26 Октомври, 2021 19:00 3 473 85

България и Румъния се провалиха с коронавируса

  • починали-
  • провал-
  • коронавирус-
  • българия-
  • румъния-
  • жертви-
  • ваксинирани-
  • лекари-
  • лични лекари

Ситуацията се дължи на личните лекари, реакцията на институциите и податливостта на българите към фалшиви новини

България и Румъния се провалиха с коронавируса - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България и Румъния имат най-ниските нива на ваксинация в Европейския съюз, а епидемиологичната ситуация отново излиза от контрол. Репортерите на брюкселското издание Euractiv в София и Букурещ анализират причините зад провала на двете страни в борбата с пандемията. Агенция „Фокус“ предава материала без редакторска намеса.

Ролята на неубедените български доктори

България е на второ място в ЕС по смъртни случаи, свързани с COVID-19 през последния месец и последно по ваксиниране – едва 21% от българите са напълно ваксинирани срещу вируса. Експерти казват пред EURACTIV.bg, че ситуацията се дължи на личните лекари, реакцията на институциите и податливостта на българите към фалшиви новини. Значителен брой общопрактикуващи лекари препоръчват хората с хронични заболявания да не се ваксинират, докато в Западна Европа тези хора са били ваксинирани първи. Известният български специалист по инфекциозни болести Атанас Мангъров омаловажава вируса от начало на пандемията и се изказва против ваксините срещу COVID. Това създаде среда на недоверие.

„Не успяхме да обучим повечето лекари, които се занимават с ваксини. Моментът за провеждане на целенасочена кампания за медицински специалисти през лятото на 2020 г. беше пропуснат“, коментира епидемиологът Християна Бацелова. „Изненадана съм колко лекари в България не разбират как действат ваксините. Медицинските специалисти се страхуваха да се ваксинират и в крайна сметка отказаха на пациентите си”, каза Бацелова. По данни на Българския лекарски съюз около 70% от българските лекари са ваксинирани, което е едно от най-ниските нива в ЕС.

„Първо, някои общопрактикуващи лекари отказаха да ваксинират много хора. След това недоверието се задълбочи от фалшивите новини. Време е да спрем да обвиняваме политиците. Не можем постоянно да обвиняваме другите за грешния си избор“, каза още Бацелова. Известният медицински юрист Мария Шаркова коментира, че колебливостта от ваксинация в България не е ново явление. „Фалшивите новини допринесоха за колебливостта във връзка с ваксината, добавяйки върху плодородната почва на политическата несигурност и каскада от избори. Няколко души от различни партии силно подкрепиха ваксинацията, а политическите лидери мълчаха или дори използваха антиваксинална реторика, за да получат подкрепа на електората“, каза Шаркова.

„Все още няма институционална реакция срещу фалшивите новини, разпространявани от лекарите. Медиите предоставят думата на определени специалисти, които разпространяват фалшиви новини, позовавайки се на аргумента за плурализъм на мненията“, каза Шаркова. Дори някои членове на Експертните съвети, назначени от министъра на здравеопазването, написаха препоръки в пряко противоречие с тези на международни професионални асоциации. Например те се обявиха против ваксинация на бременни жени или тези, които планират да забременеят през следващите шест месеца.

Румънските политици побързаха да обявят края на пандемията

През последните няколко седмици броят на заразените с коронавирус в Румъния рязко нарасна и скоро това бе последвано от нарастване на броя на смъртните случаи. Миналата седмица Румъния регистрира една от най-високите нива на смъртност в световен мащаб и подаде молба за помощ от ЕС, за да облекчи част от напрежението върху нейната здравна система. Лекарите и политиците обвиняват кампаниите за дезинформация и скептицизма към ваксините за слабото разпространение на ваксините срещу COVID-19, но причините за тази ситуация са по-разнообразни. Румънците имат дълга история на недоверие към държавните органи и ръководството на кампанията за ваксинация не направи нищо, за да се справи с това.

