27 Октомври, 2021 10:00 4 199 6

Защо не харесват мъжа на принцеса Мако

  • япония-
  • император нарухито-
  • принцеса мако

Напреженията около брака на принцесата се превърнаха в тежко бреме за императорския двор

Защо не харесват мъжа на принцеса Мако - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Японците не го харесват, защото не отговарял на моралните стандарти. Но принцеса Мако заложи на любовта - омъжи се за годеника си и напусна императорския двор. Какво е да си жена в японската императорска династия?

След четиригодишно чакане японската принцеса Мако (племенница на император Нарухито) най-после се омъжи за студентската си любов Кей Комуро. Въпреки че мнозинството японци изобщо не са във възторг.

Защо не харесват Кей Комуро

Цели 90% от хората в страната смятат, че годеникът не отговаря дори на средните морални стандарти в страната, камо ли на особено високите стандарти на императорското семейство. Твърди се, че майка му имала неизплатени дългове към бивш годеник и незаконно получавала вдовишка пенсия.

Тъкмо заради тези твърдения императорският двор толкова дълго отлага сватбата. За годеника дори се говори като за някакъв „демон“, който тайно е записвал разговорите с принцесата и с нейните родители. А неотдавна в интернет избухна истински взрив от нападки срещу Кей Комуро - заради това, че си беше вързал косата на опашка.

Всичко това очевидно сериозно травмира 30-годишната принцеса. В официалното съобщение за сватбата ѝ дори се казваше, че тя страда от "комплексно посттравматично стресово разстройство". Според лекаря Цуйоши Акияма, принцесата имала чувството, че хората, които разпространяват всичко това за годеника ѝ, тъпчат с крака нейното човешко достойнство.

Наблюдателите се питат дали това не е поредният случай, в който медиите съсипват живота на жена от императорския двор. Те припомнят, че оттеглилата се навремето императрица Мичико, първата жена без „синя кръв“ в двора, за месеци беше изгубила гласа си, след като медиите я обвиниха в неправилно поведение. Нейната снаха Масако, наследила я като императрица, вече от две десетилетия има психични смущения само защото не може да роди мъжки наследник на трона.

Още преди сватбата стана известно, че двамата младоженци смятат да се преселят в Ню Йорк. Комуро наскоро положи изпит за адвокат в този град и вече работи в адвокатска кантора в Манхатън. А за принцесата, която се води за добър познавач на японското изкуство, се говори, че си е подсигурила работа в нюйоркски музей. Мако сякаш иска да изгори всички мостове зад гърба си. Тя отказа да участва в традиционната церемония, която се полага при напускане на императорския двор. Не пожела да получи и зестрата в размер на 1,2 милиона евро.

Не всички обаче са убедени, че принцесата действа напълно безкористно. Защото през всичките години на съпротива срещу годеника ѝ тя така и не се отказа от статута си, който ѝ осигурява 70 000 евро годишно. Много японци смятат, че принцесата трябва да бъде благодарна, а не да се омъжва против волята на народа.

Какво е да си жена в японската императорска династия

Напреженията около брака на принцесата се превърнаха в тежко бреме за императорския двор. В социалните мрежи блуждае дори упрекът, че родителите ѝ не са възпитали по най-правилния начин своята разбунтувала се дъщеря. Появи се даже хаштагът „Семейството на Мако трябва да бъде прогонено от двора“. Но ако това се случи, Япония ще се окаже без престолонаследник, защото бащата на Мако, 55-годишният Фумихито, в момента е официалният наследник на брат си император Нарухито. А следващ по ред и единствен друг мъжки наследник на императорската линия е 15-годишният брат на Мако Хисахито. Самият император има само една дъщеря - Аико.

Така възниква и дискусия за наследствената империя в Япония. Досега тронът се наследява само от мъже. Ако обаче Хисахито в един бъдещ свой брак не успее да "произведе" мъжки наследник, короната ще се окаже вакантна. Допитванията показват, че мнозинството японци биха приели и жена като наследничка на трона. Тоест, 19-годишната Аико би могла да поеме короната от баща си. Но една такава перспектива се натъква на сериозната съпротива на консервативните среди, които сега се възползват от напрежението около принцеса Мако, за да настройват хората срещу жените в императорското семейство.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 просто и ясно

    7 4 Отговор
    Защото е гейша.
  • 2 Механик

    26 0 Отговор
    След като изяснихме причините поради които японеца не е харесван,дайте нещо за Камила, Принца, Луна, Глория, дъщерята на Глория, Мика Стоичкова и пр.
  • 3 ddd

    11 0 Отговор
    Дреме ми на макото
  • 4 Америка е недоволна

    15 1 Отговор
    Назначи си за Адмирал жена-мъж с ч@рка който ще бори Русия на два фронта.А японците,които са техни васали се осмелиха да "омъжат" принцесата си за "мъж" което обижда пряко "атлантическите ценности"..
  • 5 То е ясно

    8 3 Отговор
    Този е по-голяма принцеса и от принцесата.Мечтата му е да го докопа никой сумо борец и да го скърши на две.
  • 6 Госあ

    8 2 Отговор
    Морални стандарти, морални стандарти. Иначе разликата с животните не е голяма. Но дори висшите бозайници имат стандарти.