21 Октомври, 2021 17:00 3 340 38

Пандемия и ваксини: как политическото лидерство в България се провали оглушително

  • неваксинирани-
  • антиваксъри-
  • пандемия-
  • българия-
  • политици-
  • коронавирус-
  • ваксини-
  • софия-
  • герб-
  • бсп-
  • итн-
  • зелен сертификат

Ако още през лятото политиката си беше свършила работата, сега нямаше да е такава драмата със зеления сертификат

Пандемия и ваксини: как политическото лидерство в България се провали оглушително - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не е време за анализи, а за мобилизация: обществото трябва да намери начин да се организира и да започне да прилага зеления сертификат. Друг път за излизане от кризата няма. Без масова ваксинация и зелени сертификати ще преминаваме през COVID вълни на всеки четири-пет месеца. Ще загиват хиляди хора и ще трябва да затваряме всичко, за да не се претоварват болниците. Това се случва в момента за трети път от ноември миналата година. Време е да разберем, че не бива да се случва отново и отново.

Провалът на политическите лидери

От аналитична гледна точка въпросът е следният: след като е толкова ясно какво трябва да се направи, след като цяла Европа вече го е направила, защо при нас нещата не се получават? Не, българите не са по-глупави от останалите европейци, ще скочат криворазбраните патриоти, сякаш разполагат с обективни измерители за масово оглупяване. Въпросът не е за средната интелигентност и образоваността на една политическа общност, обаче. И най-образованите нации са произвеждали чутовни глупости и даже престъпления срещу човечеството. Въпросът е на политическо лидерство и на неговия безсъмнен провал в България.

Отговорността за настоящата ситуация не е безадресна. На първо място, отговорен за нея е президентът Радев и неговото служебно правителство. В междувластие България функционира като президентска република. Радев е отговорен за това, че не обяви политиката за преминаване към зелен сертификат още през лятото. Ако през август хората знаеха, че от октомври сертификатите ще са задължителни, сега такава драма нямаше да има. Вярно е, че щеше да има негативни реакции срещу Радев и правителството и може би рейтингите им щяха да се влошат. Но и Стойчо Кацаров, и останалите експерти несъмнено знаеха, че друго решение няма. Предпочетоха рейтинга пред истината и в резултат ще загубят и двете.

ГЕРБ и БСП са почти толкова отговорни, колкото и Радев. Те се провалиха в ролята си на опозиция като не критикуваха мекушавостта на президента по този въпрос. Напротив, те бяха част от причината за тази нерешителност, защото тръбяха навсякъде, че ваксинацията е просто лично решение и държавата не трябва да ограничава с нищо неваксинираните. Тази безотговорност ескалира вчера, когато те вкупом се обявиха срещу въвеждането на зеления сертификат.

Може да стане и по-лошо

В момента и ГЕРБ, и БСП създават илюзията, че страната е изправена пред много луксозен избор – дали да въвежда или да не въвежда ограничителни мерки. А положението е много по-тежко – изборът е между пълно (или близо до пълното) затваряне и частично затваряне с въвеждане на зелен сертификат. Вярно е, че поради ниските нива на ваксинация в много случаи въвеждането на зелен сертификат ще е равносилно на пълно затваряне – училища и университети преминаха на онлайн обучение, защото просто не могат да въведат зелените сертификати в тези срокове. Но е също толкова вярно, че ако сега въвеждането на такъв сертификат се отложи отново, рискуваме след пет месеца да сме в същата ситуация. Макар и закъсняло, това въвеждане трябва да стане, защото явно то е единственият стимул, който може да промени ваксинационната картина в България.

Политическа празнота дебне отвсякъде

Други народни любимци - ИТН - всъщност се позиционираха като полу-антиваксърска партия. Те уж подкрепяха ваксинацията, но си избраха такива говорители, че за всички беше ясно къде са сърцата им. Те не носят отговорност за ситуацията обаче, защото по принцип едва ли могат да носят отговорност за нещо. И тук не става дума за дребно заяждане за неспособността им да сформират правителство. Проблемът е структурен: Слави Трифонов твърди, че разчита на мнението на експертите си, а експертите му твърдят, че той носи цялата отговорност за всичко. В този порочен кръг отговорността изначално се губи в пинг-понг между лидер и експерт, които в крайна сметка губят статуса и на лидери, и на експерти.

За опортюнисти като Мая Манолова и “Възраждане” също не си струва да се говори: те изглежда ще скочат на всяка трибуна, която им обещава няколко гласа повече. Но има и нещо трагично в злоупотребата с темата “протести за права”. Представете си, че антиваксърите успеят и блокират ограничителните мерки в настоящия момент – какво ще се случи, като хора започнат да умират без достъп до лекарска помощ заради претоварването на болниците?

