Last news in Fakti

26 Октомври, 2021 18:23 11 442 48

Богдан Паташев пред ФАКТИ: Във Ватикана се пазят свидетелства за връзки с българските царе отпреди покръстването

  • богдан паташев-
  • светия престол-
  • посланик-
  • ватиката-
  • папа

Папа Йоан Павел Втори заговори за необходимостта Европа да диша с двата си бели дроба - източния и западния, още през 1980 г., припомни българският посланик при Светия престол

Богдан Паташев пред ФАКТИ: Във Ватикана се пазят свидетелства за връзки с българските царе отпреди покръстването - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

- Използваме още един скорошен повод - 30-тата годишнина от установяване на дипломатически отношения със Светия престол. Колко назад обаче можем да се върнем в контактите между двете държави?

- Пълните дипломатически отношения на България със Светия престол датират от 6 декември 1990 г. Но отношенията на България с Римския престол, както е известно, датират още от края на първото хилядолетие. Във Ватикана се пазят свидетелства за епистоларни връзки с българските царе от преди покръстването на българите. Още тогава имаме истински дипломатически контакти и дори присъствия в българския царски двор на папски легати. Любопитна подробност е фактът, че двама от пратениците на папите - при цар Борис Покръстител , и по-късно, при Цар Борис III , след завръщането си в Рим са били избрани на римския престол и са били папи на свой ред.

- Вие сте Ръководител на мисията ни във Ватикана от 2019 г. Какво бихте посочили като най-голямо постижение в мандата Ви досега?

- Не мога да дам еднозначен отговор на този въпрос. Основен ангажимент на дипломатическите служители е да представляват достойно родината си в приемащата страна и да съдействат за добрата връзка между страните. Става дума за ежедневна работа в тази посока, която невинаги приема конкретни видими измерения. Смятам, че ако в продължение на работата на посланиците преди мен аз също успея да допринеса малко, така че и занапред на България и на българите да се гледа с доверие и уважение, ще мога с известна доза удовлетворение да кажа, че съм постигнал нещо по време на мандата си.

- Не остава скрит интересът на папа Франциск към Балканите. От какво е провокиран той според Вас ?

- Папа Франциск е избрал за своя линия да насочи вниманието на Църквата към географски те и социални периферии . Тази линия обуславя и вниманието на папската дипломация към райони, които не са в полезрението на основния поток информация. Така и по-добрата интеграция на Балканите в европейския контекст попада сред темите , насърчавани от папата и папската дипломация.

- На Великден тази година за празничния благослов Urbi et Orbi („Към града и света“), папа Франциск носеше изработена у нас литургична одежда, която му беше поднесена при неговото пристигане в България на 5 май 2019 г. За какво говори този жест?

- Жестът беше значим за нас, българите, с това, че очевидно папата носи жив спомен от визитата у нас. Това е видно от решението да използва по време на най-важния християнски църковен празник одежда, която е получил в България. Великденският благослов е предаван от много медии и е очакван от близо един милиард католици по света. Обичайно ватиканските медии подготвят бюлетин за официално акредитираните журналисти с подробности около събитието, със справки за участвалите в подготовката на богослуженията, за свещенослужителите край папата, за присъстващите и пр. Не изключвам много коментатори на основните световни медии да са имали информация за произхода на одеждата облечена от папата и новината да е стигнала до много различни краища на планетата.

- През август Ватикана стартира Глобален католически пакт за семейството. Какво представлява той?

- Пактът за фамилията е един от многото зададени от Ватикана и от папата към Католическия свят. Пактът за фамилията, както и другите подобни - за епископите наскоро или за образованието по-рано, представлява своеобразен инструмент, който след послание на папата се подлага на дискусия на различни нива в католическата църква, обикновено за период от една година, като завършва със събитие, в което участва папата и бива публикуван официален обобщаващ проведените дискусии документ на Църквата. Началото на пакта за семейството бе даден през август с теми за размисъл и коментар за ролята на семейството в съвременното общество, за проблемите на семейството като социална единица и пр. Темата ще се дискутира и през 2022 г., като ще очакваме ватикански документ с обобщение на проблематиките и възможните решения според доктрината на Църквата.

- Ваше Превъзходителство, участвали сте активно в подготовката на визитите в България на папа Йоан Павел Втори и на папа Франциск. Каква е ролята на църковната дипломация в днешно време?

