Last news in Fakti

26 Октомври, 2021 11:20 6 198 175

Д-р Симидчиев пред ФАКТИ: Проблемът с ниските нива на ваксинация не е в интелекта, а че хората са объркани и недоверчиви

  • д-р александър симидчиев-
  • зелени сертификати-
  • covid-19-
  • противоепидемични мерки-
  • ваксинация-
  • демократична българия

"Комуникационната кампания върши работа. Тя може ефективно да промени нагласата на хората, защото на хората им трябват разбираеми, достоверни факти", смята той

Д-р Симидчиев пред ФАКТИ: Проблемът с ниските нива на ваксинация не е в интелекта, а че хората са объркани и недоверчиви - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Мисля, че зелените сертификати са много смислен подход. Но не мисля, че се въведоха както трябва”.

Това каза в интервю за ФАКТИ д-р Александър Симидчиев - пулмолог, народен представител в 45-тото и 46-тото НС, както и кандидат за народен представител от “Демократична България” в предстоящите парламентарни избори на 14 ноември в 25-ти МИР в София. Основна тема на разговора ни бяха зелените сертификати, тяхната употреба и начин на въвеждане у нас.

“Винаги всяко нещо, което се прави в общественото пространство, трябва да бъде обяснено доста по-добре, за да може хората да не получават просто “за” или “против” дадена мярка, а да разберат смисъла от нея. Тогава много по-голям процент от хората биха били “за”. Една мярка трябва да се въведе с разбиране, с комуникация. Ако това се направи, както трябва, ако не смятаме, че ще го наложим просто защото можем, тогава нещата ще се случват много по-добре - не само за зелените сертификати, а по принцип”, посочи д-р Симидчиев.

“В конкретния случай, когато зелените сертификати бяха въведени буквално от днес за утре, това доведе - особено в някои области като сектор здравеопазване, до такива затруднения, които можеха да поставят под риск хора. Затова смятам, че ако ще се въвеждат зелени сертификати, трябва да има период, в който да се знае, че те ще бъдат въведени, за да могат хората да се адаптират. Да, някои хора до последния момент няма да вземат отношение, но все пак ще имат възможността, ако желаят, да се подготвят.

Така, както се случи - набързо, много хора се редяха на опашки, само и само да получат сертификати. Аз съм сигурен, че по този начин, когато има толкова малко ваксинирани, както имаше у нас преди въвеждането на зелените сертификати, единственото нещо, което ще се стимулира, е хората да се опитат да се снабдят със сертификат по втория начин. Това ще увеличи броя на хората, които търсят подобна услуга”, каза още той.

“Зеленият сертификат е чудесен подход за управление на пандемичния процес, особено при висок процент ваксинирани, защото тогава преобладаващата част от хората са със сертификати. Тогава тези сертификати не затрудняват ежедневието на хората, а напротив - помагат хората, които изпълняват гражданския си дълг, да бъдат възнаградени чрез по-лек режим на ограничения просто защото те са изпълнили това, което трябва. Медицински обоснованият подход на ваксинация е направен.

Когато тези хора са твърде малко обаче, зелените сертификати се възприемат повече като пречка, отколкото като нещо, която е решаване на проблема. От тази гледна точка, мисля, че те трябва да се въведат достатъчно рано, с разяснителна кампания поне месец преди това. От моята гледна точка въвеждането на зелените сертификати можеше да бъде направено много по-добре от това да се въведат в момента - в пика на пандемията, като просто се въведат по-рано. Не критикувам, просто казвам, че всяко нещо, което правим в областта на общественото здраве, трябва да бъде комуникирано достатъчно добре”, смята д-р Александър Симидчиев.

“Когато нещо се комуникира добре, много по-голям процент от хората ще се съгласят и ще действат, вместо да бъдат опозиция”, категоричен е той.

В момента зелени сертификати се издават след поставяне на първа доза от ваксините с две дози. На въпрос доколко имунизирането е ефективно по този начин, д-р Симидчиев отговори: “За съжаление е така. За съжаление, защото де факто води до това хора да получават зелен сертификат без реално да имат защитни нива на антитела. От тази гледна точка, не разбирам защо това се прави с цел да се стимулира ваксинирането. От медицинска гледна точка не е съвсем адекватно да даваме възможност на хора, които реално са без защитен имунен отговор, да се разхождат със зелен сертификат. Имаше много какво да се направи. Ако зелените сертификати се въвеждаха планомерно, ако бяха включени в рамките на пандемичния план много по-рано, когато още нямахме пандемичен пик, нещата щяха да бъдат съвсем намясто, зеленият сертификат щеше да изпълнява ролята си максимално добре. В момента ролята му е малко хибридна. От една страна е механизъм, по който да се идентифицират хората, които са преболедували COVID или са ваксинирани срещу него, или са направили отрицателен PCR тест, но усложненията, които се получават на база това е, че 80% от хората реално не са ваксинирани. И реално повече затруднява, отколкото помага на процеса за контрол на пандемията”.

Относно това дали според него съществува сценарий, в който българските граждани може да се ваксинират масово, той каза: “В 46-тото Народно събрание предложих да отделим достатъчно средства, за да направим истинска, професионална, съвсем целенасочена комуникационна кампания по темата. Твърдо убеден съм, че независимо от всички неща, които се говорят в социалните мрежи - че българският народ бил недостатъчно умен и затова не се ваксинирал, ниските нива на ваксинация не са проблем на интелекта. Проблемът е, че хората са объркани и недоверчиви. Точно затова на хората, които са недоверчиви, трябва да им се покаже по начин, който да засили доверието им, че това е правилният подход. Трябва да се премахнат съмненията на хората, които се съмняват, като им се даде адекватна научнобазирана информация.

Ако имахме мъничко време - а ние все още имахме време, когато това се предложи, щяхме да направим професионална кампания на базата на социологически проучвания. Тоест да се направи социологическо проучване в началото, да се види какви са нагласите, с които трябва да се борим, и след това да направим креативна, добре финансирана кампания, която да се направи с най-добрите възможни комуникационни агенции и да се разпространи по масмедиите. Всичко щеше да стане съвсем елегантно. Имаше достатъчно средства. Това, което предложих беше 10 милиона лева да се отделят от държавния бюджет. Финансовият министър тогава - Асен Василев, отдели тези средства, те бяха налични, просто трябваше да се гласуват в пленарна зала. Когато се стигна до гласуване, голямото мнозинство от залата гласува срещу подобно нещо. Наистина не разбрах защо”.

“Не мога да си обясня това гласуване “против”. От трибуната обясних включително и факта, че ако тези средства се отделят, това, което трябва да направим, е обществен съвет, който е междупартиен, за да няма съмнения, че една партия ще надделее над друга или че парите ще отидат някъде. Междупартиен обществен съвет, който да гарантира всяка стъпка от този процес да е максимално прозрачна - казах това от парламентарната трибуна. Явно хората, когато се направи такова предложение, го разглеждат като политическо предложение, а не като рационално и разумно такова. Затова не се вслушват много - щом са го предложили еди-кои си, няма да го гласуват”, допълни той.