Добра дума трябва да се каже за ДПС по темата COVID-19 – те, уверени в твърдостта на електората си, сякаш единствени имаха смелостта открито да застанат зад зеления сертификат в първоначалните си изказвания. Дано да не си променят позицията по въпроса впоследствие.

Демократична България съдържателно мълчи по въпроса, но мълчанието е също позиция, която я нарежда до тези, носещи отговорност за ситуацията. От формация, претендираща за експертност, очевидно се очаква повече – искането за свикване на Консултативен съвет при президента е някаква стъпка, но без ясно позициониране на коалицията по въпроса със зеления сертификат тя не е достатъчна. "Продължаваме промяната” също леко се ослушват, макар че с уговорки, допълнения и пируети все пак изглежда подкрепиха зеления сертификат. Като цяло, умните и красивите се стараят повече да изглеждат красиви в тежката ситуация. Не е ясно кой ще се очарова от подобна красота.

Професор Герджиков без да иска обясни причините за липсата на лидерство по кризата с коронавируса, като каза, че не иска да заема позиция по определени въпроси, защото така ще загуби половината от електората си. За такъв тип сметки политиците заслужават да губят целия си електорат, защото стават ирелевантни и направо излишни.

Партиите трябва да се споразумеят

Какво може да се направи в създалата се политическа празнота, изпълнена с къде красиви, къде по-малко красиви политически образувания, носещи се като сапунени мехури по посока на противоречивите обществени нагласи? Демокрацията не търпи празно пространство и обикновено го изпълва с нови играчи след наказателен вот и голяма политическа турбуленция. Че може ли да има по-голяма нестабилност от сегашната? Може, може, ще кажат оптимистите.

За да не се стига дотам, партиите, претендиращи да бъдат носители на някаква политическа отговорност, би трябвало – гласно или негласно – да се споразумеят да подпомагат въвеждането на зелените сертификати. Да, ясно е, че компромиси в първоначалния преходен период ще са необходими – като броенето на първата игла за временно достатъчно и удължаването на срока на сертификатите на преболедувалите, например. Други гъвкави мерки също ще се наложат в непосредствено бъдеще. Но заставането по принцип срещу разумната политика за зелени сертификати или нейното безсрочно отлагане би било триумф на безотговорността. А и едва ли ще избегнем сериозно затваряне на страната в близките седмици – нека поне то да се използва за приемането на мерки, които най-накрая трайно да нормализират ситуацията. Тази нормализация вече се случва в Западна Европа и ключът към нея не е таен – ваксинация и зелени сертификати. И адекватно политическо лидерство, разбира се.

Автор: Даниел Смилов


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 2 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Стига глупости

    61 13 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Без масова ваксинация и зелени сертификати ще преминаваме през COVID вълни на всеки четири-пет месеца"
    Това не е вярно. Изкарват го така, че все едно тези вълни ще се без край.
    Много от хората преболедуваха и след тази вълна ще останат малко хора без имунитет. Всичко ще приключи скоро със или без ваксини.

    Коментиран от #5, #9, #37

  • 4 честен ционист

    7 31 Отговор
    Ние например в Израел от септември им взимаме сертификатите на тия над 12г които нямат бустера. Съмнява ме Ганчо да се окаже по-специален, въпреки че повтаря първо отделение.
  • 5 Как така

    42 7 Отговор

    До коментар #3 от "Стига глупости":

    Това е недопустимо! Ако го преболедуват всички как ще накарат хората да се ваксинира?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 SH BG

    36 4 Отговор
    Инжектираните с намсикво се заразеват...

    Инжектираните с намсикво заразяват...

    И инжектираните с намсикво умират...

    И защо тогава по КоВидявола ни принуждавате да се инжектираме с намсиквото?...
  • 9 руслан д

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Стига глупости":

    до края на март
  • 10 зелен хайвер

    41 5 Отговор
    Бг НЕ е демократична страна, зелените сертификати противоречат на конституцията, а бг политиците са се провалили във всички останали сфери, не само в тази.
  • 11 user

    14 14 Отговор
    Айде пак глупостите на Дойче Веле, които са анти-Герб от много време. Сега малко и лоша дума да кажат. Критиката към ГЕРБ, че не са били опозиция и не са настоявали за ваксинация е пълна лъжа. Борисов навсякъде лятото призоваваше всички хора и избиатели на ГЕРБ, които му вярват да се ваксинират, защото есента щяло да е страшно. Е и така стана. Лично даде пример два пъти как се ваксинира. Зелени коридори направиха, ваксини осигуриха когато беше най-трудно. Непрекъснато повтаря как ваксинацията е изпусната и сега Дойче Веле излиза и казва опозицията е виновна също. Айде малко по-обективно!
  • 12 Прочиташ

