Last news in Fakti

26 Октомври, 2021 10:00 3 613 33

Ходът с чуждите посланици: когато Ердоган е притиснат до стената

  • реджеп ердоган-
  • ердоган-
  • турция-
  • посланици-
  • нато-
  • осман кавала-
  • турска лира

Висока безработица, слаба лира, отлив на избиратели: проблемите за Реджеп Ердоган сякаш нямат край

Ходът с чуждите посланици: когато Ердоган е притиснат до стената - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Винаги, когато турската икономика отново закъса, винаги, когато за турската политика се появят отрицателни заглавия, въпрос на дни е турският президент Ердоган да реагира по съвършено непонятен начин. Така той постъпи и сега със съобщението, че е наредил на външното министерството да изгони десетима посланици, които се застъпват за освобождаването на филантропа Осман Кавала.

С просто око се вижда, че Ердоган не само обича сблъсъците със Запада – той се нуждае от тях. Та нима иначе би се конфронтирал с най-важните си партньори в НАТО: САЩ, Франция и Германия? В случая с Германия сблъсъкът разкрива и едно допълнително, драматично измерение: само преди седмица в рамките на последното си посещение в Турция канцлерката Ангела Меркел изговори почти единствено хубави неща за германско-турските отношения. Всички тези похвали, към които се присъедини и Ердоган, сега отидоха на вятъра.

И винаги виновен е Западът

Накратко: в момента турският президент използва едно добре изпитано средство. Последните допитвания показват, че Ердогановата Партия на справедливостта и развитието главоломно губи подкрепа. Едва 30% от хората в момента биха гласували за президента. На което Ердоган отговаря с невъздържани ругатни срещу опозиционните партии.

Миналата седмица официално беше съобщено, че международният екип за борба срещу прането на пари поставя Анкара под специално наблюдение. В отговор Истанбулската борса реагира с леки колебания. После обаче Централната банка най-неочаквано (и за пореден път) свали водещата лихва – и валутните курсове полудяха. Турската лира изгуби толкова от стойността си, колкото не беше губила десетилетия наред. Всичко това за пореден път показва, че колкото по-силен е вътрешнополитическият натиск върху Ердоган, толкова по-бурна се оказва неговата реакция – винаги срещу Запада. Така че за него апелът на десетимата посланици в подкрепа на Кавала дойде като по поръчка.

Ердоган действа така от отчаяние

Да, Ердоган не за пръв път атакува Запада. Само че този път, според мен, той наистина прекали. Осман Кавала беше вкаран в затвора преди повече от четири години по скалъпени обвинения, след което със задна дата му приписаха и подстрекателство на протестите в парка „Гези“ през 2013 година. Един съдебен състав го оправда по това обвинение, но само часове по-късно друг съдебен състав го осъди по друго обвинение: че бил организирал опита за преврат през 2016 година. А за всички е направо очевадно, че и това обвинение е изсмукано от пръстите.

Европейският съд по човешките права отсъди, че няма никакви причини Кавала да остане зад решетките и поиска незабавното му освобождаване. Ердоган отхвърли това искане, в резултат от което и турските съдилища потвърдиха присъдата си – поредното доказателство, че действат под диктата на президента. Тъй че и дума не може да става за някакво независимо правосъдие, каквото Ердоган непрекъснато рекламира. Многозначителен е фактът, че най-вече младите хора под 25-годишна възраст смятат да не гласуват за партията на Ердоган. Безработицата в Турция расте, в страната пребивават милиони бежанци, на които населението все по-масово гледа като на заплаха, а видимо страдащият от различни заболявания президент вече не изглежда като герой в очите на мнозинството.

Много ще зависи от опозицията

В непосредствено бъдеще Турция ще се изправи пред два важни въпроса. Първо – могат ли опозиционните партии да запазят единството си до президентските избори през 2023 година? Ако отговорът на този въпрос е положителен, тогава за Ердоган ще бъде не само трудно, но почти невъзможно да се добере до нов мандат. Но, второ, ако опозицията се разедини, Ердоган ще извлече от това голяма полза. Независимо от това какво ще се случи в бъдеще, в настоящето Ердоган си има достатъчно грижи и трябва да гледа да не ядосва още повече западните си съюзници.

Автор: Еркан Арикан


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пропагандистите на сороснята

    19 14 Отговор
    Гласът на сороснята DW. Това според сороснята не е ангажиращо с факти мнение!