Военен лекар беше назначен да ръководи кампанията и – въпреки че този ход може да е помогнал в началото, тъй като военните са една от институциите с най-висок авторитет в Румъния – здравното министерство остана настрана и комуникацията беше лоша, според експерти по връзки с обществеността. Нещо повече, докато кампанията за ваксинация се провали в началото на лятото, високопоставени служители обявиха края на пандемията и кампанията за ваксинация беше счетена за успешна. Румъния беше първата страна от ЕС, която отмени ограниченията, въпреки че целите ѝ за ваксинация далеч не бяха постигнати. Първоначално правителството постави за цел да ваксинира 10 милиона души до края на септември, а след това въведе средна цел от пет милиона души, ваксинирани до 1 юни.

Но през май, когато цифрите все още бяха много далеч от целта, президентът Клаус Йоханис и премиерът Флорин Читу започнаха да премахват ограниченията. По-късно Читу каза, че целта му не е да ваксинира определен брой хора, а да преодолее пандемията. „Кампанията беше успешна, на практика спряхме пандемията“, каза президентът Клаус Йоханис през юни. Той оправда и без това ниския брой дози, прилагани ежедневно, с намаления брой инфекции, което поддържаше степента на приемане на ваксината на много ниски нива. С нарастването на броя на заразените през септември и особено през октомври, опашките в центровете за ваксинация се появиха отново, заедно с разговорите за нови ограничения и възможността зеленият пропуск да стане задължителен за определени дейности.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БЪЛГАРИТЕ...КОВИИДИОТИТЕ НА ЕВРОПА

    22 57 Отговор
    ВЪВ ВСИЧКО СМЕ ТАКА

    Коментиран от #8, #23

  • 2 ВАКСИНИРАЙ СЕ

    15 51 Отговор
    И СИ ГЛЕДАЙ ЖИВОТА....ВСЕ НЯКОГА ША СА МРЕ

    Коментиран от #9, #12, #20

  • 3 гадно

    70 8 Отговор
    Само времето ще покаже кои са се провалили.

    Коментиран от #75

  • 4 Ханибал

    41 17 Отговор
    Написалият този пасквил да умре от ковид с усложнение от олово в слепоочието.
  • 5 asd

    46 5 Отговор
    ХААХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА

    "Евростат: България е на първо място в красацията на страните с най-високо ниво на престъпления, насилие или вандализъм в целия Европейски съюз."

    "Българските ученици остават най-неграмотни в Европа"
  • 6 Така е 😷

    27 23 Отговор
    Дори лекарите ни са некадърници и не вярват на ваксините. ДжиПитата ни са двойкари минали между капките с преписване.
  • 7 Лек недостатък на ваксините след 12 месе

    40 22 Отговор
    Когато се ваксинира човек кръвта в кръвоносните съдове се получават тромби следва белодробен емболизъм тромбофлебит и инсулт болки в гърдите отпред и отзад никакво обоняние и вкус и увисване на долната част на лицето и гъбички по ноктите и дизентерия тремор и желание за употреба на алкохол състояние на афект леки и продължителни колики и разстройство и обезводняване и газове в огромни количества и обеми и нарушение на мисловната дейност граничещо с социопатия и деменция фригидност полова немощ и слабост импотентност неспособност за задържане на ерекция състояние на циклофрения.

    Коментиран от #66, #69

  • 8 хаха

    41 16 Отговор

    До коментар #1 от "БЪЛГАРИТЕ...КОВИИДИОТИТЕ НА ЕВРОПА":

    КовидИДИОТИТЕ са ваксаджийчетата, които не могат да различат ваксина от отрова и се боцкате за да бъдете опитни мишки, които да покажат каксе развиват различните болести, и какъв е крайния срок на леталния край на КОВИДИДИОТИТЕ набоцкани.

    Коментиран от #14

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хахаха

    14 8 Отговор
    Кой коронавирус?
  • 12 че не остана

    15 7 Отговор

    До коментар #2 от "ВАКСИНИРАЙ СЕ":

    нищо за гледане след отровата.
  • 13 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    20 7 Отговор
    Ей, като вземем сопите кво ши прайти?
  • 14 asd

    5 22 Отговор

    До коментар #8 от "хаха":

    ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХ

    Ганьо ИнтеУекта, тиквопитек на тиквопитеците, даже не знае какво е "ковидиот". ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА

    Нормално за необразован столипиновски орк като теб.