В края на разговора д-р Александър Симидчиев коментира какво би успяло да убеди българите да се ваксинират. “Преди три дни бях в една от големите софийски болници. Познавам директора и той ме помоли да отида и да поговоря със служителите на болницата - медицински сестри, акушерки и т.н., които се притесняват от ваксинация. Бяха около 100 човека. Проведохме 2,5 часа нормален, съвсем спокоен обяснителен разговор - не лекция, а дискусия с хората, с въпроси, голяма част от които бяха Facebook въпроси от сорта на “не се ли разреши много бързо ваксината”, “няма ли опасност, ако се ваксинирам, да се прецака имунитетът ми”, “ако имам автоимунно заболяване, какво да правя”. Когато всичко това се обясни на нормален, достъпен език, когато се покажат медицинските факти по темата, хората разбират. В края на този разговор, от стоте човека, които бяха антиваксъри, 30 човека отидоха при главната сестра и се записаха за ваксинация”.

“Не казвам това, за да изтъквам себе си. Казвам го, за да покажа, че комуникационната кампания върши работа. Тя може ефективно да промени нагласата на хората, защото на хората им трябват разбираеми, достоверни факти”, завърши той.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 MERS

    128 15 Отговор
    И ваксинирани пак се разболяват!

    Коментиран от #34, #44, #68, #110, #126

  • 3 Софиянеца

    14 12 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    да не смяташ да се ваксинираш?!

    Коментиран от #129

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 БАЙ Х@Й‼

    58 6 Отговор
    Никой не казва кое е сбъркано ‼️ Вече 700 дена по 10% положителни тестове ‼️

    Коментиран от #38, #120, #133

  • 6 mdaaaaaaa

    120 11 Отговор
    А пък дали интелекта именно не подсказва, че бързо скалъпените бъркочи не са това за, което искат да ни ги представят? Всеки гледа парата, а хората не са приоритет. И всеки си "връзва гащите" , ти подписваш, че ако това те съсипе не е проблем в производителя. Какво доверие да имаме в свят командващ се от корпорации и капитализъм??!?

    Коментиран от #10, #134

  • 7 Верно

    40 6 Отговор
    Що пък само хамерикански чипове, аз искам Китайски чипове, че да се връзвам нормално към телевизора
  • 8 Срам

    88 11 Отговор
    Пълен позор!!!Искат да затворят всички здрави неваксинирани по домовете, каза днес зам.-министър на здравеопазването
  • 9 Иван

    16 55 Отговор
    Не е от интелекта, а от липсата на интелект. Много от пишещите тука са с IQ

    Коментиран от #18, #66, #112, #119, #138

  • 10 Мислещ

    61 5 Отговор

    До коментар #6 от "mdaaaaaaa":

    Не, че и да пишеше, че поемат отговорност, щях повече да им повярвам, де. То сега практически няма шанс ако след месец-два се гътнеш, да те пишат умрял от ваксината (И наистина на практика е почти невъзможно да се докаже), пък какво остава ако и носеха отговорност.

    Коментиран от #50

  • 11 железаров

    73 8 Отговор
    Може да сме объркани ,и недоверчиви,но сме оцелели през вековете.За разлика от други народи.
  • 12 Лъчо Мозъка

    45 7 Отговор
    Мустаче, моля те скрий се дълбоко.
  • 13 Стилиян Костов

    34 8 Отговор
    Аз вярвам на Румен Радев, миналата година президента каза , че вирус няма ! Няма и да се ваксинирам , докато Радев е на власт, защото той ни пази от вируса !

    Коментиран от #26, #27, #53

  • 14 БАЙ Х@Й‼

    52 2 Отговор
    Защо ли никоя медия не смее да проведе дебат по темат ‼️
  • 15 Последния Софиянец

    17 2 Отговор
    Защо ме изтрихте?Казвам факт!

    Коментиран от #96

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Амиии

    67 6 Отговор
    Ами объркани са, защото ги облъчват специалисти", като лаборанта Ауспух Илиев и "метематика" врачка Витанов всеки ден и ги психират! Защото хем ги карат на практика надила да се ваксинират, пък и съгласие да подписват !? Защото никой не погледна под силен микроскоп и не каза, какво има в тия "ваксини" има ли падтици, няма лу и т.н. и т.н. А най-вече, защото хората, каквото и да им говорят виждат и чуват за негативи и пострадали от "ваксини", както и за заболели и пр. Хипотезата, че се карало уж "леко", яено им издиша!
  • 18 И много

    9 3 Отговор

    До коментар #9 от "Иван":

    са без.
  • 19 бай Ганьо

    17 7 Отговор
    Напротив,в интелекта е

    Коментиран от #106

  • 20 НОВ СВЕТОВЕН РЕД

    30 4 Отговор
    Доктор Зеленко.разказва за смъртоносните ваксини гледайте видеото докато не са го изтрили
  • 21 интелекта

    96 10 Отговор
    Напоследък все ни обвиняват, че сме с нисък интелект и вярваме на конспиративни теории. Точно обратното. В голяма част от т.н. Запад хората са превърнати в зомбита, които работят, вечерят, спят, работят и т.н. Повечето са нискоинтелигентни, даже неграмотни. На тях какъвто и бъркоч да им боцнеш, приемат и не питат. Повечето са с по пет ипотеки и кредити, и ако някой го уволнят, освен да легне и умре, нищо не му остава. Затова се боцкат здраво и не питат - това са 80-те % ваксинирани. У нас е обратното - хората от средното поколение се интересуват, четат, питат, информират се, грамотни са. Не вярват на лъжи и бъркочи. Съгласни са да напуснат работа, но да не си правят компромиси със здравето и съвестта. Повечето от тях знаят много по история, философия, география, медицина, биология и ред други науки. У нас един средностатистически българин се равнава по знанията си на колежански преподавател при тях. Нашите асистенти са на ниво техните професори. Това ги дразни яко тия отвън океана и затова все по-свирепо ни нареждат насилствена ваксинация. Не може да имаме за пример държави, от които не е произлязло нищо добро - само войни, грабежи, далавери, заграбване на чужди ресурси, паразитиране върху живота и здравето на другите.

    Коментиран от #31, #97, #101

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Точно така

    49 6 Отговор
    фактите са разбираеми, а истината е, че псевдоваксините са неефективни и с висока степен на опасност за живота на хората.
  • 24 Некой си

    36 2 Отговор
    99%ДЕБИЛИ!
    РЗИ вкарват грешни данни за преболедувалите, Информацияонно обслужване отказва да коригира данните и препраща хората към РЗИ. РЗИ имат на сайта си 18 телефонни номера и всичките са невъзможни да бъдат избрани.
    Кретени!
  • 25 злободневно

    8 8 Отговор
    Доказа се стара опасност от ваксините. Препоръчва се да не се къпете първия ден след ваксинация. Просто дупките от спринцовките трудно заздравяват и може неусетно да се удавите. Видяхте ли как украинката от "Братя" панически избяга от обилния душ?
  • 26 БАЙ Х@Й‼

    14 6 Отговор

    До коментар #13 от "Стилиян Костов":

    Кога е казал , ЧЕ ВИРУС НЯМА ‼️❓
  • 27 БАЙ Х@Й‼

    22 4 Отговор

    До коментар #13 от "Стилиян Костов":

    "Оказа се, че софийският щам е много безобиден и там всякакви мероприятия на открито са позволени, докато щамът на Шипка се оказа много опасен"
  • 28 📌🇧🇬

    14 25 Отговор
    📌🇧🇬Аз съм направил моят избор след достъчно информация, затова вакс. още през Лятото. Вакс. :) не е атестат за “безсмъртие”, такова няма нито за ваксинирини, нито за неваксинирани. 📌🇧🇬Шансът да се разболея и да не бъда на “живото спасяваща медицина” е в повече отколкото без ваксинация.

