25 Октомври, 2021 19:00 3 846 12

Гърция: бежанците, които просто изчезват

  • бежанци-
  • гърция-
  • мигранти-
  • турция-
  • ес

Мигранти не "изчезват" за първи път

Гърция: бежанците, които просто изчезват - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Василис Лимберис се провира през една дупка в телената ограда. Зад нея има поляна, а вдясно път между храстите и маслиновите дървета води към морето. "Оттук минаха. Свалиха си дрехите, защото бяха съвсем мокри", разказва Лимберис.

В изсъхналата трева са разхвърляни дрехи: черни дънки, тениски, риза и яке. Лимберис продължава по пътя към морето и се връща с найлова торба. "Тук намерих и хранителни продукти - бисквити, фурми и плодове." И действително: в торбата има няколко портокала и неотворена опаковка с бисквити. Торбата е с логото на турски магазин за хранителни продукти - вижда се както името, така и телефонният номер. Всичко това са свидетелства за едно събитие, което според гръцките власти никога не се е случвало.

Мигранти фантоми?

На 22-и септември 25 мигранти акостират в близост до селцето Василици, разположено в южната част на Пелопопес. Те са кюрди от Северен Ирак, които искат през Турция да стигнат до Италия. Пристигат с малка бяла платноходка, която обаче е повредена, стигат до малкия залив, скачат във водата и доплуват до брега. Няколко местни жители ги виждат. "Около четири часа ми се обади една жена от селото. Тя ми разказа, че мигрантите са пристигнали с платноходка до скалистия бряг", казва Никостелиос Томаропанагос. Той е председател на общината във Василици и веднага след обаждането потегля: "Когато стигнах до мястото, видях момчетата на брега. Полицията и бреговата охрана също бяха там. Видях, че нямат питейна вода. Отидох до селото, купих вода и хранителни продукти и се върнах обратно".

Мигранти не "изчезват" за първи път

И Лимберис бил алармиран от местен жител за случващото се. Тръгнал към мястото. Чувал бил, че неведнъж се е случвало мигранти да "изчезнат" и затова останал с тях: "Много бързо им взеха мобилните телефони. Вече обаче бях направил снимки. И тайно им дадох моя телефон - така можаха да се обадят на семействата си". И други жители на селото идват, за да помогнат - поне 15 души, спомня си Томаропанагос. С Лимберис остават на мястото до свечеряване, но в един момент са помолени да напуснат. Към мястото пътувал автобус, който да закара хората до Патра, им обясняват тогава.

"Подобни хора няма"

На следващия ден Томаропанагос пита бреговата охрана какво се е случило. "Потърсих служителите на пристанището - те бяха трима. Попитах какво е станало с тези хора. В един момент един от тримата заговори и ми каза, че подобни хора няма и във Василици не се случвало нищо. Другите двама наведоха глава и дори не ме погледнаха."

Само на няколко километра от Василици се намира град Корони - и отговорната брегова охрана. Мъж в униформа отваря вратата. Казва, че няма правомощията да даде интервю. Той знае, че е имало инцидент някъде в региона, но може би колегите в следващия по големина град Каламата биха могли да помогнат. Там обаче също няма данни за подобен случай. Те препращат към властите в Атина. Че е имало хора тук е неоспоримо - доказват го както свидетелските показания, така и видеоклипове и снимки. Но какво се е случило с младите мъже от Ирак? Започваме да търсим в социалните мрежи с помощта на кюрдската общност в Атина. С нас се свързва Лазо Мухамад Хасан. Той казва, че е бил сред пристигналите във Василици.

Мигрантите са откарани в Измир

Лазо разказва, че мигрантите били върнати на счупената си платноходка през нощта и били изтеглени с малка лодка в морето. Казали им, че се чака по-голям кораб, който да ги отведе до Италия. Лазо си спомня: "Корабът беше голям. Имаше мъже в черни дрехи. Взеха ни парите и другите ценни неща, които носехме. Когато се качихме на борда, видяхме, че на кораба има над сто други мигранти". Той казва, че е имало хора от Сирия, Афганистан и Иран. Сред тях жени и деца. Всички те били събрани от различни места и докарани на кораба. След няколко часа били натоварени в малки спасителни лодки близо до брега. Там били прибрани от турската брегова охрана и докарани в Измир. Пет дни след инцидента във Василици, турската брегова охрана публикува снимки и прессъобщение, в което се посочва, че 149 мигранти са заловени край бреговете на Измир. На една от снимките се вижда Лазо. Жителите на Василици разпознават и някои от другите младежи.