- В днешното пъстро и понякога напрегнато ежедневие е очевидна жаждата за духовност, търсенето на духовен смисъл сред заобикалящия ни свят. Въпреки това, не бих казал, че болшинството от хората очакват да намерят отговор на духовната си потребност в Църквата. Римските папи от последните десетилетия, особено папа Йоан Павел Втори, а след него и папа Франциск, търсят начини да излязат сред хората. В тази посока се движи и църковната дипломация. Тя търси нови контакти и нови форми на общуване на различни нива. По време на Студената война Ватиканската дипломация търси прокарването на ангажимент за гарантиране на религиозната свобода и на свободата на индивида в споразумения между западните стани и съветския блок. Това допринася за развитието на много политики, свързани с човешките права изобщо в международен план. В подобен контекст днес папа Франциск търси диалог извън Църквата със световните ислямски ръководители или с атеистичното ръководство на Китайската народна република. Църковната дипломация работи предимно в сферата на опазването на човешките права и на религиозните свободи, разглеждани като част от изконните човешки права. Дори и в най-развитите демократични общества, където спазването на човешките права е висша ценност,остават пролуки или възникват нови въпроси и предизвикателства. Именно там предимно се среща църковната дипломация. Контекстът на служение на папа Йоан Павел Втори и на папа Франциск е съвсем различен, но в много отношения темите и посланията им са сходни, доколкото човешките права и свободи имат общи и непреходни християнски корени.

- В тази връзка Европа диша ли днес, по думите на папа Йоан Павел Втори, с двата си бели дроба, единият - римокатолическият, а другият - източноправославният?

- В известна степен, да! Папа Йоан Павел Втори заговаря за тази необходимост Европа да диша с двата си бели дроба - източния и западния, още през 1980 г., в годните на Студената война. Ако се върнем тогава, този призив изглежда пророчески. Днес жителите от изток и от запад на Европейския континент споделяме общи тревоги и теми, нашите студенти могат да учат свободно и в едната, и в другата част на континента. Мога да дам и друг пример. В края на миналата година се навършиха 40 години от този апел на папата славянин, съпроводен с обявяването на Св.св. Кирил и Методий за съпокровители на Европа. В чест на годишнината българското посолство във Ватикана покани посланиците на европейските държави да отбележим заедно юбилея с видеопослания. За честването изпратиха послания не само всички посланици от страните, ползващи славянската азбука и култура, и признателни на светите братя,но и много други посланици от Западна и Северна Европа - от Гърция до Ирландия, от Германия до Португалия. Видеопосланията са достъпни в Youtube канала на посолството.

- Вие представлявате България и пред Суверенния Малтийски орден. Навярно малцина от нашите читатели имат много информация за него…

- Суверенният Малтийски орден е субект в международното право, с когото България поддържа дипломатически отношения повече от четвърт век. Орденът развива предимно хуманитарна дейност по света, и особено в критични зони, където неправителствени организации имат ограничен или труден достъп. Чрез дипломатическата си мрежа и контакти тойуспява да работи на труднодостъпни места. Съвместно с дипломатическото представителство на Ордена в София реализираме хуманитарни инициативи и доставка на болнично обзавеждане за някои от по-затруднените райони във финансово и организационно отношение у нас. Други наши български дипломатически мисии в Европа са дорипо-активни и доставят съвместно с местни звена на Малтийския орден болнично оборудване и обзавеждане за България от много години. Само като пример от последните няколко десетилетиямога да посоча мисиите ни в Берлин, Берн, Париж.

- Известен е твърдо отстояваният апел на папа Франциск за повече съчувствие и солидарност към мигрантите. Смятате ли, че тази позиция ще се запази и при хуманитарната криза в Афганистан?

- Хуманитарните кризи, за съжаление, не са еднократно явление. Папата и папската дипломация - в контекста, описан преди малко - не може да спре да бъде високоговорител на най-слабите, отхвърлените и прокудените, доколкото е проводник на изконните непреходни християнски ценности. В този смисъл няма как апелите да секнат след една или друга криза, пред която се изправяме.

- Наскоро в българското посолство при Ватикана организирахте уебинар на тема „Съвременното изкуство през творчеството на Кристо и Жан-Клод“. Каква беше връзката с Ватикана и защо го организирахте?

- В навечерието на откриването на последния проект на Христо Явашев - Опакованата Триумфална арка в Париж , българското посолство във Ватикана организира среща на тема съвременно изкуство . Първоначално тя трябваше да се проведе във Ватиканските музеи, но заради пандемията и ограниченията за събиране в затворени помещения се наложи срещата да бъде онлайн и организирахме уебинар. Поканихме американското и френското посолство към Ватикана и заедно подбрахме лекторите. Френската посланичка покани на семинара Лор Мартен, президент от френска страна на проекта на Кристо в Париж , която запозна публиката с всички фази на реализацията му - от раждането на идеята, през разрешението на френския президент Макрон до съгласуването с културните институции, както и с прецизни детайли в изпълнението, избрани приживе от Кристо.