    21 4 Отговор
    кой е нахвърлял този агитационен пасквил и всичко ти е ясно. Поредна, соросняшка бълвоч. Не на наднационалния, глобален фашизъм на сатанистите. Рано или късно ще има нов Нюрнбергски процес.
  • 13 Прочиташ

    13 2 Отговор
    кой е нахвърлял този агитационен пасквил и всичко ти е ясно. Поредна, соросняшка бълвоч. Не на наднационалния, глобален фашизъм на сатанистите. Рано или късно ще има нов Нюрнбергски процес.
  • 14 Фффффф

    8 4 Отговор
    И какво излиза, ДПС подкрепя зеления сертификат,значи са най умни и ще спечелят изборите,карадая президент, Пеевски министър председател
  • 15 нннн

    2 3 Отговор
    Тел Авив, 4 октомври /БТА/
    Броят на новите случаи на заразяване с коронавирус в Израел се понижи значително около два месеца след като започна поставянето на трета бустерна ваксинна доза, предаде ДПА.
    За последното денонощие министерството на здравеопазването отчете 2653 нови случая. Между края на август и началото на септември Израел отчиташе по над 11 000 нови инфекции на ден, най-високото равнище от началото на пандемията. Тогава обаче се правеха и повече тестове.
    По данни на здравното министерство около 61 процента от 9,4-милионното население на Израел е ваксинирано два пъти, а около 37 процента - три пъти. Необходимо условие за третата доза е втората да е била поставена преди поне пет месеца.
    В края на юли Израел стана първата страна в света, започнала да поставя трета ваксинна доза.
    Според министерството понастоящем има 564 тежко болни от КОВИД-19 пациенти. През септември на моменти бройката надхвърляше 700. В огромната си част тежко болните са неваксинирани, обясни министерството.
    Вчера на заседание на правителствената комисия за борба с коронавируса министър-председателят Нафтали Бенет каза: "Новините са добри. Започнахме да блокираме делта варианта, но би било много опасно точно сега да сваляме гарда".
    /Владимир Сахатчиев/
  • 16 Бамбука

    11 4 Отговор
    Много късна се включи в плюенето на президента Радев телевизията на крадеца на напоителните тръби. Давайте че имате да наваксвате до изборите.
  • 17 Оооо Не

    17 4 Отговор
    Вече знам, прочета ли тъпо заглавие, няма начин да не е дойчето. Текстът ще го пропусна, рискът от оглупяване, след прочитането му е огромен. Това е гербери, за които това не е проблем.
  • 18 нещата се

    3 0 Отговор
    променят- талибаните започват война срещу ковид тероризма!
  • 19 Стоп на фашизма

    15 3 Отговор
    Има решения за избягване на фашисткия "зелен сертификат"!
    Решение Първо: Задължават частните болници да разкрият за ковид-19 от 1/2 до 2/3 от капацитета си, така както е в Окръжна болница в София.
    Решение Второ: На два етапа излизане в платен от държавата отпуск за по 10 дни в най заразените области, така както се прави в Москва, но не в цяла Русия!
    СТОП НА "ЗЕЛЕНИТЕ СЕРТИФИКАТИ" - НОВИТЕ ЖЪЛТИ ЗВЕЗДИ ЗА СЕГРЕГАЦИЯ И ЛИКВИДАЦИЯ! СТОП НА ЗДРАВНИЯ ФАШИЗЪМ!
  • 20 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    5 4 Отговор
    радев марш при борисов!!!
  • 21 Тия ФАТМАЦИ одзъцкаха всичко !!!

    6 6 Отговор
    ДА КАЖЕ БЕ , ДА КАЖЕ ФАТМАКА ИМА ИЛИ НЯМА ВИРУС ?????? ЩО МЪЛЧИ КАТО П.......КА ????? СЕГА ДРУГИТЕ МУ ВИНОВНИ !!! НАЛИ ТОЙ ЖАДУВАШЕ ТАЯ ВЛАСТ , ДА ОТГОВАРЯ ЗА НЕКАДЪРНОСТТА СИ И НА НЕГОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО !
  • 22 ОСТАВКА ПИНГВИН !

    9 6 Отговор
    Оставка и на цялото ти некадърно , незаконно , фатмашко правителство !!
  • 23 Матей

    12 1 Отговор
    Спускат се все повече и все по-опасни заблуди,искат се все по-големи и немислими отстъпки от обществото и все заради справяне с митологичния ковид.От къде се почна,с дистанционни термометри,после маски,дезинфектанти,дистанции,карантини ,локдауни,сега ваксини и зелени удостоверения.После какво ще има,реваксинации,нови затваряния,арести на антиваксъри,съдебни процеси ,затвори,концлагери,носене на етикети за неваксър,примерно червени снежинки както изобразяват вируса,после заселване на някой остров и тям подобни кошмари от срединте векове и инквизицията.Не трябва да се допускат тия идио-ти да си разиграват коня,тия ни-що-жест-ва,те трябва да бъдат сочени като злодеи и насъскващи хората едни срещу други.
  • 24 ненавист

