Last news in Fakti

22 Октомври, 2021 10:00 2 829 12

Случаят Райхелт - сексскандалът, който "Билд" потули

  • билд-
  • bild-
  • юлиан райхелт

Срещу Юлиан Райхелт вече от месеци се отправят обвинения за сексуални посегателства и тормоз над колежки, както и за консумация на кокаин в редакцията

Случаят Райхелт - сексскандалът, който "Билд" потули - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Главният редактор на булевардния вестник бе сменен - но под натиск отвън. Иначе обвиненията в сексуален тормоз и консумация на дрога срещу доскорошния шеф са известни отдавна.

Няколко жени го обвиняват, че ги е принуждавал да правят секс, за да даде тласък на кариерата им. Но трябваше да се намеси авторитетният американски вестник "Ню Йорк Таймс" - чак тогава уволниха главния редактор на най-тиражния германски всекидневник, булевардния "Билд". Срещу Юлиан Райхелт вече от месеци се отправят обвинения за сексуални посегателства и тормоз над колежки, както и за консумация на кокаин в редакцията. Твърди се, че е използвал властта си, за да вкарва свои служителки в леглото.

Райхелт оглави "Билд" през 2017-а година. Самият вестник е създаден през 1952-а, а тази година тръгна и собствената му телевизия. Булевардната медия открай време нажежава обществената дискусия, а Германският съвет по печата нерядко я мъмри за нарушаване на етичните норми.

"Аксел Шпрингер" отдавна не е само издателство

"Билд" е част от концерна "Аксел Шпрингер", основан след Втората световна война. Самият Аксел Шпрингер бързо се превърна в много спорна и поляризираща личност, а през 1972-а година пословичният му антикомунизъм дори предизвика терористите от фракцията "Червена армия" да извършат бомбен атентат срещу сградата на концерна в Хамбург. В годините преди това издания на Шпрингер непрекъснато пишеха срещу протестите на левите студенти и срещу техния стремеж за обществено обновление.

Днес "Аксел Шпрингер" трудно може да бъде наречен издателство. Става дума по-скоро за медийна група или дигитален концерн, който вече не разчита изцяло на журналистическия си "продукт", за да печели, казва в интервю за ДВ медийният експерт Кристофер Бушо и дава пример с един портал за търсене на работа под шапката на "Аксел Шпрингер". Концернът явно се е амбицирал да излезе и на най-голямата сцена в света: в САЩ. Там, където ще може да участва във взаимодействието между технологичните и медийните гиганти с планетарно влияние.

Тъкмо на фона на тези амбиции става ясно защо скандалът с Райхелт сега стигна до "Ню Йорк Таймс". Иначе обвиненията срещу него не са нови: през пролетта вече имаше вътрешно разследване, Райхелт беше отстранен от поста, но се върна на бял кон след по-малко от две седмици.

Мъжете, които се възползват от позициите си

"Шпигел" писа за това вътрешно разследване под предизвикателно заглавие, което може приблизително да се преведе така: "В леглото - и правиш кариера. Иначе - вън". Още няколко германски медии и разследващи журналисти се заеха с похожденията на Райхелт, но според "Ню Йорк Таймс" две публикации били спрени след намесата на самия Райхелт и на могъщи издателски кръгове.

Излиза, че в Германия достатъчно журналисти са знаели за обвиненията срещу шефа на "Билд" и са искали да пишат по темата. В крайна сметка обаче това направи американският вестник, който в подробности цитира обвиненията на пострадалите жени.

От разследването на "Ню Йорк Таймс" човек добива впечатлението, че в германските редакции властта се държи от мъже, някои от които изобщо не се колебаят да злоупотребяват с нея спрямо жени. И че в света на германските медии действа невидима мрежа от мъже на високи позиции, които винаги си помагат, независимо от факта, че често са в икономическа конкуренция помежду си.

И още нещо: поривът на "Аксел Шпрингер" към американските и световните пазари неизбежно ще привлече вниманието на световната общественост към германския медиен пейзаж. Та нали току-що приключи сделката, в чиито рамки "Аксел Шпрингер" купи за един милиард долара влиятелния американски медиен портал "Политико", а още от 2015-а година притежава "Business Insider". Тъй че внезапното международно внимание към вече бившия главен редактор на "Билд" Юлиан Райхелт навярно е само първият сигнал за настъпващите промени.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един от многото

    30 3 Отговор
    В ДВ няма такъв проблем. Там работят само ЛГБТ фей.

    Коментиран от #8

  • 2 Е не

    27 2 Отговор
    "Няколко жени го обвиняват, че ги е принуждавал да правят секс, за да даде тласък на кариерата им" Ами защо са се съгласявали да им дава тласък на кариерата? Казват, че такива неща не правят и толко! Има и други фирми, издания и тнт. Много по-вероятно сами са се предлагали, ама......
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ханс

    21 0 Отговор
    Както винаги простотиите на немско зеле поставят въпроса: а защо ни цитирате това долнопробно издание?!?
  • 5 дедо

    12 3 Отговор
    Така, само с жени и кокаин, малко не хваща дикиш. Трябваше и нещо педофилско да добавят.
  • 6 А бе

    6 1 Отговор
    Всичко е едно и също.
    Аз съм мъж, а началника ми е жена.
    Аз,ерген, тя омъжена.
    Аз минавам за вървежен,а тя е ренесансов тип.
    Още на втория ден като започнах работа,ме вика при нея и ми казва:
    Слушай сега,виждам,че си млад и амбициозен. Готова съм да ти помогна,но и ти трябва да ми помогнеш.
    Добре викам. Какво се иска от мен?
    Просто е. Ще пием кафе в обедната почивка и ще ти обясня.
    Е,обясни ми,като ме опъна.
    И така вече две години. Ревнува ме,следи ме,подслушва ме.
    Започна да ме пуска и на приятелки.
    Заплатата ми върви нагоре,обичам си работата,но нямам шанс да си хвана приятелка.
    Знам,че ако се оплача,ще ме вземат за луд.
    Чудя се какво да правя.

    Коментиран от #7, #11

  • 7 Рубенс

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "А бе":

    Що, не си гледаш работата?!:)
  • 8 Кака Пена

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Един от многото":

    Не е вярно! Аз, работя в DW и съм съвсем нормална хетеросексуална жена! На мен е поверена отговорната дейност, не просто тоалетните да са чисти, а да блестят!:)

    Коментиран от #9

  • 9 Механик

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Кака Пена":

    Браво како Пенке! Все така!
    п.п.
    Само да попитам. Джендърите като акат, много ли мирише?
    Също така, джендърите ползват ли тампони и дамски превръзки?

    Коментиран от #12

  • 10 За протокола

    3 1 Отговор
    Да, но те са в челото за свобода на медиите, докато ние сме на опашката.
  • 11 аз ли да те уча

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "А бе":

    Накарай я да крещи името ти и я запиши. ;D
  • 12 Кака Пена

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Механик":

    Ааа! Смърди си съвсем нормално!:) А, това за тампоните и дамските превръзки...?! Де да знам!:) E! От време на време се запушва тоалетната, ама ВИК идва и я отпушва!:)