    Коментиран от #5

  • 2 Скорпи

    20 6 Отговор
    Но пък за сметка на слабите неща, Султана има силна плюнка...
  • 3 Хахаха..

    27 12 Отговор
    Мечтайте си.Пусне ли ви Ердо 3 500 000 "професори" от Африка,Арабия и Афганистан особено,става голям купон..
  • 4 БОРУНА ЛОМ

    24 13 Отговор
    АМЕРИКАНСКИТЕ АМБАСАДИ ДА СЕ РАЗКАРАТ ОТ ЦЕЛИЯТ СВЯТ И ЩЕ ИМА МИР НАВСЯКЪДЕ!
  • 5 Гочо

    17 17 Отговор

    До коментар #1 от "Пропагандистите на сороснята":

    Папагал,това...сороснята се изтърка,кажи отгоре да Ви спуснат нови изрази...
  • 6 БАЙ Х@Й‼

    18 7 Отговор
    Таза статия май е писана за САЩ, долара и конфронтация с Русия ‼️
  • 7 Хасан

    5 16 Отговор
    Обявява война на Булгари... България и проблемът му е решен
  • 8 Наблюдател

    8 10 Отговор
    Периодично Реджеп пощипва Запада за да му напомни, че Турция е ръжена на Саш на Балканите и в Близкия изток.
  • 9 Лавренти

    13 4 Отговор
    Гадната гладна соросня отново се опитва да дава наклон на uя!
  • 10 Монгола

    18 6 Отговор
    Говедарите как бързо клекнаха като видяха дебелия,, ще слушаме и ще се съобразяваме само не ни гонете от Турция " няма такова падение като соросоидното падение!
  • 11 Някой

    9 13 Отговор
    Турската лира се срива, като резултат от гимнастиките на Ердо.

    Коментиран от #12

  • 12 Ернесто Гевара

    9 7 Отговор

    До коментар #11 от "Някой":

    А долара отдавна е умрел крепеше го една илюзия която лъсна!
  • 13 Некой си

    16 6 Отговор
    Ердоган може да го е закъсал, ама е абсолютно недопустимо посланици открито да се намесват във вътрешната политика на една държава.
    Това може да го правят само в някой протекторат, както се случва у нас, например.
  • 14 Мдааа....

    17 5 Отговор
    И все пак.....единствените независими държави остават Турция и Русия.Каквито и санкции да им налагат от ЕС и Америка тия две държави си остават независими.Е как да ги пречупят,когато ако Ердоган с едно махване може да пусне и да залее цяла Европа с бежанци.Путин и неговата газ с едно махване и спира кранчето.Е,няма как
  • 15 факOFF

    16 5 Отговор
    ОЧЕВИДЕН ФАКТ Е,ЧЕ ЕРДОГАН ИЗЛЕЗЕ АБСОЛЮТЕН ПОБЕДИТЕЛ В СИТУАЦИЯТА С ГОНЕНЕТО НА ПОСЛАНИЦИТЕ. ЗАПАДНЯЦИТЕ КЛЕКНАХА НА СЕКУНДАТА,ЗАЩО ЛИ ?!
  • 16 КОНТРАТА

    12 4 Отговор
    Турчина ги гони най без церемонно, а тези тук ги командва една кюрдска емигрантка и всички и ходят на крак да ги съветва като при
    Делфийския оракул!
  • 17 Осман Ага

    9 4 Отговор
    Дааа и накрая Ердоган винаги печели!
  • 18 Да да

    9 3 Отговор
    Дойчето им твърди това, значи султанът здраво ги е наритал.
  • 19 Щом султанът мачка

    7 3 Отговор
    Дойчето вие 🤣🤣🤣

    Коментиран от #25

  • 20 Лошо

    9 4 Отговор
    Ердоган и този път ги нарита, а те очакваха Ердоган да се свие в ъгъла и да скимти. Важно е за Запада Турция да е слаба, но Ердоган не позволява, макар, че плаща скъпо, защото това с лирата е игра отвън. Кадафи не успя, със сигурност ще пречупят и Ердоган. Турският народ ще загуби, защото едва ли скоро пак ще имат такъв лидер
  • 21 Стрелцов®

    4 3 Отговор
    Сороснята първо направи преврат в Македония, после в България, април месец догодина в Унгария!!!!.....сега са подгонили Турция!!!...после следват Полша и Чехия.
    Какво може да очаква човек от американските фашисти, продали се на евреите, заради тоалетната хартия, наричаща се долар.