    📌🇧🇬Като цяло, след като преобладаващо мнение се утвърди в обществото е много трудно, ако не и невъзможно да се промени, това изисква големи сътресения. 📌🇧🇬В България Всеки втори служител има лично мнение, това е Ок, но е безсмислено въпреки това, да се налагат лични убеждения на мнозинство от обществото. 📌🇧🇬Войните се печелят с дисциплина и мъдро ръководство, това ни липсва в България, наистина сме в ситуация на война/пандемия, а българите отдавна са забравили как да печелят войни, всякакви войни

    Коментиран от #94

  • 29 Иван Георгиев

    47 4 Отговор
    Който е искал да се ваксинира го е направил,а който не желае насила няма как да се случат нещата,каквито и перипети да сложат!Работя в образователната сфера и в училището където работя има ваксинирани не повече от 7 учителя!Всички останали сме против ваксините и против тестването 2 пъти седмично!
  • 30 колю

    13 8 Отговор
    Имам някакъв спомен , че в началото този д-р беше активен антиваксър.

    Коментиран от #37

  • 31 Че тук сте същите

    7 29 Отговор

    До коментар #21 от "интелекта":

    Че в България да не би да са по различни хората също сят ходят на работа и гледат телевизия ,защото нямат пари за друго същите зомбита са като всички бачкатори по целия свят с една разлика ,че са и бедни живеят в панелни свърталища почти като хлебарките ....раята си е рая по целият свят сте еднакви
  • 32 Тъмен субект

    39 5 Отговор
    Проблемът с ваксинацията е, че манипулирате медицинската наука и злоупотребявате със страховете на хората, за да ги изнудвате. Българите много добре схващат накъде бие Биг Фарма и някои други. Така че ваксинирайте си се вас си и не давайте акъл на другите.
  • 33 67778

    26 6 Отговор
    Нито съм объркан нито недоверчив - просто чиста логика.
  • 34 Абе

    12 33 Отговор

    До коментар #2 от "MERS":

    Не се правете на луди, кат Мангъра, болниците не издържат без достатъчен брой валсинирани, а те изпрегнат ли край, нищо не може да функционира после в държавата, която и да е тя, видяхте го на практика и в бедни и в богати държави, сега обаче държавите с валкинираните болниците им издържат и локдаун ите падат и колкото и минуси да сло жите, това са фактите
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ттт

    24 2 Отговор
    До редакторите на сайта:

    Защо новината, че САЩ не изискват ваксинация от болните с определени заболявания я скрихте толкова бързо?
    Става дума за: https://fakti.bg/world/624006-sasht-oblekchavat-patuvaneto-za-vaksinirani-chujdenci

    Искаме списък със заболяванията!
  • 37 📌🇧🇬

    13 1 Отговор

    До коментар #30 от "колю":

    Симидчиев никога не е бил “антиваксър”.
  • 38 Ами ...

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "БАЙ Х@Й‼":

    Определено има нещо сбъркано. Много е нисък процента, за проследяване на контакти. За скрининг пък е висок. Тези данни всъщност не значат нищо и не могат да се използват, според мен.

    Коментиран от #60

  • 39 случаен

    34 4 Отговор
    СЕРТИФИКАТА ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ НА ЕДНИ ХОРА ДА ЗАРАЗЯВАТ ЗАКОННО
  • 40 ЕВРО НЮЗ

    20 7 Отговор
    Всички Ковидар професори и рекламни агенти са заплаха за здравето на хората и икономиката. От което следва че са заплаха и за националната сигурност
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Alexandrov

    39 4 Отговор
    Симидчиев, аз живея в Англия и тук са ваксинирани около 85 % от населението! Въпреки това всеки ден се регистрират над 50 000 нови случая на ден, повечето от които са ваксинирани с две дози! Сега искат да слагат и трета доза, а по-нататък сигурно и повече.Какво реши ваксинирането? Нищо!

    Коментиран от #51, #74

  • 43 Хор

    19 2 Отговор
    Ниското ниво на ваксинация не е проблем дори. Проблем е ниското ниво на морала.
  • 44 Джинс

    16 21 Отговор

    До коментар #2 от "MERS":

    Да, но умират много по-малко, защото боледуват по-леко. Не мога да разбера, как в Италия, Франция, Великобритания неваксинираните са по-малко от 15-20%, а у нас е обратното - 80% неваксинирани. Явно последните, които по груби сметки са не повече от 5 милиона, се считат за по-умни и по-хитри от стотиците милиони ваксинирани в другите държави. Дали е така, как мислите?

    Коментиран от #62, #98, #142

  • 45 Кампания

    26 3 Отговор
    Махнете необходимостта от подписване на информирано съгласие! За каква кампания говорите? Каквото и да обяснявате в нея най-накрая не поематате никаква отговорност, тя остава едниствено за ваксинирания.
  • 46 77777

    15 4 Отговор
    ТОЛКОЗ ПРИКАЗКИ, ТОЯА ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО! ТОЯ СЕГА НА АНАЛЛИЗАТОР ЛИ СЕ ПРАВИ?! НАРОДОПСИХОЛОГ?! ЕЙ, ХЛЯБОВ, ДА ТИ КАЖА ЛИ ЗАЩО НЕ ВИ ЩЕМ БЪРКОЧИТЕ: ЗАЩОТО СМЕ ИЗГРАДИЛИ ИНФОРМИРАНО НЕСЪГЛАСИЕ, ЗА РАЗЛИКА ОТ ИСКАНОТО ОТ ВАС НЕИНФОРМИРАНО СЪГЛАСИЕ! НЯМА ДА СПЕЧЕЛИТЕ ТАЗИ ВОЙНА, ОТКАЖЕТЕ СЕДОКАТО ОЩЕ МОЖЕТЕ!
  • 47 Малееее

    15 3 Отговор
    Едни и същи неща се въртят ежечасно, и така до края деня и утре пак с нови сили и вчерашната песен с нов глас. Егати психозата ни прилагат.
  • 48 NeXu s

    6 30 Отговор
    Не са нвдоверчиви, а откровено казано - ПРОСТИ. В чужбина казват ти да се ваксинираш и го правиш. Само у нас Ганьо Общакът философства дървено. Роля играе и дезинформацията на руските тролове, както и наши продажни лекари

    Коментиран от #56, #58, #64

  • 49 Зеления

    26 3 Отговор
    Какво ми пречи като съм положителен на ковит да си купя евтин самолетен билет и със зеления си сертификат за ваксинация да се кача на самолет със 150 човека на борда и да заразя половината от тях, при това съвсем законно?
    Как ще отговорите на това Д-р Симидчиев? И как ще обясните какво се е случило на заразените?

    Коментиран от #57

  • 50 Да де

    30 4 Отговор

    До коментар #10 от "Мислещ":

    Точно така умрелите с ваксината не умират от ваксината, но умрелите с Ковид умират само от Ковид
  • 51 Айде, бе

    9 4 Отговор

    До коментар #42 от "Alexandrov":

    Нищо не реши, само дето болниците издържат, защо ли, а преди ваксинацията всички отделения бяха само с пациенти от ковид, никоя здравна система в света не издържа тогава
  • 52 100pera

    21 5 Отговор
    От писмото на проф. Балик до френските депутати:
    - Проучване, публикувано в European Journal of Epidemiology на 30 септември 2021 г., потвърждава, че страните, в които процентът на ваксинираните е най-висок, имат по-голям брой случаи на Covid-19 на 1 милион жители (например Израел, Португалия, Исландия).
    - Към 2 октомври 2021 г. Европейската агенция по лекарствата (EMA) регистрира 26 523 смъртни случая, официално свързани с ваксината, и 2 милиона усложнения, от които 1 милион тежки. Тези цифри представляват само част от наблюдаваните случаи.
    - Наложената стратегия е извън реалността: това е пандемия, която е придружена от смъртност от 0,05% за хора в риск, като средната възраст на смъртните случаи е 83 години. В момента възрастта е малко по-ниска, защото хората, които имаха най-крехко здраве, починаха през първата вълна.
    - Изпитването на ваксина срещу H1N1 беше спряно за много по-малко усложнения.
    Нито една от задължителните ваксини не е причинила такива усложнения.