    Коментиран от #79

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 щот ти си

    16 1 Отговор

    До коментар #10 от "Барбаганю":

    лорд Бъкингам.Явно всичко което си описал го притежаваш и си вадиш изводи за другите.ПовЕрвахме ти чучело със синя кръв.

    Коментиран от #21, #29

  • 17 айде

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "кож пищол":

    пеерите пак налазиха на талази
  • 18 ХАХАХАХАХАХАХ

    34 3 Отговор
    БАХ ти глупостите и лъжите! Всички водещи световни специалисти говорят едно и също, че тия експериментални отрови са опасни за живота. Шефката на Йелоу кард в англия излезе преди месец със съвет към здравните власти за забрана на всички експериментални препарати. В момента в CDC САЩ постъпват ежедневно данни, че експерименталните субстанции не действат и все повече третирани се разболяват.

    Коментиран от #25

  • 19 Госあ

    20 2 Отговор
    Всъщност, вината за пандемията е на брюкселските зелки ! Хайде да оставим настрана разсъжденията на едни безумци и да видим ценностите - туризъм и печалба. Колко мислите, че се различават Cov 1 и Cov 2 ? Толкова, че най точните елайзи не могат да различат антителата срещу тях. Какво стана с Cov 1 ? В Азия се справиха блестящо, както между впрочем и с Cov 2 (както и Чорбанов отбеляза). Пример ? Южна Корея с 55млн население - 2600 жертви. Нека дойче зеле разсъждава върху това, па може и да изкара мерките у Германия по ефективни. Само да има предвид, че локдауните у Германия бяха и са много по тежки отколкото в Южна Корея, ако го обърнат на демокрация. Също така в Южна Корея не дупчат наред като в Германия. Та да се върна на ценностите, този път Cov 2 прескочи и при евроатлантиците и стана кошмар. А защо прескочи ? Защото точно три месеца след като Китай съобщи за проблема, евроатлантиците държаха границите си за китайски и всякакви други туристи широко отворени. Да ви кажа, противно на схващането за купичката ориз с която живеят всички китайци, туристите им в Европа оставят едно голямо количество юанчета.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 вярвай си

    3 6 Отговор

    До коментар #16 от "щот ти си":

    ако искаш и в плоската земя, при фактите няма вярвам-невярвам
  • 22 ЕС...ОТВАРЯ............РАДЕВ НИ ЗАТВАРЯ

    8 13 Отговор
    ПАК СМЕ КОВИИДИОТИТЕ НА...ЕС
  • 23 ДОФТОРА

    14 3 Отговор

    До коментар #1 от "БЪЛГАРИТЕ...КОВИИДИОТИТЕ НА ЕВРОПА":

    на какво се дължи голямата смъртност у нас??? гледайте, и при нас е така.-Шокиращи разкрития в Румъния: Медицински служители убивали пациенти с Ковид-19.

    Коментиран от #26

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 то затова

    11 26 Отговор

    До коментар #18 от "ХАХАХАХАХАХАХ":

    цял свят вече е ваксиниран, само Ганчо още е на етапа що е туй маска и има ли почва у нас, за ваксиниране и дума не може да става

    Коментиран от #40

  • 26 къде го

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "ДОФТОРА":

    видя ти това при нас, че и ние да гледаме???

    Коментиран от #35, #37

  • 27 ТОТАЛЕН ПРОВАЛ НА ФАТМАКА И

    11 14 Отговор
    И СБИРЩИНАТА БЕЗДАРНИЦИ НАРЕЧЕНИ.. ФАТМАШКО ПРАВИТЕЛСТВО ВЪВ ВСИЧКИ СФЕРИ!
    ПЪРВОТО ФАТМАК-ПРАВИТЕЛСТВО..ИЗЧЕГЪРТВАШЕ И ПРАВЕШЕ РЕВИЗИИ., И КОГАТО НЕ ОТКРИХА НИЩО ..ПОХАРЧИХА И ОКРАДОХА МИЛИАРДИ! ПРИ ВТОРОТО ,..НАСТАНА АПОКАЛИПСИС,...ОПРАСКАХА ОЩЕ НЯКОЛКО МИЛИАРДА И...СЕ СЕТИХА ЗА ...БОЙКО,...ПРОСТО ЗАЩОТО СА ИДИОТИ СЪС ЗЕЛЕНИ ЧОРАПИ.....
  • 28 Дичо