Връзката с американското посолство беше доколкото Кристо и Жан-Клод са работили и творили през по-голямата част от живота си в САЩ. Американските колеги предложиха за събеседник изкуствоведа Лиз Лев, която направи анализ на различни похвати и теми в историята на изкуството, намерили отпечатък в творчеството на Христо Явашев. Българското посолство покани за събеседник монс. Дарио Вигано, който разка за една малко позната инициатива на родения в България художник с Ватикана. Преди няколко години Христо Явашев поема темата за опаковане на Ватиканските музеи и монс. Вигано му предлага вместо музеите да опакова наскоро публикувана видео продукция за Ватиканските музеи.

Така се ражда един „мини проект“, който отвежда Христо Явашев във Ватикана, в стаите на Рафаел, където избира образ за обложката и прави 300 броя подписани и номерирани оригинала на „Опаковани Ватикански музеи“. Опакованите дискове с филм за Ватиканските музеи са предадени на аукционната къща „ Кристис “, която с няколко търга набира над 200 хиляди евро. Те са предадени по-късно на папа Франциск, апелирал след пътуване в Африка да бъде подпомогната детската болница в гр. Банги в Централноафриканската република. Така творчеството на Кристо в този проект се превръща в конкретна благотворителност. Преценихме, че тази тема е останала встрани от медийния фокус и решихме да я обсъдим в дипломатическите среди и с ватиканска публика в навечерието на откриването на Опакованата Триумфална арка в Париж .

- И какъв беше ефектът?

- Смея да кажа, че беше много положителен. Директорката на Ватиканските музеи Барбара Ята заяви интереса на Ватиканските музеи колекцията им със съвременно изкуство да придобие творба на Христо Явашев, но изрази съжаление, че музеите в момента заради пандемията и спада на посещенията не могат да си позволят подобен финансов ангажимент. По време на нашия уебинар група колекционери предложиха щедро да откупят творба на Христо Явашев и да я дарят на Ватиканските музеи. Това се случи наистина и на 13 октомври 2021 г. бях поканен на церемонията по предаването на творба на световноизвестния художник с български произход за колекцията на Ватиканските музеи. Този най-древен музеен комплекс приема годишно повече от 6 млн. посетители от цял свят. Гостите и туристите ще имат занапред възможност да се спират и пред творба с името на родения в България художник, която, сигурен съм, ще има достойно и желано място в музейната сбирка на папите.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    39 21 Отговор
    То във Ватикана има и доказателство че католицизма е измислена религия на сатаната ама няма да го покажат
  • 2 ХАХАХАХАХАХ

    29 13 Отговор
    Продаде ли родината и рода за 30 сребърника?
  • 3 верваи ми

    21 35 Отговор
    До тези които пишат глупости за българите.
    Българите никога не са били религиозни. Всичко е било насила. От християнския меч са рязани повече глави от която и да е религия. Най вече тук. Българин глава не скланя.

    Коментиран от #10

  • 4 Биби Долапчиев

    15 7 Отговор
    Над главата ми блестат четри нимби шо са ме милвали четри папи! Ка емблема на Ауди сме у главъта деа! Внетен сме нале?
  • 5 123

    26 13 Отговор
    Антихриста от Ватикана контролира света. Всички големи политици ходят при него. Не той при тях. Политиката е театър. Света се контролира от едно място.
  • 6 дулоба

    35 6 Отговор
    В Россия също има много документи но се крият.
    Победителят не пише а пренаписва лъжлива история. Победител - измамник.
  • 7 Нане

    20 2 Отговор
    а макетата де са?

    Коментиран от #45

  • 8 неврокопска гарга

    9 54 Отговор
    Българистан основан незаконно в тема Истрос на Римската источна империя от ХАН Аспарух от род Дуло унуйгур или кутригур , натрапил се със своят катун на Дунав никога не е имал царе=императори , а ХАНОВЕ , кавхани , бойли , батбаяни и чак след покръстването КНЯЗЕ и чорбаджии !

    Коментиран от #23

  • 9 Behemoth

    9 29 Отговор
    Няма как да е вярно просто първият цар е Симеон и то самопровъзгласен.....да не говорим за мракобесната юдейска секта наложена с кръв от българоубиеца Борис Михаил ...Тангра го разчеква между четири коня всеки ден и храни кучетата си с него...вечно проклятие в бездната за това изчадие небългарско....