    ....
  • 53 БАЙ Х@Й‼

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Стилиян Костов":

    Писането под диктовка на ФАКЕНЮЗ е силно оръжие‼️
  • 54 киро

    21 8 Отговор
    Напротив ,докторе ,от интелекта е!Интелигентният човек мисли и разсъждава,и за това не се ваксинира!
  • 55 mi6osp

    14 7 Отговор
    Подценявате ролята на заливащата ни три десетилетия простотия, докторе! И особено на тоталната простотия от последното десетилетие.
  • 56 ттт

    14 2 Отговор

    До коментар #48 от "NeXu s":

    Днес САЩ въведоха нови правила за влизане в държавата. Изисква се ваксинация за всички без по-малките от 12 години и хората с определени заболявания. Значи има заболявания, при които е опасно да се ваксинираш. Лично Джо Байдън го казва! Той е откровено какъв? Когато ни дадат списък с опасните за ваксиниране болести, изследваме се за тях и се окаже, че ги нямаме, може и да се ваксинираме!
  • 57 Айде и тоя

    4 17 Отговор

    До коментар #49 от "Зеления":

    Ами като са ваксинира и всички в самолета, колко от тези 150 човека ще го карат тежко сметни, не колко ще зарази, затова издържат болниците в държавите с ваксинирани те и стадионите им са пълни, а преди ваксините 2 мача с пълни стадиони и болниците им капитулирваха, не се правете на луди

    Коментиран от #87

  • 58 Бил в чужбина

    13 3 Отговор

    До коментар #48 от "NeXu s":

    Айде не ми го хвали това, живял съм в чужбина, лекарите там ЛЪЖАТ пациентите си под строй при това успешно.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 БАЙ Х@Й‼

    8 1 Отговор

    До коментар #38 от "Ами ...":

    Да, но точни това се набива от всички медии ‼️ Защото фармаФията това иска ‼️
  • 61 Ами ...

    16 2 Отговор
    Г-н Симитчиев M.D., няма как нещо, създаващо сегрегация по биологичен признак, да е добро. В този контекст, каквито и да било медицински сертификати, не могат да бъдат добро.
  • 62 Мислителю

    19 5 Отговор

    До коментар #44 от "Джинс":

    Мисля, че хората имат право на избор, а ние трябва да го уважим. Не ми е нужно някой си от някъде си да ми казва, кое е правилно и кое не. Живота си е мой и ще правя с него, каквото АЗ сметна за добре.

    Коментиран от #123

  • 63 Дилдо

    12 2 Отговор
    Хахаха, опитват се да пробутат принудителна ваксинация, но няма да стане
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Фончо

    17 4 Отговор
    А защо не се говори са увредените хора следствие на ваксините, които тихо гаснат по домовете си или в болници? Кой ще поеме отговорност за тях? Никой! Отиват в графата "лош късмет " и приключват с нормалният живот!
  • 66 Aве интелект

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Иван":

    Ходи се ваксинирай
  • 67 📌🇧🇬

    5 8 Отговор
    📌На война, като на война. Ефекта от излизане от строя на “ критически елемент” от системата който обезпечава функционирането на цялата система е от абсолютно първостепенно значение! В случаят това е Здравното Министерство и Болниците, Мед. Екипи, Интензивни и т.н., тоест ефекта е “кюмолативен”, в следващият момент проблемът започва да се натрупва по принципът на “снежната топка”, тоест лавинообразно, което води до пълен стоп на цялото общество - здравеопазване, икономика, финанси. 📌 Кой му е предложил на Румен Радев да наеме Кацаров за Министър на Здравеопазването нямам представа, но със сигурност е тотален провал! 📌Дали Кацаров ще оцелее до Изборите е под въпрос? Но до три седмици и това ще разберем.📌 Румен Радев няма полезен ход, вижте кой говори от името на З.М-во тази сутрин, зам. министър, защото ИТН Фейк М-ра Кацаров е “персона нон грата”!
  • 68 #БъдетеПрости

    7 12 Отговор

    До коментар #2 от "MERS":

    А защо хората са объркани и недоверчиви ?
    Защото са много прости ! Факт !
  • 69 Хnх

    5 1 Отговор
    "... не е в интелекта, а че хората са объркани и недоверчиви..."

    а това се дължи на политическата класа, която ни управлява не последните 30, а последните 70 години.
    и ще става по-лошо, ако там в политиците не тръгна положителна промяна. Но тя пък ще се усети след 20-30г.
    Спукана ни е работата...
  • 70 Колега

    4 0 Отговор
    При теб е в морала!
  • 71 xxl

    17 1 Отговор
    Откакто видях,че Бойко го "боднаха " с протектор на иглата, нещо ми се изпари ентусиазма за ваксина.
  • 72 Аве

    5 3 Отговор
    Цървул може ли един въпрос??? Какво значи информирано съгласие

    Коментиран от #77

  • 73 Знаещ

    7 20 Отговор
    Хахахаха Ганьо простака и интелект, ахахахахах
    Какъв интелект бе Симидчиев, оно мре по пътищата кат мухи, яде боклуци на зверски цени, кара ковчези на по 20 год, носи парцали от умрели, живее в коптор, мре на 50-60 год, пуши, пие, друса се... Да си най-беден, най-болен, най-унил, за това не се иска интелект, а простотия! Простия вярва!!! Вярва, че някой ще дойде от Мадрид, Харвард или не знайно от де, за да го ОПРАВИ, видиш ли ;) Вярва, че във ваксините имало графен, без да знае какво и за какво се използва графен, и че реално графен НИКОЙ НЕ произвежда, но простака ВЯРВА и затова мре!!! Но няма лошо, колкото по-малко простаци толкова по-добре, за това нека вярват, нека мрат! Оказа се, че циганите са по-умни от Ганьо простака, ходят ваксат се и ще оцелеят, а Ганьо простака движи бизнеса на траурните агенции. Интелект и Ганьо простия, смешника на Европа ахахахах

    Коментиран от #82, #85, #149

  • 74 mi6osp

    3 5 Отговор

    До коментар #42 от "Alexandrov":

    Разликата: В Англия с 85% ваксинирани и в Русия с 35% ваксинирани дневно имат приблизително еднакъв брой новозаразени, а броят на жертвите се различава над 20 пъти. Ако се гледат данните за 1 000 000 жители, разликата в жертвите е 40 пъти.