    18 1 Отговор
    Леката Паси къде е?ЕС е помия и лъжа.Над 10г се видя по голяма лъжа от Сдс излезна.
  • 29 Барбаганю

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "щот ти си":

    Поне не се вземам толкова насериозно. Всеки месец трябва да ходиш на гробището, за да видиш къде ще отиде всеки простосмъртен. Черен хумор в тъмния живот от нарцистичен тип отключващ психични отклонения.
  • 30 Офффф

    10 2 Отговор

    До коментар #10 от "Барбаганю":

    Трябва да си многопрост, че да пишеш за всички под общ знаменател!
  • 31 ВАНЧО

    6 3 Отговор
    Е, много закъсняхте, че сме податливи на новини и сензации...
    А какво направихте за да спрете фалша - НИЩО, нищо защото по-важно беше да се надплювате и перчете с титли
    Нали контрола над всичко е в ръцете ви, ами спрете фалшивите новини и се обединете ,.. това иска народа
  • 32 Hoho Boho

    26 4 Отговор
    Великобритания, Германия и другите ваксинирани държави се провалиха напълно с тези "ваксинации".
    Въпреки, че са ваксинирани на макс, там инфекциите нарастват с ужасяваща скорост.
    Сега последната им надежда е в третата доза... и след това туто ла финито
  • 33 Васил

    6 20 Отговор
    България се провали заради скапаното служебно правителство и техните мерки били готови ама да уморят народа.
  • 34 Дилдо

    18 0 Отговор
    Помислих си че тая статия е от Дойче Зеле
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Само четрябваше

    16 0 Отговор
    да пише "ви провалиха" ковид далаверката.

    А мазохистичните ганчовци, дето само чакат някой да ги нахока отвън, припяват "даа", "даа", "боклуци сме". Прави са за себе си.

    А euractiv с И. Калфин начело, заедно с г-жа Паси, са баш глашатаите на еврозелките.
  • 37 ГЛЕДАЙ

    11 2 Отговор

    До коментар #26 от "къде го":

    ВЛЕЗ В ЮТУБИ НАПИШИ Шокиращи разкрития в Румъния: Медицински служители убивали пациенти с Ковид-19. НАПИСАХ АДРЕСА И МЕ ИЗТРИХА - 35

    Коментиран от #42

  • 38 никога

    17 2 Отговор
    Да бе , да ! "податливостана българите към фалшивите новини"! Фалшиви ама друг път. Българина не е толкова п ро с т за като евожендритесе ваксинира с експериментални ционистки отрови
  • 39 Без име

    8 5 Отговор
    Трябва да започне да се плаща на докторите за поставени ваксини и ще станем на първо място в Света.

    Коментиран от #50

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Hoho Boho

    21 1 Отговор
    Пропуснах Сингапур
    Сингапур:
    население - 5,686 милиона
    ваксинирани - 83%
    нови случаи - 3584 на ден

    Там на практика ВСИЧКИ над 12 години са ваксинирани.
    Оказва се, че ваксинираните сингапурци се заразяват толкова лесно, колкото и неваксинираните българи.
    Нали?

    Коментиран от #52

  • 42 ма ти

    5 4 Отговор

    До коментар #37 от "ГЛЕДАЙ":

    верно ли ютюб го имаш за сериозен и достоверен източник на информация??? то все едно да ми кажеш - четох некъде у фейсо или чух една жена на пазара
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ти ще си

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "гробаря":

