Last news in Fakti

24 Октомври, 2021 09:59 1 860 10

Меркел - машината за компромиси

  • германия-
  • ангела меркел-
  • компромиси

Търсенето на компромиси винаги е било част от стила на Меркел. "Това е моята страст", казва тя. И така когато изглежда, че нищо няма да се получи, удря нейният час.

Меркел - машината за компромиси - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За Ангела Меркел компромисът е основна предпоставка за политическата дееспособност. Търсенето на компромиси е изкуство - и страст за канцлерката, която в продължение на 16 години се впускаше в дълги нощи на преговори, водена от готовността да постигне разбирателство. "Компромисите биват понякога осмивани. И биват представени в лоша светлина. Но когато вече не сме в състояние да правим компромиси, не сме и в състояние да действаме", казва Меркел.

И на последната си среща на върха на ЕС Меркел запази имиджа си на фанатична реалистка, повтаряйки своето кредо: "Не говорете един през друг, а един с друг". Това включва търсенето на компромиси и, както тя казва, решаването на нещата тогава, когато те са узряли да бъдат решени: "Това е моята страст. Това е страстта от меркелиански тип и тя е доста интензивна".

ренските президенти Макрон и Саркози, британските премиери Камерън и Джонсън - всички те са ставали свидетели на това колко интензивно Меркел може да продължава да се бори за постигането на компромиси, докато всички в залата вече са напълно изтощени. Тя винаги се стреми да стигне не само до желаното, но и до възможното. "Политиката е и изкуство на осъществимото. Трябва да се борим отново и отново. Необходимо е продуктивно нетърпение", заяви Меркел в началото на коронакризата.

"Духът" на Меркел ще продължи да витае

Продуктивното нетърпение е част от присъствието ѝ на международната сцена вече 16 години. Когато изглежда, че нищо няма да се получи, удря нейният час, спомня си премиерът на Люксембург Ксавие Бетел, който в продължение на осем години изучава изкуството на Меркел за постигане на компромиси. "Повечето хора не знаят това, но госпожа Меркел беше машина за компромиси. Много често, когато нещата не вървяха, Ангела предлагаше нещо и амбициите ни са връщаха."

При последното си посещение в Берлин, Бетел каза на Меркел: "Надявам се в следващите месеци да продължим да се справяме и без теб". "Духът" на Меркел обаче ще продължи да витае.

Защитата на интересите на Германия за Меркел включва и сериозното приемане на интересите на другите, за да се намерят взаимно изгодните компромиси. Ако другите се водят от чувствата си, тя разчита на главата си. "Аз съм такава. Моят принцип не е отричането. Моят принцип е да се съветвам, да мисля и след това да решавам."

Обама: "Danke schön!"

Не всеки държавен глава получава един вид любовно писмо под формата на видео съобщение. Бившият американски президент Барак Обама обаче изпрати именно такова в Брюксел за срещата на върха на ЕС. В него той се възхищава на принципната лоялност на Меркел, която винаги поставя ценностите си над личния интерес. "Благодаря", каза Обама в края на видеото на немски. Посланието на бившия американски президент бе отправено към жената, която наред с готовността за компромиси, определя способността да се мълчи и любопитството като задължителни компоненти на доброто управление: "Най-важното в политиката е да харесваш хората и да си любопитен към тях. Когато загубиш това любопитство, губиш всичко".

Тя все още е канцлер. Канцлер, който, търсейки компромиси, е постигнал много по своя път. Има само едно нещо, признава самата тя, което въпреки цялата готовност за компромиси, не е научила до ден днешен: да запази безизразна физиономия. Изражението на лицето ѝ е винаги безкомпромисно четливо. "Отказах се. Не мога, яд ме е. Но просто не мога", признава Меркел.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    19 2 Отговор
    Тази е подлога на Сатанистите.
  • 2 Иван Грозни

    22 1 Отговор
    Голям компромис, търпя Тиквуний да безчинства 12 години. Това не е компромис, а интерес. Иначе от къде ще вземат ниско платени работници.
  • 3 P1amen

    5 1 Отговор
    Извади късмет,че трябваше да плавам из океаните последните 14г. иначе отдавна да бях я разкарал.
  • 4 Ами

    24 1 Отговор
    То бабето забърка такава каша със ислямистките бежанци...отвори вратите и накара всяка една страна да ги приютява ....накрая видя че нещата вървят на зле и излезе в пенсия дъртия цербер.
  • 5 Texas

    15 0 Отговор
    по скоро машина за едни кафеникави и не особено приятни телесни суб-продукти.
  • 6 kvy

    17 0 Отговор
    Абе в западните медии пишат ли толкова често за България? Тук почти всеки ден статия за Мекел или САЩ. Започва става банално!
  • 7 Бамбука

    14 0 Отговор
    Бабето, което побърка Европа с нейните "компромиси".
  • 8 Перо

    9 0 Отговор
    Няма ли най-после да ни освободи от присъствието си!
  • 9 ХАНС

    8 0 Отговор
    ТЪПОТИИТЕ НА НЕМСКО ЗЕЛЕ ПАК СЕ РАЗПРОСТРАНЯВАТ
  • 10 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    МЪДРИЯТ МИ БАЩА КАЗВАШЕ : " ПО ВТОРО И ТРЕТО СТЕПЕННИ ВЪПРОСИ НЕ СЪМ ПРИНЦИПЕН - ЗАЩОТО ПРИНЦИПИТЕ СА СИ САМО МОИТЕ " !?!?!?!?!?!?!?!?