    Коментиран от #105

  • 75 2369

    6 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Д-р Симидчиев пред ФАКТИ: Проблемът с ниските нива на ваксинация не е в интелекта, а в кората на главния мозък. От 12 години тя все повече заприличва на кората на тиква.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Грам. плоча

    17 1 Отговор
    Пак ще ти го кажа, професоре. Проблемът с ниската ваксинация се дължи на това, че хората са недоверчиви, ЗАЩОТО никой от вас не направи нищо, за да спечели доверието ни - никой от вашата клика не посмя да продума за индивидуална оценка на риска за всеки един от нас, в случай на поставяне на ваксина. Как така ще поставяш ваксина на човек, за който не знаеш нищо, не знаеш какви скрити заболявания може да има, спрямо какво е предразположен??? Нали затова са рецептите за стандартните антибиотици например... за да може лекарско лице да каже става ли или не този антибиотик за теб. Защо с ваксините не е така? Питам! И чакам отговор - знам, че PR-и и лица от министерства четат тези коментари и следят общественото мнение. Чакам!

    Коментиран от #86

  • 79 Българка

    7 2 Отговор
    Сега ли се сетихте докторее??? Има въпроси, много въпроси, някой като вас и ония от НОЩ + Мангъров и Чорбанов да седнете и да отговаряте на тях. Та ако някой като оня облъчения фанатик академик"Ваксинирай, ваксинирай", да има кой да го възпира. Ако щете диспут го наречете, но главната насока да са вече ваксинирани и преболедували, а не ваксинирай като бесни.
  • 80 Роланд

    2 2 Отговор
    Г-н Симидов да продава симид на хлебарите. Ще дойде Видовден и ще разберем кому беше нужна тази истерия! И пораде что!
  • 81 д р Фройд

    4 0 Отговор
    Колега,ако спреш водката рязко,след 2 дена ще изпаднеш в алкохолен делир.Не я спирай за бога,къркай на воля с гевреци за мезе.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 📌🇧🇬

    5 2 Отговор
    📌В това което съм написал по горе. ще се убедите в следващите две до три сдемици. България върви по стъпките на Румъния, от 4те най зле страни в 4тата вълна от Ковид пандемията 3 са на Балканите - Словения, Хърватия, България и съседите Румънци.
  • 84 Fate

    9 2 Отговор
    Хората отдавна осъзнаха че това е измама и подиграфка , гавра с народа
  • 85 Българка

    3 2 Отговор

    До коментар #73 от "Знаещ":

    Макар и груб си много прав!

    Коментиран от #93

  • 86 Знаещ

    1 8 Отговор

    До коментар #78 от "Грам. плоча":

    Те и ваксините за детски паралич не са индивидуални за твоето дете, но ги слагаш на детето си освен ако не иска да гледаш изрод.

    Коментиран от #89

  • 87 Зеления серт

    13 1 Отговор

    До коментар #57 от "Айде и тоя":

    Фaкт e, чe гoлямa чacт oт хoрaтa пътувaт cъc зeлeн ceртификaт cлeд PСR или aнтигeнeн тecт. Тoзи зeлeн ceртификaт e прирaвнeн c ceртификaтa cлeд вaкcинaция.
    Тoвa ca 2 cъвceм рaзлични нeщa, a ги прирaвнявaт, кoeтo oт мeдицинcкa глeднa тoчкa e нaпълнo бeзмиcлeнo. Кoгaтo чoвeк види пoдoбнa глупocт, кoлкoтo и дa e нeинтeлигeнтeн, кoлкoтo и дa e прocт и Гaньo и кaкъв ли нe oщe, в нeгo ocтaвa eднo cъмнeниe и нeдoвeриe към хoрaтa, кoитo ca измиcлили тoвa.
    Прoблeмa e в тoвa нeдoвeриe, зaщoтo cъщитe тeзи хoрa гo нaтиcкaт дa ce вaкcинирa, нo прeди тoвa дa пoдпишe инфoрмирaнo cъглacиe, зaщoтo прoизвoдитeля нe нocи oтгoрoвoрнocт.
  • 88 Точен

    6 3 Отговор
    Всички, които дават мнения за или против ваксините тук са некомпетентни. Особено опасни са тези, които са крайни в едната или другата посока. Демокрацията изроди хората - без /почти/ нищо да разбират, налагат грубо и вулгарно "убежденията" си. От прост и незнаещ ум не ща.
  • 89 Грам. плоча

    3 0 Отговор

    До коментар #86 от "Знаещ":

    Незапознат си. Отивай да се ограмотиш как се случват нещата и при какви условия се поставя ваксина, върни се и пак ще говорим.
  • 90 Илиана

    0 0 Отговор
    Ченгето е неадекватен.Той е объркан от десе разстройството.
  • 91 аршин

    22 1 Отговор
    Президентът - неваксиниран, казва че бил, преди още да са дошли ваксините. Министърът на здравеопазавнето - неваксиниран. Премиерът и министрите - също. Депутатите - също. Леккарите масово отказват. Учителите също отказват. А народът го тероризирате и искате насила да го инжектирате. Нещо не Ви ли идва множко !
  • 92 btw

    1 0 Отговор
    Ваксината на Sanofi-GSK трябваше да е готова до есента на тази година. Някой знае ли какво става с нея?

    Коментиран от #99

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Баш софиянец

    18 2 Отговор

    До коментар #28 от "📌🇧🇬":

    Направил си добър избор за СЕБЕ СИ. При заболяване, при което доказано 80% от хората прекарват максимум на ниво грип, те също могат да направят избор за себе си да не се ваксинират. И това също ще бъде правилно. Така че НАСИЛСТВЕНИТЕ бодения тип Менгеле са издевателство. А иначе всеки трябва сам да пази здравето си, не да задължава другите да пазят него чрез репресии.

    Коментиран от #146

  • 95 Реалист

    3 6 Отговор
    Не е интелект ама вярват, че ги пръскали със самолети, че искали да ги чипират...та не е сигурно дали не е!
  • 96 От Fakti

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Последния Софиянец":

    Изтрихме те щото си красив !
  • 97 Така беше

    1 3 Отговор

    До коментар #21 от "интелекта":

    едно време докато не дойде "демокрацията" и унищожи всичко включително и положителното от предния строй.Та сега и тези "знаещите" и "можещите" са единици. Повечето четат простотий и вярват в такива.това бе и целта на тези които ни дадоха "демокрацията",защото неграмотни и продти се управляват най-лесно.
  • 98 така е

    7 1 Отговор

    До коментар #44 от "Джинс":

    По-умни сме.

    Коментиран от #118

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 btw

    4 5 Отговор

    До коментар #99 от "Знаещ":

    Тази ваксина няма да съдържа РНК, графен или каквото там плаши повечето хора. А питам, защото тук все големи експерти се изказват. Да проверим дали е така!;)

    Коментиран от #108

  • 101 Хnх

    16 1 Отговор

    До коментар #21 от "интелекта":

    Така си е!
    Лекарите знаеха, че маските предпазват, но не пазят. Те ни ги нахлузиха, че и на открито. Можеше спокойно да кажят "Моля носете ги в обществения, транспорт, мол аптеки. Това щеха да го раззберат лекарите, да дадат пример и да го обяснят на пациентите. Забарниха разходките в парковете. КПП-та милиционери и т.н. как точно спираха вируса? Това вече беше подигравка с интелекта на средния българин и той рагира на КОНТРА.
    ВАксини изработени за 5м и изпитани на здрави хора, при положение, че цялото лекарско съсловие знае строгите изисквания за тези продукти. Най-просто и лесно беше да се тръгне от ваксинация на старческите домове и възрастните хора. Управляващите натиснаха докторите и не пробиха..
    Ваксинираните се оказаха преносители, както и неваксинираните. А пък 80% от здравите го караха леко, както и трябваше да гокарат ваксинираните. От тук следваха два пътя или задължително ваксиниране или пълна свобода. Но и за двете трябват политици с топки. И последва КАСТРИРАН ВАРИАНТ - Зелени(полузелени сертификати), което беше ясно, че няма как да стане. Хората пак реагираха НАКОНТРА...
    Без политици (от всички партии) с визия за 50г напред няма просперите....
  • 102 даадаада