    Коментиран от #42

  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    40 8 Отговор

    До коментар #3 от "верваи ми":

    1. В България, след археологически проучвания, са разкрити останки от християнски църкви 3 века преди 865г. - официалната дата на покръстването.
    2. За християнското богослужение, във всяка черква е необходимо да има Свети Книги по които да се извършва службата. Книгите са правени от пергамент – специално обработена фина кожа от чифтокопитно домашно животно. За обширната, по това време, територия на България са били необходими над 10 000 комплекта Християнски книги. За да се изготвят са нужни няколко милиона животни. По това време няма сведения за такива масови „хекатомби”.
    3. В сведенията се посочва, че Българската Църква по времето на архонт Михаил-Борис става самостоятелна, за този акт е необходимо Църквата ни да е съществувала дълги години преди да бъде призната за автокефална.
    4. Колкото е вярно, че Българската държава е основана едва през 681г., толкова е вярно и че сме приели християнството чак през 863-865 г.
    5. Наглата фалшификация на Българската История е много добре стъкмена и споена.

    Коментиран от #12, #13, #14

  • 11 Отговор

    34 10 Отговор
    Какво общо има Ватикана с Христос?
    Това е сатанинска сбирщина
    Защо крият истинските ръкописи в секретна сексция
    Защо не дават да се узнае истинската история на света а не измислената от тях?
    Има само един начин да се предпазим от тзаи мръсна сбирщина която работи заедно с евреите против целия свят-да не общуваме въобще с тях!
  • 12 Behemoth

    5 26 Отговор

    До коментар #10 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Куку...кукууууу
  • 13 верваи ми

    9 22 Отговор

    До коментар #10 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Кой каза че са били такива. Айде да не спорим. Малко знаеш много пишеш. То и Русия на е освободила ама от какво!!?? То и турско робство е имало ама са построени църкви училища и манастири.
    Вервай си на лъжите и не ма занимавай.
  • 14 Има да

    9 17 Отговор

    До коментар #10 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Има по-стари църкви по нашите земи, но са византийски.

    Коментиран от #17

  • 15 Рашо

    13 2 Отговор
    Тоя плъх откъде се взе?
  • 16 Тоалетна хартия

    20 9 Отговор
    Българина никога не е бил вярващ християнин или мюсюлманин....всичо е само на тефтер.Това са овчи религии измислени от евреите. Ако бяхме оФце, като латиносите или арабите, отдавна шяхме да сме затрити!!!!
  • 17 копи пейст

    22 7 Отговор

    До коментар #14 от "Има да":

    Точно тук, трябва да кажем, че Византия като географско понятие се появява за първи път през 6 в. у арменски географи но след това остава неизползвано до 16 в. Историците приемат Византия само, като технически термин. Онези хора са наричали себе си римляни, държавата си Римска (не Източно Римска), а държавността им няма прекъсване при прехода от античност към средновековие. Не разбирам как така в днешно време, ние се смятаме за по умни от тях и сме решили , че не са знаели какви точно са. Когато Османлиите превземат Константинопол пишат, че са завладели Римските земи (Румели) не Византийските.
    ............
    Публикувано във факти.бг: Наглата фалшификация на Българската История е много добре стъкмена и споена.

    Коментиран от #18, #21

  • 18 Анонимен

    16 8 Отговор

    До коментар #17 от "копи пейст":

    На всеки му е ясно, че е Римска империя, но сме свикнали да я наричаме Византия.

    Коментиран от #20

  • 19 Сурена

    14 0 Отговор
    Старче казвай къде в Родопите е скрито съкровището на крас.
  • 20 ИМПЕРИАЛИСТ

    14 7 Отговор

    До коментар #18 от "Анонимен":

    Кои сте вие, които сте "свикнали"? Сигурно имате предвид историците-папагали...
  • 21 Мехмет II

    12 14 Отговор

    До коментар #17 от "копи пейст":

    На кой му пука как се казва някаква банда от джендъри.
  • 22 Наркос

    6 2 Отговор
    Ще трябва да им призная грандиозния опит за обединение на огромна територия под общ език и вяра ... нищо , че в последствие съответните народи са решили да променят езика и религиозните обичаи всеки по свое му. Последните два века обаче никакви ги няма , сега се поддават на технологиите , науката , медицината , капитализма и тн., както е тръгнало един ден ще изчезнат.
  • 23 Спиро

    22 4 Отговор

    До коментар #8 от "неврокопска гарга":

    Так ли си ти най-посветения.Кокво сме имали тава си е наша работа.Някой са нямали ни държава ни народ ,преди 70г., а сега се мислят за най-древните..