    приключил далеч преди коледа
  • 46 БСП...ПЪРВИЧНА ПАРТИЙНА ОРГАНИЗАЦИЯ

    4 4 Отговор
    НИА СА ВАКСНАХМЕ....ПРЕДИЗБОРНО, СЛЕД ИЗБОРИТЕ....ПАК
  • 47 ЕС...ОТВАРЯ............РАДЕВ НИ ЗАТВАРЯ

    3 10 Отговор
    КАТО СМЕ КОВИИДИОТИТЕ НА ...ЕВРОПАТА
  • 48 Перо

    3 4 Отговор
    България и Румъния имат съответно 2,4 и 4,3 милиона емигранти, които живеят, лекуват се и се ваксинират в други държави. В здравната статистика на тези страни емигрантите са бяло петно - броят се ваксинирани само тези от тях, които са се боцнали в родината. Другите се броят неваксинирани, макар че е по-логично да се предположи, че процентът ваксинирани при тях е равен на средния за съответната страна. На базата на тази логика като се вземе броят български емигранти по страни и се умножи с процента ваксинирани за съответната страна се получават (приблизително, разбира се) 1,9 милиона ваксинирани наши сънародници в чужбина. Плюс 1,45 милиона у нас прави общо3,35 милиона ваксинирани българи, а това не са 21, а почти 50%. Но нашите политици и здравни експерти предпочитат да смятат за ваксинирани само малцината емигранти, направили го у нас, а не там където живеят и работят. И този път посрамването на българите си е чисто българска работа.
  • 49 Hoho Boho

    15 3 Отговор
    Фарма мафията е в паника.
    Всяко нещо има начало и край.
    Като минем пика, заразените ще почнат да намаляват, докато стигнат нулеви нива.
    Тогава фарма мафията какви ще ги дъвче?
    Как ли ще убеждават западняците?
    Може би - сложете си четвърта доза за да си върнете нормалността и не гледайте българите - там стана грешка.
  • 50 Фелдшер.

    10 1 Отговор

    До коментар #39 от "Без име":

    Точно ,пич,,!!.Ако им дават по някой лев,ще реват по 24,ч.че това е начинът,за справяне.с ковито...Заемете ,няква позиция,не мислете ,само за пари ..Умират ,или не умират ,от Ковид ,хората??..Пари,искат нон стоп..Като няма ,Ковид,,що искат допълнително възнаграждение??.
  • 51 БСП...ПЪРВИЧНА ПАРТИЙНА ОРГАНИЗАЦИЯ

    4 1 Отговор
    ЩОМ БАЦО СА А ВАКСНАЛ...И НИЕ
  • 52 ами що

    7 5 Отговор

    До коментар #41 от "Hoho Boho":

    не написа най-важното бе мозък - за последните 28 дена починали в Сингапур - 249, в България - 2678, а сега ги смятай както искаш и пак обяснявай, че ваксините не пазели.

    Коментиран от #56

  • 53 ВАКСИНИРАЙ СЕ

    4 6 Отговор
    ЗА ДА НЕ ТИ НАВИРАТ ТРЪБИ В УСТАТА И...ГЪ......

    Коментиран от #61

  • 54 БЪЛГАРИТЕ...КОВИИДИОТИТЕ НА ЕВРОПА

    5 4 Отговор
    МАЙ СМЕ КОВИИДИОТИ И НА....СВЕТА
  • 55 Широколистнанискостебленагладкомозъчна🎃

    3 0 Отговор
    Всеки дактор с мерцедес сдай.

    Коментиран от #58

  • 56 Hoho Boho

    4 3 Отговор

    До коментар #52 от "ами що":

    Мозък, когато започнат да пишат, че ваксините НЕ ПРЕДПАЗВАТ от заразяване, тогава ще обърна по-голямо внимание на този детайл.
  • 57 Наркос

    6 2 Отговор
    Да сега ние сме виновни, че Китай използва биологически оръжия и никой не смее да ги вкара в правия път ...
  • 58 ТАКА ДЕ

    1 4 Отговор

    До коментар #55 от "Широколистнанискостебленагладкомозъчна🎃":

    ТАКА Е ПО БЕЛИЯ СВЯТ...ЛЕКАР Е ПРЕСТИЖНА И ДОБРЕ ПЛАТЕНА ПРОФЕСИЯ...САМО В БЪЛГАРИЯ ИСКАМЕ ДА Я ПРИРАВНИМ КЪМ.....МИЗЕРНИТЕ ДЕЙНОСТИ.....