    18 1 Отговор
    Мъжете с брада през 1819 година:
    - Ще убия тази мечка с голи ръце!
    Мъжете с брада през 2019 година:
    - Този крем за ръце био ли е?
  • 103 Поне една

    10 1 Отговор
    А можеш ли да ми посочиш поне една причина за да ви вярвам?
  • 104 байГаньо велики

    3 6 Отговор
    Баш в интелекта си е
  • 105 Гост

    11 4 Отговор

    До коментар #74 от "mi6osp":

    Стъкмистиката на Англия ще отчита броя на починалите така, както е угодно на фармамафията... В Русия също! Нещо неясно?
  • 106 доказателството

    2 7 Отговор

    До коментар #19 от "бай Ганьо":

    хихихихи тези "интелигентните" 80% даже не са схванали какво им казваш и са ти нацъкалиповече + отколкото - хахахахах
  • 107 F.F

    13 1 Отговор
    Когато "елита" лъжи, краде и тормози населението вече 32 години, как хората да са довирчиви? Вие надробихте тая каша и сега ще си я сърбате!

    Коментиран от #111, #150

  • 108 Знаещ

    1 8 Отговор

    До коментар #100 от "btw":

    Ееее, щом няма да има графен, няма да си я сложа! Ще си чакам реда за бустера на Комирнати, там поне има няколко кила графен... Знаеш ли как се арчи, кат топъл леб, пустия му графен, хахахахах
    Не мога да повярва, че вярват в подобно тъпотии, ама като се замисля как одат на врачки и баячки, що да не вярват и за графени и т.н. глупости.

    Коментиран от #117

  • 109 Глав

    3 7 Отговор
    Типично.Колкото по-малко знаеш толкова ти е по лесно.И от все повече неща разбираш.И всичко е свързано.Родил си се тъп 10 то поколение,цял живот не си си напънал мозъка за нищо при соца,после си създал същите деца и са гледали прототиите ти.Накрая ви лъжат по избори вече 30 години,мразиш всички по умни от тебе вкл. докторите щото медиите лесно те манипулират.Т.е.не си адекватен.
  • 110 onq s konq

    20 3 Отговор

    До коментар #2 от "MERS":

    Кaтo cи купя ceшoaр зa 30 лв търгoвeцa и прoизвoдитeля ми дaвaт 3 гoдини гaрaнция, a зaщo дoктoри и прoизвoдитeли нa вaкcини мe кaрaт дa пoдпишa дeклaрaция чe нe нocят oтгoвoрнocт кaквo ce cлучвa c мeн cлeд пocтaвянe нa вaкcинaтa!?!?!?!?!

    ТОВА Е ПРОБЛЕМА ЗА ОТКАЗА ОТ ВАКСИНАЦИЯ!

    Коментиран от #128

  • 111 Знаещ

    0 13 Отговор

    До коментар #107 от "F.F":

    Елита се бодна, някои имат и бустер! А ти, суверена - мреш, защото си "умен" ;) Кой е умен, а г-н суверен?
  • 112 ИНДИЕЦ С ПУЛОВЕР ОТ КАШМИР

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Иван":

    ТОВА „ IQ ” МАРКА ПАКИСТАНСКИ АВТОМОБИЛИ ЛИ Е🤔И В БЪЛГАРИЯ ПОЛЗВАЛИ СЕ🤔
  • 113 4 ано

    3 3 Отговор
    Аве хора нашти управници не са виновни те са едни изпълнители. Каквото им заповядва ес и нато и те са длъжни да го правят иначе ще последват санкции. Това е капитализм-фишизъм.
  • 114 📌🇧🇬

    0 9 Отговор
    Българинът няма сърце, и отдавна няма “комон сенз”, действа и се спасява по единично, така както по Турско, с разликата че тогава са хващали гората/планината по време на Чума/пандемия, а турците са хващали българи, който могат да за да събират умрелите трупове за бъдат изгорени.

    Коментиран от #158

  • 115 100

    9 2 Отговор
    забелязал съм в цялото представление
    този мустак винаги излиза на 2-рия ден
    като скрита деветка е
  • 116 Коко

    11 2 Отговор
    Айде бягай с тези ваксини бе
  • 117 зарежи сарказма

    17 0 Отговор

    До коментар #108 от "Знаещ":

    Имат право да се съмняват, докато производителите крият много секретните си технологии.

    Коментиран от #173

  • 118 Джинс

    2 1 Отговор

    До коментар #98 от "така е":

    "А дано, ама надали", както се пееше в една песен!

    Коментиран от #148

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 ле ле

    17 1 Отговор

    До коментар #5 от "БАЙ Х@Й‼":

    "Проведохме 2,5 часа нормален, съвсем спокоен обяснителен разговор - не лекция" ..с мед.персонал..доктори..Щом тях трябва да агитирате..какво искате от обикновени хора..Едно приятелско семейство всички са ваксинирани..Всеки ден като ни видят питат кога ще се ваксинира вашето семейство..Луда работа, какво ги интересува..но ги разбирам..тези 20% се чувстват прецакани..и вече се задават въпроси..да ни би сме в грешка , а 80% прави..и така стана едно объркване в главите на ваксърите и искат по всякакъв начин да ни принудят ..ама нали това личен избор на всеки..

    Коментиран от #127

  • 121 От днес

    6 0 Отговор
    пристигащите в Германия от България ще бъдат в 14-дневна карантина, независимо дали са ваксинирани или не...Ето такива новини спомагат за "объркването и недоверчивостта" на хората. Може би защото , те традиционно свързват ваксините със защита срещу заразяване и пренасяне на болестта...Но, науката отиде толкова напред, че "Традициите не са това, което бяха"...
  • 122 123

    7 2 Отговор
    А няма ли някоя мисирка да зададе въпроса защо при равен брой заразени имаме в пъти повече починали? И вдругите страни пеят песента, че заразените били от 20те процента незаразени, така че явна е съпоставимо, да не би да е заради прекрасната ни здравна система?Отделно същата система набутва болни, родилки и деца пред един лекарски кабинет по едно и също време. Естествено, че ще скачат заразените! Докторите като не лекуват ще измираме! Колкото и интелигентни да са ни "експертите", невиждащи по-далече от входа на канцеларийката си.
  • 123 Джинс

    4 13 Отговор

    До коментар #62 от "Мислителю":

    Доста изкривено разбиране за демокрация и за лични права. Бих се съгласил с теб, ако си отшелник и живота ти, и този на околните не се пресичат по никакъв начин, защото в противен случай се нарушава балансът между общественото благо, и личните ти права. Първото в случая е с приоритет пред второто, особено ако личния ти избор е неправилен, необоснован и противоречащ на всички научни аргументи, и се дължи само на магарешки инат.
  • 124 гневна

    17 1 Отговор
    Това не са ваксини! И нямат правото да се наричат ваксини. Това са експериментални течности в които испански и японски учени откриха ГРАФЕН и какво ли още не. И българския народ е МЪДЪР!!! Защото НИКОГА не е случвал на добри политици или управници. И самия факт, че ИМЕННО ТИЯ така НЕИСТОВО НАСТОЯВАТ да се "боцнем" всички, е достатъчен за да предизвика ОСНОВАТЕЛНО СЪМНЕНИЕ в целта на всичко това! Така, че СТИГА МАНИПУЛАЦИИ.
    НЯМА ДА СИ ИНЖЕКТИРАМ ТОВА МАЙМУНСКО ГМО С ГРАФЕНА.
  • 125 гневна