    Коментиран от #28

  • 22 Агата

    10 3 Отговор
    Отстъпват десетте велики сили като поднесоха текст във външното ни министерство за одобрение. Този текст казано на прост език гласи (съжаляваме за стореното и молим да бъдем извинение) България все още не осъзнава двуличието на ЕС и Америка. За тях наѝ важното е да си покорен и контролируем.
    Ислямофобията и туркофобията винаги са били авариен изход при задръстване в Европейските политики. Този метод се използва чак от времето на първия кръвоносен поход и принадлежи на Ватикан.
  • 23 Никой не може да пречупи турците

    6 4 Отговор
    Ако можеха щяха да са го сторили до сега въпреки многобройните опити. Неслучайно никога не са били поробване и са създали една от най-великите империи на света.
  • 24 доган

    9 4 Отговор
    На турчин по точно циганин вяра да нямаш, продажници са!
  • 25 САЩ КЛЕКНА

    8 5 Отговор

    До коментар #19 от "Щом султанът мачка":

    EРДOГAН РAЗМAХA ПРЪCТ И ДИМEНЦИЯТA AМEРИКA ВOДEНA OТ ДРУГAТA ДИМEНЦИЯ БAЙ ДЪН CE CНИШИХA И CЪГЛACИХA C EРДOГAН ДA НE CE МEШAТ ВЪВ ВЪТРEШНИТE РAБOТИ НA ТУРЦИЯ. EC И ТE CE CНИШИХA. ГOЛЯМA ПOБEДA НA EРДOГAНЯ!!!! CAЩ И EC ВEКE НE CA CВEТOВEН ФAКТOР!!!!! ПO ДEЛAТA ГИ CЪДEТE!!!! САЩ ИЗБЯГАХА ОТ ПАСТИРИТЕ С АК47 В АФГАНИСТАН, ПРЕД ЕРДОГАН КЛЕКНАХА АМА СЕ РЕПЧАТ КАТО БИТО ПСЕ ИЛИ ЛАЯТ ОТ СТРАХ.
  • 26 Павел пенев

    9 5 Отговор
    Ердоган отдавна гледа на западните политици като на идиоти. За ЕС се изказа пред медиите че това е един окаян съюз, т.е. съюз за съжаление. Сега им показа как се действа срещу организирана атака против вътрешните работи на суверенна страна, идиотите се извиниха а посланиците си останаха по местата.
  • 27 Кико

    1 1 Отговор
    Ердо съдействай на оправящите, завърти се малко!
  • 28 Мая

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Стрелцов®":

    За сега си най -тъпия русофил! Дерзай друг!
  • 29 ПЕНКО

    4 0 Отговор
    ШВАЙНЕ ШВАБЕН ГУТЕН -ЦРУ --- ЕДИНСТВЕННО ГНУ С НА ТА ЕВРЕЙСКА ЦИОНИСТКА СЕМИНСКА БАНКОВА СВЕТОВНА С ГА Н - ПОЛЗВАЙКИ ДОМИНАЦИЯТА НА ТЕХНИЯ СИ ДОЛАР --- ПРЕЧУКВАТ ВРЕМЕННО ЛИРАТА !!! А ТУРСКАТА ИКОНОМИКА ВЪРВИ НАГОРЕ !!!!!
  • 30 ZDF

    4 1 Отговор
    Кълъчдароглу срещу Ердоган за случая с 10-те чуждестранни посланици: Никога не е имало такъв резилик в света, Ердоган е психично болен, той почти унищожи Турция.
  • 31 До 23

    0 0 Отговор
    Момче не си добре с главата .Очко от Китай ще се гаври,Филипините ще изяде за нула време,Руснаците ще ги шибат,Великобратания ще изват паламарките а франсетата ще им дадат мюсли изозадзе
  • 32 А. Хитлер

    2 3 Отговор
    Ердоган има топки а нашите политици са мекотели!
  • 33 Велика Пуйка

    3 1 Отговор
    Нилс Шмид, експерт по външна политика от Социалдемократическата партия на Германия (SPD), каза за радио RBB, че са преминали през труден дипломатически процес, но Ердоган в края на краищата се е отказал. Припомняйки решението на Европейския съд по правата на човека за Осман Кавала, Шмид каза: „Ако Турция настоява да не изпълнява тези решения, тя неизбежно ще напусне Съвета на Европа“.