    Коментиран от #25

  • 24 Борз Тюрк

    10 13 Отговор
    От Алпи до Алтай нашата родина няма край.
    🐺🐺🐺

    Коментиран от #28

  • 25 македон

    7 18 Отговор

    До коментар #23 от "Спиро":

    Оти бре Спиро името ти гръчко , а не е Аспарух , Крум , Телериг , Омуртаг , Мунчо или Асанчо ?

    Коментиран от #30, #37

  • 26 Последният българин

    7 17 Отговор
    Е загинал на дръвника по заповед на Борис Михаил. След насилственото похристиянчване вече няма останали истински българи.

    Коментиран от #27

  • 27 Боила

    11 1 Отговор

    До коментар #26 от "Последният българин":

    Сигурно си бил там.

    Коментиран от #29, #32

  • 28 Тоалетна хартия

    16 7 Отговор

    До коментар #24 от "Борз Тюрк":

    Ква родина бе козарче.....Кво са построил тюркит???!! Колиби за овце....Ако не са били войните между народите в Европа, никога нямале да стигнт до Византион...

    Коментиран от #31, #33, #48

  • 29 А ти бил ли си

    0 8 Отговор

    До коментар #27 от "Боила":

    Че оспорваш.
  • 30 Мъка мъкидон

    12 1 Отговор

    До коментар #25 от "македон":

    Сам си пишеш сам си отговаряш.
  • 31 Тя и баба ти ако беше мъжка

    10 7 Отговор

    До коментар #28 от "Тоалетна хартия":

    Щеше да бозаеш от нейната дръжка...а не от тази на дядо ти
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Небесен Тюрки препускат в степта

    10 16 Отговор

    До коментар #28 от "Тоалетна хартия":

    Какъв византикон бе братчето ми? Тюрките разкъсват джендърята с дрехите.закусваме с германци,лек обяд с римска пуйка а за вечеря тлъста гръцка свин я.

    Коментиран от #34

  • 34 Тоалетна хартия

    12 6 Отговор

    До коментар #33 от "Небесен Тюрки препускат в степта":

    Ходи пасете козите....тюрлю гювеч си

    Коментиран от #35

  • 35 Небесни Тюрки препускат в степта

    5 11 Отговор

    До коментар #34 от "Тоалетна хартия":

    Кози в голямата равнина къде си видял бе грух?ние чувахме безбройни стада коне и наказвахме империи.
  • 36 шалом

    0 3 Отговор
    порносладки
  • 37 Спиро

    11 1 Отговор

    До коментар #25 от "македон":

    Спиро от Симеон,Петър,Иван,Румен и Огнян.
    Това са имената на синовете ми.А аз се казвам Кирил а барат ми Методий.Друго неясно.А ти защо се пишеш Македон.Македон е древен жител на днешна Гърция .

    Коментиран от #39

  • 38 Сони

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "македон":

    Видял си нещо друго .после си писал с и с него.
  • 39 македон

    2 8 Отговор

    До коментар #37 от "Спиро":

    Многу ти здраве Спиро од Симеон ( Симон = Simon демек Саймън ) ???? Спиро иде од Спиридон исто како Спирос Метаксас , ке изпиjам едно бренди METAXA !

    Коментиран от #40

  • 40 Спиро

    5 0 Отговор

    До коментар #39 от "македон":

    Прочети пак отговора ,защо се пиша Спиро.
  • 41 Спиро

    6 1 Отговор
    вземи само 1 Букви от Имената.Така обяснявах на сина си Огнян когато ходеше 1 клас.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Да де,но

    6 2 Отговор
    Всички документи свързани с БГ трябва да станат публични и достъпни за българите..Във Ватикана има още много други документи свързани с БГкоито следва да бъдат открити.Напр.присъствиевто на прабългарите в Китай и отношението към тях като към владетел.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Тра-ла-ла

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Нане":

    По това време са отскочили до луната да я завладяват и за това на тяхно място се появили български царе, но те били македонци по произход! 😂😂😂
  • 46 Костов

    1 1 Отговор
    В 535 година е обявена първата Българска архиескопия с център Охрид с архиескопия с ранг на римския папа от император Юстиниан. / Ганчо Ценов/
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Кали

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Тоалетна хартия":

    Най елементарно Кремал гордоста на Русия, Тач Махал перлата на Истока...Пекин Забраненият град ....поразрови преди да ревеш или въри си пий Тюркски Арак на теб познат като ракия ...ако не ти хареса можеш да се гръмниш с брута който Тюрките донесоха в висшата кочина Европа