Гръцките власти не коментират случая. В средата на октомври въпросът бе поставен и в гръцкия парламент. Министърът по въпросите на миграцията Нотис Митаракис отговори: "Този ​​конкретен инцидент, за който казвате, че се е случил в Пелопонес - не мога да намеря нищо за него в нашите документи. Не знам за случая". Жителите на Василици знаят какво са видели. Но им е трудно да повярват какво се е случило след това.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българин

    69 3 Отговор
    Гръцките грани4ари много ме кефят , защото си вършат работата перфектно

    Коментиран от #3, #5

  • 2 Доко

    46 3 Отговор
    Фащ създадоха арабската пролет, която отприщи бежанския поток в посока Европа. ФАЩ нанесоха огромна вреда на човечеството с войните иницииране от тях. Небивалата арогантност и нападения над Япония, Виетнам, Афганистан, Югославия ,Ирак, Либия, , Сирия и т.н. Само тези изброени държави представени си за колко милиони съдби и избити семейства става въпрос.
  • 3 Браво

    11 19 Отговор

    До коментар #1 от "българин":

    Припомни си Петричкия инцидент, където убиват български войничета. Не ти се сърдя предатели като теб винаги е имало, незачитащ нищо българско, срамота, че се пишеш и българин. Доближи се малко... ПФУУУУУ
  • 4 Ех каква измислица

    25 2 Отговор
    премислици особено в частта с помощта на гръцка и съселяните му! Чак се просълзих от човеколюбието им. Плоска дойчезелевска пропаганда!
  • 5 дааа

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "българин":

    И полицаите са им полицаи, а не милиционери.
  • 6 Тези са имали късмет

    17 0 Отговор
    Повечето стават храна за рибите
  • 7 Обрали им ценностите

    16 0 Отговор
    Много Динковци бре...
  • 8 Hoho Boho

    5 16 Отговор
    "Корабът беше голям."
    "Взеха ни парите и другите ценни неща"
    "Сред тях /е имало/ жени и деца"
    И
    "били натоварени в малки спасителни лодки близо до брега."

    ВАРВАРИ
  • 9 Барба Статис

    18 0 Отговор
    Абе, пичуи..шарани да сте, на бастун ша ва лОвим. Ама и Зейето са оляха ептен с тая статия. Абе мислете с тия глАви бе. Начи- тез пътешественици тръгнали от Турция с едно пробито корито, преминали цялото Егейско море, заобиколили трите ръкава на Пелопонес и успежно акостирали във Василици...хахахаха..умрех от сме на тая простотия.
    1. Явно добре са се ориентирали по звездите, слънцето и по пътя на прелетните риби.
    2.Язон с неговите аргонавти репа да яде.
    3. Сигурно са били с платноходка-невидимка, след като са минали покрай сума ти гръчки острови, без да ги забележи лименархията, което е абсолютно невероятно( оставям настрана че е пълно с гръчки военни кораби и самолети, патрулиращи непрекъснато)
    4.Гръка им бил купил хапка и пийка, че даже им подарил и телефонката( най-вероятно -поне за 4-500 евро, като знам как залитат на скъпотиите)...
    5. Корабът, който ги натоварил в посока Измир, взел разстоянието , да предположим от Каламата( или някъде наблизо) до турския бряг за няколко часа- да ви кажа- Блу Стар взима разсТоянието от Пирея до Аморгос за 10 часа. А този кораб да не е бил с крила...
    6......
    7.... има и 8 и 10 даже, ама не ми се пише толкова
    11- с две думи-приказки от шипковия храст.
    Отворете Гугъл мапс и веднага ще се убедите в несъстоятелността на тая простотия.

    Коментиран от #10

  • 10 Ха ха хааа

    18 3 Отговор

    До коментар #9 от "Барба Статис":

    Дори и хал хабер да си нямах от география , и да бях повярвал на всичко друго , с това че гърка купил хапка и пивка на мигранти....абе направо дойче зеле счупиха мивката. Тия от дойче зеле явно грък са виждали само на снимка.....и то черно бяла
  • 11 пешо

    0 0 Отговор
    донори без пари
  • 12 The Bear

    0 0 Отговор
    Това Дойче Веле навремето бе реномирана медия, а в последно време само нагласени и фалшиви новини постват. Много са зле! Не знам кой ги финансира, но определено са на някаква ясличка и често са рупор на лъжи и изфабрикувани новини!