ми не ти са добре работите...-то не е хубаво и да се наливаш с алкохол-ама и капка да не пийваш не бива така....всяка една крайност е вредна-щото ще си умреш здрав...

    Коментиран от #15

  • 15 uhilen

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Аааа ма не така":

    Що бре, и аз не пия и не пуша. Една бира изпих летос...за няколко седмици..(бях я наченал и я забравих в хладилника 2 месеца и половина :) .. Ракия не пия, вино не пия, бира не пия, само вода и сокове и ми е ок!
  • 16 ежко

    2 0 Отговор
    "ограничи консумацията на вредната захар"?!?Алооооо...гледат да съберат някой лев, това е то.Ако захарта е толкова вредна -що не я криминализират?