    13 1 Отговор
    Твърдо оставка на Министър Кацаров! Той е в основата да бъдат превърнати болниците в бакалии. Тоя тип превърна обществената услуга наречена здравеопазване в обществено зло, а може би в система убиец. Да се сложи край на търговията в здравеопазването.
  • 25 Smooth Jazz

    16 0 Отговор
    Министерството на здравеопазването на Израел признава, че зеленият сертификат няма епидемиологична стойност и се използва за принуждаване на хората да се ваксинират!
  • 26 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор
    ДОКТОР здраве да Ви дава за „мъдрите” слова! Амин.
  • 27 въйй

    7 0 Отговор
    Много ви здраве от ваксинирания Колин Пауъл...;)))
    Няма ваксинирани няма и евро... Затова е този натиск.
    Някъди четох че 20% от бюджета на ЕС отива за ковид идиотщините...А дали така не спонсорираме братята американоси?????
  • 28 мародер

    5 0 Отговор
    Луд умора нема - само се поти! Спирам да опонирам на ковидвакси подръжниците! Те са обсебени и нищо не може да им помогне! Боцкайте се и бъдете щастливи.
  • 29 азЪт

    3 0 Отговор
    Бeз мacoвa вaкcинaция и зeлeни ceртификaти щe прeминaвaмe прeз СОVID вълни нa вceки чeтири-пeт мeceцa. Щe зaгивaт хиляди хoрa и щe трябвa дa зaтвaрямe вcичкo ----- След това пояснение на зелето, съм склонен да организирам обществено движение за права и свободи срещу управлението! Без СЪПРОТИВА агнето е парче месо чакащо месарницата да получи клиенти
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ява100

    2 0 Отговор
    Пoтърceтe в Yоutubето клипa cъc зaглaвиe ККoоммeеннттaарр ннaа ддoоцц. ППеeттъърр AАттaаннaаcсoовв. - Ннaаччaаллнниикк ннaа ккoоввиидд oоттддeеллeеннииeеттoо вв "ППиирроoггoовв“

    Кoгaтo ce oпитaтe дa дaдeтe линк към тoзи клип или директно да изпишете горното заглавие в кoмeнтaр тук, тo ФAКТИ aвтoмaтичнo прeмaхвa кoмeнтaрa и изпиcвa:

    Тoзи кoмeнтaр e прeмaхнaт oт мoдeрaтoр.

    Цeнзурa oт caйтa....
  • 34 DW. Никой не ви вярва за нищо!!!

    2 0 Отговор
    Плачете ли за вашия Кръщелник Б Борисов?? Кой ще захранват двете Немски фондации?? Избраха ли си Храненик?? Нещо не ви се кланят тези, които ще управляват държавата!! От СДС време, сте свикнали да сте с тези, които са на власт!! Цветанов Висеше в Конрат, предполага се, че сте го Изритали отдавна!! Кой вие новия Фаворит??
  • 35 бай Даньо

    0 0 Отговор
    Не, не са се провалили политиците, а Ганчо. Политиците от всички партии са общо взето ваксинирани ако се смята на 70% поне. И Слави се ваксинира и Бойко, и Курни, и Радев ( след колебание коя страна да везме) , ДБ-ейците ( нищо че изглеждат общо заблудени замаяни) и Киро и Асен са ваксинирани почти съм сигурен ... Друго не очаквайте от политиците те са от по интелигентната част от българите , виж Ганчо е такова тъпо добиче че ни се води (с пример) ни се кара (със сертификати) . После политиците виновни!? Ша са упраим!
  • 36 Тирол

    0 0 Отговор
    Това, че хората се заразяват, затова се разболяват е абсолютно долна лъжа. Ковид-мърсотията е само една мърсотия, която може да съпътствува заболяването, може да се възползува по някакъв начин от заболяването, но в никакъв случай НЕ е причината за разболяването на един човек. Затова ваксините против тази мърсотия са едно абсолютно нищо - лъжа за пари. Знам абсолютно цялата истина за човешкото здраве и причините за заболяванията и знам начина как хората да престанат изобщо да боледуват, но дяволите нямат никакъв интерес истината да излезе на яве и за нищо на света няма да го позволят.
  • 37 Тен

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Стига глупости":

    Испанския грип е продължил 39г и са умряли много хора за тези години!Наивно е да си мислиш,че ще отмине с едно преболедуване.Може да се разболяваш няколко пъти преди да умрш.
  • 38 DW наливат вода в Мелницата наБорисов

    1 0 Отговор
    От всичко написано се откроява, че пак плюете по Радев, останалото е декорация! Но вие сте DW. нали сте Кръстници на ГЕРБ и Борисов???