    Коментиран от #68

  • 59 Големия бик

    3 1 Отговор
    Всеки дактор с мерцедес с класа.
  • 60 ЕДИН ОТ МНОГОТО

    7 1 Отговор
    1 ГОДИНА ВСЕ 20%,А ИНАЧЕ ВСЕКИ ДЕН ОПАШКИ БЛЯ БЛЯ БЛЯ.МИСИРИТЕ НЕ СПИРАТ,И ПАК 20%.Е НА КОЙ ДА ВЯРВАМ.БИИТЕ СИ ВАКСИ КЪДЕ И КОЛКО ПЪТИ ИСКАТЕ.НА У....Я МИ Е
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Пенчо

    7 4 Отговор
    В началото на юли с Румъния бяхме единствените две зелени зони в Европа ... Сега пък сме били най-зле ... Това е вълна, в момента когато те удари най-силно си зле; като отмине, става ок.
  • 63 ха ха ха

    6 1 Отговор
    Вие нъл не сте се провалили... гледайте вазе си!
  • 64 БОЖЕ МОЙ

    15 2 Отговор
    Няма да видите българите в ролята на послушни роби, не го ли разбрахте?
  • 65 Последния софиянец

    4 7 Отговор
    Аааа НЕ България не се е провалила , провали се фатмака с неговите булонки!
  • 66 Патето Яки

    4 5 Отговор

    До коментар #7 от "Лек недостатък на ваксините след 12 месе":

    Публикувано във факти.бг: полова немощ и слабост импотентност неспособност за задържане на ерекция състояние на циклофрения. ===============...........много си зле с главата бре
  • 67 Добре

    4 0 Отговор

    До коментар #61 от "некой си":

    Аз ли да дойда у вас или ти ще дойдеш у нас? Дай нещо за връзка!
  • 68 КОЙ

    4 1 Отговор

    До коментар #58 от "ТАКА ДЕ":

    Ти колко мизерстващи лекари видя в твоя град.Даже и най некадърните живеят добре.

    Коментиран от #72

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 некой си

    9 1 Отговор
    ТО И ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ СЕ ПРОВАЛИ С РЕКЛАМАТА НА КОМПОТИТЕ АМА ....
  • 71 Напълно вярно !

    0 6 Отговор
    Нема,ама наистина няма такава държава !
    Но, абсолютно има Такъв прост народ !
    Вместо да се ваксинират ,те ще вегетират и
    глуповато ще умират !
  • 72 ТАКА ДЕ

    1 1 Отговор

    До коментар #68 от "КОЙ":

    ТЕ НЕ МИЗЕРСТВАТ...НИЕ ИСКАМЕ ДА СА...ТАКИВА...ЩО ЛИ
  • 73 БЪЛГАРИТЕ...КОВИИДИОТИТЕ НА ЕВРОПА

    1 8 Отговор
    ЗАСЛУЖАВАМЕ СИ ПЪРВОТО МЯСТО ПО СМЪРТНОСТ
  • 74 Кеша на Ковид

    7 1 Отговор
    България и Румъния НЕ се провалиха с коронавируса, просто се пръскат постоянно страните които имат най-малко ваксинации.

    “Нищо лично, просто бизнес” -ваксините са огромна власт и пари

    Коментиран от #85

  • 75 ГОСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "гадно":

    Точно обратното ще стане!!!
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 66666

    2 0 Отговор
    БРАВО НА БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ! ДА СА ПУКАТ ДУШМАНИТЕ!!!
  • 79 3333

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "asd":

    ТИ ЦИГАНИН ЛИ СИ?!
  • 80 Румен Радев

    0 1 Отговор
    Всичко е наред.............Вървете след моето вдигнато юмруче . Вижте как ви подобрих живота и цените са ниски
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Борис

    1 0 Отговор
    Великобритания мюсли е с 50 Хил .Това е усиранеееее
  • 83 фхп

    2 0 Отговор
    Не Българи и Румъния се провалиха с короната. Целият ЕС се провали даже Италия поиска помощ от Русия.ЕС цялостно се провали със зелената енергия, с нелегалните емигранти, с короно кризата.
  • 84 1520

    1 0 Отговор
    този евросъюз е грешка трябва да стане съюз на независими държави и то независими от сащ
  • 85 в градовете

    0 0 Отговор

    До коментар #74 от "Кеша на Ковид":

    хората по-рядко забелязват какво се случва в небето - високите сгради пречат да се видят ясно следите, които оставят самолетите. Но хората, които имат видимост от по-високо към големите градове виждат, че самолетите минават десетки пъти в различни посоки над по-населените райони. И това се случва особено често напоследък, защото българите не приеха експерименталните препарати и дават лош пример на останалия свят.