    9 1 Отговор
    Това не са ваксини! И нямат правото да се наричат ваксини. Това са експериментални течности в които испански и японски учени откриха ГРАФЕН и какво ли още не. И българския народ е МЪДЪР!!! Защото НИКОГА не е случвал на добри политици или управници. И самия факт, че ИМЕННО ТИЯ така НЕИСТОВО НАСТОЯВАТ да се "боцнем" всички, е достатъчен за да предизвика ОСНОВАТЕЛНО СЪМНЕНИЕ в целта на всичко това! Така, че СТИГА МАНИПУЛАЦИИ.
    НЯМА ДА СИ ИНЖЕКТИРАМ ТОВА МАЙМУНСКО ГМО С ГРАФЕНА.
  • 126 Аз се разболях, но леко

    2 8 Отговор

    До коментар #2 от "MERS":

    Интелекта пречи на антиваксърите!

    Коментиран от #131, #160, #167, #174

  • 127 ХИХИ

    5 5 Отговор

    До коментар #120 от "ле ле":

    Казват, че в мозъка на ваксинираните нещо се обърква и почват да агитират другите да се ваксинират. Ваксинирах се и стоя и чакам промяната....хи хи хих хи
  • 128 Прост си

    3 4 Отговор

    До коментар #110 от "onq s konq":

    А защо искат подписи и за други медецински процедури?

    Коментиран от #135, #137

  • 129 Не, той ще изчака

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Софиянеца":

    Да го опеят..
  • 130 О не

    4 1 Отговор
    Айдеде, забранете на ваксинираните да търсят, каквото и да е лечение и достъп до болници. Летния сезон в Гърция приключи.
  • 131 Нека мрът

    1 3 Отговор

    До коментар #126 от "Аз се разболях, но леко":

    Не,те нямат такъв.
  • 132 гневна

    13 1 Отговор
    Така наречените "ваксинирани" БОЛЕДУВАТ, УМИРАТ И РАЗНАСЯТ ЗАРАЗАТА. Това не са ваксини изобщо !!!
    А смъртността от този така наречен вирус е 0,25 % /в световен план/.
    В България статистиката е ФАЛШИВА.
    Като цялата им ФАЛШИВА пЛандемия.
  • 133 Всички Партии го казаха в прав текст

    5 7 Отговор

    До коментар #5 от "БАЙ Х@Й‼":

    ОСТАВКА КАЦАРОВ! ОСТАВКА НА ЦЯЛОТО ПРАВИТЕЛСТВО! ИСКАМЕ БОЙКО!!!
  • 134 Кацаров добре го прави

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "mdaaaaaaa":

    Една година прави План. И по неговата методология всеки друг да взема решение, но не и той!
  • 135 Тъмен субект

    8 1 Отговор

    До коментар #128 от "Прост си":

    Защото тях не те задължават да ги правиш. Ти си решаваш сам за себе си и те ти казат какви са рисковете. С ТЕЗИ "ваксини" не е така.
  • 136 гневна

    6 1 Отговор
    Идват избори. ИДЕТЕ И ГЛАСУВАЙТЕ за някоя от партиите, които се обявяват против НОВИЯ ФАШИЗЪМ. Не го ли направите, нещата ще ескалират и после ще ревете, ама ще е късно.
  • 137 Гост

    8 1 Отговор

    До коментар #128 от "Прост си":

    При коя друга ваксина те карат да се подписваш, че "доброволно си съгласен" - за тетанус, бяс, БЦЖ, хепатит.... Доказателство, че има нещо "гнило" в този боц!
  • 138 Да, бе да!

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "Иван":

    Аман от такива дето с тапии от Харвард се пъчат да управляват България. Да не повдигаме и въпроса с какви дипломи носеха ковчези и замерваха нашите Национални символи с яйца, домати и развалена риба. А сега къде се изпокриха като МИШОЦИ.
  • 139 📌🇧🇬

    1 3 Отговор
    📌Българинът винаги се е спасявал по единично, никога не е имал вяра в тези които управляват, свои или чужди! 📌България винаги е била начело, когато съседните страни/Империи са били слаби! :) Нищо по различно и днес!📌 Румен Радев с голямо подпиране ще го изберат за Президент за още един мандат.📌 Просто Корнелия Нинова/БКП/БСП си търси парите от бифшата ДС, които пари бифшата ездачка на биволици мисли че са нейни, тоест на БКП/БСП, България няма Избор/Полезен Ход с Червено/Кафявата Чума от миналото столетие!
  • 140 Билио

    10 0 Отговор
    Набодисе колкото искаш,твоя работа!Не ангажирай никой с мненито си!
  • 141 Gosho

    17 0 Отговор
    Току що Бойко "Умното" на пресконференция каза, че ако се върне на власт ще ваксинира 80 % от българите с добро или лошо! Ай честито!
  • 142 Петър

    8 1 Отговор

    До коментар #44 от "Джинс":

    Нострадамус ли ти го нашепна? Такава е деинформацията по световните медии, а тях ги държат същите,които спонсорират или произвеждат ваксините. Е, нещата са ясни като бял ден, но хората наивно гледат новини и слушат медиите.

    Коментиран от #170

  • 143 Изтрит

    12 0 Отговор
    Хората не вярват на "апоикрифи" ана лекарите - 2/3 от тях не са ваксинирани.

    Коментиран от #147

  • 144 иазтрит

    9 0 Отговор
    Няма никаква индикация, че тази зима ще е по-тежка от минлата.
    Защо доктора пожелава подобни зловещи сценарии?
    Пепел му на езика!
  • 145 Бойколандия

    8 0 Отговор
    Всичко е за пари.безплатна ваксина няма.После ще се се чудите защо сте на абонамент в болниците,който източват здравната каса като бойко и магистралите!!!
  • 146 📌🇧🇬

    1 1 Отговор

    До коментар #94 от "Баш софиянец":

    Съгласен.
  • 147 Фактите куцат

    0 3 Отговор

    До коментар #143 от "Изтрит":

    Според лекарския съюз още през юли %-та е 62 а сега сигурно е повече. Това не пречи да има и отделни болници с доста по-малко...

    Коментиран от #151

  • 148 btw

    0 1 Отговор

    До коментар #118 от "Джинс":

    Джинс, освен родословие, означава и вид, сорт. Не сме от един сорт, ако това се опитваш да ми намекваш!

    Коментиран от #171

  • 149 66666

    1 0 Отговор

    До коментар #73 от "Знаещ":

    ПАК ПИТАМ: ТИ ЦИГАНИН ЛИ СИ?! РОМ?!
  • 150 Шайба

    9 0 Отговор

    До коментар #107 от "F.F":

    Всяко зло за добро,лъгали са ни толкова през годините,че вече не им хващаме лесно вяра и сега това ще ни спаси като народ от масовия геноцид наречен ковид ваксинация.
  • 151 изтрит

    7 0 Отговор

    До коментар #147 от "Фактите куцат":

    Ами моите лекари не са ваксани и нямат намерение.
    Представете си какво впечатление правят на обикновените хора особено по приовинцията. Че от тях зависи какво хапче ще пиеш и прочее.
  • 152 hah

    6 0 Отговор
    Вижте къде е работил Симидчиев и на кого служи. Утре ще иска да ваксинира и децата.
  • 153 аааа

    0 1 Отговор
    80%..........!
  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 ВЪЗРАЖДАНЕ

    6 4 Отговор
    ТОЗИ ДОКТОР СЛУЧАЙНО Е В ЛИСТАТА НА ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ И СЛУЧАЙНО Е БИВШ ДИРЕКТОР НА GLAXOSMITHKLINE КАНАДА КОЯТО ПФАЙЗЕР Я КУПИ ДАЛИ ЗА ТОВА НЕ Е ТОЗИ ЗОР ЗА ВАКСИНИРАНЕ

    Коментиран от #156

  • 156 ТИ СЛУЧАЙНО

    2 0 Отговор

    До коментар #155 от "ВЪЗРАЖДАНЕ":

    ДА СИ КОЦЕТО?
  • 157 Таня

    0 0 Отговор
    Защо ме триете?
  • 158 Ами ...

    1 0 Отговор

    До коментар #114 от "📌🇧🇬":

    Имате богата фантазия.

    Коментиран от #161

  • 159 БРАВО

    1 5 Отговор
    БРАВО ДОКТОРЕ, наистина трябваше здрава кампания, еднопосочни мнения и изказвания за ваксините.А какво стана, певици, актриси и други кифли да тръбят колко е опасно...какво е обществото - стадо овце нуждаещо се от добър пастир.
    После, кой дава правото на разни мисирки да чоплят разни псевдо
    интелектуалциза антивирусните мерки,.. значи журналята нарочно подриват вярата на хората в правотата на мерките, и резултата не закъсня
  • 160 Тъмен субект

    0 1 Отговор

    До коментар #126 от "Аз се разболях, но леко":

    А как може да се разбере, дали сте щели да го изкарате иначе, ако не сте били ваксинирани
  • 161 📌🇧🇬

    0 0 Отговор

    До коментар #158 от "Ами ...":

    Прочетете книгата на Никола Станев, “История на нова България 1878-1942” издадена от Царската Печатница, през 20те на миналият век. Авторът дословно описва тегобите български по времето на Чума, българите тези които все още не са били хванали гората/планината са били заставяни от турците да събират труповете от Чумната Епидемия които са били изгаряни, повечето от тези българи които са извършвали тази дейност са умирали от болеста, малцина оцеляват.
  • 162 цьццьцц

    9 1 Отговор
    Много си прав сокторе за интелекта. Забелязах, че ваксините доста го увеличават. Ваксинираните им трябва време само да напуснат стаята за боцкане и вече са много напред. Веднага наричат неваксинираните ганьовци, тъпанари, глупаци и разни такива. Личи си, че ваксината действа.
    А друго ми се върти в главата. Защо такава грижа за здравето на населението? И то само за ковид. Ми нали сме на челните места по кардиологични заболявания. Инфаркти, инсулти, що така нямате грижа за това. Ами онкоболните? Ами останалите заболявания дето сме първенци?
    Нещо гнила ми се струва тая Ваша грижа. Там май няма такива пари. Е, имаше малко аванта със стентовете дето ги бучихте на всеки втори ама тя спря. Пък и е несъизмерима с парите за ковид.
    То един сен истината ще излезе ама дали ще я доживеем.
  • 163 Анонимен

    3 0 Отговор
    Никой не ви гарантира след ваксинацията. Има хора им е зле след втората игла, други след първата игла. Явно е до организъм и спрете да казвате, кои трябва да се ваксинират, демек старите хора. Има стари издръжливи, има млади им прилошало,разказват те. Загубих едното си дете и сега и нея, ако загубя, но се е уж възстановила след втората вие го знаете, що трябва ние да ви го казване. Попитайте в някоя аптека те ще потвърдят. Зле е при някои след това. Тя личната лекарка, аптекарка.. Няма да се ваксинираме. Всеки сам решава и си носи кръста, но без е за предпочитане, ако сте с алергии, ринити...
  • 164 1111

    0 3 Отговор
    Има и от болните с хронични алергии нищо им няма. До организъм е. Ако на младини при задължително вземане на кръв ви е прилишало, може би и при всксините. Никой не ти обещава, че.. И ти казва личната.. Дали ще умреш без ваксина или с вайсина, ако ти е оисано да мреш, ще умреш такива ти ми работи. Но по ок без. Опитайте и ни пишете преди да умретехохо не е за смях.
  • 165 бай Даньо

    0 8 Отговор
    Д-р Симидчиев позволете ми да не се съглася въпреки че разбирам идеята ви да не обидим широките народни маси че не са интелигентни. Проблема е точно ниската интелигентност и в тая пандемия това се вижда като на длан . Интелекта е точно оръжието дадено ни от еволюцията за оцеляване, а се вижда че българския народ в тая пандемия не се справя . За жалост българите в голямата си част са функционално неграмотни и това се вижда по обществените нагласи към ваксинациите, начина по който гласуваме, последни по икономическо развитие в Европа , ужасяваща демография ( защото Ганчо приоритизира лъскави неща пред деца ... ) все неща който идват от нисък интелект .. това е трагичната истина . И както и му е реда най глупави са тия които се смята за най умни това може да ти каже всеки мошеник ...
  • 166 ЗАСРАМЕТЕ СЕ

    4 0 Отговор
    Д-р Симидчиев, засрамете се! Тези препарати, които се опитвате да ни пробутате, не пазят нито от заразяване, нито от боледуване. Няма значение леко, тежко. Ваксините не позволяват заразяване, не позволяват боледуване. Затова спират разпространението на заразата. Вашите "ваксини" това не могат да го направят. Не знам какво ви плаща фарма-мафията, ама поведението Ви не е достойно.
  • 167 Неваксинирана

    0 0 Отговор

    До коментар #126 от "Аз се разболях, но леко":

    Пък аз не съм се разболяла.
  • 168 Д-р Симитчиев

    0 0 Отговор
    Продавай геврек,мекере такова.
  • 169 Как да не е?

    0 0 Отговор
    Гана е прост!
  • 170 Джинс

    0 0 Отговор

    До коментар #142 от "Петър":

    Май си спрял хапчетата....
  • 171 Джинс

    0 0 Отговор

    До коментар #148 от "btw":

    Нищо не намеквам. Що се отнася до сортовете, то е ясно, че няма как да сме еднакви. Но тъй като не сме ябълки и круши (въпреки, че има доста хора с това интелектуално ниво), би трябвало да сме единни в защита на общественото благо.

    Коментиран от #175

  • 172 Доктор Михайлов

    1 0 Отговор
    А бе Симидчиев , интелектът намалява възможностите за обърканост . Като си един прост чалгаджия , като денонощно пиеш пърцуца и гледаш 7/8 и разни кабеларки ,като четеш тролове ,ако нямаш интелект наистина ще се самообъркаш. Още повече като слушаш фатмаци , измамници и всякакви измекяри и психично болни.
  • 173 Знаещ

    0 0 Отговор

    До коментар #117 от "зарежи сарказма":

    По същата логика недей пи Кола, защото от Кока-Кола крият какво има в газировката, което е СЪМНИТЕЛНО! Защо да няма графен и в колата, а ;) хахахахах
  • 174 Баш софиянец

    0 0 Отговор

    До коментар #126 от "Аз се разболях, но леко":

    Откъде знаеш че ако не си се ваксинирал пак щеше да го изкараш толкова леко
  • 175 btw

    0 0 Отговор

    До коментар #171 от "Джинс":

    Твоето благо не е мое благо и е така поне от 30 години.